Adil Rusya – Gerçek İçin partisinin milletvekilleri, parti lideri Sergey Mironov başkanlığında, Rusya Federasyonu vatandaşına ağır veya orta düzeyde bedenî zarar verilmesi durumunda suçun göçmen tarafından işlenmesini ağırlaştırıcı hâl sayan bir yasa tasarısını Devlet Duması’na sunacak.
Parti basın servisinden ajansa verilen bilgiye göre, ilgili yasa teklifi Salı günü Devlet Duması’na sunulacak.
Teklifin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:
“Sunulan değişiklik, Rusya Federasyonu Ceza Kanunu’nun 63. maddesinde öngörülen ağırlaştırıcı hâller listesine yeni bir bendin eklenmesini amaçlamaktadır. Buna göre, suçun yabancı uyruklu bir kişi ya da vatansız biri tarafından işlenmesi ve bu suçun Rusya Federasyonu vatandaşı bir kişiye ağır veya orta düzeyde bedenî zarar vermesi durumunda, failin Rusya Federasyonu topraklarında bulunmasının hukuki gerekçesi ne olursa olsun, bu durum ağırlaştırıcı hâl olarak değerlendirilecektir.”
RIA Novosti’ye konuşan Sergey Mironov, söz konusu yasa teklifinin Rusya Federasyonu Ceza Kanunu’na yeni bir ağırlaştırıcı neden getirdiğini belirtti.
Mironov, “Eğer bir yabancı uyruklu kişi, Rusya Federasyonu vatandaşı birine ağır veya orta düzeyde zarar vererek suç işlerse, bu durum davanın değerlendirilmesinde ağırlaştırıcı bir unsur olarak dikkate alınmalıdır” dedi.
Milletvekili, mevcut kurallara göre ağırlaştırıcı hâl bulunmasının mahkemenin cezayı birkaç yıl artırmasına imkân verdiğini ifade etti.
Mironov, “Örneğin, ağır bedenî zarar verme suçunda ceza 8 yıl olabilirken, ağırlaştırıcı unsurların varlığında bu süre 10 yıla kadar çıkabiliyor” diye ekledi.
Yasa teklifinin güncelliğini, göçmenler arasında suç oranlarının artmasıyla açıklayan Mironov, Rusya Soruşturma Komitesi’nin verilerine göre geçen yılın ilk sekiz ayında yabancı uyrukluların ülkede 26 binden fazla suç işlediğini ve bunun önceki yıla göre yüzde 12 artış anlamına geldiğini söyledi.
Mironov şu değerlendirmeyi yaptı:
“Toplum, ülkemizde göçmenler tarafından işlenen saldırı, şiddet, gasp gibi olaylara sert şekilde tepki veriyor. Skandal olaylar ve kamuoyunda yankı uyandıran davalar sık sık milletvekili soru önergelerine konu oluyor. Ben, Rusya Federasyonu Ceza Kanunu’na yapılacak bu değişikliğin, Rus vatandaşlarının güvenliğini artıracağına ve göçmenler arasındaki suç oranının düşmesine katkı sağlayacağına inanıyorum.”