Rusya’da sosyal medya kullanıcıları haber içeriklerini en çok arkadaşları ve tanıdıklarıyla paylaşırken, eşlerine veya yakın akrabalarına daha az gönderiyor. Bu durum, “Dzen” platformunun araştırmasında ortaya kondu.
Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 33’ü haber içeriklerini öncelikli olarak arkadaşları ve tanıdıklarıyla paylaştığını belirtti. Bunu yüzde 29 ile partner veya eş, yüzde 21 ile ebeveyn ve diğer akrabalar izliyor. Katılımcıların sadece yüzde 5’i haberleri hiç kimseyle paylaşmadığını söyledi.
Rus kullanıcıların en sık paylaştığı haber türleri arasında komik ve eğlenceli içerikler, şirketlerle ve kanaat önderleriyle ilgili skandallar ile ünlülerle ilgili gelişmeler yer aldı. Her üç kişiden biri, ülke politikası ve ekonomisine ilişkin haberleri gönderdiğini belirtirken, her beş kişiden biri eğitim, sağlık veya bilim haberlerini paylaştığını ifade etti.
Araştırmada, farklı yaş gruplarının haber paylaşım tarzlarının değişiklik gösterdiği de tespit edildi. Örneğin 18-25 yaş grubundaki kullanıcılar – z kuşağı – haberle ilgili mizah içeren görselleri paylaşmayı tercih ediyor. Bu yaş grubundaki her üç kişiden biri, haberi bir emoji veya tepkiyle birlikte gönderdiğini belirtirken, yüzde 9’u habere sesli mesaj da eklediğini ifade etti.
Milenyum kuşağına ait 26-35 yaş grubundaki kullanıcıların çoğu, haber bağlantısını kısa bir yorumla birlikte gönderiyor. Katılımcıların üçte biri ise yalnızca haberin bağlantısını paylaşmakla yetiniyor. Yüzde 12’lik kesim ise uzun ve detaylı mesajlar yazıyor.
Araştırmaya göre 36-45 yaş aralığındaki kullanıcıların yer aldığı boomer kuşağının yüzde 63’ü önce haberin güvenilirliğini araştırıyor, ardından bağlantıyı paylaşıyor. Bu katılımcıların yüzde 22’si habere “mutlaka oku” gibi yorumlar eklerken, yüzde 8’i haberi sözlü olarak özetlemeyi tercih ediyor.
Araştırmaya Rusya’nın farklı bölgelerinden toplam 1579 kişi katıldı. Katılımcıların yüzde 51’i erkek, yüzde 49’u kadınlardan oluşuyor.