Devlet Duması milletvekilleri, arsa sahiplerinin borşevik otuna karşı önlem almadığı durumlarda 700 bin rubleye kadar para cezası öngören yasa tasarısını ikinci okumaya hazırlıyor.
Tasarının ortak yazarlarından biri olan Devlet Duması İnşaat ve Konut Komitesi Başkan Yardımcısı Sergey Kolunov, “Tarım arazilerini ve genel olarak doğamızı korumaya yönelik yasama çalışmaları yürütüyoruz. Mevcut yasalarda, arazi sahiplerinin istilacı bitkilere karşı mücadele etme yükümlülüğü bulunmuyor ancak bu mücadele gerekli. Ortak yazarları arasında yer aldığım yasa tasarısı, ilk okumayı geçti ve Rusya Federasyonu Arazi Kanunu’na, kategorisinden bağımsız olarak tüm arazi sahiplerinin bu tür bitkilere karşı mücadele etme yükümlülüğünü getirecek. Para cezaları fiilen belirlenmiş durumda, Rusya Federasyonu İdari Suçlar Kanunu’nun 8.7 maddesinde değişiklik yapılacak. Yasa kabul edildikten sonra, borşevik ve diğer zararlı bitkilere karşı mücadele etmeyen bireyler 20 bin ila 50 bin ruble arasında, tüzel kişiler ise 400 bin ila 700 bin ruble arasında para cezası ödeyecek” dedi.
Milletvekili, özellikle Sosnovskiy borşeviki olmak üzere istilacı bitkilerin ciddi zarar verdiğini vurguladı. Kolunov’a göre bu bitki, diğer türleri yok ediyor, toprağa kimyasal maddeler salgılayarak verimsiz hale getiriyor. “Üstelik, tek bir bitki 40 bin tohum yayabiliyor. Geniş araziler zarar görüyor, insanlar da olumsuz etkileniyor ama hiçbir sorumluluk yok. Bu durumu düzeltmeye çalışıyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Kolunov, yasa tasarısında ayrıca Rusya Federasyonu hükümetinin, ortadan kaldırılması gereken istilacı bitkilerin bir listesini onaylamasının da öngörüldüğünü sözlerine ekledi.
Rus resmi haber ajansı Ria Novosti’nin verdiği habere göre 21 Şubat 2024 tarihinde Devlet Duması, Rusya’da arsa sahiplerini borşevik otuna karşı önlem almaya mecbur kılacak yasa tasarısını ilk okumada kabul etti. Tasarı, Birleşik Rusya Partisi milletvekillerinden oluşan bir grup tarafından sunuldu. Amaç, Rusya topraklarında yabancı (istilacı) bitki türlerinin kontrolsüz yayılmasını önlemek. İstilacı türler, yeni alanlara geldiklerinde yerli türleri bastırarak hızla yayılan bitkiler olarak tanımlanıyor.