Rusya Dışişleri Bakanlığı Afrika ile Ortaklık Departmanı Başkanı Tatyana Dovgalenko, Rusya’nın 2024 yılında yaptırımlar nedeniyle Zambiya, Zimbabve, Mozambik, Namibya, Nijer ve Sudan’a gıda yardımı için para aktaramadığını açıkladı.
Dovgalenko, Rusya’nın Afrika’daki ihtiyaç sahibi ülkelere hem ikili kanallar aracılığıyla hem de Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) gibi uluslararası örgütler üzerinden insani yardım sağladığını belirtti. Ona göre, WFP, Moskova için bu yardımları ulaştırmada en önemli çok taraflı kanal konumunda.
Dovgalenko, “Rusya Federasyonu hükümeti, WFP programı kapsamında yerli gıda ürünlerinin Zambiya, Zimbabve, Mozambik, Namibya, Nijer ve Sudan’a sevkiyatı için gerekli finansmanı ayırdı. Ancak Kasım 2024’te Washington’un Rus finans kuruluşlarına uyguladığı yaptırımlar nedeniyle, uluslararası örgütlerdeki bağış projelerimizi yürüten finansal kurumlar da etkilendi ve bu fonları aktarmak şu ana kadar mümkün olmadı.” dedi.
Dovgalenko, Rusya’nın 2020’den bu yana WFP’ye her yıl 10 milyon dolar katkı sağladığını ve 2024’ün de bir istisna olmadığını hatırlattı.
Dovgalenko, “Bu durum, Batılı ülkelerin sözde ‘insani istisnalar’ ve Rusya’ya yönelik ‘nokta atışı’ yasa dışı tek taraflı kısıtlamalar hakkındaki iddialarının ne kadar sahte olduğunu açıkça gösteriyor.” diye ekledi.
Moskova’nın bu sorunun çözümü için adımlar attığını vurgulayan Dovgalenko, Rusya’nın bağış fonlarının aktarılması meselesi çözüldüğünde, WFP’nin Afrika’daki ulusal hükümetlerle gerekli gıda ürünleri listesini belirleyeceğini ve tedarikçilerin bu talepleri karşılayacağını ifade etti.
Rusya, BM Dünya Gıda Programı’nın en büyük ve en önemli bağışçıları arasında yer alıyor ve birçok ülkede programın faaliyetlerini destekliyor. 2003 yılından bu yana Rusya hükümeti, WFP’nin insani yardım operasyonları ve kalkınma projeleri için toplamda 430 milyon dolardan fazla fon sağladı.