Rusya, Moskova’daki ABD Büyükelçiliği’nde eski çalışan olarak görev yapan ve uyuşturucu kaçakçılığı suçundan hüküm giyen Mark Fogel’i serbest bıraktı. Bu bilgi, salı günü The New York Times gazetesinde ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz’a dayandırılarak yayımlandı.
Waltz açıklamasında, ABD yönetiminin “Rusya tarafının olumlu yaklaşımını gösteren ve Ukrayna’daki savaşın sona erdirilmesi için doğru yolda olduğumuzu işaret eden bir takas anlaşması üzerinde anlaştığını” belirtti.
Açıklamada ayrıca, Fogel’in “bu gece ABD’ye döneceği” ifade edildi.
Mark Fogel’in ailesi, serbest bırakılması için gösterdiği çabalar nedeniyle ABD Başkanı Donald Trump’a teşekkür etti. Aile, The New York Times’a yaptığı açıklamada, “Üç yıldan fazla süren tutukluluğun ardından babamız, eşimiz ve oğlumuz Mark Fogel’in nihayet eve dönüyor olmasından dolayı minnettarız.” dedi.
Gazetenin haberine göre, ABD Başkanı’nın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, daha önce özel uçağıyla Moskova’ya gelmiş ve ardından aynı uçakla Fogel’i Rusya’dan götürmüştü.
Bununla birlikte gazete, Fogel’in serbest bırakılması karşılığında ABD veya müttefiklerinin herhangi bir kişiyi serbest bırakıp bırakmadığına dair bilgi bulunmadığını belirtti.
Daha önce, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Başkan Trump’ın yakın müttefiklerinden biri olan Steve Witkoff’un olası Moskova ziyaretiyle ilgili Kremlin’in herhangi bir bilgiye sahip olmadığını açıklamıştı.
Mark Fogel Kimdir?
Fogel, 15 Ağustos 2021’de Şeremetyevo Havalimanı’nda uyuşturucu madde ile yakalanarak gözaltına alınmıştı. Kendisine, uyuşturucu kaçakçılığı ve yasa dışı uyuşturucu temini, bulundurma, taşıma, üretim ve işleme suçlamaları yöneltilmişti (Rusya Federasyonu Ceza Kanunu’nun 229.1 maddesi, 3. fıkra ve 228. madde, 2. fıkra).
Fogel’in, ABD Büyükelçiliği’nde çalışmadan önce Anglo-Amerikan Okulu’nda öğretmenlik yaptığı ve Mayıs 2021’e kadar eşiyle birlikte diplomatik statüye sahip olduğu öğrenildi. Soruşturma kapsamında, Fogel’in diplomatik statüsünü kullanarak uyuşturucu temin kanalları oluşturmuş olabileceği ve bu maddeleri okul öğrencilerine dağıtmayı planladığı öne sürülmüştü.
Himki Şehir Mahkemesi, 2022 yılında Fogel’i uyuşturucu kaçakçılığı suçundan 14 yıl süreyle yüksek güvenlikli ceza kolonisine mahkûm etti. Mahkeme duruşmalarında Fogel’in suçunu tamamen kabul ettiği belirtildi.