2023’e veda ederken

0
68

Yeni bir yılın eşiğindeyiz, geride bıraktığımız yılın ardından biraz geriye dönüp baktığımda, 20 yıllık Rusya’daki yaşam sürecimde periyodik olarak iyi ve ardından sorunlu yıllar yaşadığımızı hatırlıyorum. Özellikle Kovid ve Ukrayna olayları ardı ardına gelince, bu kötü dönemlerin süresi biraz uzadı. 

Evet, bu yıl Rusya’da yaşayan Türk toplumu için önemli değişimlerin olduğu bir dönemdi. Moskova Büyükelçimiz ve Kazan Başkonsolosumuz değişti, ayrıca Ufa’ya fahri konsolos atanırken Rus Türk İş İnsanları Birliği (RTİB) hem adını Rus Türk İş İnsanları Birliği olarak değiştirdi hem de başkanını değiştirdi. Ancak belki de en dikkat çekici nokta, Türkiye’deki büyük depremde Rusya’nın gösterdiği hızlı tepki ve yardımın boyutuydu. Ruslar, özellikle Moskova Büyükelçiliği ve diğer şehirlerdeki Başkonsolosluk binalarına bıraktıkları karanfiller, oyuncaklar ve yardım paketleriyle unutulmaz bir destek gösterdi.

Evet, 2023’te öne çıkan önemli detaylardan birisi de Rusya’nın Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin birinci ünitesine nükleer yakıt yüklemesiydi, bu da Türkiye’nin nükleer enerji sahibi ülkeler arasında yer almasını sağladı. Ayrıca, 2023’te Türkiye’ye uçak bileti fiyatlarının astronomik seviyelere ulaşması da dikkat çeken bir konu olarak akıllarda yer etti.

2024’te Rusya’da yaşayanlar olarak, öncelikli beklentilerimizden biri kesinlikle Rusya-Ukrayna çatışmasının sona ermesi ve iki halk arasındaki dostane ilişkilerin yeniden tesis edilmesi. Rusya’ya ilk geldiğim yıllarda gözlemlediğim, sporcularının kazandıkları başarılara bile aynı oranda sevinen iki halkın geldiği bu nokta umarım 2024’te son bulur. 

Türkiye ile Rusya arasında vizesiz seyahat rejiminin tekrar başlaması ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2024’te 100 milyar dolara ulaşması, beklentilerimiz arasında yer alıyor.

Bu yılı geride bırakırken, tüm olumsuzlukların arkamızda kalarak, önümüzde yeni bir yolun, mucizelerin yeşerdiği bir yol olmasını diliyorum.