Rusya’da Türk iş dünyası için en ideal ortaklık yapma şekli!

0
518

Rusya’da Türk iş dünyası için en ideal ortaklık yapma şekli, özellikle üretim yapılacaksa; Rus yatırımcılarla para yerine know-how’unu ekleyerek ortaklık kurmak. 

Geçtiğimiz hafta katıldığım bir panelde, konuşmacıların birisi, Türkiye’den yatırımcı çekmek için çağrıda bulunan Rus yetkili ile karşılıklı konuşması sırasında bir kelime yakaladım; know-how ile ortaklık! Yani bir şirketi başarıya götürecek ve sahip olunması uzun yıllar süren eşsiz bilgiler ve iş deneyimi.

Bu kavram üzerine düşündüğümde, 20 yıldan fazla süredir Rusya’da yaşayıp deneyimlediklerimi de göz önünde bulundurarak “evet, bu en uygun yöntem” dedim. Çünkü ticaretin dinamiği değişti ve yatırımcıların o ilk adımı atma cesaretini kıran birçok etken var. Özellikle Batılı ülkelerin Rus sermayeli şirketlere uyguladığı yaptırımlar, başka ülkelerde yatırım yapma isteğini sorgulanır hale getirdi.

Türk iş dünyası, cesur ve her koşulda iş yapma arzusunu kaybetmiş değil. Ancak ekonomik durum, bu tür yatırımları yapmak için gerekli sermayeyi sunmuyor. Sermayesi olsa bile, risk almaktan çekiniyor. Ancak kendi know-how’larını sunarak ve yatırımı üstlenecek bir ortak bulup onunla ortaklık yapma fikri, bu çekingenliğin üstesinden gelebilir.

Know-how odaklı ortaklıkların cazibesi, geleneksel sermaye yoğunluğu gerektiren yatırımlara göre, uzmanlık ve bilgiye dayalı iş birlikleri, iş dünyasına daha düşük maliyetlerle giriş yapma ve riskleri kolayca aşma fırsatı sunmasından kaynaklanıyor. 

Türk iş dünyasının Rusya’da know-how temelli ortaklık yapmayı tercih etmesi o ilk adımı atma konusunda önemli çünkü bu tür iş birlikleri, yatırımcılar arasında güvenin inşası ve uzmanlığın değerinin anlaşılması açısından kritik bir role sahip. Bütün bunlar hep o ilk adım için. 

Ben Rus makamlarının yerinde olsam yapacakları yatırımı analiz edip Türkiye’den uygun deneyime sahip bir şirket ile bu temelde Rus şirketleri ile ortaklık kurdurarak istenen yatırımı daha kolaya ve daha çabuk hayata geçirirdim. Yatırımcı çekmek için illa da sermaye arayışına girmeye gerek yok. Bu fırsat daha çok ilgi çekebilir.