Rusya perakende pazarında sessiz devrim 

0
579

Moskova’daki AVM’lerdeki yeni markaların ve yerelleşen uluslararası firmaların ortaya çıkardığı bu dönüşüm Rusya’nın perakende pazarında sessiz bir devrim niteliğinde.

Geçtiğimiz günlerde Mavi Jeans Rusya Genel Müdürü Bora Işık ile Moskova’daki bir AVM’de gezerken bana dönüp, “Alışveriş merkezinde bir eksiklik hissettin mi?” diye sordu. Soru ile etrafıma daha dikkatlice bakıp yok dercesine bir mimik ile cevap verdim. “Peki, daha önce hiç duymadığın markaları fark ettin mi?” diye ikinci bir soru yönlendirince bu defa da mağazaların üzerindeki markalara daha dikkatli bakmak zorunda kaldım.  Gerçekten hayatımda hiç görmediğim kadar çok yeni marka gördüm. Ama mağazaya bakınca sanki eskiden de burada bu vardı hissiyatını yaşamadım dersem yalan olur.

Sonrasında başka AVM’lerde de durum böyle mi diye gezme ihtiyacı hissettim. Çünkü çok sayıda Batılı firma pazardan çıktı; biz de haberlerini yaptık. Zaten önüme gelen bir araştırma sonuçları Rusya’ya 2023’te en çok giren yabancı firmaların başında Türk firmaları olduğunu gösteriyordu ve bunu sahada görmek istiyordum. Fırsat bu fırsat diyerek, bilgilerimi tazelemek için Moskova’nın en bilinen AVM’lerini baştan sona dolaştım.

Öncelikle gördüm ki giden firmaların yeri çok hızlı bir şekilde doldurulmuş. Yokluğunu hissettiğim bir perakendeci oldu diyemem. Giden namlı kahve markalarından tutun da ev dekorasyonunda, spor malzemelerinde adı bilinen hemen hemen her konuda gidenin dünya markalarının yerini dolduran birileri gelmiş ya da eskiler yerelleşerek yeni marka yaratmış. Ama mağazanın görünüşünden tutun da içerideki malzemelere kadar isim dışında her şey aynı.

Yabancıların gidişi hem Rus firmalarına kendi markalarını yaratma imkânı doğurmuş hem de pazardaki boşluğu gören ve Rusya’nın dost ülke diye nitelendirdiği listedeki firmaların buraya gelme arzusunu körüklemiş durumda. 

Bu arada Rusya’da doğan markaların başka ülkelerde de şubelerini çok kısa sürede görürseniz şaşırmayın. Başta da söylediğim üzere Rusya perakende pazarında sessiz bir devrim yaşanıyor.