Ruslar Alanyalılardan, Alanyalılar Ruslardan memnun

0
349

Alanya, son yıllarda turizminin yanı sıra her geçen gün sayısı artan Rus nüfusu ile de gündeme gelmeye başladı.

Rusların şehirdeki yaşamları konusunda merakım devreye girmişken; Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’in hem de Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eray Erdem’in daveti soluğu Alanya’da almamı sağladı.

Öncelikle yerleşik hayata geçen Rus nüfusunun artışı Alanya’nın sosyal ve ekonomik dinamiklerinde önemli bir değişimi beraberinde getirmiş gibi görünüyor. Bu artış sadece Ruslar ile sınırlı değil; Sovyet sonrası ülkelerden özellikle de Ukraynalıların da nüfusunda ciddi bir artış var. Genel olarak yerel halkın onlara yönelik olumlu bir tutum sergilediğini gözlemledim. Yerel halkın onlarla ilgili şikayeti yok denecek kadar az. İletişim dili Rusça veya onların öğrendiği Türkçe ile gerçekleşiyor. Dil öğrenme konusunda birçok millete göre daha başarılılar.

Oteller, restoranlar, mağazalar ve hizmet sektöründeki diğer işletmeler turistik amaçlı gelenlere yönelik hizmet sunma noktasında eskiden yaşadıkları nitelikli çalışan konusunda hiç sıkıntı çekmiyor.

Ayrıca, şehirde bu yerleşik düzene geçen Rusların ihtiyaçları konusunda da yeni bir sektör gelişmiş. Özellikle de emlak sektöründe de bu yeni sakinlerin etkisi hissediliyor.

Şehir yaşamına çok hızlı adapte olmuşlar, onu gördüm. Ayrıca mutlaka bir şey ile uğraşıyorlar. Sokaklarda boş boş gezen pek kimse yok gibi. Uzaktan çalışanlar mı dersin, dil kursu açan mı dersin, otelde animasyonda çalışan mı dersin… hemen hemen her alanda çalışan bir Rus ile karşılaşma şansınız var.

Bu hızla artan Rusça konuşan nüfusun, ekonomik anlamda olduğu kadar sosyal bakımdan da Alanya’nın yaşamında büyük bir etki yarattığı kesin.