spot_img
15.7 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 7 Ağustos 2023

Rusya’da dün neler oldu? 7 Ağustos 2023

Dün, 7 Ağustos 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin, Rus İHA üretiminin artırılmasını istedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kub ve Lancet gibi Rus insansız hava araçlarının (İHA) Ukrayna’da etkili olduğunu belirterek, “Üreticileri üretimi artıracaklarının sözünü verdiler. Bununla başa çıkıyorlar, ancak daha da fazlasına ihtiyaç var.” dedi.

Putin, Rusya devlet savunma sanayi şirketi Rostec’in başkanı Sergey Çemezov ile Moskova’da bir araya geldi.

Batılı uçak şirketlerinin Rusya’dan ayrılmasıyla Rus uçak üreticilerine önemli bir fırsat doğduğunu vurgulayan Putin, “Üreticilerimizin boşalan bu pazarı doldurmaları için gerçek bir fırsat var. Yabancı üreticiler (Rus pazarına) dönmek istiyor, onlar geri gelmeden önce bunun halledilmesi gerek.” diye konuştu.

Putin, Rus İHA üretiminin de artması gerektiğini belirterek, “Kub ve Lancet çok etkili oluyor. Yabancı üretimi de dahil olmak üzere herhangi bir ekipmanı sadece yakmıyorlar, aynı zamanda cephane kısımlarını da patlatıyorlar. Üreticileri üretimi artıracakları sözünü verdiler. Bununla başa çıkıyorlar, ancak daha da fazlasına ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı.

Çemezov da görüşmede Rus sanayi sektöründeki gelişmeleri aktararak, askeri helikopter ve uçak üretimini 2022’de iki kat artırdıklarını söyledi.

Ukrayna’da kullanılan askeri ürünlerin yüzde 90 düzeyinde Rus yapımı olduğuna işaret eden Çemezov, bunlar arasında T-90 tankları, İskander, Kinjal füzeleri, Ka-52, Mi-28, Su-57, Su-35 hava araçları ve Kub, Lancet gibi İHA’ların yer aldığını kaydetti.

Cidde’deki toplantıda, “Ukrayna kriziyle ilgili istişarelere devam edilmesi” kararlaştırıldı

Suudi Arabistan’ın Cidde şehrinde Rusya-Ukrayna krizinin çözüm yollarını görüşmek üzere yapılan toplantıda “istişarelerin devam etmesi” yönünde uzlaşı sağlandı.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA, Cidde’de dün başlayıp bugün sona eren toplantının kapanış bildirisini yayımladı.

Bildiride, Cidde kentinin, Suudi Arabistan Ulusal Güvenlik Müsteşarı Musaid bin Muhammed el-Ayban başkanlığında 40’tan fazla ülkenin yanı sıra Birleşmiş Milletler (BM) dahil uluslararası kuruluşların temsilcilerinin katıldığı bir toplantıya ev sahipliği yaptığı ifade edildi.

Rusya-Ukrayna krizinin çözüm yollarını görüşmek üzere düzenlenen toplantıda tarafların, “barış yolunu hazırlayan ortak bir zeminde buluşmak için uluslararası istişarelere devam edilmesinin gerekliliği” konusunda hemfikir kaldığı kaydedildi.

Toplantıya, ev sahibi Suudi Arabistan, çatışmanın tarafları olan Rusya ve Ukrayna’nın yanı sıra Türkiye’den de temsilcilerin katıldığı bilgisine yer verilen haberde, diğer ülkeler şu şekilde sıralandı:

“ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Bahreyn, Birleşik Arap Emirlikleri, Brezilya, Bulgaristan, Çin, Çekya, Danimarka, Endonezya, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Afrika, Hindistan, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsveç, İtalya, Japonya, Kanada, Katar, Kore, Kuveyt, Komorlar, Letonya, Litvanya, Mısır, Norveç, Polonya, Romanya, Slovakya, Ürdün ve Şili.”

Rusya: Suudi Arabistan’daki Ukrayna toplantısının çözüm için hiçbir katma değeri yok

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Suudi Arabistan’da Ukrayna krizi ile ilgili gerçekleştirilen toplantıya ilişkin, “Rusya’nın katılımı olmadan ve çıkarları dikkate alınmadan, Ukrayna kriziyle ilgili hiçbir toplantının en ufak bir katma değeri yoktur.” değerlendirmesinde bulundu.

Suudi Arabistan’ın başkenti Cidde’de, Ukrayna kriziyle ilgili 5-6 Ağustos’ta farklı ülkelerin temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen toplantı hakkında yazılı açıklama yapan Zaharova, Ukrayna ve G7 ülkelerinin girişimiyle gerçekleştirilen müzakerelere ilişkin bilgilerin not edildiğini aktarırken, bu toplantıya, BRICS üyesi ülkeler ile Rusya’nın diğer bazı ortaklarının da katıldığını belirtti.

Zaharova, “Anlaşmalara uygun olarak, bu ülkelerin, değerlendirmelerini bizimle paylaşmalarını bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

Rusya’nın, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin “barış formülü” hakkındaki tutumunu yinelediğini vurgulayan Zaharova, bu formüldeki 10 maddenin hiçbirinin krize müzakere ve diplomatik yolla çözüm bulmayı amaçlamadığını, hepsinin Rusya için ültimatom içerdiğini dile getirdi.

Zaharova, bu temelde krize barışçıl çözüm bulmanın mümkün olmadığına işaret etti.

Küresel Güney ülkelerinin, Rusya’nın dostlarının barışı sağlamaya yönelik arabuluculuk ve insani girişimlerini çok takdir ettiğine dikkati çeken Zaharova, şunları kaydetti:

“Rusya ile müzakereleri kesintiye uğratan ve yasaklayan Kiev rejiminin aksine biz, her zaman krize yönelik diplomatik bir çözüme açık olduk ve olmaya devam ediyoruz, gerçekten ciddi önerilere cevap vermeye hazırız. Rusya’nın katılımı olmadan ve çıkarları dikkate alınmadan, Ukrayna kriziyle ilgili hiçbir toplantının en ufak bir katma değeri yoktur.”

Rusya’nın şartları

Gerçekten kapsamlı, sürdürülebilir ve adil bir çözümün, ancak “Kiev rejiminin” askeri eylemlerini ve “terör saldırılarını” durdurması, Batılı sponsorlarının Ukrayna ordusuna silah göndermeyi bırakması halinde mümkün olduğuna inandıklarına işaret eden Zaharova, şu görüşleri paylaştı:

“Tarafsızlığı, bağlantısızlığı ve nükleer olmayan statüsüyle Ukrayna’nın egemenliğinin en başındaki temelleri teyit edilmelidir. Rusya’nın yeni bölgelerinin sakinlerinin Birleşmiş Milletler Şartı’nda yer alan kendi kaderini tayin etme hakkını kullanması sonucunda gelişen yeni bölgesel gerçekler tanınmalıdır. Ukrayna’nın silahsızlandırılması ve Nazilerden arındırılması sağlanmalıdır. Ukrayna’da Rusça konuşan vatandaşların ve ulusal azınlıkların hakları, iç mevzuat ve uluslararası hukukun gerekliliklerine uygun olarak güvence altına alınmalıdır. Bu unsurların uygulanmasının, Rusya’nın uğrunda mücadele ettiği uluslararası barış ve güvenliği tamamen karşılayacağına eminiz.”

İran: Ukrayna, “İran İHA’ları” iddialarına ilişkin delil sunamadı

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Rusya-Ukrayna Savaşı’nda Moskova’ya insansız hava aracı (İHA) verdikleri iddialarını bir kez daha yalanlayarak, Kiev yönetiminin, iddialarını ispat edecek deliller sunamadığını öne sürdü.

Abdullahiyan, “Biz, Ukrayna-Rusya Savaşı’nda kullanılması için herhangi bir tarafa İHA vermedik. Geçen yıl Ukrayna Dışişleri Bakanı’ndan bu konuda ellerinde bir delil ve belge varsa bizim askeri makamlarımıza sunmasını istedim.” dedi.

İranlı ve Ukraynalı askeri yetkililerin Polonya’nın başkenti Varşova’da bir araya gelmelerinin kararlaştırıldığını ancak Ukrayna tarafının görüşmeye gelmediğini söyleyen Abdullahiyan, bu gelişmenin ardından telefonla görüştüğü Ukraynalı mevkidaşına “Kiev yönetiminin elinde iddialarını ispat edecek bir delilin bulunmadığı konusunda emin olduğunu” söylediğini aktardı.

Lavrov, Çinli mevkidaşı Vang ile görüştü

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile telefonda görüştü.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Lavrov, görüşmesinde Vang’ı bakanlığa atanmasından dolayı tebrik etti.

Genel jeopolitik istikrarsızlık koşullarında istikrar ve olumlu dinamikler gösteren Rusya-Çin ilişkilerinin gelişmesini olumlu olarak değerlendiren taraflar, en üst düzeyde varılan anlaşmaların uygulanması konusuna özellikle vurgu yaptı.

Uluslararası gündemdeki bir dizi konuyu da ele alan bakanlar, Batı bloğunun Rusya ve Çin ilişkilerine yönelik zıtlaşma politikalarına, yaptırımlar ve diğer gayrimeşru yöntemlerle bu ilişkilerin gelişmesini sınırlamaya çalışmalarına karşı olduklarını vurguladı.

Rusya altın ve döviz rezervlerinde beşinci sıraya geriledi

Dünyanın en büyük uluslararası rezervlerine sahip 50 ülkenin ulusal merkez bankalarından alınan verileri inceleyen Rus resmi haber ajansı RIA Novosti, Rusya’nın altın ve döviz rezervleri açısından dünyanın en büyük ekonomileri arasında dördüncü sıradaki yerini kaybettiğini yazdı.

Rusya’nın altın ve döviz rezervlerinin mayıs ayında 11,6 milyar dolar düşerek 584,2 milyar dolara gerilediği vurgulanırken, Hindistan’ın en büyük uluslararası varlığa sahip ekonomiler arasında Rusya’yı geçerek dördüncü sıraya yükseldiği kaydedildi.

Rusya’dan ayrılan Avrupalı ​​şirketlerin kaybı belirlendi

İngiliz The Financial Times (FT) gazetesi, Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’da başlattığı askeri operasyonu sonrası Avrupalı ​​şirketlerin Rusya pazarındaki doğrudan kayıplarının en az 100 milyar avroya ulaştığını bildirdi.

Avrupa’nın en büyük şirketlerinin geçen yılki mali raporlarına atıfta bulunulan haberde, bu dönemde 176 Avrupa şirketinin Rusya’daki işini sattığı, kapattığı veya küçülttüğü belirtilirken, “Şirketlerin kapatılması veya küçültülmesinden kaynaklanan varlıklarda değer kaybı, aynı zamanda düşük döviz kuru ve Rus hükümetinin kısıtlamaları ile daha da yüksek oldu” ifadelerine yer verildi.

Türkiye’ye altın taşıyan Ermeni vatandaşı, Vnukovo’da tutuklandı

Rusya Federal Gümrük Servisi tarafından yapılan açıklamada, başkent Moskova’daki Uluslararası Vnukovo Havalimanı gümrük muhafızlarının ülkeden Türkiye’ye yasadışı şekilde altın taşıyan Ermeni vatandaşının gözaltına alındığı bildirildi.

Vnukovo gümrük muhafaza ekiplerinin şüphe üzerine Türkiye’ye gitmek isteyen yabancı uyruklu bir şüpheliyi takibe aldığı, söz konusu kişinin üzerinde yapılan aramalarda 2 kilo ağırlığında ve 9 milyon ruble değerinde altın zincir bulunduğu kaydedildi.

Hizmet sektörü PMI düşüşe geçti

Rusya’da haziran ayında 54,3 puandan 56,8 puana yükselerek toparlanan hizmet sektörü PMI Endeksi, temmuz ayında yine düşerek 54 puana geriledi.

Uluslararası finansal araştırma kuruluşu S&P Global’a bağlı analitik ajans IHS Markit tarafından yayınlanan verilere göre, Rusya’da temmuz ayı hizmet sektörü PMI Endeksi, bir önceki aya kıyasla 2,8 puan düşüş yaşarken, raporda, son verileri hizmet sektörü üretiminde güçlü büyümeyi gösterdiği, ancak alıcıların yeni siparişlerde tereddüt ettiği bu ayın büyüme açısından şubattan bu yana en yavaş dönemi olarak nitelendirilebileceği aktarıldı.

spot_img

Tümen |Тумен | Төмән | Rusya Şehirleri

Tümen Rusya şehirleri arasında Rusya'nın Asya bölümünün batı eteklerinde bulunuyor ve Tümen Oblastı’nın idari merkezidir. Rusya’nın en eski şehirlerinden birisidir.Bu yazıda Tümen şehrine nasıl...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort