spot_img
9.2 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 4 Ağustos 2023

Rusya’da dün neler oldu? 4 Ağustos 2023

Dün, 4 Ağustos 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin’in ağustos ayında Türkiye’yi ziyaret etmesi bekleniyor

Basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Türkiye’ye yapılması beklenen ziyaretinin tarihinin henüz netleşmediğini, ancak ağustos ayı içinde bu ziyaretin gerçekleşeceğini söyledi.

Erdoğan, “Fransa’nın sömürge ülkelerinden biri Mali, yeni bir hareket başlattı. Rusya da Afrika ülkelerine tahılı ücretsiz ulaştırabileceğini ifade etti. Bu durumda Türkiye’nin konumu ne olacak?” sorusu üzerine, şunları kaydetti:

“Biz bu konuda Rusya’yla aynı çizgideyiz. Rusya’dan, Karadeniz koridorundan gelecek tahılların, bizde una çevrilmesi ve buradan un olarak fakir Afrika ülkelerine, az gelişmiş ülkelere de bunların naklini yapacağız. Hatta şu anda bile biz, Tarım ve Orman Bakanlığımız bu adımları atmaya, fakir ülkelere de bu desteğimizi, bu yardımlarımızı yapmaya devam edeceğiz.

Tabii Fransa’nın bu yaptığı iş ilk değil. Yani geçmişte Cezayir’de yaptığı uygulamalar, Ruanda’da yaptığı uygulamalar, Mali’de yaptığı uygulamalar, bütün bunlar dünyanın bütün kayıtlarında mevcut. Ve bunu hele hele Afrikalılar çok iyi biliyor. Bakın şu anda altın sevkini, bunun yanında uranyum sevkini tamamıyla Fransa’ya durdurmuş durumdalar. Bu, yıllardan beri bu ülkelere yapılan zulmün bir karşılığıdır. Ve bizler de onlarla olan olumlu ilişkilerimizi devam ettirmeye aynen çalışıyoruz.”

Rusya’da askere çağrılma yaşı yükseltildi, çağrılanların yurt dışına çıkmaları yasaklandı

Rusya’da askere çağrılma yaşı 27’den 30’a yükseltilirken, bu kişilerin yurt dışına çıkışlarına yasak getirildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesindeki askere çağrılma süreci ve Federal Ulusal Muhafız Servisine (Rosgvardiya) ilişkin çeşitli kararları onayladı.

Buna göre, askere çağrılma yaşı 27’den 30’a yükseltilirken, Rusya’da artık 18 ila 30 yaşındaki vatandaşlar askere çağrılabilecek. Karar 1 Ocak 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek.

Putin tarafından onaylanan diğer kararlara göre, Rusya’da askere çağırılanların yurt dışına çıkmaları yasaklanırken, Rosgvardiya da artık ağır askeri ekipmanlar temin edip kullanabilecek.

Ayrıca Rusya Acil Durumlar Bakanlığı ve çeşitli güvenlik birimlerine insansız hava araçlarını vurma yetkisi de verildi.

Putin ve Afrika liderlerinden “Rus tahıl ihracatına yönelik yaptırımları kaldırın” çağrısı

Kremlin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna krizinin çözümüne yönelik yedi ülkeden oluşan Afrika barış misyonu liderlerinin ortak bildirisini yayımladı.

Liderler arasında 17 Haziran’da yapılan ilk görüşmede, Ukrayna ile Rusya arasındaki tutuklu değişiminin yanı sıra, çocuk hakları konularında ilerleme sağlandığı belirtilen bildiride, insani konulara ilişkin tarafların çaba göstermeye devam edecekleri vurgulandı.

Rusya’nın tahıl ve gübre ihracatına yönelik çağrıda bulunulan bildiride, “Liderler, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekterliğinin 22 Temmuz 2022’de İstanbul’da kabul ettiği Karadeniz Girişimi’nin tümüyle uygulanmasının devamının sağlanması için Rus tahıl ve gübre ihracatının önündeki engellerin kaldırılması için somut adımlar atılması çağrısında bulundu.” ifadesi kullanıldı.

Bildiride, Avrupa Birliği’ndeki bazı limanlarda çıkışı engellenen 200 bin ton Rus gübresinin de Afrika’ya bedelsiz bir şekilde sevk edilebilmesi için BM’nin gerekli adımları atması gerektiği vurgulanırken, “Liderler, barışa giden yolu açmak için Afrika barış girişimi konusunda görüşmeleri sürdürme konusunda anlaştılar.” denildi.

Rusya: Ukrayna, Rus Novorossiysk Askeri Deniz Üssü’ne saldırı girişiminde bulundu

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’nın insansız deniz araçlarıyla Novorossiysk Askeri Deniz Üssü’ne saldırı girişiminde bulunduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ukrayna’nın iki insansız deniz aracıyla askeri üsse yönelik saldırı girişiminin engellendiği belirtilerek, “Saldırının püskürtülmesi esnasında insansız deniz araçları görsel olarak tespit edildi ve deniz üssünü dış baskınlardan koruyan Rus gemilerinin silahlarından açılan ateşle yok edildi.” ifadesi kullanıldı.

RBK-Ukraina’nın SBU kaynaklarına dayandırdığı habere göre SBU, Deniz Kuvvetleri işbirliğinde Rusya’nın Novorossiysk Deniz Üssü’ne operasyon düzenledi.

SBU’dan bir kaynak, “Saldırı sonucu Olenegorskiy Gornyak gemisi ciddi hasar gördü ve henüz muharebe görevlerini yerine getiremiyor. Dolayısıyla Rusların saldırının püskürtüldüğüne ilişkin tüm açıklamaları gerçeği yansıtmıyor.” ifadelerini kullandı.

 Kırım Yarımadası’na da uçak tipi İHA’larla saldırı yapıldı

Bakanlıktan yapılan diğer açıklamada da Ukrayna’nın Kırım Yarımadası’na yönelik saldırı girişiminde bulunduğu belirtilerek, “Gece, Kiev rejiminin Kırım Yarımadası topraklarındaki nesnelere yönelik uçak tipi insansız hava araçlarıyla (İHA) terör saldırısı gerçekleştirme girişimi engellendi.” bilgisi paylaşıldı.

Rus hava savunma sistemlerinin 10 İHA’yı imha ettiği kaydedilen açıklamada, 3 İHA’nın da elektronik harp sistemleriyle engellendiği bildirildi.

Blinken, Rusya’nın Karadeniz Tahıl Anlaşması’nı “şantaj” aracı olarak kullandığını öne sürdü

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya’nın Karadeniz Tahıl Anlaşması’nı “şantaj” aracı olarak kullandığını öne sürdü.

Dışişleri Bakanı, “Gıdanın bir savaş aracı olarak kullanılmasına son verme taahhüdünde bulunan 91 ülke ortak bir bildiri yayımladı. Bu, kendi başına güçlü bir ifadedir ve diğerlerini de buna katılmaya davet ediyoruz.” dedi.

Rusya’nın, Karadeniz Tahıl Anlaşması’nı Ukrayna ile yaptığı savaşta “şantaj” olarak kullandığını iddia eden ve bundan vazgeçmesi gerektiğini söyleyen Blinken, Karadeniz tahılının sadece Ukrayna için değil, “diğer ciddi kıtlık riskleri bağlamında” dünyanın dört bir yanındaki ülkelerin tahıl ihtiyacı için de önemli olduğunu vurguladı.

Rusya, Romanya’nın Moskova Büyükelçiliğine diplomat kotası koydu

Rusya Dışişleri Bakanlığı, mütekabiliyet gereği Romanya’nın Moskova Büyükelçiliğine diplomatik personel sayısına kota getirilmesine ilişkin nota verdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Romanya’nın Moskova Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Constantin Ionita’nın Bakanlık binasına çağrıldığı belirtildi.

Ukrayna: Erdoğan, Putin’in tahıl anlaşmasına dönmesini sağlayabilecek tek lider

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na döndürebilecek tek lider olduğunu belirtti.

Rusya’nın anlaşmayı durdurduğunu anımsatan Kuleba, Ukrayna’nın Türkiye ile Putin’in bu anlaşmaya dönmesi konusunda etkileşimde olduğunu ifade etti.

Kuleba, şunları kaydetti:

“Ukrayna, Putin’in Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’na dönmesi için Erdoğan ile koordinasyon halinde. Erdoğan da bu konuda Zelenskiy ile koordinasyon içinde. Bu karşılıklı çıkar. Erdoğan, Putin’in anlaşmaya dönmesini sağlayabilecek tek lider.”

Şoygu, Ukrayna’da savaşan “Merkez” birliğini teftiş etti

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna’da çatışmalara katılan “Merkez” birlik grubu komuta merkezini teftiş etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Şoygu’nun komuta merkezinde yaptığı teftiş sırasında mevcut durum ve performans hakkında birlik komutanlarından rapor aldığı belirtildi.

Şoygu’nun, Krasno-Limansk yönünde başarılı taarruz yürüttüğü ve önemli mevzileri ele geçirdiği için birliklere teşekkür ettiği aktarılan açıklamada, Ukrayna ordusundan ele geçirilen İsveç yapımı CV-90 model piyade savaş aracının Şoygu’ya gösterildiği kaydedildi.

Batı ülkeleri tarafından Ukrayna’ya sağlanan zırhlı araçlarda yedek parça, alet ve diğer gereçlerin bulunmadığına dikkati çekilen açıklamada, bu eksikliğin Batılı askeri teçhizatın savaş alanlarında hızlı bir şekilde onarılmasını imkansız hale getirdiği aktarıldı.

Rus rublesi dolar karşısında 16 ay sonra ilk defa 95 seviyesini aştı

Dolar/ruble paritesi Mart 2022’den bu yana ilk defa 95 seviyesini aştı.

Haftanın son işlem gününün açılışında ruble dolar karşısında yaklaşık yüzde 0,11 değer kaybederken, dolar/ruble paritesi 95 seviyesine yükseldi.

Böylece dolar/ruble paritesi Mart 2022’den bu yana ilk defa 95 seviyesinin üzerine çıktı.

Uzmanlar, ithalattaki artışın yanı sıra yaz sezonunda Rus vatandaşlarının tatil için döviz talebindeki yükselişin rublenin değer kaybında etkili olduğuna işaret ediyor.

Rusya Maliye Bakanlığı, dün yaptığı açıklamada, Ocak 2022’den bu yana ilk defa iç piyasada döviz alımına tekrar başlayacağını bildirmişti.

“Sen Çal Kapımı” dizisinin Rus versiyonu geliyor

Rusya’da 2022 yılının en popüler televizyon dizisi olan Türk yapımı ‘Sen Çal Kapımı’ dizisi, Rusya için uyarlanıyor.

Yapımını Mediaslovo ve Gazprom-Medya şirketlerinin üstlendiği yeni dizinin Rus eğlence televizyonu TNT’nin yanı sıra Okko ve Premier gibi çevrimiçi sinemalarında gösterileceği bildirilirken, dizinin Türkçe versiyonunda yer alan başrol oyuncusu Serkan Bolat’ı Rus aktör Nikita Volkov, Eda Yıldız’ın rolünü ise Rus kadın sanatçı Liana Griba üstleniyor.

AB: Rusya’nın tahıl anlaşmasına dönmesi için Türkiye ve BM’yi desteklemeyi sürdüreceğiz

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin Türkiye ve Birleşmiş Milletlerin (BM) Karadeniz Tahıl Anlaşması’nı sürdürmek için “yorulmak bilmeyen çabalarını” desteklemeye devam edeceğini bildirdi.

Borrell, eski adı Twitter olan X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada “Rusya gıdayı silah olarak kullanmayı bırakmalı. Rusya’yı Karadeniz Tahıl Anlaşması’na dönmeye ikna etmek zorundayız.” değerlendirmesinde bulundu.

Aynı zamanda İngiliz The Guardian gazetesinde görüş yazısı kaleme alan Borrell, geçen ay Rusya’nın anlaşmadan çekilmesinin toptan buğday ve mısır fiyatlarında ani artışa neden olduğuna dikkati çekti.

Borell, Rusya’nın anlaşmadan çekilmesini takiben Ukrayna’nın tahıl depolama tesislerini ve liman altyapısını hedef alarak yok etmeye başlamasının da bu durumda etkili olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

Kremlin: ABD, Tahıl Anlaşması’nda düşünmeye söz vereceğine, önce şartları sağlasın

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Karadeniz Tahıl Anlaşması’nın Rusya ile ilgili kısmı için ABD’nin düşünmeye söz vereceğine, önce şartları sağlamasını önererek, bu durumda anlaşmaya tekrar döneceklerini bildirdi.

Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın, Rusya’nın, Karadeniz Tahıl Anlaşması’na dönmesi halinde Rusya’dan gıda ihracatının sağlanması için Washington’un her şeyi yapacağı ile ilgili açıklamasını değerlendirdi.

ABD’nin, istiyorsa Tahıl Anlaşması’nın Rusya ile ilgili kısmının yerine getirilmesini sağlayabileceğine işaret eden Peskov, “Bunu düşüneceklerine söz vermesinler, yerine getirsinler. Bu yapılır yapılmaz, anlaşma derhal yeniden yürürlüğe girecektir.” ifadesini kullandı.

Amerikalıların bu alanda herhangi bir güvenlik sağlamak zorunda olmadığına dikkati çeken Peskov, Amerikalılar olmadan Tahıl Anlaşması çerçevesinde güvenliğin sağlandığını vurguladı.

Ukrayna’nın karşı saldırıya geçmesinden bu yana ne kadar asker kaybettiği açıklandı

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna ordusunun kayıplarının bu yılın haziran ve temmuz aylarında karşı saldırının başlamasından bu yana 43 binden fazla olduğunu bildirdi.

Yazılı açıklamada, “Haziran ve temmuz aylarında, Kiev’in sözde karşı saldırısının başlangıcından bu yana çatışmalar sırasında Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin askeri kayıpları şimdiden 43 binin üzerindedir” ifadeleri kullanıldı.

Savunma Bakanlığı, bu rakamın Ukrayna ve ülke dışındaki hastanelere sevk edilen yaralıları, yabancı paralı askerleri ve farklı bölgelere hassas füzelerle yapılan saldırılar sonucu etkisiz hale getirilen askeri personeli içermediğini de vurguladı.

Polonya Cumhurbaşkanı Duda, Wagner’in faaliyetlerinin Rus makamlarınca kontrol edildiğini söyledi

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, Rus güvenlik şirketi Wagner’i “özel asker grubu” olarak görmediklerini belirterek, “Aslında Wagner tarafından yürütülen faaliyetlerin Rus makamları tarafından kontrol edildiğinden hiç şüphem yok.” dedi.

Duda, Rusya tarafından Baltık Denizi’nde yürütülen tatbikatla ilgili bilgi sahibi olduğunu ve bu tatbikatın 30 uçak, 30 gemi ve 6 bin Rus askeriyle yapıldığını kaydetti.

Baltık Denizi’ndeki durumun sürekli izlendiğinin altını çizen Duda, “Bunu Ukrayna’da devam eden savaş, Rusya’nın Ukrayna’daki saldırganlığı ve Moskova’nın doğu sınırlarımızda yürüttüğü faaliyetlerle açıkça ilişkilendiriyoruz.” ifadesini kullandı.

Rusya yaptırım uyguladığı yabancıların fonlarını dondurabilecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yaptırım uygulanan yabancı şahıs ve kurumlara ait fonların dondurulmasına izin veren kararı onayladı.

Putin tarafından imzalanan karara göre, Rusya’nın yaptırım uyguladığı şahıs ve kurumlara ait fonlar dondurulabilecek.

Yaptırım uygulanan yabancıların sınır ötesi para transferlerinin de yasaklanmasına izin veren karar, 180 gün içerisinde yürürlüğe girecek.

Merkez Bankası, hafta sonu döviz kurlarını belirledi

Merkez Bankası tarafından hafta sonu ve pazartesi günü için (5-7 Ağustos) belirlenen resmi dolar kuru bir önceki güne kıyasla 1 ruble 3 kopeek artarak 94,80 rubleye çıkarıldı.

Resmi Euro döviz kuru da 1 ruble 31 kopeek artırılarak 103, 83 rubleye yükseltildi.

Çin yuanı resmi kuru da 14 kopeek artırılarak 13,1755 rubleye çıkarılırken, resmi Türk lirası kuru ise 3,51 ruble olarak belirlendi.

spot_img

Rus kadınlar kocalarının gelirlerini değerlendirdi

SuperJob servisi tarafından gerçekleştirilen ve ülkenin tüm bölgelerinden evli Rusların katıldığı bir dizi anketin sonuçlarına göre, evli Rus kadınların çoğunluğu (%61) eşlerinin gelirinin tek...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort