spot_img
15.2 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 27 Temmuz 2023

Rusya’da dün neler oldu? 27 Temmuz 2023

Dün, 27 Temmuz 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin, Rusya’nın bazı Afrika ülkelerine ücretsiz tahıl sevkiyatı yapacağını bildirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkeleri Rus tarım ihracatına yönelik yaptırımlar nedeniyle ikiyüzlülükle suçlayarak, “Gelecek 3-4 ay içerisinde, Burkina Faso, Zimbabve, Mali, Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Eritre’ye 25-50 bin ton tahılı bedelsiz bir şekilde sevk etmeye hazır olacağız.” dedi.

St. Petersburg’da düzenlenen Rusya-Afrika Zirvesi’nde konuşan Putin, Rusya’nın dünyaya tahıl ve gübre ihracatı yapmasının Batılı ülkeler tarafından zorlaştırıldığına işaret ederek, “Diğer yandan da ikiyüzlü bir şekilde küresel gıda piyasasındaki krizden ötürü bizi suçluyorlar. Bu durum tahıl anlaşmasının uygulanmasında da açıkça görüldü.” diye konuştu.

Anlaşma kapsamında Ukrayna’dan yaklaşık bir yılda 32,8 milyon ton tahıl ihraç edildiğini belirten Putin, “Bunun yüzde 70’inden fazlası, değerli dostlarım, Avrupa Birliği dahil olmak üzere yüksek veya orta-yüksek gelir seviyesindeki ülkelere gitti. Etiyopya, Sudan, Somali ve diğer ülkelerin payı ise yüzde 3’ün altındaydı.” dedi.

Putin, tahıl anlaşması kapsamında Rusya’ya verilen sözlerin tutulmadığını kaydederek, “Rusya’nın dünya pazarlarına yaptığı tahıl ve gübre ihracatına yönelik yaptırımların kaldırılmasına ilişkin anlaşmanın hiçbir şartı yerine getirilmedi. Söz konusu gerçekleri dikkate alarak, bu anlaşmayı daha fazla uzatmayı reddettik.” şeklinde konuştu.

Rusya’nın bazı Afrika ülkelerine ücretsiz olarak tahıl göndereceğini anlatan Putin, “Gelecek 3-4 ay içerisinde, Burkina Faso, Zimbabve, Mali, Somali, Orta Afrika Cumhuriyeti ve Eritre’ye 25-50 bin ton tahılı bedelsiz bir şekilde sevk etmeye hazır olacağız. Ayrıca bu ürünlerin tüketiciye ücretsiz sevkiyatını da sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Rusya Savunma Bakanı Şoygu ile güvenlik konularını görüştü

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un, Kore Savaşı’nda çatışmayı sonra erdiren Panmunjom Ateşkes Antlaşması’nın 70’inci yıl dönümü kutlamaları kapsamında başkent Pyongyang’ı ziyaret eden Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile güvenlik konularını ele aldı.

Kuzey Kore’nin resmi Kore Merkezi Haber Ajansına (KCNA) göre, Kim ve Şoygu, ziyaret kapsamında yaptıkları görüşmede, ulusal, bölgesel ve uluslararası çerçevede güvenlik ve askeriyeye ilişkin konuları değerlendirdi.

Kim, Şoygu ile birlikte Kuzey Kore’nin yeni silahlarının bulunduğu mühimmat sergisini gezerek yeni nesil silah ve füzeleri inceledi.

Ülkesinin “ulusal güvenlik kalkınma planı kapsamında geliştirdiği” mühimmat hakkında Şoygu’ya bilgi veren Kim, dünya çapında silah geliştirme stratejilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Kim ve Şoygu’nun, görüşmeler kapsamında “ulusal savunma ve güvenliğin yanı sıra bölgesel ve uluslararası güvenliğe ilişkin ortak konularda” fikir birliğine vardığı kaydedildi.

Şoygu’nun, Kim’e Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’den mektup sunduğu aktarıldı.

Putin: “(Ukrayna’da) Son birkaç günde çatışmalar önemli şekilde yoğunlaştı”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna ordusunun son 24 saatte önemli kayıplar verdiğini belirterek, “Son birkaç günde çatışmalar önemli şekilde yoğunlaştı. Esas çatışmalar ağırlıklı olarak, Batı’da dedikleri gibi, ana hedef, Zaporijya istikametindeydi.” dedi.

Putin, St. Petersburg’ta Rus devlet televizyonu Perviy Kanal’a Ukrayna’daki savaşa ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ukrayna ordusunun son 24 saatte hem personel hem de ekipman kayıpları verdiğini dile getiren Putin, “Çok fazla kayıp verdiler, 200 kişiden fazla. Bizim de maalesef kayıplarımız oldu ancak arada devasa bir fark var, düşman kaybından on kat daha az kaybımız oldu.” diye konuştu.

Putin, Ukrayna’nın saldırılarda çok sayıda zırhlı araç kullandığını belirterek, “50 araç kullandılar ve bu araçlardan 26’sı tank, 13’ü zırhlı araç olmak üzere 39’u imha edildi.” ifadesini kullandı.

Ukrayna’daki çatışmaların son dönemde yoğunlaştığını vurgulayan Putin, “Son birkaç günde çatışmalar önemli şekilde yoğunlaştı. Esas çatışmalar ağırlıklı olarak, Batı’da dedikleri gibi, ana hedef, Zaporijya istikametindeydi.” dedi.

Putin, Ukrayna ordusunun cephedeki hiçbir hedefine ulaşamadığını ve geri çekilmek zorunda kaldığını söyledi.

Rusya’da helikopterin düşmesi sonucu 6 kişi öldü

Rusya’nın Altay bölgesinde Mi-8 tipi helikopterin düşmesi sonucu 6 kişinin öldüğü, 7 kişinin yaralandığı bildirildi.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Altay’da Mi-8 tipi helikopterin iniş esnasında elektrik kablolarına takılarak alev aldığı belirtildi.

Duma, diğer bankalara komisyonsuz para transfer limitini artırdı

Devlet Duması, üçüncü, son oturumunda banka müşterilerinin farklı bankalardaki hesabına aylık 30 milyon rubleye kadar gerçekleştirdiği para transferlerinden komisyon alınmaması öngören yasa tasarısını onayladı.

Parlamentonun alt kanadı Devlet Duması resmi internet sayfasında yer alan açıklamada, bireylerin farklı bankalarda kendilerine ait mevduat ve cari hesapları arasındaki para transferlerinde komisyon alınmamasını öngören yasanın yaratıcısı Devlet Duması Mali Piyasa Komitesi Başkanı Anatoly Aksakov, böyle bir yeniliğin vatandaşları diğer kredi kuruluşlarındaki hesaplarına para transferi için ek ücret ödeme ihtiyacından kurtaracağını vurgularken, öte yandan müşterilerinden banka vezneleri aracılığıyla havale işlemlerinde hizmet maliyeti nedeniyle komisyon alınacağına da dikkat çekti.

Moskova ve Kahire, enerjide işbirliğini pekiştiriyor

Rusya Enerji Bakanı Nikolay Shulginov, Rusya-Afrika Zirvesi öncesinde TASS ile yaptığı röportajda, Rusya ve Mısır’ın enerji arzını artırma ve Rus petrol ve gaz şirketlerinin ülkedeki yeni projelere katılımını genişletme konusunda anlaştığını söyledi.

Mısır Petrol ve Maden Kaynakları Bakanı Tarek El-Molla ile birçok kez bir araya geldiğini hatırlatan Shulginov, “Mısır’a petrol arzını artırmak ve Rus petrol ve gaz şirketlerinin bu ülkedeki hidrokarbonların çıkarılmasına yönelik yeni projelere katılımını genişletmek konusunda anlaştık” diye konuştu.

Yıllık enflasyon yüzde 4’ün üstüne çıktı

Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan mevcut fiyat durumu incelemesine göre, 18 Temmuz- 24 Temmuz 2023 tarihleri arasında ülkedeki yıllık enflasyon yüzde 3,86’dan yüzde 4,19’a yükseldi.

Bakanlık tarafından paylaşılan raporda, belirtilen dönemde haftalık enflasyon oranının yüzde 0,23 olarak kaydedildiği, genel enflasyon oranının ise yüzde 4,19’a ulaştığı ifade edildi.

Bakanlığın verilerine göre yıllık bazda enflasyon bu yılın mart ayının sonundan bu yana ilk kez Merkez Bankası’nın yüzde 4’lük hedefinin üzerine çıkarken, gıda enflasyonu, meyve ve sebze fiyatlarındaki artış nedeniyle yüzde 0,18 olarak gerçekleşti.

Gıda dışı ürünlerde otomobil, elektrikli ve beyaz eşya ile inşaat malzemeleri maliyetlerindeki artışın etkisiyle genel fiyat artışı yüzde 0,41 olarak gerçekleşirken, yüzde 0,12 olarak gözlemlenen turizm ve hizmet grubundaki fiyat artışında meydana gelen yavaşlamanın enflasyonu sınırladığı ifade edildi.

St. Petersburg, Kardeş Türküler’i bekliyor

Koral formda Türk ve dünya halk şarkıları seslendiren ve uluslararası üne kavuşan Kardeş Türküler, Rusya’nın kuzey başkenti St. Petersburg’da 5 ve 6 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek olan “Dünya Müziği” Etnik Müzik Festivali’ne ilk kez katılacak.

Bu yıl 8’incisi düzenlenecek uluslarrası etkinlikle ilgili basın açıklaması yapan festivalin sanat yönetmeni Irina Yaroslavtseva, Kardeş Türküler’in ilk kez festivale katılacağını vurgularken, “Dünyanın pek çok ülkesini gezmiş, Avrupa’nın bütün büyük festivallerine katılmış bir grubun sesini duyacağız. Getirecekleri enstrümanların listesi iki sayfa… ‘Biz müziğimizi Anadolu’da yaşayan tüm halklar arasında barış olsun diye yapıyoruz’ diyorlar. Dolayısıyla birçok kültürü içerisinde barındıran Rusya olarak aynı amaçlara hizmet ediyoruz ve bu bizi çok mutlu ediyor.

Beyaz Saray: Ukrayna’nın karşı saldırısı yeterince hızlı değil

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Ukrayna’nın Rusya’ya karşı saldırısının durma noktasında olmadığını ancak yeteri kadar hızlı ilerlemediğini söyledi.

Kirby, Beyaz Saray’da düzenlediği basın toplantısında bir gazetecinin “Ukrayna’nın Rusya’ya karşı saldırısının yavaş ilerlediğini düşünüyor musunuz?” sorusuna, “Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy de sürecin istedikleri kadar hızlı ilerlemediğini söyledi. İstedikleri gibi ilerleyemiyorlar.” yanıtını verdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı: Nijer’deki gelişmeleri endişeyle takip ediyoruz

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Nijerdeki gelişmeleri endişeyle takip ettiklerini belirterek, ülkedeki sorunların barışçıl ve yapıcı diyalog ile çözülmesi çağrısında bulundu.

Zaharova, yaptığı yazılı açıklamada, Nijer’de bir grup askerin başkanlık sarayını ablukaya aldığını ve Cumhurbaşkanı Mohamed Bazoum’u devirdiğini duyurduğunu hatırlattı.

Nijer’deki gelişmeleri endişeyle takip ettiklerini vurgulayan Zaharova, “Çatışmanın taraflarını güç kullanmaktan kaçınmaya ve tartışmalı tüm sorunları barışçıl ve yapıcı diyalogla çözmeye çağırıyoruz.” ifadesini kullandı.

VTB’nin net karı yılın ilk yarısında rekor seviyeye ulaştı

Rusya’nın en büyük ikinci kamu bankası VTB’nin net karının yılın ilk yarısında 289,8 milyar rubleye (yaklaşık 3,2 milyar dolar) çıkarak rekor seviyeye ulaştığı bildirildi.

VTB’den yapılan yazılı açıklamada, bankanın yılın ikinci çeyreğinde 142,6 milyar ruble net kar elde ettiği belirtildi.

Bankanın net karının yılın ilk yarısında 289,8 milyar rubleye ulaştığı bilgisine yer verilen açıklamada, söz konusu rakamın en yüksek 6 aylık net kar olarak kayıtlara geçtiği vurgulandı.

VTB, yaptırımların etkisiyle geçen yıl 612,6 milyar ruble zarar etmişti.

Volkswagen Rus varlıklarını ne kadara sattığını açıkladı

Mayıs ayında Rusya’daki varlıklarını satan Alman otomotiv üreticisi Volkswagen, kamuoyu ile paylaştığı mali raporunda Rus varlıklarının satış fiyatını açıkladı.

Şirketin sunduğu raporuna göre Volkswagen’in varlıklarının satışı 125 milyon avroyu bulurken, 18 Mayıs’ta Kaluga’daki bir otomobil fabrikası da dahil olmak üzere Rus varlıklarının Avilon bayisi Art-Finance’ın yapısına satışını tamamladığı hatırlatıldı.

Şirket, iştirakleri (Volkswagen Components and Services LLC, Scania Leasing LLC, Scania Finance LLC, Scania Insurance LLC) dahil olmak üzere Volkswagen Group Rus LLC’deki tüm hisselerin satıldığı kaydedilirken, şirketten yapılan açıklamada, “Satış fiyatı 125 milyon avro olarak gerçekleşti” denildi.

Putin, Zimbabve liderine helikopter hediye etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Zimbabveli mevkidaşı Emmerson Mnangagwa’ya başkanlık helikopterlerinden birini hediye etti.

Zimbabve Enformasyon Bakanlığının Twitter’dan yaptığı açıklamaya göre, Putin, Rusya-Afrika Zirvesi sırasında başkanlık helikopterlerinden birini Mnangagwa’ya verdi.

Yakında Zimbabve’ye gönderilecek olan helikopteri inceleyen Mnangagwa, her iki ülkenin de Batılı ülkelerin yaptırımlarına maruz kaldığı için işbirliği yapmak zorunda olduğunu söyledi.

Kadirov, Ukrayna’daki Çeçen savaşçıların sayısını açıkladı

Çeçenistan lideri Ramzan Kadirov, 7 binden fazla Çeçen savaşçının halihazırda Ukrayna’ya karşı başlatılan askeri operasyon kapsamında bölgede yer aldığını söyledi.

Kadirov, VKontakte sosyal ağında yaptığı açıklamada, özel operasyonun başlangıcından bu yana Çeçenistan Cumhuriyeti’nden 13 binden fazla gönüllü olmak üzere 28 binden fazla savaşçının savaş bölgesine gönderildiğini vurgularken, “Şu anda 7 binden fazla savaşçımız ön saflarda yer alıyor” dedi.

Rusya: Ukrayna’da Batı silahları, hava üsleri, insansız deniz aracı depolarını vurduk

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’da ABD ve Avrupa’dan gelen silahlar, hava üsleri, insansız deniz aracı depolarını uzun menzilli yüksek hassasiyetli füzelerle vurduklarını bildirdi.

Ukrayna’da bulunan bazı hedefleri yok ettiklerini vurgulayan Konaşenkov, şu ifadeleri kullandı:

“Rusya Silahlı Kuvvetleri, havadan ve denizden fırlatılan yüksek hassasiyetli uzun menzilli füzelerle Ukrayna ordusunun hava üsleri, konuşlanma ve kontrol noktaları, montaj atölyeleri, insansız deniz araçları depolarına ayrıca ABD ve Avrupa ülkelerinden edinilen füze, silah ve askeri teçhizata yönelik yoğun saldırılar düzenledi. Saldırılar hedefine ulaştı. Belirlenen bütün hedefler vuruldu.”

Ukrayna ordusunun gün içinde Donetsk, Krasnoliman ve Güney Donetsk yönlerinde başarısız taarruz girişimlerinde bulunduğunu aktaran Konaşenkov, bugüne kadar Ukrayna ordusuna ait 457 uçak, 244 helikopter, 5 bin 291 insansız hava aracı, 426 hava savunma füze sistemi, 10 bin 966 tank ve zırhlı araç, 1140 çok namlulu roketatar, 5 bin 636 obüs ve havan topu, 11 bin 920 özel askeri aracın yok edildiğini kaydetti.

Rusya, Somali’nin 684 milyon dolarlık borcunu sildi

Somali hükümeti, Rusya ile yapılan anlaşmayla bu ülkeye olan 684 milyon dolarlık borcun silindiğini duyurdu.

Rusya’nın St. Petersburg şehrinde düzenlenen Afrika-Rusya Zirvesi’nde buluşan Somali Maliye Bakanı Bihi Iman Cige ile Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Timur Igorevich Maksimov, Somali’nin Rusya’ya olan 684 milyon dolarlık borcunun silinmesine yönelik anlaşmayı imzaladı.

Anlaşmaya dair basına açıklama yapan Cige, “Bu Somali için tarihi bir gün. Borç affı anlaşması, geleceğe odaklanmamıza ve insanlarımız için daha iyi bir gelecek inşa etmemize olanak sağlayacak.” ifadelerini kullandı.

Anlaşmayla Rusya ve Somali arasındaki ilişkilerin gelişeceğini vurgulayan Cige, ekonomik ilişkilerin derinleşeceğine dikkati çekti.

Çok sayıda Afrikalı lideri St. Petersburg’da ikincisi düzenlenen Rusya-Afrika Zirvesi’ne katıldı.

Zirveyle Rusya ve Afrika ülkeleri arasındaki ekonomik, bilimsel, teknik, sosyal ve kültürel bağların güçlendirilmesi amaçlanıyor.

Prigojin’in, St. Petersburg’da Afrikalı yetkililerle görüştüğü iddia edildi

Rus özel güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin’in, Rusya-Afrika Zirvesi’nin yapıldığı St. Petersburg’da, Afrikalı yetkililerle görüştüğü öne sürüldü.

Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki “Rus Evi”nin Müdürü Dmitriy Sıtıy’ın sosyal medyada paylaştığı fotoğrafta, Prigojin’in, St. Petersburg’ta, Orta Afrika Cumhuriyeti’nden bir yetkiliyle el sıkıştığı görüldü.

spot_img

Tataristan

Tataristan,  Rusya Federasyonu’na bağlı, özerk bir cumhuriyettir. Volga Federal Bölgesi'ne bağlı Tataristan, Volga Ekonomik Bölgesi'nin bir parçasıdır.Rusya'nın, Avrupa kısmının merkezinde, Doğu Avrupa Ovası'nda,...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort