spot_img
9.5 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 24 Mayıs 2023

Rusya’da dün neler oldu? 24 Mayıs 2023

Dün, 24 Mayıs 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin Batı’yı, Rusya’yla işbirliği yapan ülkelere şantajla suçladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı’nın, Rusya ile işbirliği içindeki ülkelere baskı yaptığını belirterek, “Batılı rakiplerimiz, Rusya ile yaptıkları karlı işbirliklerini kısıtlamak için ortaklarımıza çeşitli vaatler veriyor ve şantaj yapmaya çalışıyor. Bunun, ilgili ülkelere ve halklarına getireceği kayıplar konusunda ise tamamen kayıtsızlar.” dedi.

Moskova’da düzenlenen 2. Avrasya Ekonomi Forumu’nda konuşan Putin, Avrupa Birliğinin öncü ekonomilerinde bu yıl küçülme beklendiğine işaret ederek, “Avrasya Ekonomik Birliği ekonomisi ise küresel ekonomi ve ticarette yaşanan büyük krizlere, önemli jeopolitik risklere ve belirsizliklere rağmen 2022’de sadece yüzde 1,6 küçüldü.” bilgisini paylaştı.

Putin, ülkesinin adil ve verimli küresel işbirliklerine açık olduğunu vurgulayarak, “Bundan farklı hareket eden veya davrananlar, küresel ekonomiyi mahvediyor. ABD, ekonomi politikası yüzünden kendi gelişimini azaltan eğilimi de güçlendirerek, yalnızca kendi ayağına sıkıyor.” sözlerini sarf etti.

Batılı ülkelerin, Rusya ile işbirliği içindeki ülkelere yaptığı baskıya tepki gösteren Putin, “Batılı rakiplerimiz, ortaklarımızın Rusya ile yaptıkları karlı işbirliklerini kısıtlamak için çeşitli vaatler veriyor ve şantaj yapmaya çalışıyor. Bunun, ilgili ülkelere ve halklarına getireceği kayıplar konusunda ise tamamen kayıtsızlar.” ifadesini kullandı.

Avrupa’daki enerji krizine de değinen Putin, “Enerji fiyatları şimdi ekonomik olarak makul fiyatlara yaklaşıyor. Ancak olanlardan kim sorumlu? Kuzey Akım 1 havaya uçuruldu, Kuzey Akım 2 açılmadı, Polonya Yamal-Avrupa doğal gaz boru hattını kapattı. Ukrayna, üzerinden geçen iki hattan birisini kapattı. Bunları onlar yaptı.” diye konuştu.

Rusya Savunma Bakanlığı: Ukrayna, TürkAkım boru hatlarını koruyan gemiye saldırı düzenledi

Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan resmî açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin Karadeniz’de bulunan Rus donanmasına ait İvan Khurs keşif gemisine insansız deniz araçları yardımıyla saldırdığı, ancak eylemin başarısızlıkla sonuçlandığı bildirildi.

TürkAkım boru hattının korunması amacıyla devriye gezen donanma gemisi İvan Khurs’un tüm insansız deniz araçlarını gemide bulunan standart ateşli silahlar yardımıyla imha ettiği ifade edildi.

Putin, dünyada istikrarsızlığın giderek arttığını söyledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, mevcut uluslararası ilişkilerin artan istikrarsızlıkla karakterize edildiğini belirterek, bunun doğrudan bireysel devletlerin diğer ülkelerin egemenliğini ve çıkarlarını tamamen göz ardı ederek hakimiyetlerini sürdürme arzusuyla ilgili olduğunu söyledi.

Güvenlik Konseyi himayesinde Moskova Bölgesi’nde devam eden güvenlik meselelerinden sorumlu yüksek temsilcilerin katıldığı toplantıya video konferans yoluyla katılan Putin, mesajında, mevcut uluslararası durumun sürekli istikrarsız hale geldiğine değinirken, “Farklı bölgelerde eski gerilimler artıyor, yeni gerilim kaynakları ortaya çıkıyor. Birçok ülkenin halkı darbelerin dramatik sonuçlarını yaşıyor. Bu durum, tek tek devletlerin ve birliklerin kendi hakimiyetlerini koruma ve sürdürme arzusuyla doğrudan ilgili. Diğer devletlerin egemenliğini, ulusal çıkarlarını, geleneklerini tamamen göz ardı ederek kendi kurallarını dayatmaya çalışarak uluslararası durumu istikrarsızlaştırıyorlar” diye konuştu.

Mishustin, Çin’i ziyaretinde mevkidaşı Li ile görüştü

Rusya Başbakanı Mihail Mishustin, Pekin’de mevkidaşı Li Çiang ile bir araya geldi

Çin’i ziyaret eden Mishustin, görüşmede, iki ülke ilişkilerinin son dönemde görülmemiş düzeyde arttığını vurgulayarak, “Rusya ve Çin, uluslararası alandaki artan çalkantılara ve kolektif Batı’nın yasa dışı yaptırım baskısına birlikte karşı çıkıyor.” dedi.

Uluslararası ortamın istikrarsızlığına rağmen iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin başarıyla geliştiğine işaret eden Mishustin, karşılıklı ticaret hacminin geçen yıl 190 milyar doları aştığını, bu yılın ilk çeyreğinde yıllık yüzde 25 artışla 52 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Mishustin, ticaret hacminin, bu yılın sonunda iki ülke liderinin belirlediği hedef olan 200 milyar dolara ulaşacağını ve ötesine geçeceğine inandığını ifade etti.

Görüşmenin ardından iki ülke arasında tarım ve hayvancılık ürünleri ticareti, ticaret hizmetleri ve spor işbirliği alanlarında mutabakat zaptları ile patent işlemlerinin hızlandırılmasına ilişkin pilot programının yenilenmesine ilişkin ortak niyet beyanı imzalandı.

Şoygu: Savaşın başlangıcından bu yana 120 bini aşkın Rus askeri eğitim gördü

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna’ya yönelik “özel askeri operasyonun” başlangıcından bu yana 120 binden fazla Rus askerinin eğitim gördüğünü bildirdi.

Rusya Silahlı Kuvvetlerinde askeri eğitimin devam ettiğini dile getiren Şoygu, “Özel askeri operasyonun başlangıcından bu yana 120 binden fazla asker eğitildi.” dedi.

Eğitim programlarının, operasyonda elde edilen deneyimin dikkate alınmasıyla düzenlenmesi gerektiğini belirten Şoygu, “Askerlerin karşı koyabilmek için yeni savaş yöntemlerini, düşmanın taktik ve araçlarını bilmesi ve silahları etkin şekilde kullanabilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Finlandiya, Rusya’nın askeri ziyaretlere ilişkin anlaşmayı feshedeceğini bildirdi

Finlandiya Savunma Bakanlığı, Rusya’nın, askeri tesislere yapılacak karşılıklı ziyaretlere ilişkin ikili anlaşmayı feshedeceğini açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, 2000’de imzalanan ikili anlaşmanın, Rusya’dan Finlandiya’ya yılda bir değerlendirme ziyaretini, Finlandiya’dan da Rusya’nın kuzeybatısındaki Leningrad Askeri Bölgesi’ne benzer bir ziyareti kapsadığı belirtildi.

Açıklamada, “Finlandiya bugün, Rusya’dan iki ülke arasındaki askeri değerlendirme ziyaretlerine ilişkin ikili anlaşmanın 1 Haziran itibarıyla feshedileceği bilgisini aldı.” ifadesine yer verildi.

Rusya: Suriye’de ABD’nin Tanf üssünde Rusya’da terör eylemleri için militan eğitiliyor

Rusya Dış İstihbarat Teşkilatı (SVR) Başkanı Sergey Narışkin, “ABD’nin Suriye’deki Tanf askeri üssünde, Rusya’da sabotaj ve terör eylemleri gerçekleştirmek için terör örgütü DEAŞ’ın militanlarına eğitim verildiğini” söyledi.

ABD ve NATO ülkelerinin 2011’de Suriye’deki teröristleri ve ayrılıkçı grupları aktif olarak desteklediğini belirten Narışkin, “Bizim bilgilerimize göre, Suriye, Ürdün ve Irak sınırında bulunan Tanf Amerikan askeri üssü, sadece Suriye topraklarında değil, şimdi de Rusya’nın bölgelerinde sabotaj ve terör eylemleri gerçekleştirmek üzere DEAŞ militanlarının eğitimi için kullanılıyor.” ifadelerini kullandı.

Rusya’daki Balakovo NGS’de operasyonel karar alma eğitimi semineri düzenlendi

Rusya’daki Balakovo Nükleer Güç Santrali (NGS), aralarında Mersin’de inşası devam eden Akkuyu NGS’nin de bulunduğu 7 nükleer güç santralinde görev yapan uzmanlar için verilen eğitim seminerine ev sahipliği yaptı.

Rosatom’dan yapılan yazılı açıklamaya göre, Balakovo NGS’de düzenlenen Dünya Nükleer Operatörler Birliği (WANO) Moskova Merkezi’nin etkili operasyonel karar alma metodolojisi konulu eğitim seminerine Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’a bağlı Elektrik Enerjisi Bölümü Rosenergoatom’ın rol oynadığı 7 nükleer enerji santralinden 20’nin üzerinde uzman katıldı.

Rusya’nın Belgorod bölgesine yönelik İHA saldırıları düzenlendi

Rusya’nın Belgorod Bölge Valisi Vyaçeslav Gladkov, bölgeye yönelik insansız hava aracıyla (İHA) saldırılar düzenlendiğini bildirdi.

Telegram kanalından Belgorod bölgesindeki durumla ilgili açıklamalarda bulunan Gladkov, gecenin sakin geçmediğini belirterek, “Çok sayıda İHA saldırısı oldu. Bunların birçoğu hava savunma sistemlerince vuruldu ancak Belgorod’ta hasarlar var” dedi.

Gladkov, bölgeye bağlı Grayvoron şehrindeki gaz boru hattında yangın çıktığını kaydederek, elektrik ve su hatlarının onarılmasıyla ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi.

Rusya Tarım Bakanlığından Türk domatesinde kotayı artırma önerisi

Ülkede son zamanlarda düşen enflasyonun yeniden yükselişe geçmesine neden olabilecek yaş sebze ve meyve fiyatlarını sabitlemeye çalışan Rusya Tarım Bakanlığı, Türkiye’den ithal edilen domateste kotanın 500 bin tona çıkarılmasını önerdi.

Belgede Türkiye’den ithal edilen domateste mevcut kotanın 350 bin ton olduğu hatırlatıldı.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valery Zalujniy

Ukrayna Genelkurmay Başkanı’ndan haber alınamıyor

Rus resmi haber ajansı RIA Novosti, kaynaklara dayandırdığı haberinde Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valery Zalujniy’nin mayıs ayı başlarında Kherson yakınlarında bir füze saldırısında yaralandığını bildirdi.

Sosyal medyada Zalujniy’nin yaralı olduğu veya yaşamını yitirdiği ile ilgili iddiaların son iki haftadır gündemde olduğu hatırlatılırken, Ukrayna Genelkurmay Başkanı’nın Rus birliklerinin mayıs ayı başlarında Kherson yakınlarındaki Posad-Pokrovskoye köyü yakınlarındaki bir komuta merkezine düzenlediği füze saldırısında başından yaralandığı ve çok sayıda şarapnel yarası aldığı ifade edildi.

Rusya’nın buğday hasadı tahmini yükseltildi

Uluslararası tarım analitik ve danışmanlık şirketi Sovecon, tarım sektöründe liderliğe oynayan Rusya’da bu yıl buğday hasadı tahminini 1,2 milyon ton artırarak 88 milyon tona yükseltti.

Güncellenen raporda, tahmin edilen hasadın yine de geçen yılın rekorundan düşük olduğu vurgulanırken, ancak beş yıllık ortalamadan yüzde 7 daha yüksek olduğunun altı çizildi.

Abhazya’daki saldırıda Türk vatandaşı yaşamını yitirdi

Rusya’ya bağlı Abhazya Cumhuriyeti’nde meydana gelen silahlı saldırıda bir Türk vatandaşının hayatını kaybettiği açıklandı

Abhazya Savcılığı tarafından yapılan açıklamada, cumhuriyetin başkenti olarak bilinen Sohum’da, 23 Mayıs tarihinde silahlı saldırı gerçekleştiği ifade edilirken, açılan ateş sonucu Ahmet Aydın adındaki Türk vatandaşının hayatını kaybettiği tespit edildi.

Rusya’nın Progress MS-23 ikmal aracı uzaya gönderildi

Rusya, Progress MS-23 uzay aracını Kazakistan’daki Baykonur Uzay Üssü’nden Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) fırlattı.

Toplam 2,5 ton yük taşıyan aracın yaklaşık 2 saat sonra Rusya’nın ISS’deki Poisk modülüne kenetlenmesi bekleniyor.

Decathlon’un Rus varlıklarını satışına tepki

Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Viktor Yevtukhov, hükümetin yabancı yatırımları denetleme komisyonunun birçok farklı markanın spor ekipmanlarının bir arada bulunduğu uluslararası Fransız mağaza zinciri Decathlon’un Rusya’daki varlıklarını ayrı ayrı satmasını yasaklayabileceğini söyledi.

Gazete, Decathlon’un Rusya’daki işini toptan satış yerine mağaza bazında ayrı ayrı gerçekleştirdiğini hatırlatırken, Sanayi Bakanlığının ise şirketin Rus varlıklarının tam değerini hesaba katan bir anlaşmaya zorlamak istediğini aktardı.

Yevtukhov, tüm mağazaları ayrı ayrı satmaya çalışan Decathlon’un müşterilerine yüzde 50 indirim yapmadan ve satış miktarının yüzde 10’unu Maliye Bakanlığı’na ödemeden pazarı terk etmeye çalıştığının altını çizdi.

spot_img

Duma | Rusya Meclisi alt kanadı

Rusya Meclisi Duma, Duma seçimleri, Duma başkanı, Duma'daki partiler ve komisyonları...Rusya Federasyonu Devlet Duması, Rus parlamentosu Federal Meclisi’nin alt kanadıdır. Duma, Rusça 'düşünmek' anlamındadır....
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort