spot_img
9.6 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 23 Mayıs 2023

Rusya’da dün neler oldu? 23 Mayıs 2023

Dün, 23 Mayıs 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin, Bosnalı Sırp lider Dodik ile Ukrayna meselesini görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova’da Kremlin Sarayı’nda, Bosna Hersek’in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanı Milorad Dodik ile Ukrayna meselesini ele aldı.

Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Putin, Rusya ve Sırp Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin geliştiğini belirterek, “Geçen yıl, ikili ticaret yüzde 57 arttı. Elbette bu gelişimin sürdürülmesi gerekiyor.” dedi.

Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanı Milorad Dodik (solda) Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Putin, Ukrayna’daki duruma değinerek, “Ukrayna’daki olaylarla ilgili tarafsız tutumunuz için minnettarız. Böyle bir pozisyon olumlu çözüme yol açabilir. Her halükarda itidalli yaklaşım için minnettarız.” ifadelerini kullandı.

Batı, Rusya’yı savaşı büyütmek için kullanmaya çalışıyor

Bosnalı Sırp lider Dodik de Ukrayna’daki savaşla ilgili “Sadece bir tarafı suçlamaya ve sorumlu tutmaya çalışan siyasetçiler var. Biz ise güvenlik çerçevesini oluşturmak için mücadele eden ve güvenlik garantisini sağlamaya çalışan Rusya Federasyonu’nun özel askeri operasyonu başlatmak zorunda kaldığını düşünüyoruz. Bu operasyonun bir an önce bitmesini istiyorum. Elbette barışın sağlanmasını istiyoruz.” diye konuştu.

ABD, Bosnalı Sırp lider Dodik’in Putin ile görüşmesine tepki gösterdi

ABD’nin Saraybosna Büyükelçiliği, Bosna Hersek’teki iki entiteden Sırp Cumhuriyeti (RS) Başkanı Milorad Dodik’in Rusya ziyareti kapsamında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesinin, RS’deki vatandaşların çıkarlarına hizmet etmediğini bildirdi.

Açıklamada, “RS sakinleri de dahil olmak üzere tüm Bosna Hersek vatandaşlarının istediği demokratik, müreffeh ve güvenli bir geleceğe giden yol Moskova’dan değil Brüksel’den geçiyor. Dodik’in bu yoldan çıkması zarar verici.” ifadelerine yer verildi.

Rusya Başbakanı Mishustin, Çin ziyaretine başladı

Mishustin, Şanghay’da katıldığı Rusya-Çin İş Forumu’nda, iki ülke arasında ticaret hacminin yıl sonunda 200 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Rus Başbakan’ın heyetinde, Rusya-Ukrayna Savaşı nedeniyle Batı’nın yaptırım uyguladığı devlet şirketlerinin yöneticileri ile kilit tarım, çelik, enerji nakil ve madencilik sektöründen iş insanları yer alıyor

Mishustin, 2 günlük resmi ziyaret için geldiği Çin’de Şanghay şehrinde temaslarına başladı.

Mikhail Mishustin’i havaalanında Rusya’nın Pekin Büyükelçisi Igor Morgulov ve Çin’in Moskova Büyükelçisi Cang Hanhui karşıladı.

Mishustin, bugün Şanghay’da düzenlenen Rusya-Çin İş Forumu’na katıldıktan sonra Çin petrol şirketi Sinopec’in Şanghay Petro Kimya Teknolojisi Araştırma Enstitüsünü ziyaret etti.

Çin ve Rusya’dan siyasetçiler ve iş insanlarının katıldığı forumda konuşan Mishustin, iki ülke arasında ekonomik ilişkilerin artan ivmesinden memnuniyetini dile getirerek, ticaret hacminin yıl sonunda 200 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini söyledi.

Putin, Ukrayna’da neden askeri operasyona ihtiyaç duyulduğunu açıkladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin’de düzenlenen devlet ödülleri töreninde yaptığı açıklamada, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı askeri operasyonun orada 9 yıldır yürütülen savaşı durdurmak amacıyla yürütüldüğünü söyledi.

Ödül töreninin açılışında konuşan Rus lider, Donetsk ve Lugansk’ta yaşayanlara karşı dokuz yıldır saldırılar düzenlendiğini hatırlatırken, “Sürekli olarak Rusya’nın bu savaşı başlattığını duyuyoruz. Dokuz yıldır düşman oradaki (Donbass) insanlara karşı savaş yürütüyor. Rusya, bu askeri operasyonla birlikte tarihi adaletsizliğe son verdi” diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı, ülkenin şu an zor zamanlardan geçtiğini vurgularken, ancak birlik olan Rusların maneviyatın temellerini güçlendirme arzusu ve ekonominin gelişmesi için koşullar yaratma arzusu içerisinde olduğunu sözlerine ekledi.

Peskov: Ukrayna’ya F-16 verilmesi cephedeki durumu değiştiremez

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Ukrayna’ya F-16 savaş uçaklarının verilmesinin cephedeki durumu kökten değiştiremeyeceğini söyledi.

Ukrayna’ya F-16 savaş uçaklarının verilmesi ihtimalini değerlendiren Peskov, “Bu risk apaçıktır. Sağlanan daha gelişmiş silah sistemleri ve türlerin sayısı giderek artıyor. Belli ki uçakların da verilmesi için karar alındı. Diğer silah türlerinde olduğu gibi bu, cephedeki durumu kökten değiştiremez.” dedi.

Peskov, Batılı ülkelerin giderek daha fazla çatışmalara dahil olduğunu ifade etti.

NATO: Ukrayna’ya yardım etmemiz bizi çatışmanın tarafı yapmaz

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya ile savaşan Ukrayna’ya ABD ve bazı Batılı ülkelerin F-16 savaş uçağı verme kararını “iyi bir fikir” olarak değerlendirerek, Ukrayna’nın kendini savunmasına yardım etmenin NATO’yu çatışmanın tarafı haline getirmeyeceğini bildirdi.

Ukrayna’ya F-16 savaş uçaklarının verilmesi kararının iyi bir fikir olarak değerlendirip değerlendirmediği sorulan Stoltenberg, “Bence bu iyi bir fikir. Almanya dahil bazı NATO ülkelerinin (Ukraynalı) pilotların eğitimine başlama kararı almasını da memnuniyetle karşılıyorum.” dedi.

Jens Stoltenberg, “Ukrayna’nın kendini savunma hakkı vardır. Kendini savunma hakkı BM Şartı’nda bulunmaktadır. Biz Ukrayna’nın bu hakkını kullanmasına yardım ediyoruz. Bir saldırı karşısında onların BM kurallarını, uluslararası hukuku korumasına yardım etmek bizim hakkımızdır. Bu NATO’yu ve NATO müttefiklerini çatışmanın tarafı haline getirmez.” ifadesini kullandı.

Tinkoff Bank, UnionPay kartları sunmaya başladı

Rusya’nın en büyük özel bankalarından Tinkoff Bank, müşterilerine 23 Mayıs’tan itibaren Çin ödeme sistemi UnionPay logolu kart vermeye başladığını bildirdi.

Kredi kuruluşunun web sitesinde yapılan duyuruda, ek ödemeyle UnionPay logolu banka ve kredi kartı hizmetine başlandığı bildirilirken, bu kartların Türkiye başta olmak üzere Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Tayland ve Güney Amerika ülkelerinde de kabul edildiği biliniyor.

Öte yandan bu kartın AB ülkeleri, ABD, İngiltere, İsrail ve Gürcistan’da çalışmadığı da eklendi.

Novak: Çin’e enerji sevkiyatımız yüzde 40 arttı

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Çin’e enerji sevkiyatını artırmayı sürdürdüklerini belirterek, “Çin’e enerji sevkiyatımız 2023’ün ilk çeyreğinde yüzde 40 arttı.” dedi.

Novak, Şanghay’da düzenlenen ve Rusya ile Çin’den yetkililerin katıldığı Rus-Çin İş Forumu’nda değerlendirmelerde bulundu.

Çinli şirketlerle teknolojik ekipmanların tedariki konusunda çalışmalar yürüttüklerini aktaran Novak, “Eksik olan teknolojik ekipmanların tedariki için ortaklarımızla birlikte çalışmalar yapıyoruz.” ifadesini kullandı.

Rusya’da iflas davaları yüzde 30 arttı

Rusya Yüksek Mahkemesi Başkanı Vyaçeslav Lebedev, ülkesindeki iflas mevzuatına ilişkin düzenlemeler yapılması gerektiğini belirterek, “Bu yılın ilk çeyreğinde tahkim mahkemelerindeki iflas davaları yüzde 30 arttı.” dedi.

Lebedev, başkent Moskova’da düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, Rusya’da vatandaşlardan alınan borçların tahsili için bu yıl mahkemeler tarafından çıkarılan karar sayısının yüzde 23 arttığını belirtti.

Mahkemelerin aldığı iflas davalarında da artış yaşandığına işaret eden Lebedev, “Bu yılın ilk çeyreğinde tahkim mahkemelerindeki iflas davaları yüzde 30 arttı.” dedi.

Putin, iç piyasalarda döviz alımını sınırlandırıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülke içinde yerleşik kişi ve kuruluşların yurtdışına ödemeler için iç piyasadan döviz satın alım limitini 1 milyar dolarla sınırlandıracak kararnameyi imzaladı.

Kremlin resmi internet sayfasında paylaşılan belgede, yabancı şirketlerle arasındaki sözleşme gereği gerçekleşen ödemelerde, döviz ihtiyacını iç piyasadan gideren şirketlere aylık 1 milyar dolarlık azami döviz satın alım sınırı getirilmesi talimatı verilirken, talimatın uygulanması için Rusya Hükümeti ve Merkez Bankası görevlendirildi.

Rus uzmandan Türkiye’de tatil fiyatlarının artacağı uyarısı

Ulusal Konaklama Endüstrisi Birliği (OSIG) başkanı Aleksey Volkov, 2023 yaz sezonunda Türkiye’de yaz tatilinin maliyetinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5 ila yüzde 15 arasında yükseleceğini tahmin ettiklerini söyledi.

TASS haber ajansına konuşan Volkov, yaz sezonu için öngördükleri fiyat artışlarının bu bandın üzerini geçmeyeceğini düşünürken, “Türk turizm sektörünün Rus turisti elinde tutma isteğinden dolayı daha büyük bir fiyat artışı olmayacaktır” diye konuştu.

Rusya, e-vize uygulamasını başlatıyor

Ekonomik Kalkınma Bakanı Makim Reshetnikov, elektronik vize uygulamasının 1 Temmuz’dan itibaren Rusya’da uygulanmasının planlandığını duyururken, bu yeniliğin yabancı turistlerin ülkeye girişini kolaylaştıracağını söyledi.

Rus-Çin İş Forumu’nda konuşan Reshetnikov, hükümetin halihazırda tek formatta sunulacak elektronik vizenin geçerlilik süresi üzerinde çalıştığını belirterek, “Bu yenilik, Rusya’yı ziyaret etmek için izin alma sürecini önemli ölçüde kolaylaştırmalı, yalnızca organize turistler için değil, bireysel seyahatlere de açık erişim sağlamalıdır. Dışişleri Bakanlığımız, temmuz itibariyle uygulamayı başlatma sözü verdi” diye konuştu.

Rus hükümeti, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 19 ülke vatandaşlarının otel rezervasyonu onayına dayalı vize alabilmesine olanak tanıyan kararı şubat sonunda onaylamıştı.

Rusya: Belgorod bölgesinde Ukraynalı sabotaj grubuna karşı operasyon sürüyor

Rusya’nın Belgorod Bölgesi Valisi Vyaçeslav Gladkov, Ukrayna ordusuna bağlı sabotaj grubuna karşı operasyonun devam ettiğini bildirdi.

Gladkov, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna sınırında bulunan Belgorod bölgesindeki son duruma ilişkin bilgi verdi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine bağlı sabotaj ve keşif grubunun sınırdan girdiği gerekçesiyle “teröre karşı operasyon” durumu ilan edildiğini anımsatan Gladkov, operasyonun devam ettiğini belirtti.

Gün içerisinde Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, 70 Ukraynalı askerin etkisiz hale getirildiği bildirilmişti.

spot_img

Veliky Novgorod | Rusya Şehirleri | Великий Новгород

Veliky Novgorod (Великий Новгород) Rusya ’nın batısında St. Petersburg ve Moskova’yı birbirine bağlayan ana yol üzerinde yer alan bir şehirdir.St. Petersburg’a 108, Moskova’ya ise 530...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort