spot_img
11.5 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 17 Mayıs 2023

Rusya’da dün neler oldu? 17 Mayıs 2023

Dün, 17 Mayıs 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin: Rusya’nın enerji üretimini azaltması küresel istikrar için gerekli

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin petrol üretim hacmini düşürme kararını küresel enerji piyasalarını korumak amacıyla aldığını söyledi.

Hükümet üyeleriyle ekonomi başlıklı toplantıda konuşan Putin, Rusya’nın enerji üretimini azalttığını hatırlatırken, “Ancak yine de uygun seviyede tutuyoruz. Fiyatlar dünya pazarlarında dalgalanıyor. Ancak gönüllü üretim kesintileri de dahil olmak üzere tüm eylemlerimiz, tam olarak dünya pazarları için belirli bir fiyat ortamını koruma ihtiyacıyla bağlantılı. Bu kararımızı da Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu ile temas halinde alıyoruz” diye konuştu.

Rusya ile Ukrayna, Tahıl Koridoru Anlaşmasının 18 Temmuz’a kadar uzatıldığını teyit etti

Rusya ve Ukrayna yetkilileri, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşmasının 18 Temmuz’a kadar uzatıldığını teyit etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, başkent Moskova’da düzenlediği haftalık basın toplantısında, Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın anlaşmanın 2 ay daha uzatıldığı yönünde açıklama yaptığına işaret eden Zakharova, “Bu konudaki açıklamaları teyit ediyoruz. Böylece sözde değil, fiilen küresel gıda güvenliğinin sağlanmasına, her şeyden önce de en çok ihtiyaç sahibi ülkelere yardım etme şansı oluştu.” dedi.

Zakharova, anlaşmanın uygulanması sürecindeki sorunların en kısa sürede düzeltilmesi gerektiğini ve uzmanların bu konuda çalışacağını vurguladı.

İran ve Rusya, Reşt-Astara demir yolunun inşası için anlaşma imzaladı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi: Bu güzergahın hizmete açılması bölgenin ticaretine ve transit geçişine büyük katkı sağlayacaktır

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin: Nakliye trafiğinin hacmi gözle görülür şekilde büyüyecek, iki devletimizin ticaret potansiyeli güçlenecek, Rus ve İran malları dış pazarlara daha rahat ve çeşitli erişim sağlayacaktır

İran ve Rusya, Kuzey-Güney Koridoru için önemli bir ulaşım ağı olarak görülen Reşt-Astara demir yolunun inşası için anlaşma imzaladı.

İran devlet televizyonuna göre, anlaşma, başkent Tahran’da düzenlenen törende İran Yol ve Şehircilik Bakanı Mehrdad Bezrpaş ve Rusya Ulaştırma Bakanı Vitaliy Savelyev tarafından imzalandı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin hazır bulunduğu törene Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin video konferans yöntemiyle katıldı.

Avrupa Konseyi Zirvesinden Rusya’nın Ukrayna’daki suçlardan sorumlu tutulması vurgusu çıktı

Avrupa Konseyi Dördüncü Zirvesinde Rusya’nın Ukrayna’daki savaş suçlarından sorumlu tutulması gerektiği vurgulanarak, bunun ilk adımı olacak bir mekanizma oluşturulması kararı alındı.

İzlanda’nın başkenti Reykjavik’te düzenlenen Avrupa Konseyi Dördüncü Zirvesinin sonunda, üye 46 ülkenin temsilcisinin yanı sıra Kanada, Japonya, ABD ve Avrupa Birliği (AB), ortak bildiriye imza attı.

Bildiriye göre, Rusya’nın Ukrayna’da açtığı hasar için tazminat ödemesini sağlamanın ilk adımı olacak “Hasar Kaydı” mekanizması oluşturuldu.

Rusya, Finlandiya’nın büyükelçilik ve başkonsolosluğunun banka hesaplarını dondurdu

Rusya’nın, Finlandiya’nın Moskova Büyükelçiliği ve St. Petersburg’daki başkonsolosluğunun banka hesaplarını dondurduğu bildirildi.

Finlandiya’da yayımlanan Helsingin Sanomat gazetesine göre, Rusya, Finlandiya’nın ülkedeki büyükelçilik ve başkonsolosluğuna ait banka hesaplarını dondurdu.

Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, gazeteye yaptığı açıklamada, söz konusu hesaplara erişilemediğini doğruladı.

Kremlin: Tahıl Girişimi’ne ilişkin kararın açıklanması beklenmeli

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, uzatılmazsa 18 Mayıs’ta süresi dolacak Karadeniz Tahıl Girişimi’ne ilişkin henüz alınmış bir kararın duyurulmadığını belirterek “Kararın açıklanmasını beklememiz gerekiyor.” dedi.

Konuya ilişkin henüz bir kararın duyurulmadığına işaret eden Peskov, “Burada herhangi farazi bir sonuca varmanın uygun olduğunu düşünmüyorum, biliyorsunuz şu ana kadar karar açıklanmadı, kararın açıklanmasını beklememiz gerekiyor.” ifadesini kullandı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İstanbul’da Türkiye, Rusya ve Ukrayna savunma bakan yardımcıları ile Birleşmiş Milletler yetkilileri arasında gerçekleştirilen dörtlü formattaki toplantıya ilişkin, 12 Mayıs’ta “Tahıl anlaşmasının süresinin uzatılması konusunda mutabakata doğru gidiliyor.” açıklamasında bulunmuştu.

Lavrov, Ukrayna krizinin nasıl sona ereceğini açıkladı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’daki krizin ABD’nin artık ihtiyacı kalmadığını anlayarak Kiev rejimini terk etmesiyle sona erebileceğini söyledi.

Tsargrad TV kanalına konuşan Lavrov, ABD’nin yirmi yıllık işgali sırasında güvendiği Afgan liderliğini terk ettiğini hatırlatarak, “Umarım modern politikacılar tarihe ve kendilerini kullanmak isteyen hegemonla ilişkilerin nasıl geliştiğine dikkat eder” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın Doğu’ya yönelik dış politika vektörünü değiştirmediğine dikkat çeken Lavrov, “Batı’nın kendisi bize sırtını döndü. Şimdi Rusya’nın Batı’ya sırtını döndüğünü söylüyorlar. Oysa Batı tüm çıkarlarını bir kenara bırakarak Rusya’ya yüz çevirdi” dedi.

Siluanov: Petrol ve gaz gelirlerimiz planların altında kaldı

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, ülkesinin petrol ve doğal gaz dışı gelirlerinde artış yaşandığını belirterek, “Ancak sorun petrol ve gaz gelirlerinde. Koşulları, bütün indirimleri göz önünde bulundurursak şimdilik planların gerisinde kaldıklarını görüyoruz.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in başkanlık ettiği hükümet toplantısında değerlendirmelerde bulunan Siluanov, bütçe gelirlerinin, toplam planlanan yıllık gelirlerin yüzde 30’una ulaştığına işaret ederek, “Bütçe giderleri ise yüzde 39 oranında gerçekleşti. Bu nedenle, bütçe konusunda düzeltmemiz gereken geçici bir dengesizlik var” şeklinde konuştu.

Polonya’ya geçen Ukraynalı mülteci sayısı 12 milyona yaklaştı

Ukrayna’dan Polonya’ya giren mülteci sayısı 16 Mayıs itibarıyla yaklaşık 12 milyon olurken ülkeden ayrılanların sayısı da 10 milyonu geçti.

Polonya Sınır Muhafızlarının Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Ukrayna-Rusya Savaşı’nın başlangıcından bu yana yoğun göç yaşandığı anımsatıldı.

Ülkeye, Ukrayna’dan yalnızca dün 22 bin kişinin girdiği belirtilerek “Savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna’dan Polonya’ya geçen kişi sayısı 11 milyon 911 bini geçti.” ifadesi kullanıldı.

Güney Kore Ukrayna’ya düşük faizli kredi sunacak

Güney Kore, Ekonomik Kalkınma İşbirliği Fonu (EDCF) projesi kapsamında Ukrayna’ya düşük faizli kredi sunmak üzere ön anlaşma imzaladı.

Yonhap’ın haberine göre, Güney Kore Maliye Bakanlığı açıklamasında, iki ülke yetkilileri arasında Seul’de yapılan toplantının ardından, Güney Kore’nin EDCF aracılığıyla Ukrayna’yı desteklemesinin yolunu açan düşük faizli kredi anlaşması imzalandığı duyuruldu.

Güney Kore Maliye Bakanı Choo Kyung-ho ile Ukraynalı mevkidaşı Yulia Svyrydenko arasında imzalanan ön anlaşma her iki ülkede de iç prosedürlerden geçtikten sonra uygulamaya konulacak.

İran’da ilk kez bir Rus bankası temsilcilik açtı

İran Ticareti Geliştirme Teşkilatı Başkanı Ali Rıza Peymanpak, bir Rus bankasının ilk kez ülkesinde temsilcilik açtığını duyurdu.

İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığına bağlı Ticareti Geliştirme Teşkilatı Başkanı Peymanpak, Twitter hesabındaki paylaşımında, Rusya’nın en büyük ikinci bankası VTB Bank’ın İran’da temsilcilik açtığını açıkladı.

Peymanpak, “Ticareti Geliştirme Teşkilatının devam eden çabaları sonucunda Rusya’nın en büyük ikinci bankası olan VTB Bank, İran’da temsilciliğini açtı. Bu, İran’da doğrudan varlığı olan ilk Rus bankasıdır ve döviz gelirlerinin bir kısmının tröst ağından bankacılık ağına aktarılmasında ve ticaretin şeffaflığında etkili olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Belçika, Ukraynalı pilotlara F-16 eğitimi vermek istiyor

Belçika, Rusya ile savaşan Ukrayna’nın pilotlarına F-16 uçaklarını uçurabilmeleri için eğitim vermeyi planlıyor.

Belçika basınında çıkan haberlere göre, Fransa ve İngiltere’nin ardından Belçika da Ukraynalı pilotlara savaş uçağı eğitimi vermek için niyetini bildirdi.

Belçika Başbakanı Alexander De Croo’nun bu niyetini Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’e geçen ay bildirdiği ifade edildi.

Utair, ilk Surgut- Antalya seferine hazırlanıyor

Rusya’nın yerli havayolu şirketi UTair, Hantı-Mansi Özerk Okrugu’na bağlı Surgut şehrinden 5 Haziran’dan itibaren Antalya’ya seferler düzenlemeye başlayacak.

Surgut Havalimanı Basın Servisi Başkanı Anastasia Popushoy, TASS’a verdiği demeçte, Surgut ile Antalya arasında ilk kez uçuş düzenlendiğini belirtirken, popüler Türk tatil beldesi Antalya’ya ilk uçuşun 5 Haziran Pazartesi günü planlandığını ifade etti.

Surgut’tan hareket saatinin sabah 06:55, Antalya’dan hareket saatinin ise öğlen 12:15 olacağı açıklanırken, iki şehir arasındaki seyahat süresinin 6 saat 20 dakika olacağı tahmin ediliyor.

Rusya, “Güney Afrika’dan silah satın aldığı” iddiasını yalanladı

Rusya’nın Pretorya Büyükelçiliği, ABD’nin Pretorya Büyükelçisi Reuben Brigety’in “Güney Afrika’nın geçen aralık ayında Rusya’ya silah ve mühimmat satışı gerçekleştirdiğine” yönelik iddiasını yalanladı.

Büyükelçilikten yapılan açıklamada, ABD Büyükelçisi Brigety’in, Güney Afrika’nın, Aralık 2022’de, Cape Town yakınlarındaki Simon’s Town deniz üssüne yanaşan “Lady R” isimli Rus ticaret gemisi aracılığıyla Rusya’ya silah ve mühimmat sattığı iddiasının hiçbir kanıta dayanmadığı belirtildi.

spot_img

Rostov-on-Don ( Rostov ) | Rusya şehirleri | Ростов-на-Дону

Rostov-on-Don ( Rostov ) Rusya ’nın güneybatısındaki en büyük şehri, 1749 yılında İmparatoriçe Yelizaveta ( Elizaveta) Petrovna tarafından kuruldu. Rusça okunurken telafuzu Rostov-na-Danu zaman...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort