spot_img
20.8 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 21 Nisan 2023

Rusya’da dün neler oldu? 21 Nisan 2023

Dün, 21 Nisan 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Müslümanlar, Moskova’daki Ramazan Bayramı namazında camilere sığmadı

Rusya’nın başkenti Moskova’da camilere sığmayan binlerce Müslüman, Ramazan Bayramı namazını sokaklarda kıldı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren Moskova Merkez Camisi başta olmak üzere başkentteki Anıt Camisi ve Tarihi Cami’ye Müslümanlar akın etti.

Moskova bölgesinde 30’dan fazla noktada bayram namazının kılınması için özel alan hazırlandı.

Başkentteki camilerde namaz kılmak isteyenler, çevredeki metro istasyonları ve caddelerde yoğunluk oluşturdu.

Camilere sığmayan binlerce kişilik cemaat, güvenlik nedeniyle trafiğe kapatılan metrelerce uzunluktaki caddelere, sokak aralarına ve parklara taştı.

Moskova Merkez Camisi’ndeki bayram namazı ve okunan hutbenin kaydı kısa süre sonra Rossiya-1 devlet kanalında yayımlandı.

Putin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Bin Selman ile telefonda görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Kremlin Sarayından yapılan açıklamaya göre, Putin ile Muhammed bin Selman’ın telefon görüşmesinde, ikili ilişkiler ele alındı.

İki ülke arasındaki ekonomi, ticaret ve enerji alanındaki işbirliğinin genişletilmesinin önemi vurgulanan görüşmede, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ çerçevesindeki koordinasyondan memnuniyet duyulduğu belirtildi.

Görüşmede, Rusya ve Suudi Arabistan’ın krizlerin çözümüne yönelik girişimleri doğrultusunda Orta Doğu’daki durum konusunda görüş alışverişinde bulunuldu.

Putin, görüşmede, Suudi Arabistan yönetimi ve halkının Ramazan Bayramı’nı kutladı.

Putin, tüm Müslümanların Ramazan Bayramı’nı kutladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya’daki tüm Müslümanların Ramazan Bayramı’nı kutladığı bir mesaj yayınladı.

Putin, Kremlin resmi internet sitesinde yayınlanan bayram mesajında, Rusya’daki tüm Müslümanların bayramını kutlarken, ülkedeki İslami kuruluşların etnik ve dinler arası diyaloğun sürdürülmesine verdiği katkıya dikkat çekti.

Tüm dünyadaki Müslümanlar tarafından saygı duyulan kutsal Ramazan ayının sonunda kutlanan bu bayramın manevi anlamının yüce olduğuna vurgu yapan Rus lider, insanların merhamet ve şefkat arzusunu bünyesinde barındırdığının altını çizdi.

Rusya: NATO, Ukrayna’yı bünyesine katma çizgisini sürdürüyor

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, NATO’nun Ukrayna’yı bünyesine katma çizgisini sürdürdüğünü belirterek, “Ülkemizi düşman olarak gören ve ülkemizin güvenliğini bozmaya çalışan saldırgan ittifakla karşı karşıyayız.” dedi.

Peskov, başkent Moskova’da gazetecilere güncel konulara dair açıklamalarda bulundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in, Ukrayna’nın NATO üyeliği için destek verileceği yönündeki açıklamasını değerlendiren Peskov, NATO’nun saldırgan özünü göstermeye devam ettiğini dile getirdi.

Peskov, “NATO, Ukrayna’yı bünyesine katma ve ittifaka çekme çizgisini sürdürüyor. Bu, Devlet Başkanı’nın (Vladimir Putin), Rusya Federasyonu’nun çıkarları ve güvenliğini sağlama ihtiyacı doğrultusunda (Ukrayna) özel askeri operasyonu başlatma kararının doğru olduğunu bir kez daha gösteriyor. Ülkemizi düşman olarak gören ve ülkemizin güvenliğini bozmaya çalışan saldırgan ittifakla karşı karşıyayız.” dedi.

Rusya’dan ayrılan H&M’in zararı açıklandı

Rusya’daki tüm mağazalarını geçtiğimiz yılı aralık ayı itibariyle kapatarak pazardan tamamen ayrılan Stockholm merkezli uluslararası perakende giyim firması Hennes & Mauritz (H&M), Rusya’daki işinden 2022 yılında ne kadar zarar ettiğini açıkladı.

Şirketin raporunda, Rusya’da 2021’de 6,9 milyar ruble kar kaydeden H&M’in geçtiğimiz yılı 9,7 milyar ruble zararla kapattığı belirlendi.

Avrupa’nın en büyük giyim ve aksesuar perakende zinciri H&M, 2009’dan beri faaliyet gösterdiği Rusya’daki faaliyetlerini kademeli olarak durdurma kararını daha önce açıklamıştı.

Türkiye uçuşlarının iptal edilmeye başlanması Rusları endişelendiriyor

Turizm haber portalı Tourprom, mayıs tatilleri arifesinde talebin az olduğu tarihlerde Türkiye’ye uçak bileti almayı uman Rus turistlerin Türkiye uçuşlarının aniden iptal edilmesiyle tatsız bir sürprizle karşılaştıklarını yazdı.

Ortaya çıkan durumun, tam olarak talep seviyesi şu anda düşük olan günlerdeki uçuşlarla ilgili olduğu kaydedilirken, ancak Türk havayolu şirketlerinin bilet fiyatlarını düşürmek ve talebi canlandırmak yerine yolcu sayısının daha az olduğu günlerde uçuş sayısını azaltmaya karar verdiği ifade edildi.

Bu kararın Corendon Airlines tarafından alındığına dikkat çekilen haberde, şirketin Moskova-Antalya güzergahında 24 ve 26 Nisan’da kalkışlı uçuşları iptal ettiği, Rusya’nın Nizhnekamsk ve Tümen şehirlerinden 24 Nisan’da Antalya’ya yapılması planlanan uçuşları da o gün daha az talebin olması nedeniyle gerçekleştirmeyeceği bildirildi.

Tourprom, mayıs tatillerinde Rus turistlerin geleneksel olarak Türkiye’ye tatile gitmeyi tercih ettiğinin altını çizerken, öte yandan daha az seyahat talebinin olduğu günlerde ucuz bilet bulma şansını da kaybettiğine vurgu yaptı.

Rusya’nın uluslararası rezervleri düştü

Merkez Bankası, 14 Nisan itibariyle Rusya’nın uluslararası rezervlerinin yüzde 0,1 düşüşle 600,2 milyar dolara gerilediğini bildirdi.

7 Nisan 2023 itibarıyla rezervlerin bir önceki haftaya göre yüzde 1,2 artışla 600,8 milyar dolar olarak gerçekleştiği hatırlatılan açıklamada, uluslararası rezervlerdeki düşüşün yeni bütçe kuralı nedeniyle negatif yeniden değerlemeden kaynaklandığının altı çizildi.

Henkel Rusya’nın satış anlaşması imzalandı

Schwarzkopf, Syoss, Fa, Persil gibi markaların sahibi olan dünyaca ünlü Alman kozmetik ve kimyasal ev temizlik ürünleri üreticisi Henkel, Rusya’daki işini resmi olarak sattığını duyurdu.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, Henkel’in Rusya’daki varlıklarının 54 milyar ruble karşılığında Augment Investments, Kısmet Capital Group ve Elbrus Services’in de içinde bulunduğu yerel finansal yatırımcılardan oluşan bir konsorsiyuma satıldığı, anlaşmanın imzalanarak tamamlandığı bildirildi.

Anlaşmanın 54 milyar ruble (yaklaşık 600 milyon Euro) olduğuna dikkat çekilirken, hükümetten gerekli tüm onayların alındığı ​​ve yakın gelecekte işlemin tamamlanmasının beklendiği ifade dildi.

Zelenskiy NATO’nun Vilnius Zirvesi’ne katılacak

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta düzenlenecek NATO Zirvesi’ne katılacağını bildirdi.

Stoltenberg, Almanya’daki Ramstein Hava Üssü’nde ABD’nin ev sahipliğinde yapılan Ukrayna Savunma Temas Grubu Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’ya saldırmasından sonra dün ilk kez Ukrayna’yı ziyaret ettiğini hatırlatan Stoltenberg, Zelenskiy ile görüşmesinde Ukrayna’ya sonuna kadar destek verecekleri mesajını ilettiğini aktardı.

Rusya’da konut kredisi talepleri toparlanıyor

Rusya Merkez Bankası, mart ayında ülkedeki bankalar tarafından sağlanan konut kredilerinde büyümenin hızlandığını bildirdi.

Düzenleyici tarafından yayınlanan raporda, Mart 2023 döneminde bankalar tarafından verilen konut kredisi hacimlerindeki büyüme hızının bir ay önceki ay kaydedilen yüzde 1,5’ten yüzde 2,1’e ulaştığı belirtilirken, bu hızın neredeyse kriz öncesi seviyeyle aynı çizgiye ulaştığının altı çizildi.

Merkez Bankası, dost ülkelerle ödemelerde işbirliğine hazır

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, düzenleyicinin uluslararası ödemelerdeki tüm altyapı çözümlerini dış ticaret ortaklarının gereksinimlerine uyarlamaya hazır olduğunu söyledi.

Devlet Duması’nda konuşan Nabiullina, Rusya’nın uluslararası ödeme şekillerinin geliştirilmesi için gerekli tüm altyapıya sahip olduğunu vurgularken, “Dost ülkelerle ekonomik bağların genişletilmesinin önündeki engelleri kaldırmak için uluslararası ödemelere ve uzlaşmalara özel önem veriyoruz. Gerekli tüm altyapı çözümlerine sahibiz ve bunları ortaklarımızın gereksinimlerine uyarlamaya da hazırız” ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı: Çin’in Ukrayna planı, gelecekteki barış çabalarının temeli olabilir

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mikhail Galuzin, Çin’in Ukrayna için sunduğu barış planının bazı hükümlerinin gelecekteki barış çabalarının temeli olabileceğine inandıklarını söyledi.

Russia Today’e konuşan Galuzin, Rusya ve Çin’in stratejik ortak olduğunu hatırlatırken, “Öncelikle Çinli ortaklarımıza BM Şartlarına bağlılık ve ülkelerin güvenliğinin bölünmezliği kapsamında Ukrayna krizinin çözümüne katkıda bulunma konusundaki samimi niyetleri ve arzuları için minnettarız. Sundukları barış planının bazı hükümlerinin gelecekteki barış girişiminin temeli olabileceğine inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

İnşaat Bakanlığı: Rusya’da konut fiyatları yakında düşebilir

İnşaat Bakanı İrek Fayzullin, Rusya’nın konut piyasasında oluşan mevcut durum nedeniyle konut fiyatlarının yakında düşebileceğini söyledi.

Rus resmi haberajansı RIA Novosti’ye demeç veren Fayzullin, “Satın almaların giderek azaldığı mevcut durumda, piyasalardaki konut üreticilerinin hacimleri azaltmak ve alıcılarla bir uzlaşma yolu bulmak zorunda kalacak. Bu nedenle konut fiyatlarındaki düşüşün yakın gelecekte başlayabileceğini umuyorum” diye konuştu.

Konut taleplerinin tasarrufa yönelen Ruslar ve daha yüksek konut kredileri sunan bankalar nedeniyle düştüğü Rusya’nın büyük şehirlerinde konut fiyatlarında düşüş yaşanacağı uzmanlar tarafından da beklenirken, hem yeni konut hem de ikinci el konut piyasalarında olumsuz dinamikler bekleniyor.

Merkez Bankası, hafta sonu döviz kurlarını belirledi

Rusya Merkez Bankası, 22-24 Nisan 2023 için resmi döviz kurlarını belirledi.

24 Nisan Pazartesi gün sonuna kadar resmi dolar kurunu 13 kopeek düşürerek 81,48 rubleye indiren Merkez Bankası,  resmi Euro kurunu ise 11 kopeek indirerek 89,34 ruble olarak belirledi.

Çin yuan’ı 4 kopeek düşüşle 11,81 ruble olurken, resmi Türk lirası kuru ise 4,20 olarak belirlendi.

spot_img

Rusya Federasyon Konseyi | Rusya Meclisi üst kanadı

Rusya Federasyon Konseyi (Совет Федерации) , Rusya Federal Meclisi’nin üst kanadıdır.Federasyon Konseyi’nin 187 üyesi bulunuyor. Rusya Federasyonu bölgelerinden, Federasyon Konseyi’ne iki senatör gönderiliyor. Böylece senatörlerin...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort