spot_img
19.9 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 17 Nisan 2023

Rusya’da dün neler oldu? 17 Nisan 2023

Dün, 17 Nisan 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin: Rus Silahlı Kuvvetlerinin önceliği Ukrayna

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Silahlı Kuvvetlerin öncelikle Ukrayna yönünde kullanılması konusunda stratejilerinin net olduğunu söyledi.

Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile Kremlin’de bir araya gelen Putin, mevcut durumda silahlı kuvvetlerin nerede kullanıldığına dair Rusya’nın net stratejik öncelikleri olduğunun herkes tarafından açık olduğunu vurgularken, “Bu, her şeyden önce Ukrayna yönü ile ilgili. Donbass’taki ve diğer yeni bölgelerdeki halkımızın korunması ile ilişkili” diye konuştu.

Öte yandan Pasifik Filosu dahil olmak üzere kimsenin Rus donanması için belirlenen görevleri iptal etmediğinin altını çizen Rusya Devlet Başkanı, “Sergey Kujugetoviç (Şoygu), Kimse filomuzun gelişmesini sağlayan ve önceden belirlenen görevleri iptal etmedi. Bu yüzden sizden çalışmaya devam etmenizi, elbette donanmamıza ait diğer filolarımızın geliştirilmesi ve hazırlanması konularına da dikkat etmenizi rica ediyorum” ifadelerini kullandı.

Rusya’dan ayrıldığını duyuran şirketlerin çoğu çalışmaya devam ediyor

ABD’li gazete The Washington Post (WP) Ukrayna’da başlayan askeri operasyon sonrası Rusya’da çalışmayı bırakacağını açıklayan Batılı şirketlerin çoğunun ülkedeki faaliyetlerine devam ettiğini yazdı.

Makalesinde Rusya’dan ayrılma sözü veren yüzlerce şirketten sadece küçük bir yüzdesinin bunu gerçekleştirdiğine dikkat çeken WP, “Kalan Batılı şirketler genellikle Rusya’daki işlerine büyük ölçüde bağımlı. Ayrılmadan kaynaklanan kayıplar muhtemelen markalarına gelebilecek olası zarardan daha fazla. Bazı işletmeler, rakiplerinin çıkması sayesinde de büyük pazar payı elde etti” ifadelerini kullandı.

Lavrov, Latin Amerika turuna başladı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından sonra ilk defa Latin Amerika ülkelerinde resmi ziyaretleri kapsayan tura çıktı.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Lavrov’un 17-21 Nisan tarihlerinde Brezilya, Venezuela, Nikaragua ve Küba’yı kapsayan Latin Amerika ülkelerine resmi ziyarette bulunacağı bildirildi.

Lavrov’un, ziyaret edeceği ülkelerde üst düzey yöneticiler ve mevkidaşları ile görüşmeler yapacağı yoğun bir programın beklediği kaydedilen açıklamada, Rusya ile söz konusu ülkeler arasında siyasi, ticari, ekonomik, eğitim, beşeri, kültürel ve diğer alanlarda karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini güçlendirmenin amaçlandığı ifade edildi.

Tataristan lideri Minnihanov’un Moldova’ya girişine izin verilmedi

Rusya Federasyonu’na bağlı Tataristan’ın lideri Rüstem Minnihanov, kendisinin Moldova’ya girişine izin verilmediğini bildirdi.

Moldova’nın başkenti Kişinev’e uçakla giden Minnihanov, sosyal medya üzerinden yayımladığı görüntüde, Moldova tarafından “istenmeyen kişi” ilan edildiğini ve ülkeye girişine izin verilmediğini ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Minnihanov’un, Moldova’ya bağlı Gagauz Özerk Yeri’nin başkenti Komrat’ta gerçekleşen “Halkların Dostluğu – 2023” kongresine katılmak üzere Kişinev’e gittiğini belirtti.

Rusya benzin ihracatını yüzde 40 artırdı

Kommersant gazetesi, Rusya’nın benzin ihracatının 2023’ün başından bu yana geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 40’a yakın artırdı.

Kaynaklara göre Rusya’nın ocak ayı ile nisan ortası arasındaki benzin ihracatını yüzde 38 artırarak yaklaşık 1,8 milyon tona çıkarırken, aynı dönemde benzin üretimi ise 2022 yılına göre yüzde 5 artışla 11,8 milyon tona yükseldi.

Bu dönemde ülkenin rafineri ve depolama tesislerinde benzin stokları 2 milyon tonu aştı.

Yılbaşından bu yana Rusya’nın motorin ihracatı yüzde 3 azalarak 9,5 milyon tona gerilerken, üretim hacmi ise geçen yıla göre yüzde 7,5 artışla 23,8 milyon tona ulaştı.

Rusya, Hindistan ile serbest ticaret anlaşmasını görüşmeyi planlıyor

Rusya Başbakan Yardımcısı ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov, Hindistan ile serbest ticaret anlaşmasını tamamlamak için görüşmeleri artırmayı planladıklarını bildirdi.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar, 2 günlük resmi ziyaret kapsamında ülkede bulunan Rusya Başbakan Yardımcısı ve Sanayi ve Ticaret Bakanı Manturov ile Delhi’de düzenlenen Hindistan-Rusya İş Diyaloğu programına katıldı.

Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishanka

Jaishankar programda yaptığı konuşmada, Rusya’nın kaynakları ve teknoloji tamamlayıcılığının, Hindistan’ın büyümesine güçlü bir katkı sağlayabileceğini belirtti.

Rusya’da muhalif siyasetçi Kara-Murza 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı

Rusya’da muhalif siyasetçi Vladimir Kara-Murza, “vatana ihanet” ve “Rus ordusu hakkında yalan haber yayma” suçlamasıyla yargılandığı mahkemece 25 yıl hapis cezasına mahkum edildi.

Başkent Moskova’daki mahkemede İngiltere vatandaşlığı da bulunan Kara-Murza’nın yargılandığı davanın karar duruşması görüldü.

Kara-Murza’yı “Rus ordusu hakkında yalan haber yayma” ve “vatana ihanet”ten suçlu bulan mahkeme, Rus siyasetçiyi 25 yıl hapis ve 400 bin ruble (yaklaşık 5 bin dolar) para cezasına çarptırdı.

AB, Rus muhalif Kara-Murza’ya hapis cezası verilmesini kınadı

Avrupa Birliği (AB), Rusya’da muhalif siyasetçi ve aktivist Vladimir Kara-Murza’ya 25 yıl hapis cezası verilmesini en güçlü şekilde kınadığını bildirdi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rus mahkemesinin kararının “siyasi” olduğunu, böyle ağır bir cezanın yargının siyasi amaçlar için kullanımına örnek teşkil ettiğini belirtti.

Rusya’nın Ukrayna’daki savaşına karşı çıkanlar üzerinde baskı kurulduğunu savunan Borrell, Kara-Murza hakkındaki davanın bağımsız bir mahkemede adil bir yargılama için gerekli uluslararası standartları karşılamadığını, duruşmaların gözlemcilere kapalı olduğunu ifade etti.

Borrell, “AB, insan hakları mücadelesi verdikleri için, doğruları söyledikleri ve rejimi eleştirdikleri için haklarında dava açılan, cezaevine koyulan ve sindirilen tüm Rusların yanındadır.” ifadesini kullandı.

IT sektöründe uzman kıtlığı sorunu devam ediyor

Rusya Dijital Kalkınma ve Kitle İletişim Bakan Yardımcısı Maksim Parshin, 2022 yılında bilişim sektöründe istihdam edilen toplam çalışan sayısının bir önceki yıla kıyasla yüzde 12 artarak 761 bin kişiye ulaştığını söyledi.

Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması’nda düzenlenen eğitim komitesi toplantısında konuşan Parshin, bu alandaki maaşların son bir yılda yüzde 19 arttığına da dikkat çekerken, “Aynı zamanda bilişim sektöründeki personel açığı da çok büyük. Devletin IT sektörü temsilcilerine konut kredisi ve benzeri imkanlar sunduğu, IT şirketlerine sunulan vergi ayrıcalıklarının uygulandığı mevcut durumda tek sorun personel olmaya devam ediyor” diye konuştu.

Duma, ABD Büyükelçisi’ni meclise çağırdı

Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması, ABD’nin Moskova Büyükelçisi Lynn Tracy’yi Ukrayna’daki biyolojik laboratuvarla ilgili açıklama yapması için meclise çağırdı.

Duma Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, yabancı devletlerin Rusya’nın iç işlerine müdahalesine ilişkin gerçekleri araştırmak üzere mecliste bir komisyon kurulduğu belirtilirken, komisyonun 18 Nisan’da yapacağı toplantıya açıklama yapması için ABD Büyükelçisi’nin de çağırıldığı aktarıldı.

Kararın Ukrayna’daki Amerikan biyolojik laboratuvarlarının faaliyetleriyle ilgili olduğuna dikkat çekilirken, diplomatın bu konuda açıklamalar yapması istendi.

ABD Büyükelçiliği, çağrının reddedildiğini bildirdi.

Türkiye’deki konut alımlarında Ruslar liderliği kaptırmıyor

Türkiye İstatistik Kurumu, yabancılara yapılan konut satışlarının martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 38,7 azalarak 3 bin 415 olduğu bildirilirken, bu dönemde yabancılara konut satışında ilk sırayı bin 175 konutla Rusya vatandaşları aldı.

Geçtiğimiz yılı 16 bin 312 konutla lider kapatan Rusya’nın geçtiğimiz ay sonuçlarına kıyasla Türkiye’de gayrimenkul taleplerinde yine düşüş gözlemlendi.

Şubat ayında Rusların Türkiye’de sahip olduğu konut sayısı bin 183 olmuştu.

Rus limanlarının yük hacmi yüzde 10 artış gösterdi

Rusya Federal Deniz ve Nehir Ulaşımı Ajansı (Rosmorrechflot), Ocak-Mart 2023 döneminde ülke limanlarındaki yük hacminin geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artarak 220,2 milyon ton olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Rosmorrechflot tarafından yapılan açıklamaya göre, raporlama döneminde Rusya limanlarında elleçlenen toplam kuru yük hacminin yüzde 17 artarak 105,4 milyon tona ulaştığı, sıvı yük hacimlerinin de yüzde 4,2 artarak 114,8 milyon tona ulaştığı aktarıldı.

İç hat uçak biletlerine büyük zam gelebilir

Rusya Ulaştırma Bakan Yardımcısı Igor Chalik, Ekonomik Kalkınma Bakanlığında düzenlenen turizm konulu toplantıda, bu yıl iç hat uçak bilet fiyatlarının yüzde 15 ila 30 oranlarında artabileceğini söyledi.

Havayolu şirketlerine devlet desteklerinin azaldığını hatırlatan Chalik, “Bu yıl 2022 ile kıyaslandığında sübvansiyon tahsisini henüz onaylamadık. Hatırladığınız gibi geçtiğimiz yıl şirketlere 100 milyar rubleydi. Bu yıl ise destekler azaltılacak. Bu bağlamda ulaşım maliyetinde yüzde 15’ten yüzde 30’a bir artış olmasını bekliyoruz” dedi.

Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, Rusya’nın 2026 yılı GSYH büyüme tahminini açıkladı

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, 2026 yılında ülke ekonomisindeki büyümenin yüzde 2,8 olacağını bildirdi.

Bakanlık tarafından hazırlanan tahminde, artan reel ücretlerin etkisiyle tüketici talebindeki kısmi toparlanmanın ekonomik büyümeyi olumlu olarak etkileyeceği vurgulanırken, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’da (GSYH) bu yılki büyümenin yüzde 1,2 olacağı ifade edildi.

Ruanda Devlet Başkanı, Rusya’nın Afrika’daki varlığından endişe duymadıklarını açıkladı

Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame, ABD ve Avrupa ülkelerinin eleştirilerine yanıt vererek Rusya gibi yabancı güçlerin kıtada varlık göstermesinin kendileri için sorun teşkil etmediğini söyledi.

Kagame, Benin ziyareti sırasında yaptığı değerlendirmede, büyük güçlerin kendi aralarında halletmeleri gereken sorunlar olduğunu ve küçük ülkeleri bunun içine sürüklemeye çalıştıklarını ifade etti.

“Çin hakkında, Rusya hakkında şikayetler duyacaksınız. Peki ya onlara ne demeli?” ifadelerini kullanan Ruanda Devlet Başkanı, diğerlerini istemeyerek kendilerine Afrika’da var olma hakkı gören ülkeleri eleştirdi.

Kagame, “Rusya, olma ihtiyacı duyduğu her yerde yasal olarak var olma hakkına sahip tıpkı diğer ülkeler gibi.” dedi.

Paul Kagame, Ukrayna-Rusya Savaşı’na ilişkin bir fikri bulunmadığını, olsa da bunun savaşın sonuna hiçbir etkisinin olmayacağını ifade etti.

ABD başta olmak üzere çok sayıda Batı ülkesi, Çin ve Rusya’nın Afrika’daki ekonomik ve askeri varlığına dikkati çekerek, Afrika ülkelerine egemenliklerini tehdit edenlere karşı dikkatli olmaları uyarısında bulunmuştu.

Rusya’nın Baltık Filosu, denetim kapsamında savaşa yüksek hazırlık durumuna geçirildi

Rusya’nın Baltık Filosu’nun denetim kapsamında savaşa yüksek hazırlık durumuna geçirildiği bildirildi.

Baltık Filosu’nun basın servisinden yapılan açıklamaya göre, filonun Baltık Denizi’nde bulunan üssündeki kuvvetler denetim kapsamında savaşa yüksek hazırlık durumuna geçirilerek tatbikata başladı.

spot_img

Tataristan

Tataristan,  Rusya Federasyonu’na bağlı, özerk bir cumhuriyettir. Volga Federal Bölgesi'ne bağlı Tataristan, Volga Ekonomik Bölgesi'nin bir parçasıdır.Rusya'nın, Avrupa kısmının merkezinde, Doğu Avrupa Ovası'nda,...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort