spot_img
8.8 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 27 Mart 2023

Rusya’da dün neler oldu? 27 Mart 2023

Dün, 27 Mart 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Peskov, Putin’in Türkiye’yi ziyaret edeceği iddialarını değerlendirdi

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in “gizli” bir şekilde Türkiye ziyaretine hazırlandığı ile ilgili iddiaları yalanladı.

Gazetecilerle düzenlediği günlük basın toplantısında konuşan Peskov, Türkiye ziyareti için herhangi bir hazırlığın olmadığını söyledi.

Dün sabah Türkiye’de faaliyet gösteren DikGAZETE’nin haberinde, Putin’in gizli bir Ankara ziyaretine hazırlandığı iddia edilmişti.

Haberde, Ankara’nın Putin’in gizli tutulan ziyaretine hazırlandığı, iki ülke liderlerinin çok çeşitli konuları görüşmesi ve Türkiye’nin güneydoğusundaki deprem bölgesini ziyaret etmesinin beklendiği ileri sürülmüştü.

Rusya, DTÖ’den ayrılmayı düşünmüyor

Rusya Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İşbirliği Dairesi Başkanı Dmitry Birichevsky, Rusya’nın bazı ülkelerin baskılarına rağmen Dünya Ticaret Örgütü’nden (DTÖ) çekilmeyeceğini söyledi.

Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’ye konuşan Birichevsky, Rusya’nın DTÖ’ye tam üyeliğin fayda ve maliyet dengesini analiz ederek çok taraflı ticarete katılımı için tüm seçenekleri değerlendirdiğini vurgularken, “Aynı zamanda organizasyonda tam üye olarak kalmamız için nedenler olduğu gerçeğinden hareket ediyoruz. Eşit temelde ve karşılıklı çıkarları göz önünde bulundurarak işbirliğini sürdürmeye hazır olan ve gelişmekte olan ülkelerle istikrarlı bağları sürdürebilmemiz için DTÖ üyeliğimizi sürdürmemiz gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Mevcut durumda dost olmayan ülkelerin birleşerek Rusya’nın DTÖ üyeliğine son vermeye çalıştığına dikkat çeken Birichevsky, bu koşullarda Rusya’nın DTÖ’den gönüllü olarak çıkışını Batılıların Rus karşıtı politikalarının etkinliğinin bir kanıtı olarak görebileceklerini, bu güvenle de politikalarını sıkılaştırmaya devam edeceklerini ifade etti.

Sovcombank’tan rublede yükseliş sinyali

Petrol fiyatlarındaki gerileme nedeniyle ABD dolarının son iki aydır yükseldiği Rusya’nın dev bankalarından Sovcombank’ın baş ekonomisti Mihail Vasilyev, bu hafta rublenin değer kazanacağı konusunda yatırımcıları uyardı.

Rossiyskaya Gazeta’ya konuşan uzman, şirketler için vergi ödeme döneminin bu hafta itibariyle başlayacağını hatırlatırken, vergi dönemi nedeniyle rublenin güçleneceğini, ihracatçıların aktif olarak döviz satmaya ve ruble almaya çalışacaklarını söyledi.

Hazır gıda pazarı 3,7 kat büyüyebilir

Rusya Tarım Bakanlığı tarafından hazırlanan çalışmada, 2025 yılına kadar ülkedeki hazır gıda pazarının hacminin bir önceki yıla kıyasla 3,7 kat büyüyerek 800 bin tona ulaşabileceği belirlendi.

2022 yılı sonuçlarına göre, Rusya’da nihai gıda ürünü pazarının üretim hacmi 2021 yılına göre yüzde 27,1 artışla 216 bin ton olarak gerçekleşirken, 2017’den bu yana ise üretim hacimlerinin yıllık ortalama yüzde 55 büyüme gösterdiği vurgulandı.

Fenerbahçe, Rus kulüp Zenit ile iş birliği yaptı

Fenerbahçe Kulübü, Rusya ekiplerinden Zenit ile iş birliği anlaşması yapıldığını duyurdu.

Sarı-lacivertli kulüpten yapılan açıklamada, Zenit ile erkek futbol, kadın futbol ve erkek basketbol takımlarını kapsayacak 2 yıllık bir anlaşmaya imza atıldığı belirtildi.

Anlaşma neticesinde antrenör değişim ve eğitim programlarıyla profesyonellerin eğitimi ve değişiminin yapılabileceği, Fenerbahçe Akademi için de Zenit Kulübü ile genç oyuncu değişim programları da dahil olmak üzere amatör futbolun gelişimi için muhtelif iş birliği içinde olunacağı duyuruldu.

Rus piyanist Evgeny Grinko, Kocaeli’de konser verdi

Dünyaca ünlü Rus müzisyen, piyanist ve davulcu Evgeny Grinko, 26 Mart’ta Kocaeli’de sahne aldı.

Grinko, Kocaeli Kongre Merkezi’nde müzikseverlerin yoğun ilgi gösterdiği konserde, Türkçe “İyi akşamlar, benim adım Evgeny Grinko. İşte benim arkadaşlarım. Bu akşam sizin için çalacağız.” diyerek kendisini dinlemeye gelenleri selamladı.

Müzik dünyasında büyük çıkış yakaladığı “Valse” adlı bestesinin yanı sıra “Field”, “Serenade”, “Carousel” ve “Once Upon A Time” gibi eserlerini de icra eden Rus piyanist, uzun süre ayakta alkışlandı.

Konser boyunca sanatçıya, kemanda Vlada Ponyatovskaya, Anna Romanova ve Pavel Mazkevich, çelloda Yana Chekina, akordeonda ise Evgenya Popova eşlik etti.

Putin’den pasaport yerine dijital pasaport talimatı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1 Mayıs’a kadar halihazırda kimlik niyetine kullanılan yurtiçi pasaportların yerine dijital kimlik kartı kullanımı ve prosedürünü belirleyecek kararname taslağı hazırlanması talimatı verdi.

Kremlin resmi internet sitesinde yayınlanan talimatta, kamu hizmetleri portalı Gosuslugi (E-devlet) mobil uygulaması üzerinden dijital pasaport kullanımı için yeni kararname taslağı hazırlanması istenirken, belgede, “Rusya Federasyonu Hükümeti ve Federal Güvenlik Servisi’nin (FSB), İçişleri Bakanlığı ile birlikte, vatandaşlar için dijital kimlik kartının sunulmasına ilişkin altyapı ve prosedürü belirleyen bir kararname taslağı hazırlaması” ifadelerine yer verildi.

Polonya ve Litvanya’dan “Putin’in Belarus’a nükleer silah yerleştirme kararına” tepki

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Belarus’a taktik nükleer silah yerleştirme kararını “zayıflık” olarak nitelendirdi.

Rusya’ya güçlü tepki verilmesi gerektiğini vurgulayan Landsbergis, “Rusya, bu kararla güç değil zayıflık gösteriyor. Ciddi yaptırımlar, Baltık bölgesine asker konuşlandırılması ve NATO’nun doğu kanadını güçlendirmek dayanışma ve kararlılığı gösterecektir.” ifadelerini kullandı.

Rus havayolu şirketleri, yaz tarifesinde iç hat uçuş sayısını iki katına çıkaracak

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı (Rosaviatsia), bu yılın yaz aylarında yerli havayolu şirketlerinin iç hat uçuş sayısını kış sezonuna göre iki katına çıkaracağını bildirdi.

Toplam iç hat uçuş sayısının haftada 19 binden fazla olacağına yer verilen Rosaviatsia açıklamasında, uçuşlar için onaylanan başvuruların analizine göre, planlanan yaz sezonu iç hat uçuş sayısının haftalık 19 bin 100 sefere ulaşacağı ifade edildi.

Aynı zamanda uluslararası destinasyonlara yapılan uçuşların sayısında da artış olacağı kaydedilirken, yaz sezonu için toplamda Rus havayolu şirketlerinin haftada 3 bin 300 uçuş yapma izni aldığı, bu rakamların kış sezonuna göre yüzde 65 daha yüksek olduğu belirtildi.

Rosaviatsia, yabancı havayolu şirketlerinin de Rusya’ya uçuş sayısını kış sezonuna kıyasla yüzde 30 oranında artırmayı planladığını ekledi.

Polonya’da Rusya adına casusluk yaptığı iddia edilen kişi gözaltına alındı

Polonya’da Rusya için casusluk yaptığından şüphelenilen yabancı uyruklu kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Ülkenin kuzeyinde bulunan Gdansk şehrindeki savcılık tarafından yapılan açıklamada, şüphelinin soruşturma tamamlanana kadar 3 ay boyunca gözaltında tutulabileceği belirtildi.

Açıklamada, kimliği açıklanmayan kişinin Rus istihbaratına bilgi sağladığını itiraf ettiği aktarıldı.

Hükümet, taraftar kartlarının kullanımını basitleştirecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, hükümete ligin ikinci yarısında taraftar kartı (FAN ID) zorunluluğunun şampiyonadaki tüm stadyumlar için geçerli olmasıyla birlikte başlayan krizi önlemesi için talimat verdi.

Kremlin resmi internet sayfasında paylaşılan talimatta yer alan ifadede, taraftar kartlarının kullanımının öncelikle engelli vatandaşlar, emekliler ve çocuklu aileler için basitleştirilmesi istenirken, kararın uygulanmasından Başbakan Mihail Mishustin ve yeni projelerin teşvik ve kontrolünden sorumlu kurum olan Stratejik Girişimler Dairesi’nin başkanı Svetlana Chupsheva’nın sorumlu olarak atandığı belirtildi.

Taraftar Kimliği (FAN ID) Yasası 1 Temmuz 2022’de yürürlüğe girdi. 1 Aralık 2022’den itibaren yasa tüm Rusya Premier Lig maçlarını kapsayacak şekilde genişletilirken, taraftar tanımlama sisteminin yaygın olarak kullanılmaya başlanmasıyla birlikte, tribünlerdeki seyirci sayısı keskin bir şekilde düştü.

Patrushev: AB’yi çöküş bekliyor

Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patrushev, Avrupa Birliği’ni (AB) çöküşün beklediğini söyledi.

Rossiyskaya Gazeta’ya demeç veren Patrushev, Avrupalıların birliği yönetmeye çalışan uluslarüstü üst yapıya, onları Rusya ile açık bir çatışmaya itmeye çalıştığı için eninde sonunda müsamaha göstermeyeceğini vurgularken, bunun da Avrupa Birliği’nin çöküşüne sebep olacağının altını çizdi.

ABD’nin ekonomik rakibini ortadan kaldırmak için Avrupa Birliği’nin dağılmasıyla doğrudan ilgilendiğine dikkat çeken Patrushev, “Washington, ekonomik rakibini ortadan kaldırmak ve Avrupa’nın Rusya ile işbirliği yoluyla gelişmesini engellemek için Avrupa Birliği’nin çöküşüyle ​​doğrudan ilgileniyor. Amerikalılar, Eski Dünya’nın güçlü bir ekonomik oyuncu statüsünü kaybetmesini sağlamak için şimdiden çok şey yaptı” diye konuştu.

 ABD: Rusya’nın Belarus’a nükleer füze yerleştirme planını yakından takip ediyoruz

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Belarus’a taktik nükleer silah yerleştirme kararına ilişkin, “Gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyoruz ve hala nükleer caydırıcılıkla ilgili stratejik duruşumuzu değiştirmemize neden olacak bir şey görmedik.” dedi.

Rusya ile İran’ın siber savaş alanında işbirliği geliştirmeyi planladıklarına dair haberlere ilişkin bir soruya Kirby, bu haberlerin endişe verici olduğu yanıtını verdi.

ABD’nin Suriye’deki varlığında bir değişiklik olmadığını söyleyen Kirby, terör örgütü DEAŞ ile mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.

Putin’in Belarus’a taktik nükleer silah yerleştirme kararına ilişkin Kirby, bu hususta Moskova’nın kitle imha silahları veya nükleer silah kullanmaya karar verdiğine dair bir işaret görmediklerini belirterek, “Gelişmeleri yakından takip etmeye devam ediyoruz ve hala nükleer caydırıcılıkla ilgili stratejik duruşumuzu değiştirmemize neden olacak bir şey görmedik.” ifadesini kullandı.

BM’den Rusya’nın Belarus’a nükleer silah yerleştirme planına tepki

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’nın Belarus’a taktik nükleer silah yerleştirme planına ilişkin, tüm üye ülkelerin, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’na uyması gerektiğini bildirdi.

BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, nükleer silahlara ilişkin artan gerginliğin endişe verici olduğunu söyledi.

Nükleer risklerin çok yüksek olduğunu belirten Dujarric, her türlü yanlış hesaplama ya da gerginliği artıracak eylemlerden kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Dujarric, “Tüm üye ülkelerin, Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’na uyması gerekiyor. Antlaşmanın sorumluluklarını ve yükümlülüklerini yerine getirmeleri lazım.” diye konuştu.

spot_img

SSCB’nin son lideri Gorbaçov kim?

30 Ağustos 2022’de yaşama gözlerini yuman Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) son devlet başkanı Mihail Sergeyeviç Gorbaçov, Rusya tarihinde reform (Perestroyka) ve şeffaflık politikasının...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort