spot_img
3.4 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 21 Mart 2023

Rusya’da dün neler oldu? 21 Mart 2023

Dün, 21 Mart 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin, Çin’i Uzak Doğu’nun kalkınmasında Rusya’nın önde gelen ortağı olarak nitelendirdi

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile düzenlenen resmi görüşmelerin ilk bölümünün basına açık kısmında açıklamalarda bulunan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin’in Uzak Doğu’nun ekonomik kalkınmasında Rusya’nın en önde gelen ortağı olduğunu söyledi.

Cinping ile heyetlerin de katılımıyla gerçekleşen dar formatlı görüşmelerde Rusya-Çin ilişkilerini geliştirme ve dünya sahnesinde koordinasyonu güçlendirme olasılıkları hakkında samimi ve anlamlı bir görüş alışverişinde bulunulduğunu söyleyen Putin, “Az önce sonuçlanan dar formatlı görüşmelerde, Rusya-Çin bağlarının daha da geliştirilmesi ve dünya sahnesinde koordinasyonun güçlendirilmesi umutları hakkında çok önemli ve samimi bir görüş alışverişinde bulunduk” diye konuştu.

Rusya ile Çin arasındaki ticarette ulusal para birimlerinde karşılıklı anlaşmaların uygulanmasının daha fazla teşvik edilmesi gerektiğine inandığını dile getiren Rusya Devlet Başkanı, karşılıklı ticarette ulusal para birimlerinin daha fazla kullanılmasının giderek daha fazla önem arz ettiğin, iki ülkenin piyasalarında finansal ve bankacılık yapılarının karşılıklı varlığının da genişletilmesi gerektiğini ifade etti.

Rusya-Çin Zirvesi Mart 2023

Putin, Rusya ile Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkeleri arasındaki ticarette Çin Yuanı kullanılmasını desteklediklerini de vurgularken, “Çin ile birlikte Asya, Afrika ve Latin Amerika ülkeleriyle aramızdaki ticarette de Çin Yuanı kullanabiliriz. Bu tür ödeme biçimlerinin Rus ortaklar ve diğer ülkelerin destekleyeceğinden eminim” dedi.

Rusya’dan İngiltere’nin “Ukrayna’ya uranyumlu mühimmat sevkiyatı” açıklamasına tepki

Lavrov, Rossiya-1 kanalına yaptığı açıklamada, İngiltere’nin Ukrayna’ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmat sevkiyatıyla ilgili açıklamasına tepki gösterdi.

Anglosaksonların eylemlerinde çoktan yönlerini kaybettiğini belirten Lavrov bu eylemlerin dünya çapında stratejik istikrarı baltaladığını bildirdi.

Lavrov, “Bunlar, kolektif Batı’nın geri kalanını da arkalarına çeken ve uzun süredir kendilerini hegemon olarak tasavvur eden ve var güçleriyle bu hegemonyayı sürdürmek isteyen insanlar.” ifadesini kullandı.

Ukrayna’ya seyreltilmiş uranyumlu mühimmat sevkiyatının gerçekleşmesi halinde Londra’nın sadece risk almakla kalmayıp aynı zamanda uluslararası insancıl hukuku da ihlal edeceğini dile getiren Lavrov, İngiltere’nin 1999’da Yugoslavya’da da “savaş suçu” ve “insanlığa karşı suç” işlediğini savundu.

Bakan Lavrov, “Bu teslimat gerçekten gerçekleşirse olayların bu şekilde gelişmesine şaşırmam. Ancak bunun onlar için kötü sonuçlanacağına şüphem yok.” diye konuştu.

Şoygu uyardı

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da bu tip uranyumlu mühimmatın Kosova’da, Sırbistan’da kullanıldığını, bu şekilde şehirlerin bombalandığını dile getirdi.

Ukrayna’ya zayıflatılmış uranyumlu mermilerin teslimatının Rusya’yı nasıl karşılık verebileceğini düşündüreceğini vurgulayan Şoygu, “Bu, bizi olayların ilerleyişi hakkında nasıl cevap vereceğimizi ciddi şekilde düşünmeye sevk ediyor.” dedi.

İngiltere Ukrayna’ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmat sağlayacak

İngiltere Savunma Bakanlığında Devlet Bakanı Baroness Annabel Goldie, parlamentonun üst kanadı Lordlar Kamarası üyesi Lord Hylton’ın, Ukrayna’ya tedarik edilen mühimmatın zayıflatılmış uranyum içerip içermediğine ilişkin sorusuna verdiği yazılı cevapta, “Ukrayna’ya bir filo Challenger 2 ana muharebe tankı hibe etmemizin yanı sıra zayıflatılmış uranyum içeren zırh delici mermiler dahil mühimmat sağlayacağız. Bu tür mermiler, modern tankların ve zırhlı araçların imha edilmesinde son derece etkili.” ifadesini kullanmıştı.

Rusya Başbakanı Mihail Mishustin (sağda)

Çin Devlet Başkanı Şi, Rusya Başbakanı Mishustin ile görüştü

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya temasları kapsamında Başbakan Mihail Mishustin ile başkent Moskova’da bir araya geldi.

Rusya hükümet binasında Mishustin ile görüşen Şi, burada bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirtti.

Çin ile Rusya’nın iki “dost ülke” olduğunu belirten Şi, “Devlet Başkanı olarak ilk önce Rusya’ya gelmeyi tercih ettik. Bu tarihsel mantıkla uyuşuyor. Çünkü en büyük iki komşu devletiz ve aynı zamanda stratejik ortaklarız.” dedi.

Dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile de görüşen Şi, Putin’i ülkesine davet ettiğini aktardı.

Rusya-Çin ilişkileri yeni bir döneme girdi

Rusya Başbakanı Mishustin de Şi’yi 3. kez devlet başkanı seçilmesi dolayısıyla tebrik ederek “Tekrar seçildikten sonra ilk yurt dışı ziyaretinizi Rusya’ya yapmanız önemli. Bu, yeni bir döneme giren Rusya-Çin ilişkilerinin özel olduğunu gösteriyor.” dedi.

Çin ile ilişkilerin ileride daha da geliştirilmesinden yana olduklarını vurgulayan Mishustin, “Geçen yıl ikili ticaret hacmi, üçte bir oranında artarak 190 milyar dolara yaklaştı. Bu yıl ikili ticaret hacminin sizin ve Putin’in belirlediği hedefe yani 200 milyar dolara ulaşacağından eminim.” ifadelerini kullandı.

Çin Devlet Başkanı Şi, dün Putin ile Kremlin Sarayı’nda 4,5 saate yakın baş başa görüşmüştü.

Peskov, Rus ve Çin liderleri arasındaki görüşmelerin ilk gününü değerlendirdi

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, pazartesi günü başkent Moskova’da bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping arasındaki ilk gün görüşmelerini değerlendirdi.

Gazetecilerle düzenlediği basın toplantısında, görüşmelerin gayri resmi formatta geçen pazartesi akşamı ilk kısmının “ciddi bir görüşme” olarak nitelendirdiklerini söyleyen Peskov, iki lider arasında ayrıntılı bir görüş alışverişi gerçekleştiğini söyledi.

Peskov, görüşmeyle ilgili detaylı bir değerlendirme yapamayacaklarını vurgularken, iki devlet başkanının bugün yapacağı ortak basın açıklamasının beklenmesini tavsiye etti.

Merkez Bankası, bankalara yurtiçi para transferlerinde yerli sistem zorunluluğu getirdi

Rusya Merkez Bankası, 1 Ekim’den itibaren ülkedeki bankaların yurtiçi para transferlerinde finansal bilgileri aktarmak için yalnızca Rus hizmetlerini ve yerel altyapıyı kullanma zorunluluğu getirdi.

Merkez Bankası’nın mesajında yer alana açıklamada, 8 Mart 2022 tarihli 46-FZ sayılı “Rusya Federasyonu’nun Yasama Kanunlarında Değişiklik Yapılmasına Dair” Federal Kanunun 20. Maddesinin 2. paragrafı uyarınca, elektronik biçimde mali bilgi akışının 1 Ekim 2023 tarihinden itibaren yerli sistemler üzerinden yapılması gerektiği vurgulandı.

Yeni talimata göre, kredi kurumlarının birbirleriyle Merkez Bankası mali mesajlaşma sistemi veya benzer finansal bilgilerin iletilmesi ve depolanmasını sağlayan hizmetlerin yalnızca Rus sistemleri üzerinden gerçekleştirmesi gerekecek.

Rusya’da bu yıl süresi dolan sürücü belgeleri üç yıl uzatıldı

Rusya İçişleri Bakanlığı, bu yıl geçerlilik süresi sona eren sürücü belgelerinin sürelerini 3 yıl daha uzatma kararı aldı.

İçişleri Bakanı Vladimir Kolokoltsev bakanlığın genişletilmiş kurul toplantısında yaptığı açıklamada, ülkedeki sürücülerin geçerlilik süresi 2022’de ve bu yıl sona eren ehliyetlerinin alınan kararla 3 yıl daha otomatik olarak uzatıldığını bildirdi.

Bakan, 2022’de süresi dolan sürücü belgeleri için de geçerli olan kararın sürücülerin rahatlığı ve İçişleri Bakanlığı üzerindeki idari yükü azaltmak için alındığının altını çizdi.

Rusya’nın sebze ithalatı düşüyor

Rusya Yaş Meyve Sebze Üreticileri Birliği tarafından yapılan açıklamada, ülkenin 2022 yılında 412,7 bin ton sera sebzesi ithal ettiği belirtilirken, bu hacimlerin bir önceki yıla göre yüzde 12,9 daha düşük olduğu vurgulandı.

2021 yılında Rusya’nın toplam 473,9 bin ton sera sebzesi ithal ettiği hatırlatılan raporda, değer bazında ithalat hacimlerinin 2021’de 531,6 milyon dolar olduğu, 2022 yılında ise bu rakamların yüzde 6,4 düşüşle 497,6 milyon dolara gerilediği bildirildi.

Ülkenin özellikle salatalık ithalatı hacim bazında yüzde 11,5 düşüş gösterirken, domates ithalatı hacimlerindeki düşüş yüzde 13,1’e ulaştı.

Türkiye, ilkbahar ve yaz sezonu tur satışlarında lider oldu

Rusya’da faaliyet gösteren seyahat servisi Travelata.ru verileri, bahar ve yaz mevsimi paket tur rezervasyonlarında Türkiye’nin lider olduğunu ortaya çıkardı.

Türkiye’nin Mısır, Tayland ve Birleşik Arap Emirlikleri’ni (BAE) geride bıraktığına dikkat çekilen açıklamada, Rusya’da tur satışlarının mart ayından itibaren artmaya başladığı, ancak genellikle bu dönemde daha sıcak ülkelerin lider konumunda olduğu vurgulanırken, “Turistler hem bahar hem de yaz sezonu için Türk tatil beldelerini tercih ediyor. Türkiye, rezervasyonlar açısından yüzde 23’lük payla ilk sırada yer alırken satışların derinliği 2021’e göre üç katına çıktı” ifadelerine yer verildi.

Moskova’da ikinci el konut satışları düşüşünü sürdürüyor

Rusya Federal Tapu, Kadastro ve Haritacılık Servisi (Rosreestr), ülkenin başkenti Moskova’da bu yılın ilk 2 ayında ikinci el konut satış işlem sayısının bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 19 oranlarında düştüğünü bildirdi.

Servis tarafından kaydedilen ikinci el konut satış işlem sayısı ocak ve şubat aylarında 18 bin 400 olarak gerçekleşirken, şubatta Şubat konut satışlarının 10 bin 700 adetle ocak ayına kıyasla yüzde 39 daha fazla olduğu, bununla birlikte Şubat 2022’ye göre yüzde 20 daha düşük olduğu açıklandı.

Rosneft’in net karı geriledi

Rusya’nın en büyük petrol üreticisi Rosneft, 2022 yılında Uluslararası Finansal Raporlama Standartları’na (IFRS) göre net karının bir önceki yıla kıyasla yüzde 7,9 düşüşle 813 milyar ruble olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Şirket tarafından kamuoyu ile paylaşılan mali raporda, bu rakamın esas olarak Almanya’daki varlıkların transferinin yanı sıra ruble döviz kurundaki değişikliklerden kaynaklandığı vurgulanırken, mesajda, “2022 için hissedarlara atfedilebilen net kâr 813 milyar ruble olarak gerçekleşmiş, göstergenin dinamikleri büyük ölçüde parasal olmayan faktörlerin etkisinden kaynaklanmıştır” denildi.

Rusya: Ukrayna ordusu, Drujba petrol hattına İHA ile saldırı düzenledi

Rusya’nın Bryansk Bölge Valisi Aleksandr Bogomaz, Ukrayna ordusunun Avrupa’ya petrol taşıyan Drujba hattına yönelik insansız hava aracı (İHA) ile saldırı düzenlediğini bildirdi.

Bogomaz, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin, Rusya’nın Bryansk bölgesinde bulunan Drujba hattındaki Novozıbkov yağ pompalama istasyonuna İHA ile saldırı düzenlediğini, saldırıda kimsenin yaralanmadığını belirtti.

Rusya, Drujba üzerinden Polonya, Almanya, Hırvatistan ve Macaristan gibi çok sayıda Avrupa ülkesine petrol gönderiyor.

Rusya: Türk gümrüklerindeki sorun yazılım güncellemesi

Rusya’nın Fesco ve Rus Demiryolları (RJD) gibi dev lojistik organizasyonlarını çatısı altında toplayan Avrasya Demiryolu Yük Taşımacıları Birliği (ESP) tarafından yapılan açıklamada, şu anda Batı ülkeleri tarafından yaptırım uygulanan malların Türkiye üzerinden Rusya’ya nakliyesine ilişkin herhangi bir kısıtlama bulunmadığı duyuruldu.

Birliğe bağlı Rus lojistik şirketi Trans Synergy’nin genel müdürü Stanislav Stankevich, TASS haber ajansına yaptığı açıklamada, yaptırım uygulanan kargoyla ilgili Türk gümrüklerinde herhangi bir kısıtlama olmadığının altını çizerken, yaşanan sorunların daha önce belirtildiği gibi Türk gümrüklerinde kullanılan programların güncellenmesiyle ilgili olduğunu vurguladı.

spot_img

İvanovo | Rusya Şehirleri | Иваново

İvanovo , Rusya'da tekstilin başkenti ve gelinler şehri olarak biliniyor. Çok sayıda Türk tekstil fabrikasının da bulunduğu şehirde yüzlerce tekstil üreticisi bulunmaktadır.İvanovo şehri, Ivanovo...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort