spot_img
6.8 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 20 Mart 2023

Rusya’da dün neler oldu? 20 Mart 2023

Dün, 20 Mart 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin, Cinping’i resmi görüşme öncesi Kremlin’de ağırladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Devlet Başkanı Devlet Başkanı Şi Cinping’i Kremlin’de ağırladı.

İki lider arasında yapılan görüşmenin gayri resmi olduğu bildirilirken, Putin ile Cinping arasındaki resmi görüşme yarın saat 15.00’te Büyük Kremlin Sarayı’nda gerçekleştirilecek.

Bugünkü gayri resmi görüşmenin basına açık kısmında konuşan Rus lider, Pekin tarafından önerilen Ukrayna’da barış planından haberdar olduğunu vurgularken, Rusya’nın müzakere sürecine her zaman açık olduğunu, Çin’in sunduğu barış planına da koşulsuz saygı duyduklarını ifade etti.

 “Ukrayna’da barış ile ilgili inisiyatifleriniz de dahil olmak üzere tüm bu konuları kesinlikle masaya yatıracağız” diyen Putin, üçüncü kez devlet başkanlığına seçilen Cinping’i kutlarken, elde ettiği zaferin Çin halkının Cinping’in son 10 yılda yaptığı çalışmaları takdir ettiğinin kanıtı olduğunun altını çizdi.

Putin, Rusya ile Çin arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde son 10 yılda önemli adımlar atıldığına dikkat çekerken, ticaret hacminin iki katından fazla arttığını ve şimdi 185 milyar dolara ulaştığını belirterek konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Tam 10 yıl önce tanışmamız sembolik. Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı olarak Rusya’ya ilk ziyaretinizi yapmıştınız. Bu süre zarfında ilişkilerimizin geliştirilmesinde önemli adımlar attık. Ticaret hacimlerimiz iki kattan da fazla artarak 185 milyar dolara ulaştı. Pek çok ortak görevimiz ve hedefimiz var. Şahsen sizin ve tüm Çinli dostlarımızın Rusya-Çin ilişkilerinin geliştirilmesine büyük önem verdiğini görüyor, takdir ediyoruz.”

Konuşmada söz alan Çin Devlet Başkanı, Putin’e “değerli dostum” diyerek hitap ederek, kendisine Moskova’ya daveti için teşekkür etti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin

Şi’nin, başkanlığı süresince Rusya’ya yaptığı 9’uncu ziyaret olarak göze çarparken, Şi ve Putin’in 40’ıncı yüz yüze görüşmesi olarak kayıtlara geçti.

Putin, Rusya’nın tahıl anlaşması kapsamındaki taleplerinin karşılanması gerektiğini söyledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Tahıl Koridoru Anlaşması kapsamındaki taleplerinin karşılanması gerektiğini belirterek “Tahıl ve gübrelerin, iyi beslenen Avrupa ülkelerine değil, Afrika’daki ihtiyaç sahibi devletlere gitmesine önem verilmeli.” dedi.

Putin, “Çok kutuplu dünyada Rusya-Afrika” konulu konferansta, Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında 22 Temmuz’da İstanbul’da yapılan Tahıl Koridoru Anlaşması’na değindiği konuşmasında, söz konusu anlaşmanın paket halinde imzalandığına dikkati çekerken, “Öncelikle Afrika ve diğer gelişmekte olan ülkelerin çıkarları doğrultusunda bu anlaşmanın paket niteliğinde olması konusunda ısrarcıyız. Bu ülkelerin büyük miktarda gıda ürünlerine ihtiyacı var. Rusya’nın bu konudaki tüm temel taleplerinin uygulanmasını istiyoruz. Tahıl ve gübrelerin, iyi beslenen Avrupa ülkelerine değil, Afrika’daki ihtiyaç sahibi devletlere gitmesine önem verilmeli.” diye konuştu.

Putin, anlaşma kapsamında Ukrayna’dan sevk edilen tahılın yüzde 45’inin Avrupa ülkelerine ve sadece yüzde 3’ünün Afrika’ya gittiğini belirterek “Tahıl Koridoru Anlaşması ancak pozisyonumuz hesaba katılırsa adil ve kapsamlı şekilde uygulanır. Buna bağlı olarak ilerideki katılımımız konusunda karar vereceğiz. Yine de 60 gün sonra anlaşmayı uzatmama yönünde karar alırsak, önceki dönemde gönderilen tüm ürünleri, Rusya’dan ihtiyaç sahibi Afrika ülkelerine ücretsiz vermeye hazırız.” ifadelerini kullandı.

Çin, Putin kararı nedeniyle UCM’ye “siyasileştiği” eleştirisinde bulundu

Çin, Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında savaş suçları soruşturması kapsamında verdiği yakalama kararını, “hukuku siyasileştirdiği” gerekçesiyle eleştirdi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, Pekin’de düzenlediği olağan basın toplantısında, uluslararası toplumun Ukrayna krizinin çözümü konusunda yapıcı rol oynaması gerektiğini belirtti.

UCM’nin objektif ve tarafsız olması, uluslararası hukukun devlet başkanlarına tanıdığı dokunulmazlığa saygı göstermesi gerektiğini vurgulayan Sözcü Vang, “Mahkeme uluslararası hukuku iyi niyetle uygulamalı, siyasileşmeden ve çifte standartlardan kaçınmalıdır.” ifadesini kullandı.

Kremlin: Türkiye ile Rusya, doğal gaz merkezi projesi konusunda işbirliğini sürdürecek

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Türkiye ile Rusya’nın doğal gaz merkezi projesi konusunda işbirliğini sürdüreceğini söyledi.

Türkiye ile Rusya arasındaki doğal gaz merkezinin oluşturulmasıyla ilgili projeye değinen Peskov, bu konuda çalışmaların sürdüğünü belirtti.

Peskov, “Bunun fazlasıyla zor bir iş olduğu aşikardır. Bu oldukça zor bir proje. Bu projede, zaman konusunda bazı gecikmeler, teknik veya diğer nitelikteki belirli sorunlar olacaktır. Türk ortaklarımızla bu alandaki çalışmalarımıza ve işbirliğimize devam edeceğiz.” dedi.

Rusya Dış İstihbarat Servisi: ABD, Suriye’de çatışmaları kışkırtmayı planlıyor

Rusya Dış İstihbarat Servisi (SVR), ABD’nin Suriye’nin güneybatısında, merkezde ve Fırat’ın doğusunda silahlı çatışmaları kışkırtmak için radikal birlikler oluşturmayı planladığını ileri sürdü.

SVR’den yapılan açıklamada, ABD’nin, Suriye’de rejime karşı kontrolündeki bazı unsurları kullanmayı sürdürdüğü iddia edildi.

“Silahlı muhalif Kürt ve Arap birliklerinden oluşan bir grup sözde Suriye’nin Özgür Suriye Ordusu’na özel rol verildiği” ifadesinin kullanıldığı açıklamada, ABD ve İngiltere’nin bu grup üzerinden DEAŞ ile çalıştıkları öne sürüldü.

Rusya Dışişleri Bakanlığından tahıl anlaşmasının süresiyle ilgili açıklama

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin, Rusya’nın tahıl anlaşmasının 60 günden daha fazla süreyle uzatıldığına dair yapılan tüm açıklamaları resmi olarak kabul etmediğini bildirdi.

Bazı basın organlarında yetkililerin açıklamalarına atıfta bulunularak Karadeniz Tahıl Girişimi’nin 120 gün süreyle uzatıldığına dair iddiaların yer aldığına dikkat çeken Vershinin, “Süreyi biz adlandırdık ve eski anlaşmada olduğu gibi 120 gün değil, 60 gün olarak karar verdik. Bu durumda bizim kararlaştırdığımız sürenin dışındaki diğer hiçbir açıklamanın resmi değeri bulunmuyor” dedi.

Dışişleri Bakan Yardımcısı, Moskova’nın tahıl anlaşmasının Rus gıda ürünleri üzerindeki engellerin kaldırılmasıyla ilgili olan kısmında Rusya’ya yaptırım uygulayan Batı ülkelerinin ikiyüzlülüğüne vurgu yaparken, paket anlaşmanın ikinci kısmının başarısızlığa uğradığını sözlerine ekledi.

Tahıl Anlaşması feshedilebilir

Rusya’nın tahıl ihracatında önemli ödeme aracı olarak kullanılan Rus bankası Rosselkhozbank’ın uluslararası ödeme sistemi SWIFT ile bağlantısının yeniden sağlanmasıyla ilgili şu ana kadar hiçbir ilerleme kaydedilmediğini ifade den Vershinin, şu şekilde konuştu:

“Size Rosselkhozbank temsilcilerinin tahıl anlaşmasını ikinci kısmıyla ilgili Rusya’daki departmanlar arası heyetimizin bir parçası olduğunu ve son gelişmeleri söyleyebilirim. Şu anda vardığımız sonuç, ne yazık ki Rosselkhozbank’ın SWIFT’e yeniden bağlanması konusunda hiçbir ilerleme olmadığını gösteriyor. Doğal olarak biz de böyle bir anlaşmayı feshedersek, askıya alırsak yakın gelecekte gıda tedariklerinin sürdürülebilmesi için hangi tedbirleri alabileceğimizi bütünü ile değerlendiriyoruz. Bu tedbirler elbette kapsamlı olacak.”

Rusya’daki tüm Volkswagen varlıkları donduruldu

Rus mahkemesi daha önce ülkedeki tüm varlıklarını satarak pazardan tamamen ayrılacağını açıklayan Alman otomotiv devi Volkswagen’in Rusya’daki tüm varlıklarını dondurdu.

Rusya merkezli otomobil üreticisi GAZ, Volkswagen Group’un (VW) Ağustos 2022’de iş birliğini sona erdirmesinin ardından Alman üreticisi aleyhine dava açmıştı.

Rus günlük gazetesi Kommersant’ın haberine göre Gaz, iş birliğinin sona ermesi ile 15,6 milyar ruble (190 milyon avro) zarar etti. Davaya bakan Rus mahkemesi de 17 Mart’ta GAZ lehine karar vererek, Rusya’daki tüm Volkswagen varlıklarını dondurdu.

Yandex, Türkiye’deki merkezi için işe alımlara başladı

İstanbul’da ortak çalışma sahasını içeren ofis merkezi açmayı planlayan Rusya’nın dev teknoloji şirketi Yandex’in 14 Mart itibariyle İstanbul’da çalışacak eleman arayışına başladığı bildirildi.

TASS haber ajansı, grubun farklı alanlarda faaliyet gösteren ekiplerini birleştiren ve hub adını verdiği yeni ofis merkezi için Rusya’nın iş ilanları hizmeti HeadHunter ile birlikte iş hayatındaki profesyoneller veya iş hayatına atılmaya hazırlanan kişiler için tasarlanmış uluslararası sosyal medya platformu LinkedIn üzerinden eleman aradığını bildirdi.

HeadHunter’da yer alana Yandex iş ilanında İstanbul’da tam zamanlı çalışabilecek teknik destek mühendisi ve ağ sistemleri geliştiricisi arandığı kaydedilirken, Yandex’in resmi internet sitesinde de benzer iş ilanlarının yer aldığı gözlemlendi.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, üst düzey Rus heyet ile gıda ve tahıl tedariki konularını görüştü

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, başkent Kahire’yi ziyaret eden üst düzey Rusya heyetle ikili ilişkilerin güçlendirilmesi, tahıl ve gıda tedariki alanlarında işbirliği konularını ele aldı.

Mısır Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Sisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Özel Temsilcisi Mihail Bogdanov ile Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov’u kabul etti.

Polonya Büyükelçisi, Rusya ile çatışmaya girmek zorunda kalacaklarını söyledi

Polonya’nın Fransa Büyükelçisi Jan Emerik Rosciszewski, Kiev’in Rusya’ya karşı yenilmesi durumunda Polonya’nın Rusya ile çatışmaya girmek zorunda kalacağını söyledi.

 Fransız LCI TV kanalına verdiği röportajda konuşan Polonyalı diplomat, “Ukrayna bağımsızlığını savunamazsa, o zaman bu çatışmaya girmek zorunda kalacağız çünkü temel değerlerimiz tehdit edilecek. Dolayısıyla başka seçeneğimiz kalmayacak” diye konuştu.

Rosciszewski’nin sözlerini değerlendiren Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Fransız Milletvekili Thierry Mariani, Rus resmi haber ajansı TASS’a verdiği bir röportajda Polonya’nın AB ülkelerini kendi istekleri dışında Ukrayna’daki çatışmalara kasten çekmeye çalıştığını söyledi.

Kremlin çalışanlarına iPhone yasağı geldi

Rus Kommersant gazetesi, Kremlin yönetiminin iç siyasi blok çalışanlarının iPhone telefonlarını 1 Nisan’a kadar başka marka ve farklı işletim sistemine sahip akıllı telefonlarla değiştirmelerinin istendiğini bildirdi.

Mart ayı başlarında Moskova Bölgesi’nde Kremlin içişleri departman çalışanlarının katıldığı seminerde tüm çalışanlara iPhone akıllı telefonları kullanmama talimatı verildiğini yazan Kommersant, kaynaklardan alınan bilgilere göre, Kremlin’in çalışanlarının Amerikan teknolojisinden vazgeçmelerini kolaylaştırmak için yeni akıllı telefonlar satın alarak dağıtacağının konuşulduğunu ekledi.

Wagner’in kurucusu Prigojin’den, Şoygu’ya Bahmut mektubu

– Prigojin, Rusya Savunma Bakanı Şoygu’dan, “Wagner’in, Rusya Silahlı Kuvvetlerinin ana güçleriyle bağlantısının kesilmesinin önlenmesi için tüm gerekli tedbirleri almasını” istedi

Rus güvenlik şirketi Wagner’in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Ukrayna’nın Bahmut şehri yakınında olası büyük bir saldırıya karşı Wagner savaşçıları ve Rus ordusu arasında bağlantının kesilmemesi için Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’dan yardım istedi.

“Kremlin’in aşçısı” olarak da anılan Prigojin, kendisine ait “Konkord” adlı şirketin sosyal medya hesabı üzerinden Bakan Şoygu’ya yazdığı mektubu paylaştı.

Mektupta Wagner’in Bahmut’taki yerleşim bölgelerinin yüzde 70’ini kontrol altında tuttuğunu belirten Prigojin, “Wagner birlikleri Bahmut’un tamamen kurtarılması için taarruza devam ediyor.” ifadesini kullandı.

Prigojin mektubunda Ukrayna ordusunun bu ay sonunda ya da nisan başında büyük bir taarruza geçmeyi ve bununla Wagner’in Rus ordusunun ana güçleriyle bağlantısını kesmeyi hedeflediğini iddia etti.

Böyle bir durumun “özel askeri operasyonlar için olumsuz sonuçlar doğuracağını” belirten Prigojin, Bakan Şoygu’dan, “Wagner’in Rusya Silahlı Kuvvetlerinin ana güçleriyle bağlantısının kesilmesinin önlenmesi için tüm gerekli tedbirleri almasını” istedi.

Wagner, “Rus ordusunun kendilerine mühimmat vermediğini” öne sürmüştü

Geçen ay, Rus güvenlik şirketi Wagner mensubu paralı savaşçılar, çektikleri bir video ile “kendilerine artık mühimmat temin edilmediğini” ileri sürerek, Rusya Savunma Bakanlığından destek istemişti.

Ukrayna ordusu: Rusların kuşatma girişimleri nedeniyle Avdiyivka, “Bahmut”a dönüşebilir

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Tavriisk Yönü Savunma Gücü Basın Merkezi Müdürü Aleksey Dmitraşkovskiy, Rus ordusunun Avdiyivka’yı kuşatmaya çalıştığını belirterek, “Yakın bir zamanda şehir, Bahmut’a dönüşebilir.” dedi.

Rus ordusunun Avdiyivka’yı kuşatmaya çalıştığını belirten Dmitraşkovskiy, “Yakın bir zamanda şehir, Bahmut’a dönüşebilir. Durum gerçekten böyle.” ifadesini kullandı.

spot_img

Stavropol | Rusya Şehirleri | Ставрополь

Stavropol, Rusya’nın güneybatı kesiminde yer alan Stavropol Krayı’nın başkentidir. Kent, Rusya Federasyonu’nun güney batısında yer alıyor. Moskova’ya yaklaşık 1500 kilometre uzaklıktadır.Stavropol saat farkı2014 yılında...

Tataristan

Dmitriy Peskov Kimdir?

spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort