spot_img
4.3 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 16 Mart 2023

Rusya’da dün neler oldu? 16 Mart 2023

Dün, 16 Mart 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin, Avrupa ülkelerinin ulusal çıkarları doğrultusunda kararlar almasını istedi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Avrupa ülkelerinin bağımsız ve egemen olmasını, ulusal çıkarları doğrultusunda kararlar almasını istediklerini belirtti.

Putin, başkent Moskova’da katıldığı Rusya Sanayiciler ve İşletmeciler Birliği yıllık kongresinde, Rus ekonomisinin durumu ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Ülkesinin Haziran 2022’de gayrisafi yurt içi hasılasının yüzde 4,7 ile en düşük seviyede olduğuna dikkati çeken Putin, “Bunun sebepleri biliniyor. Bunlar, yaptırım savaşı, küresel ekonomi ve ticaret alanında, uluslararası ilişkiler sisteminde benzeri görülmemiş zorluklardır. Bu sorunları biz yaratmadık.” dedi.

Rus ekonomisinin büyümeye başladığını belirten Putin, şunları kaydetti:

“Rusya’nın 2022’deki dış ticaret hacmi yüzde 8,1 artarak 850 milyar dolara ulaştı. İhracat hacmi yaklaşık yüzde 20 artarken, ithalat hacmi yaklaşık yüzde 12 düştü. Dış ticaret fazlası, 332 milyar doları buldu. Bu, 2021’e göre yüzde 70 daha fazladır. Mart ayında enflasyon oranının yüzde 4’ün altına düşmesi bekleniyor. Elbette bu, Rus ekonomisinin çöküşünü bekleyen, kendilerini ve ortaklarımızı buna ikna etmeye çalışan avronun kullanıldığı bölgeye göre daha düşük olacak.”

Putin, Avrupa ülkelerinin kendi başına hareket etmediğine işaret ederek, “Avrupalı ​​ortaklarımızın bağımsız ve egemen olmasını, ulusal çıkarları doğrultusunda kararlar almasını istiyoruz. Maalesef, bu böyle değil.” şeklinde konuştu.

Suriye Devlet Başkanı Başar Esad

Kremlin Sözcüsü Peskov, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Esad’ın görüşme ihtimalini değerlendirdi

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye’deki rejimin lideri Başar Esad’ın görüşme ihtimaline ilişkin, “Böyle bir görüşme öncesi çalışma seviyesinde temasların yapılması gerekiyor. Bu temaslar yapılıyor. Bu yönde çalışmalar devam edecek.” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Esad’ın dün başkent Moskova’da bir araya geldiğine dikkati çeken Peskov, görüşmede iki ülkenin savunma ve ekonomi alanındaki işbirliği ile ilgili konuların ele alındığını aktardı.

Peskov, “Görüşmede ekonomi ve ticaret alanında önemli bir belgenin en kısa zamanda imzalanmasına yol açacak karar alındı. Ayrıca görüşmede Türkiye ile Suriye arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi konusu da ele alındı.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Esad’ın görüşme ihtimalini değerlendiren Peskov, “Böyle bir görüşme öncesi çalışma seviyesinde temasların yapılması gerekiyor. Bu temaslar yapılıyor. Bu yönde çalışmalar devam edecek.” diye konuştu.

Suudi Arabistan ile Rusya, petrol üretimini kısma kararına bağlı olduklarını yineledi

Suudi Arabistan ile Rusya, “OPEC Plus” koalisyonunun Ekim 2022’de küresel piyasaların istikrarını güçlendirmek için petrol üretimini kısma kararına bağlı olduklarını açıkladı.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA’nın haberine göre, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman ile Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, başkent Riyad’da bir araya geldi.

Görüşmede, iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmenin yanı sıra küresel petrol piyasası koşulları ve OPEC Plus koalisyonunun piyasa istikrarını ve dengesini güçlendirmeye yönelik çabaları ele alındı.

Bakan Bin Selman ve Rusya Başbakan Yardımcısı Novak, görüşme sırasında, ülkelerinin Ekim 2022’de OPEC Plus koalisyonu tarafından alınan ve 2023’ün sonuna kadar üretimi günde iki milyon varil azaltmayı öngören karara bağlı olduğunu vurguladı.

Bin Selman ile Novak ayrıca küresel pazarın istikrarını ve dengesini güçlendirmek için OPEC Plus grubu çerçevesinde iki ülke arasındaki işbirliğinin devam ettiğine dikkati çekti.

Enerji Bakanı Bin Selman, dün Energy İntellengence sitesine yaptığı açıklamada, ülkesinin petrol ihracatına tavan fiyat uygulama olasılığının olduğunu belirterek, “Tedariklerimize bunu uygulayan hiçbir ülkeye petrol satmayacağız. Bu tür politikalar, netlik ve istikrara büyük ihtiyaç duyulan bir zamanda yeni riskler ve daha fazla belirsizlik getiriyor. Bu tür politikaların kaçınılmaz olarak piyasa istikrarsızlığını ve dalgalanmaları artıracağını yeniden vurguluyorum.” demişti.

Ülkesinin petrol üretimini azaltacağını söyleyen Bin Selman, “Diğer ülkeler de aynı uygulamayı yaparlarsa şaşırmam.” ifadelerini kullanmıştı.

OPEC+ ülkeleri, 5 Ekim 2022’deki toplantıda, günlük petrol üretimini Kasım 2022’den itibaren 2 milyon varil azaltma kararı almıştı.

Bu karar üzerine Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Direktörü John Kirby, 11 Ekim’de ABD Başkanı Joe Biden’ın, Suudi Arabistan ile ilişkileri gözden geçirdiğine dair açıklamalarda bulunmuştu.

Yerhov: Rus ve Türk şirketleri gümrüklerde sorun yaşıyor

Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Rus ve Türk şirketlerinin malların Rusya’ya taşınması konusunda daha katı kurallarla karşı karşıya kaldığını doğruladı.

TASS haber ajansına konuşan Yerhov, son zamanlarda basında yer alan Rus nakliye şirketlerinin Türk gümrükleri ile ilgili yaşadığı sorunlara değinirken, “Bir süredir hem Rus ihracatçılarının hem de uluslararası taşımacılık yapan Türk şirketlerinin transit mal nakliyesinde kuralların sıkılaştığını hissettiklerini teyit edebilirim. Rus ve Türk ticaret departmanlarımız bu konuda çalışmalarını sürdürüyor” dedi.

Daha önce Kommersant ve Vedomosti gazeteleri, Rus lojistik şirketlerinin temsilcilerine atıfta bulunarak, Türkiye’nin kendi topraklarından Rusya’ya giden yaptırımlı malların geçişini durdurduğunu iddia etmişti.

Rusya’ya yaptırımı destekleyen Sırp Bakan Basta’dan “1992” paylaşımı

Sırbistan Ekonomi Bakanı Rade Basta, Rusya’nın, 1992’de Sırbistan’a yaptırım uygulanması noktasında olumlu görüş bildirdiğine ilişkin paylaşımda bulundu.

Hafta başında Sırbistan hükümetine Rusya’ya yaptırım uygulaması konusunda çağrıda bulunan Basta, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinde 1992’de yapılan bir oturumda Rusya’nın, Sırbistan’a yaptırım uygulanmasını desteklediğine dair fotoğraf paylaştı.

Basta, paylaşımında, “Rusya Büyükelçisi Julij Vonorcov, 30.05.1992’de BM Güvenlik Konseyinde ülkemize yaptırım uygulanmasını oyluyor. Rusya’nın Sırbistan Büyükelçisi Sayın Botsan Harçenko’dan şu soruya cevap vermesini rica ediyorum. Rusya niçin 1992’de BM’de bize yaptırım uygulanması yönünde oy kullandı?” ifadelerine yer verdi.

Basta, 14 Mart’ta yaptığı açıklamada, Sırbistan’ın Rusya’ya yaptırım uygulamadığı için ağır bir bedel ödediğini belirterek hükümete Rusya’ya yaptırım uygulanması noktasında çağrıda bulunmuştu.

BM Ukrayna Komisyonu: Rusya’nın Ukrayna’da işlediği ihlaller savaş suçu teşkil ediyor

Birleşmiş Milletler (BM) Bağımsız Uluslararası Ukrayna Soruşturma Komisyonu, Rus yetkililerin Ukrayna’nın bazı bölgelerinde çeşitli uluslararası insan hakları hukuk ve insancıl hukuk ihlalleri yaptığını, bunların çoğunun savaş suçu teşkil ettiğini belirtti.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinden yapılan yazılı açıklamada, Bağımsız Uluslararası Ukrayna Soruşturma Komisyonunun yayımladığı son rapora yer verildi.

Rapora göre, Rusya’nın Ukrayna’da işlediği savaş suçları arasında, sivillerin yaşadığı ve enerji altyapılarının bulunduğu alanlara saldırı, kasten öldürme, yasa dışı hapsetme, işkence, tecavüz ile diğer cinsel şiddetler, çocukların yasa dışı nakilleri ve sınır dışı edilmeleri bulunuyor.

Polonya, Ukrayna’ya 4 MiG-29 savaş uçağı gönderecek

Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda, ileriki günlerde Ukrayna’ya 4 Sovyet yapımı MiG-29 savaş uçağı göndermeyi planladıklarını söyledi.

Duda, Rusya ile savaş halindeki Ukrayna’nın uçak talepleri devam ederken, ülkesinin Kiev’e vereceği desteğe ilişkin açıklama yaptı.

Ukrayna’ya bir düzine MiG-29 savaş uçağı vermeyi planladıklarını kaydeden Duda, Ukrayna’nın giderek artan acil savaş uçağı taleplerini karşılayan ilk NATO üyesi ülke olacaklarını vurguladı.

Duda, Sovyet yapımı savaş uçaklarından 4’ünün ileriki günlerde Ukrayna’ya teslim edileceğini, geri kalanların ise kontrol edildikten sonra iletileceğini dile getirdi.

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki de 14 Mart’ta Sovyet yapımı MiG-29 savaş uçaklarını “4 ila 6 hafta içinde” Ukrayna’ya teslim edebileceklerini söylemişti.

Putin “dost olmayan ülkeler” ifadesini yanlış olarak nitelendirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, son bir yılda kamuoyunda çok fazla kullanılan Rusya’ya “dost olmayan ülkeler” ifadesinin yanlış olduğunu söyledi.

Rusya Sanayici ve Girişimciler Birliği (RSPP) Kongresi’nde konuşan Putin, Rusya’ya karşı yaptırım uygulayan ve Rusya karşıtı politikayı benimseyenlerin ülkelerin siyasi elitler veya yöneticileri olduğunu vurgularken, “Dost olmayan ülkeler tabiri halkımızın bilincine girmiş ve kamuoyunda çok kullanılıyor. Ancak mevcut gerçekleri tam olarak yansıtmadığını düşünüyorum” dedi.

Dünyadaki bazı ülkelerde Rusya’ya dost olamayan siyasetçi ve yöneticiler olduğunu kaydeden Rus lider, “Dünyanın birçok ülkesinde elitlerin kontrolü altındaki siyasi sistemler, eğitim düzeyi ve genel kültürü oldukça düşük olan kitleleri yönlendirebiliyor. Bu kitleler bazen ne söylediklerini ve yaptıklarını anlayamayabiliyor. Ancak bildiğiniz gibi sonuç ortada. Bu eylemleri kendi halklarına ve ekonomisine zarar veriyor” ifadelerini kullandı.

Rostov

Rostov’daki Rusya Federal Güvenlik Servisi binasında yangın çıktı

Rusya Federal Güvenlik Servisinin (FSB), Rostov-na-Donu kentindeki binasında çıkan yangında bir kişi hayatını kaybetti.

Rus TASS haber ajansına göre, FSB’ye bağlı sınır denetimi idaresinin, Rusya’nın Rostov-na-Donu kentinde bulunan binasında yangın çıktı.

Olay yerine arama kurtarma ekipleri sevk edildi. Yangında 1 kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi de yaralandı.

Rusya’dan ayrılan Skoda’nın zararı açıklandı

Volkswagen’in parçası olan Çek otomobil üreticisi Škoda, 24 Şubat 2022’den sonra Rusya pazarından ayrılmasıyla oluşan zararın 700 milyon avro olduğunu açıkladı.

Škoda Yönetim Kurulu Başkanı Klaus Zellmer, şirketin Rusya’daki varlıklarının satışında son aşamada olduklarını belirtirken, bununla birlikte ticari faaliyetinin sona ermesi nedeniyle yaklaşık 700 milyon avro kaybettiklerini aktardı.

Gazetecilere konuşan Zellmer, halihazırda şirketin Rusya’daki fabrika ve dağıtım ağının satışı için pazarlık yapıldığına vurgu yaparken, “Bu mali kayıplar, Rusya’da Škoda arabalarının üretimi ve satışı yapılmamasına rağmen fabrika ve dağıtım ağını çalışır durumda tutma ihtiyacıyla ilişkili” dedi.

spot_img

Sankt-Peterburg ( Saint Petersburg, St. Petersburg , Leningrad )

Rusya’nın en büyük ikinci şehri olan Sankt-Peterburg defalarca isim değiştirmiş Saint Petersburg, St. Petersburg , Leningrad ve Petrograd  isimlerini kullanmış Rusça ismi ise Санкт-Петербург.Rusya’nın...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort