spot_img
5.9 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 3 Mart 2023

Rusya’da dün neler oldu? 3 Mart 2023

Dün, 3 Mart 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin, Rusya Güvenlik Konseyi’ni topladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kolluk kuvvetlerinin kontrolü altındaki yerlerin teröre karşı güvenliği konusunda Güvenlik Konseyi’ni topladı.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, Rusya Güvenlik Konseyi, Putin başkanlığında toplandı.

Çevrim içi toplantının başında konuşan Putin, “Bugün kolluk kuvvetlerinin kontrolü altındaki yerlerin teröre karşı korunmasına yönelik tedbirler hakkında çok önemli konumuz var.” ifadesini kullandı.

Rusya’da Bryansk Bölgesi’nde dün Ukraynalı olduğu belirtilen “sabotaj gruplarının” Rusya-Ukrayna sınırında bulunan bölgedeki köye sızdığı ve silahlı saldırı düzenlediği bildirilmişti. Bölge yönetimi, saldırıda iki kişinin hayatını kaybettiğini, bir kişinin yaralandığını açıklamıştı.​​​​​​​

Putin, dost olmayan ülkelerden yatırımlarla ilgili yeni kararname imzaladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 1 Mart 2022’den sonra “dost olmayan ülkeler” listesinde yer alan ülkeleri temsil eden bireylerden satın alınan menkul kıymetlerle yapılan işlemlerin ayrıntılarına ilişkin yeni kararname imzaladı.

İlgili belge, hükümete bağlı yasal bilgi portalında yayınlanırken, kararnameye göre Rus anonim şirketlerinin hisse senetleri, federal kredi tahvilleri ve benzeri yatırım araçlarının tüm haklarının satış ve devir işlemlerinde yetkili merci olarak Rusya Merkez Bankası veya yabancı yatırımın kontrolü için kurulan özel hükümet komisyonu tarafından onay alınması zorunlu oldu.

Belgede, ABD ve diğer bazı ülkelerin düşmanca eylemleriyle bağlantılı olarak alınan kararla birlikte Rus yatırımcıların “Rusya’ya dost olmayan ülkeler” listesine ait yatırımcılardan menkul kıymet ve diğer yatırım araçlarının satın alma işleminin Merkez Bankası tarafından onaylanması gerektiği aktarıldı.

Lavrov, Ermeni mevkidaşı Mirzoyan ile görüştü

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan ile Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de bir araya geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Yeni Delhi’de düzenlen 8. Raisina Diyaloğu Uluslararası Konferansı marjında görüşen Lavrov ile Mirzoyan, ikili ilişkileri ele aldı.

Bölgesel meselelerin de ele alındığı görüşmede, “Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderleri arasında 2020, 2021 ve 2022’de yapılan anlaşmalara uygun şekilde Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinin iyileştirilmesi yönündeki girişimlerin aktifleştirilmesi”nin önemi vurgulandı.

Türkiye’nin Kazan Başkonsolosunun Kahramanmaraş’a yardıma koşan Rus kurtarma ekibi onuruna verdiği yemekte duygusal anlar yaşandı

Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem sonrası yardıma koşan Rusya’ya bağlı Başkortostan Cumhuriyeti kurtarma ekibini Ufa’da ziyaret eden Türkiye’nin Kazan Başkonsolosu İsmet Erikan, onlara verdiği akşam yemeğinde Türk halkının minnettarlığını dile getirdi ve kurtarma ekibinde görev alan herkese teşekkür mektubu ve çeşitli hediyeler verdi.

Duygusal anların yaşandığı törende, 2 kişinin yerini tespit ederek canlı kurtarılmasını sağlayan Torin isimli kurtarma köpeği de hazır bulunurken, Başkonsolos Erikan, sevimli kahramanı da unutmadı ve bakıcısına teşekkür mektubunun yanı sıra Torin’e de özel su ve mama kabı hediye etti.

Türkiye’nin Kazan Başkonsolosu İsmet Erikan, ayrıca Başkortostan Başbakanı Andrey Nazarov’u da ziyaret ederek Türkiye’ye yardım ekibi göndermelerinden dolayı teşekkür etti.

Kremlin: Bryansk bölgesindeki silahlı saldırıyla ilgili soruşturma sürüyor

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Bryansk bölgesindeki silahlı saldırıyla ilgili soruşturmanın sürdüğünü belirterek “Gelecekte benzer olayların yaşanmaması için gerekli önlemler alınacak.” dedi.

Peskov, Bryansk bölgesinde “sınırda özel durumun” devam ettiğini belirterek “Elbette bu terör saldırısı soruşturulacak. Gelecekte benzer olayların yaşanmaması için gerekli önlemler alınacak.” ifadelerini kullandı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı saldırıyı kınadı

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Ukraynalı sabotajcıların “terör eylemi” gerçekleştirdiği belirtilerek “Bunu şiddetle kınıyoruz.” ifadesine yer verildi.

Tinkoff, Gürcistan’a döviz transferlerini askıya aldı

Rusya’nın en büyük özel bankalarından Tinkoff Bank, Gürcistan’a döviz cinsinden para transferlerini, muhabir bankanın transferleri işleme koymaması nedeniyle askıya aldığını duyurdu.

Yanı zamanda Avrupa Birliği’nin 10’uncu yaptırım paketine dahil edilen Tinkoff Bank, yurt dışına dolar ve cinsinden para transferi imkanının sınırlı sayıda banka listesine ait olmak üzere hala sağlandığını vurgularken, mesajda, “Azerbaycan, Ermenistan, Belarus, Kazakistan, Çin, Kırgızistan, Moğolistan, Tacikistan ve Özbekistan’daki bazı bankalara dolar cinsinden para transferi yapılmakta, Euro cinsinden havaleler ise yalnızca Çin ve Özbekistan’daki bazı bankalara yapılabilmektedir” denildi.

Rus bankalarının bu yılki karı 1 trilyon rubleyi geçebilir

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, düzenleyicinin ihtiyatlı tahminlerine göre 2023’te Rus bankalarının kârının 1 trilyon rubleyi geçebileceğini söyledi.

Rusya Bankalar Birliği tarafından organize edilen toplantıda konuşan Nabiullina, 2022 yılını Batı yaptırımları nedeniyle düşük karlılıkla bitiren Rus bankacılık sektörünün bu yıl sonunda muhtemelen biraz muhafazakâr tahminlerine göre 1 trilyon rubleden fazla kar elde edebileceğini söylerken, “Bu sonuç, tabii ki 2 trilyon ruble karın elde edildiği 2021’dekinden daha düşük. Çünkü tarafımızdan daha önce uygulanan yumuşak politikanın bu yıl kaldırılması göz önüne alındığında rezervlerin maliyeti hala oldukça yüksek olacak” dedi.

Siluanov: Vergi gelirlerimiz artıyor

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, devlet bütçesinin Ocak-Şubat 2023 döneminde elde ettiği vergi gelirinin geçtiğimiz yıldan daha fazla olduğunu söyledi.

Russia Today (RT) haber kanalına konuşan Siluanov, yılın başından bu yana bütçenin vergilerden elde ettiği gelirin 5 trilyon rubleyi geçtiğini belirtirken, “2023’ün ilk iki ayında bütçe sistemi, geçen yılın aynı dönemine kıyasla daha fazla gelir elde etti. Şimdi bu gelirleri bütçe sistemi seviyelerine göre dağıtıyoruz” diye konuştu.

ABD’de Rusya’ya “havacılık teknolojisi” satan 2 kişi gözaltına alındı

ABD’nin Kansas eyaletinde 2 kişi, Rusya’ya havacılıkla ilgili teknoloji ihracatı yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alındı.

ABD Adalet Bakanlığı, Cyril Gregory Buyanovsky (59) ve Douglas Robertson’ın (55) “komplo, devlet kontrolündeki malların ruhsatsız ihracatı, elektronik ihracat bilgilerini göndermemek, bu belgelerde oynama yapmak ve kaçakçılık” suçlamalarıyla gözaltına alındığını bildirdi.

Maliye Bakanlığı, iç piyasaya döviz satışını azaltıyor

Yeni bütçe kuralına göre ocak ayında döviz satışlarına yeniden başlayan Rusya Maliye Bakanlığı, 7 Mart’tan itibaren döviz satış işlemlerini 1,6 kat azaltacak.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, 6 Nisan’a kadar sürecek döviz satışı işlemleri için 119,8 milyar ruble tutarında fon ayrıldığı aktarılırken, iç piyasalara günlük döviz satış hacminin 5,4 milyar rubleye eşdeğer olacağı kaydedildi.

7 Şubat’tan bu yana Maliye Bakanlığı tarafından iç piyasaya döviz satışlarında günlük hacimlerin 8,9 milyar ruble olarak belirlendiği hatırlatılırken, böylece mart ayı günlük satış hacmi 1,6 kat azalacak.

Bakanlık, bütçenin ilave petrol ve doğal gaz gelirlerinin düşük gerçekleşmesi nedeniyle iç piyasaya döviz satışına ocak itibariyle yeniden başlamıştı.

Lavrov: Bir daha asla Batı’nın gaz boru hatlarını havaya uçurmasına izin vermeyeceğiz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna’da silahlı çatışmanın patlak vermesinden sonra Rusya’nın artık enerji politikasında Batılı ortaklara güvenmeyeceğini söylerken, “Gaz boru hatlarını havaya uçurmalarına artık izin vermeyeceğiz” dedi.

G20 dışişleri bakanları zirvesi nedeniyle Hindistan’da bulunan Lavrov, Yeni Delhi’deki Raisina Dialogue forumunda yaptığı açıklamasında, Rusya’nın durdurmaya çalıştığı ve Ukrayna halkı kullanılarak batı tarafından başlatılan savaşın herşeyle birlikte enerji alanını da etkilediğini vurgularken, “Artık Batı’daki hiçbir ortağa güvenmeyeceğimizi anladık. Doğalgaz boru hatlarını tekrar havaya uçurmalarına izin vermeyeceğiz” dedi.

Fesco Lojistik

Dev Rus nakliye şirketi Fesco’dan Türkiye adımı

Rusya’nın dev taşımacılık ve lojistik şirketi Fesco, bölgedeki nakliye ve lojistik hizmetlerini geliştirmek için Türkiye’de bir yan kuruluş açtığını ve merkezin Mersin’de olduğunu duyurdu.

Fesco, aynı zamanda Nükleer Enerji Santrali Akkuyu NGS’nin lojistik operatörü olarak faaliyet gösteriyor.

Fesco, Türkiye’nin ülkedeki müşterilere eksiksiz nakliye ve lojistik hizmetleri sağlayacağı kaydedilirken, yeni şirketin enerji, petrokimya ve gaz alanında Türkiye ve Orta Asya ülkelerinde inşaatı devam eden projeler için proje yüklerinin teslimatını organize etmeye odaklanacağı belirtildi.

Raiffeisenbank yeni kurumsal müşterilere hizmet vermeyecek

Rusya’da faaliyet gösteren Raiffeisenbank, yeni kurumsal müşteriler için verilen hizmetleri geçici olarak durdurduğunu açıkladı.

Yakın zamanda Alfa-Bank, Rosbank ve Tinkoff Bank’ın Avrupa Birliği (AB) tarafından 10’uncu yaptırım paketi kapsamına alınmasıyla henüz Batı yaptırımları altına girmemiş ve sistematik olarak önemli birkaç Rus bankasından biri olarak öne çıkan Raiffeisenbank, yeni tüzel kişiliklerden gelen yüksek talep ve ortakların artan gereksinimleri nedeniyle geçici olarak yeni kurumsal müşteriler için hesap ve mevcut kurumsal hizmetleri askıya aldığını duyurdu.

Avrupa Birliği’nin yaptırım listesine girmeyen Avusturyalı Raiffeisen Bank International AG, Sberbank’tan sonra yaptırım paketlerine dahil edilen Alfa-Bank, Tinkoff ve Rosbank’tan sonra birçok Rus şirketinin sınır ötesi ödemeleri için çok daha önemli hale geliyor.

Yeme-içme sektörü toparlanıyor

Rusya’da pandemiden en çok zarar gören sektörlerin başında gelen yeme-içme sektörünün cirosunu bu yılın ocak ayında yüzde 13 artırdığı kaydedildi.

Rusya Federal İstatistik Servisi (Rosstat) Ocak 2023 döneminde ülkede faaliyet gösteren kafe, restoran ve catering işletmelerinin cirosunun bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artarak 207,5 milyar ruble olarak gerçekleştiğini bildirdi.

Daha önce Rosstat, 2022’de yeme-içme sektörünün cirosunun 2021 sonuçlarına kıyasla yüzde 4,7 artışla 2,3 trilyon ruble olarak gerçekleştiği açıklanmıştı.

spot_img

İrkutsk | Rusya Şehirleri | Иркутск

İrkutsk (Иркутск) Rusya - Çin ve Rusya - Moğolistan’ı bir birine bağlayan ayrıca Rusya’nın Batısı ile Doğusunun kesişme noktasında yer almaktadır.Doğu Sibirya'nın başkenti olan...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort