spot_img
19.6 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 1 Mart 2023

Rusya’da dün neler oldu? 1 Mart 2023

Dün, 1 Mart 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin, Moskova Metrosu’nun Büyük Çember Hattını açtı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, başkent Moskova metrosunun uzun zamandır beklenen Büyük Çember Hattı (BKL) açılışını gerçekleştirdi.

Törene Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin bizzat katılırken, törene video konferans yoluyla katılan Putin, Moskova’nın yeni yeraltı halkasındaki ilk tren seferini başlattı.

Putin, BKL hattının başkent hükümetinin ısrarlı çalışmaları sayesinde hayata geçirildiğine dikkat çektiği konuşmasında, tüm Moskova ve bölge sakinlerini kutladı.

Kremlin Sözcüsü Peskov, gazetecilere yaptığı konuşmasında BKL hattının muazzam bir çalışma olduğunu aktarırken, “Devasa bir proje. Moskova şehrinin ve Moskova hükümetinin en etkili çalışması” diye konuştu.

Rusya: Ukrayna, Kırım yarımadasına İHA’larla saldırı düzenledi

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’nın Kırım yarımadasına insansız hava araçları (İHA) ile büyük bir saldırı düzenlediğini bildirdi.

Konaşenkov, yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Kırım yarımadasına saldırıda bulunduğunu belirterek, “Kırım yarımadasındaki nesnelere yönelik İHA’larla büyük bir saldırı girişimi engellendi.” ifadesini kullandı.

Ukrayna’ya ait 6 İHA’nın Rus hava savunma sistemleri tarafından vurulduğunu, 4 İHA’nın da elektronik harp araçlarıyla etkisiz hale getirildiğini bildiren Konaşenkov, saldırılarda zayiat ve yıkım olmadığını kaydetti.

Ukrayna: Rusya topraklarına saldırmıyoruz

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, ülkesinin Rusya topraklarına saldırmadığını, savunma savaşı yürüttüğünü bildirdi.

Twitter hesabından Rusya’daki insansız hava araçları (İHA) saldırılarına ilişkin paylaşımda bulunan Podolyak, “Ukrayna Rusya topraklarına saldırmıyor. Ukrayna tüm topraklarını işgalden kurtarmak amacıyla bir savunma savaşı yürütüyor. Bu bir aksiyom. Rusya’da panik ve çökme süreçleri büyüyor, altyapı tesislerine tanımlanamayan uçan nesnelerce iç saldırılardaki artış bunun göstergesi.” ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu ve Lavrov görüşmesinin detayları açıklandı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Sergey Lavrov’un G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı için bulunduğu Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de bir araya geldiği Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Ankara ile Şam arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi konusunu görüştüğünü bildirdi.

Yazılı açıklamada, Lavrov ve Çavuşoğlu’nun, Suriye’deki durum da dahil olmak üzere bir dizi uluslararası sorunun ele alındığı görüşmede Türkiye ile Suriye ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik çalışmalar üzerinde durduğu, bölgedeki terör tehdidinin ortadan kaldırılmasına yönelik ortak çabaları masaya yatırdığı ifade edildi.

ABD: Rusya sınırsız bir nükleer silah yarışına girebilecek durumda değil

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Savunma Politikalarından Sorumlu Müsteşarı Colin Kahl, Rusya’nın Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması’nı (START) askıya almasına ilişkin, Moskova’nın sınırsız bir nükleer silah yarışına girecek durumda olmadığını ve bu adımının ABD yönetimi üzerinde etkisi olmayacağını söyledi.

ABD’nin Ukrayna ordusuna F-16 savaş uçağı vermesi ve Ukraynalı pilotların ABD yapımı uçaklar için eğitilmesi konusundaki sorulara yanıt veren Kahl, en iyimser durumda bile bir F-16’nın tedarik sürecinin 18 aydan fazla zaman aldığını, dolayısıyla bu uçakların verilmesine karar verilmeden pilotların eğitilmesinin süreden tasarruf olmayacağını söyledi.

Rusya’nın petrol ve gaz gelirleri ocak ayında yüzde 38 düştü

Ocak ayında Rusya’nın petrol ve gaz ihracat gelirlerinin Batı kısıtlamaları ve AB ve G7 ülkeleri tarafından petrolde tavan fiyat uygulaması nedeniyle yüzde 38 düşerek 18,5 milyar dolara gerilediği bildirildi.

Uluslararası haber ajansı Reuters, Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) raporuna atıfta bulunarak, 2022’nin aynı dönemi için Rusya’nın petrol ve gaz gelirlerinin 30 milyar doları bulduğunu kaydederken, uzmanlar, ülkenin petrol ve doğalgaz gelirlerindeki düşüşün önümüzdeki aylarda daha da keskin olmasını bekliyor.

Helsinki Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi’ne göre, tavan fiyat uygulaması Rusya bütçesine günde 172 milyon dolara mal oluyor.

Duma, yurtdışından alışverişlerde ödemeleri basitleştirdi

Rusya’da meclisin alt kanadı Devlet Duması, yurtdışındaki çevrimiçi mağazalardan banka tarafından herhangi bir kimlik tespiti yapılmadan 15 bin rubleyi aşmayan meblağda ürün satın alınmasına izin verecek yasa tasarısını onayladı.

Onaylanan yasa taslağının açıklama bölümünde, önerilen değişikliklerin kabul edilmesi sayesinde vatandaşlara yabancı çevrimiçi mağazalardan satın alma işlemleri için alternatif ödeme yöntemleri sağlanabileceği, basitleştirilmiş kimlik belirleme prosedürleri ile ilgili bankalar üzerindeki idari yükün de azaltılacağı vurgulandı.

Rusya’da imalat sanayi PMI endeksi artışta

Uluslararası finansal araştırma kuruluşu S&P Global’a bağlı analitik ajans IHS Markit tarafından yayınlanan verilere göre Rusya’nın imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), 53,6 puana yükseldi.

Ocak ayında 52,6 puana gerileyen imalat PMI endeksinin şubatta artış gösterdiğine dikkat çekilen IHS Markit raporunda, son verilerin Rus imalat sanayilerinin durumunda önemli bir iyileşme olduğunu gösterdiği, şubat ayında sektördeki genişleme hızının 2017’nin başından bu yana en hızlısı olduğu vurgulandı.

Çalışma Bakanlığı, sosyal emekli maaşlarına yeni zam önerdi

Rusya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Haziran 2022’de gerçekleştirilen yüzde 10’luk zamma ek olarak, 1 Nisan’dan itibaren sosyal emekli maaşlarının yüzde 3,3 artırılmasına ilişkin yasa teklifini sundu.

Bakanlığın basın servisi tarafından yapılan açıklamada, böylece sosyal emeklilik maaşlarının son bir yılda yüzde 13,6 oranında artışla enflasyon oranlarını geçeceği vurgulanırken, mesajda, “Geleneksel olarak bir defa olmak üzere her yıl 1 Nisan’da sosyal emeklilik maaşlarına yapılan zamların, yılın ilk yarısındaki yüksek enflasyon bağlamında bir dizi sosyal ödemenin kademeli olarak artırılmasına ilişkin devlet başkanlığı kararnamesiyle bu yıl da  gerçekleştirilmesi planlanmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Dışişleri Bakanlığı, Rusya’nın uzun vadeli müttefiklerini sıraladı

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Galuzin, Rusya’nın stratejik ve uzun vadeli müttefiklerinin ABD ve onun kontrolündeki yapı ve devletlerin baskısı altında olduğunu söyledi.

Lenta haber merkezine demeç veren Galuzin, Rusya’nın uzun vadeli müttefikleri arasında Birlik Devleti’nin bir parçası olarak Belarus’un öne çıktığını vurgularken, ayrıca Avrasya Ekonomik Birliği (AEB) üyeleri ve Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) ülkelerinin Rusya için uzun vadeli müttefikler arasında yer aldığını açıkladı.

Rusya petrol üretimini kısmaya başladı

Avrupa Birliği (AB) ve G7 ülkeleri tarafından petrol ihracatı kısıtlanan Rusya, mart ayından itibaren petrol üretimini gönüllü olarak günde 500 bin varil azaltmaya başlıyor.

Bu kararın daha önce Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak tarafından duyurulduğunu hatırlatan haber ajansı TASS, kararın Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ ülkelerine danışılmadan gönüllü olarak verildiğini vurguladı.

Novak, üretimdeki azalmanın gaz kondensatı hariç sadece petrolü etkileyeceğini açıklarken, üretim kotası üretim seviyelerine bağlı olarak petrol şirketleri arasında eşit olarak dağıtılacak.

Polonya’ya giriş yapan Ukraynalı mülteci sayısı 10 milyonu geçti

Ukrayna’dan Polonya’ya giriş yapan mülteci sayısı, 28 Şubat itibarıyla 10 milyonu aştı.

Polonya Sınır Muhafızları’nın Twitter hesabından yapılan paylaşımda, Ukrayna-Rusya savaşının başlangıcından bu yana yoğun göç yaşandığı anımsatıldı.

Ülkeye Ukrayna’dan yalnızca dün 20 bin 200 kişinin girdiği belirtilen paylaşımda, “Savaşın başlangıcından bu yana Ukrayna’dan Polonya’ya geçen insan sayısı 10 milyon 137 bin oldu.” ifadesi kullanıldı.

Scholz, barışın mümkün olabilmesi için Rusya’nın adım atması gerektiğini belirtti

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta barışın mümkün olabilmesi için Rusya’nın adım atması ve askerlerini geri çekmesi gerektiğini söyledi.

Scholz, mevcut durumda Avrupalı ortaklar arasında birlik, dayanışma ve ortak hareket etmenin önemine işaret etti.

Ukrayna’nın Rusya’ya karşı kahramanca ve cesaretli bir şekilde mücadele ettiğini ifade eden Scholz, başarılı olması için Avrupa’nın transatlantik ortaklarla Ukrayna’yı desteklediğini, bu desteğin gerektiği sürece devam edeceğini yineledi.

Belarus Devlet Başkanı Lukaşenko, Çin’i ziyaret etti

Belarus Devlet Başkanı Alexandr Lukaşenko, Ukrayna’daki savaş sürerken Çin ile Rusya yakınlığının sorgulandığı bir dönemde Pekin’i ziyaret etti.

Belarus ajansı Belta’nın haberine göre, dün gece Çin’e ulaşan Lukaşenko, bugün Devlet Başkanı Şi Cinping ve Başbakan Li Kıçiang ile görüştü.

Lukaşenko’nun Şi ile görüşmesinin ardından yapılan ortak açıklamada, iki ülke arasında, “her koşulda dostluk ve kapsamlı stratejik işbirliğine” dayalı ilişkilerin sürdürüleceği vurgulandı.

Rusya’da Wikipedia’ya sahte bilgileri silmediği gerekçesiyle 2 milyon ruble ceza verildi

Rusya’da, Wikipedia’nın Rus ordusu hakkındaki bilgileri ve Ukrayna’daki çatışmalara dair sahte bilgileri silmediği gerekçesiyle platformun sahibi Wikimedia Foundation’a 2 milyon ruble (yaklaşık 26 bin dolar) ceza verildi.

Mahkeme, Rusya Silahlı Kuvvetlerine bağlı bazı birlikler hakkında ülkenin savunma kapasitesini zayıflatacak bilgiler ile Ukrayna’da Kharkov, Mariupol ve Lisiçansk kentlerindeki çatışmalara ilişkin sahte bilgilerin silinmediği gerekçesiyle Wikimedia Foundation’a 2 milyon ruble para cezası verdi.

spot_img

İvanovo | Rusya Şehirleri | Иваново

İvanovo , Rusya'da tekstilin başkenti ve gelinler şehri olarak biliniyor. Çok sayıda Türk tekstil fabrikasının da bulunduğu şehirde yüzlerce tekstil üreticisi bulunmaktadır.İvanovo şehri, Ivanovo...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort