spot_img
14.6 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 20 Şubat 2023

Rusya’da dün neler oldu? 20 Şubat 2023

Dün, 20 Şubat 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Rusya’da gözler Federal Meclis konuşmasına odaklandı

Rusya’nın politik ve sosyo-ekonomik gündemini belirleyen Federal Meclis Konuşması, 1994 yılından bu yana her yıl olduğu gibi bu yıl 21 Şubat Salı günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından gerçekleştiriliyor.

Bu sene Ukrayna’da süren askeri operasyon, Batı yaptırımları, Kiev rejimine silah tedarikleri, Almanya’nın Ukrayna’ya tank sevkiyatlarını kabul etmesi ve savaşın en büyük destekçisi olarak görülen ABD Başkanı Joe Biden’ın bugünkü sürpriz Kiev ziyareti sonrası büyük yankı uyandırması beklenen Putin’in Gostiny Dvor sergi salonunda yapacağı Federal Meclis Konuşması, yarın yerel saatle 12.00’de tüm devlet kanalları tarafından canlı yayınlanacak.

Başlık askeri operasyon

Meclisin alt kanadı Duma ile üst kanadı Federasyon Konseyi temsilcilerinin hazır bulunacağı Federal Meclis Konuşmasında, dinleyenler arasında Ukrayna’daki askeri operasyona katılan askerlerin de yer alacağını açıklayan Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Putin’in yarınki konuşmasında Ukrayna’daki durumla ilgili açıklamalar yapacağını duyurdu.

Federal Meclis Konuşmasının devlet başkanının katılımıyla gerçekleştirilen en önemli etkinliklerden biri olduğunun altını çizen Peskov, “Ülkenin kalkınmasının böylesine sorumlu ve zor bir aşamasında, herkes özel harekatın ilerleyişi ve uluslararası arenadaki durum hakkında Putin’in görüşlerini duymayı umuyor. Ayrıca birçok kişi, Rusya’nın zorluklarla nasıl başa çıktığından ve ilerleyip ilerlemeyeceğinden endişeli. Tüm gündem Ukrayna’daki askeri operasyon ile bağlantılı. Bu nedenle bahsettiğim başlıklar konuşmanın temelini oluşturacak” ifadelerini kullandı.

Biden, Kiev’de Zelenskiy ile görüştü

ABD Başkanı Joe Biden, Rusya-Ukrayna savaşının yıl dönümünün hemen öncesinde Kiev’i ziyaret ederek Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir araya geldi.

Ukrayna medyasına göre, Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile Aziz Michael Kilisesi’nde bir araya geldi. Biden ve Zelenskiy, kiliseden birlikte çıkarken şehirde aynı anda sirenler çaldı.

Zelenskiy, sosyal medya hesabından Biden’ın ziyaretine ilişkin yaptığı fotoğraflı paylaşımda, “Biden, Kiev’e hoş geldiniz. Sizin ziyaretiniz bütün Ukraynalılar için çok önemli destek göstergesidir.” ifadelerini kullandı.

Zakharova, Biden’ın Kiev ziyaretini değerlendirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı resmi temsilcisi Maria Zakharova, Ukrayna devlet Başkanı Vladimir Zelensky’nin kaderinin şu anda hapiste olan Gürcistan’ın eski Cumhurbaşkanı Mikhail Saakashvili’ye benzeyeceğini söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden’ın Kiev ziyaretini değerlendiren Zakharova, Telegram kanalından yaptığı açıklamada, “Biden’ın Kiev’deki uşağı Zelenskiy ile bugünkü görüntülerine bakarken, önceki tüm Amerikan projelerinin kaderini unutmayın” ifadelerini kullandı.

Eski Gürcü lider Saakaşvili ve Venezuelalı Juan Guaido’nun kaderini hatırlatan Zakharova, “Hayatlarını Amerikalılara satan herkesi bekleyen şey bu. Kendi halkı tarafından lanetlenmiş, işe yaramaz, Amerika’da kazanılan parayı cömertçe harcamaya zorlanmış ve ülkesine ihanet etmiş kişiler olarak hatırlanacaklar” dedi.

Kremlin Sözcüsü Peskov: Moldova ile ilişkilerimiz son derece gergin

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Moldovalı yetkililerin açıklamalarına “dikkat etmeleri” gerektiğini belirterek, “Moldova ile ilişkilerimiz zaten son derece gergin. Moldova yönetimi, Rusya karşıtı her şeye vurgu yapıyor. Bu yapıcı tutum eksikliği, Moldova’ya yardımcı olmaz ve elbette ikili ilişkilerimize zarar verir.” dedi.

Peskov, başkent Moskova’da gazetecilere yaptığı açıklamada, Moldova Başbakanı Dorin Recean’ın, Moldova sınırları içerisinde bulunan ve tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Transdinyester bölgesinin askerden arındırılması gerektiğine yönelik açıklamalarını değerlendirdi.

Rusya ile Moldova arasındaki ilişkilerin halihazırda gergin olduğuna işaret eden Peskov, “Moldova ile ilişkilerimiz zaten son derece gergin. Moldova yönetimi, Rusya karşıtı her şeye vurgu yapıyor. Rusya karşıtı bir histeriye giriyorlar.” ifadesini kullandı.

Peskov, söz konusu yaklaşımın Rusya-Moldova ilişkilerini olumsuz etkilediğini belirterek, “Bu yapıcı tutum eksikliği, Moldova’ya yardımcı olmaz ve elbette ikili ilişkilerimize zarar verir. Moldovalı muhataplarımıza açıklamalarında çok dikkatli olmalarını tavsiye ederiz.” diye konuştu.

Rus metalürji şirketi MMK, Hatay’daki tesisinde üretime tekrar başladı

Rusya’nın en büyük metalürji şirketlerinden MMK, depremin ardından ara verilen Hatay Dörtyol’daki fabrikasındaki üretime tekrar başlandığını bildirildi.

MMK’dan yapılan yazılı açıklamada, uzmanların şirketin Dörtyol’daki tesisinde incelemeler yaptığı ve önemli bir zararın tespit edilmediği belirtildi.

MMK’nın tesisine ait limanın da geçen haftadan bu yana tam zamanlı bir şekilde çalıştığı belirtilen açıklamada, şirket çalışanlarının depremzedelere yönelik yardımlarının da sürdüğü ifade edildi.

Evlerini kaybeden depremzedelerin tesiste konaklamaya devam ettiği kaydedilen açıklamada, MMK’nın evlerini kaybedenler için geçici konaklama yerleri de inşa edeceği vurgulandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen MMK Metalürji Direktörü Denis Kvasov, Türkiye’deki herkesin normal yaşamlarına en kısa sürede dönmelerinin önemli olduğunu belirterek, “Ürünlerimiz depremde hasar gören bölgelerin restorasyonu için çok önemli olacak. Ülkenin toparlanmasına ve yeniden imarına katkıda bulunmaya hazırız.” ifadelerini kullandı.

Çinli diplomat Vang, Ukrayna Savaşı’nın yıl dönümü yaklaşırken Rusya’yı ziyaret ediyor

Çin’in en kıdemli diplomatı, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Direktörü Vang Yi, ABD’nin Pekin’i, “Rusya’ya, Ukrayna savaşı için silah ve mühimmat sağlamaması” konusunda uyardığı bir dönemde Rusya’yı ziyaret ediyor.

Çin’in en üst düzey dış politika yetkilisi Vang, 3 günlük ziyaretinde, Ukrayna Savaşı’nın yıl dönümünün yaklaştığı günlerde Rusya’nın başkentinde temaslarda bulunacak.

Ziyaret, ABD’nin, Çin’in Rusya’ya Ukrayna savaşı için silah ve mühimmat sağlamayı düşündüğü iddiasının yanı sıra böyle bir adımın ciddi sonuçları olacağı uyarısını yaptığı bir döneme denk geldi.

AB: Çin’in Rusya’ya silah vermesi kırmızı çizgimiz olur

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Çin’in Rusya’ya Ukrayna’da kullanması için silah sağlamasının AB’nin “kırmızı çizgisi” olacağını kaydetti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’ın Ankara ziyaretinde yaptığı “Çin’in Rusya’ya Ukrayna savaşı konusunda özellikle silah desteği sağlama düşüncesinden ötürü endişeliyiz.” açıklaması hatırlatılan Borrell, Blinken gibi kendisinin de Çin’in en kıdemli diplomatı, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dış İlişkiler Komisyonu Direktörü Vang Yi ile bir görüşme yaptığını belirtti.

Estonya’dan Rus LNG’sine tavan fiyat önerisi

Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, “Rus sıvılaştırılmış doğal gazına (LNG) bir fiyat sınırlaması getirilmeli. Çünkü Rusya buradan milyarlar kazanıyor.” dedi.

Rusya’ya karşı Ukrayna’ya “sürekli” desteğin son derece önemli olduğunu vurgulayan Reinsalu, Rusya’nın el konulan varlıklarının da kullanılması gerektiğini savundu.

Reinsalu, Rus petrolüne varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulamasının yeterli olmadığını belirterek, “Bu 30 dolar seviyesinde olmak zorunda. 60 dolar çok fazla. Ayrıca Rus LNG’sine bir fiyat sınırlaması getirilmeli. Çünkü Rusya buradan milyarlar kazanıyor.” diye konuştu.

Rusya’nın Alman ekonomisine maliyeti 100 milyar avro olarak hesaplandı

Alman Ekonomi Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Marcel Fratzscher, Rusya-Ukrayna Savaşı ve ardından yaşanan enerji krizinin 2022’de Alman ekonomisine maliyetinin 100 milyar avro olduğunu bildirdi.

Fratscher, Alman basınına yaptığı açıklamada, diğer Avrupa ülkelerine oranla Almanya’nın Rus gazına daha fazla bağımlı olduğunu ve bu nedenle savaştan ülke ekonomisinin daha fazla etkilendiğini belirtti.

Enerji krizinin devam etmesi durumunda Almanya’nın ekonomik kaybının artacağı uyarısında bulunun Fratscher, Rusya-Ukrayna Savaşı ve beraberinde hızla büyüyen enerji krizinin ülke ekonomisine 2022’de 100 milyar avro zarar verdiğini ve bu tutarın gayri safi milli hasılanın yüzde 2,5’ine denk geldiğini kaydetti.

Zelenskiy: Çin, Rusya ile ittifak yaparsa bir dünya savaşı çıkacaktır

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Çin’in, Rusya ile ittifak yapması durumunda bir dünya savaşının çıkacağını belirtti.

Alman Welt gazetesinin İtalyan La Repubblica gazetesine dayandırdığı habere göre, Zelenskiy, “Eğer Çin, Rusya ile ittifak yaparsa bir dünya savaşı çıkacaktır ve Çin’in bunun farkında olduğunu düşünüyorum.” ifadesini kullandı.

Zelenskiy, Çin meselesinin son derece karmaşık olduğunu vurgulayarak, “Bizim için Çin’in bu savaşta Rusya Federasyonu’nu desteklememesi önemli. Aslında bizim tarafımızda olmasını isterim. Ancak şu anda bunun mümkün olduğunu sanmıyorum. Ancak burada olup bitenleri pragmatik bir şekilde değerlendirdiğimizde Çin için bir fırsat olarak görüyorum.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’da İsrail Yahudi Ajansının tasfiyesiyle ilgili dava ertelendi

Rusya’da, İsrail Yahudi Ajansı (JAFI) temsilciliğinin tasfiyesiyle ilgili davanın 30 Mart’a ertelenmesine karar verildi.

Rusya Adalet Bakanlığının talebi üzerine açılan davanın duruşması Moskova’daki Basmannıy Bölge Mahkemesinde yapıldı.

İsrail ile Rusya arasında “Yahudi Ajansı” gerginliği

Rusya Adalet Bakanlığı, Temmuz 2022’de İsrail’in kuruluşunda da önemli rol oynayan İsrail Yahudi Ajansının (JAFI) ülkedeki temsilciliğinin, kişisel bilgilerin toplanması ve saklanması ile ilgili Rus kanunlarını çiğnediği gerekçesiyle tasfiyesi talebinde bulunmuştu.

spot_img

Samara | Rusya Şehirleri | Самара

Samara , Rusya ’nın hem sanayi gelişmişliği hem de büyüklüğü bakımından en büyük on şehri arasında yer alıyor.Samara, Volga Federal Bölgesi’nde yer alıyor. 2020...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort