spot_img
15.7 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 9 Şubat 2023

Rusya’da dün neler oldu? 9 Şubat 2023

Dün,9 Şubat 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin: Zorlukların en zor aşamalarını aştık

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus ekonomisinin bu yıl büyümesinin beklendiğini belirterek, “(Yaptırımlar) Bu da bizim için yaratmaya çalıştıkları zorlukların en zor aşamalarını aştığımız anlamına gelir.” dedi.

Putin, Rus havacılık sektörüne ilişkin yetkililerle gerçekleştirdiği toplantıda, yaptırımlar nedeniyle ülke ekonomisinin çeşitli zorluklar yaşadığını söyledi.

Söz konusu zorluklara Rusya’nın etkili yanıtlar verdiğini ve bu durumun da yaptırımları uygulayanları şaşırttığını dile getiren Putin, “Bu yıl, uluslararası kuruluşların tahminlerine göre de ekonomimizde küçük de olsa bir büyüme bekleniyor. Bu da bizim için yaratmaya çalıştıkları zorlukların en zor aşamalarını aştığımız anlamına gelir.” diye konuştu.

Rus hükümetinin, Batılı şirketlerin Rusya’dan ayrılma kararının ardından, Batı üretimi uçakları Rusya’da tutma kararının doğru olduğunu vurgulayan Putin, “Eğer bize saygı göstermiyorlarsa, kurtlarla yaşayacaksan kurt gibi uluman gerekir. Biz ise kimseye saygısızlık yapmıyoruz, uçakların parasını vermeye hazırız.” dedi.

Putin, toplantı kapsamında Novosibirsk’te bulunan Tolmaçevo Havalimanındaki yeni terminalin açılış etkinliğine video konferans yöntemiyle katıldı.

Havalimanının işletmecisi Novaport Holding’in Yürütme Kurulu Başkanı Roman Trotsenko, etkinlikte yaptığı konuşmada, terminalin inşaatını gerçekleştiren Türk şirketi Ant Yapı’ya teşekkür etti.

Peskov: Türk halkıyla birlikte yas tutuyoruz

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Türkiye’ye depremler nedeniyle gelecekte de yardıma hazır olduklarını belirterek, “Türk halkıyla birlikte yas tutuyoruz. Türkiye, değerli ve önemli bir komşumuz. Tarih açısından birbirimize bağlıyız.” dedi.

Peskov, merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve toplamda 10 ili etkileyen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerde hayatını kaybedenler için taziyelerini iletmek üzere Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliğini ziyaret etti.

Büyükelçi Mehmet Samsar’a başsağlığı dileğinde bulunan Peskov, Büyükelçilikte depremlerde hayatını kaybedenlerin anısına açılan taziye defterini imzaladı.

Defteri imzalamasının ardından açıklama yapan Peskov, Türkiye ve Türk halkının yanında olduklarını söyledi.

Peskov, “Türk halkıyla birlikte yas tutuyoruz. Türkiye, değerli ve önemli bir komşumuz. Tarih açısından birbirimize bağlıyız. Ortak tarihimiz var. Tarihimiz basit değil ancak her zaman en zor dönemlerde hep birlikteydik ve birbirimize yardımcı olmaya hazırdık”dedi.

Yerhov: Türkiye, yaptırımlara uymadığı için büyük baskı altında

Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov, Türkiye’nin kolektif Batı tarafından ilan edilen yaptırımlara uyum sağlamadığı için büyük baskı altında olduğunu vurgularken, bu baskıların tehditlere kadar vardığını söyledi.

Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’ye konuşan Yerhov, egemen bir ülke olan Türkiye’nin Rusya karşıtı yaptırımlarda yer almayacağını açıklayarak  gerçekten de cesur bir karar verdiğini belirtirken, “ Böyle bir tutum izleyen Türkiye üzerinde bir baskı var mı? Elbette var. Olmasaydı garip olurdu. Baskılar tehditlere kadar varabiliyor” diye konuştu.

Rus Büyükelçi, ABD Hazine Bakanlığından üst düzey bir temsilcinin Türk iş çevrelerinin temsilcileriyle yaptığı görüşmede yaptığı ‘tehditkar’ açıklamaları örnek gösterirken, “Eğer bu doğrudan ve açık bir tehdit değilse nedir? Türk ortaklarımızın böyle bir ortamda çalışmasının kolay olmadığı açık ama bizimle temasa geçenler tam olarak ne olduğunu ve çıkarlarını çok iyi biliyorlar” ifadelerini kullandı.

Sudan ve Rusya, işbirliğini artırma konusunda anlaştı

Sudan Dışişleri Bakanı Ali es-Sadık, Sudan ile Rusya arasında ekonomik ve ticari ilişkiler başta olmak üzere işbirliğinin güçlendirilmesi konusunda Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile anlaştıklarını söyledi.

Sudan Haber Ajansının haberine göre, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Afrika turu kapsamında geldiği Sudan’ın başkenti Hartum’da Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan, yardımcısı Muhammed Hamdan Dagalu ve Dışişleri Bakanı Ali es-Sadık ile görüştü.

Görüşmelerde iki ülke arasındaki ortak ilişkileri ve işbirliğini geliştirmeye yönelik konular ele alındı.

Lavrov, Alman Savunma Bakanı’nın tarih okumasını tavsiye etti

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Almanya’nın yeni Savunma Bakanı Boris Pistorius’un yakın zamanda sarf ettiği  ‘Putin’siz dünya daha iyi olurdu’ sözlerini değerlendirdi.

Sudan gezisinde gazetecilere konuşan Lavrov,  Pistorius’un dünyanın kim olmadan daha iyi olacağını dile getirmeden önce tarih kitapları okuması ve  tarihi hatırlaması ve Almanya  ve Avrupa Birliği’ndeki meslektaşlarının iç siyasetine dikkat etmesi tavsiyesinde bulunurken, “Soyadını henüz öğrenemediğim Almanya’nın yeni Savunma Bakanı’nın açıklamaları gibi kaba sözleri Alman siyasetçilerden çok duyduk. Dünyanın kim olmadan daha iyi olacağını düşünmeden önce çevrelerindeki AB meslektaşlarını bir bakmaları, Almanya’nın iç siyasetini de dikkate almaları gerektiğini düşünüyorum. Washington’da, Londra’da, Brüksel’de ve Paris’te yükselen militarist çığlıklara bakılırsa, barışa giden yol Ukrayna’yı tepeden tırnağa silahlandırmaktan geçiyor” ifadelerini kullandı.

Yakın zamanda Kiev’i ziyaret eden Almanya Savunma Bakanı Boris Pistorius, Bild gazetesine verdiği röportajda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkında sert sözler sarf ederken, dünyanın onsuz daha iyi bir yer olacağını söylemişti.

Rusya’da Türkiye’deki depremzedeler için toplanan yardımlar yola çıktı

Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği tarafından Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Rusya’da toplanan yardımların ilk kısmı gönderildi.

Rusya’da Türkiye’deki depremzedeler için çadır, ısıtıcı, battaniye, kışlık giysi, uyku tulumu, termos ve taşınabilir şarj aletleri gibi çok sayıda yardım toplanırken ağırlığı 5 tona ulaşan yardımlar, Türk Hava Yollarına ait uçakla Moskova’dan yola çıktı.

Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği ve Rusya’daki Türk Konsolosluklarının aracılığıyla depremzedeler için yardım toplanmaya devam ediliyor.

Rus kurtarma ekipleri, Hatay’daki çalışmalara destek oluyor

Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerde arama kurtarmaya destek vermek amacıyla Hatay’da bulunan Rus ekipleri, enkaz alanlarında çalışmalarına devam ediyor.

Depremlerden etkilenen Hatay’da çalışmalara Rusya’dan gelen ekipler de destek oluyor.

Rus ekipleri, Antakya ilçesi Gazi Mahallesi’ndeki enkazlarda arama kurtarma çalışması yürütüyor.

Rosatom Başkanı ile UAEA Direktörü, Zaporijya Nükleer Santrali’nin durumunu görüştü

Rosatom Başkanı Aleksandr Lihaçev’in Moskova’da Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA) Direktörü Rafael Mariano Grossi ile Zaporijya Nükleer Santrali ile ilgili durumu görüştüğü bildirildi.

Rosatom’dan yapılan yazılı açıklamada, Lihaçev ile Grossi’nin bugün Moskova’da gerçekleştirdiği görüşmede, Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali’nin durumunun ele alındığı belirtildi.

Açıklamada, görüşmede Zaporijya Nükleer Santrali etrafında güvenli bölge kurulması konusunun da değerlendirildiği ve Rus tarafının bu konudaki çalışmaları devam ettirmeye hazır olduğu kaydedildi.

Kremlin: Gaz dağıtım merkezi projesinde gecikme olabilir

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya ile Türkiye arasında daha önce kararlaştırılan doğalgaz dağıtım merkezi inşasının şu anda Ankara için bir öncelik olmadığını, süreçlerde kaymalar olabileceğini söyledi.

Gazetecilerle düzenlediği günlük basın toplantısında konuşan Peskov, doğalgaz merkezi planlarının halihazırda depremin trajik sonuçlarıyla mücadele eden Türkiye için bir öncelik olmadığını belirtirken, “Bunu anlayışla karşılıyoruz. Projede gecikmeler olabilir. Ancak projenin gerçekleşeceğine eminiz. Türkiye’nin deprem felaketiyle başa çıkacağına, mağdurlara gerekli tüm yardımı yapacağına, yıkılan şehirleri yeniden inşa edeceğine şüphemiz yok. Rusya dahil olmak üzere birçok ülke gerekirse Türkiye’ye bu konuda yardım edecek” dedi.

Dışişleri Bakanlığı, AB’nin tahıl anlaşmasındaki sözlerini yerine getirmediğini duyurdu

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Grushko, Avrupa Birliği’nin (AB) İstanbul’da imzalanan tahıl anlaşmasının bir parçası olarak Rusya’nın tahıl ve gübre ihracatı üzerindeki kısıtlamaları kaldırma sözlerini yerine getirmediğini söyledi.

Gazetecilere yaptığı açıklamasında, Avrupa Birliği’nin Karadeniz Tahıl Girişimi kapsamında Rus gübresi ve tahılının tedariklerindeki kısıtlamaları kaldıracağına dair Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri António Guterres’e verdiği sözleri pratikte yerine getirmediğini kaydeden Grushko, “Çalışmalarda herhangi bir ilerleme sağlanamıyor, çünkü Avrupa Komisyonu, Rus tahılına yaptırımların geçerli olmadığını açıklığa kavuşturulmuş olmasına rağmen bu yaptırımlar nakliye ve ödemeler için geçerli değil” diye konuştu.

Stoltenberg: Çin, Rusya’dan ders çıkararak Tayvan’a saldırabilir

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna’da savaşı kazanmasının oldukça tehlikeli olacağını belirterek Çin’in Rusya’dan ders çıkararak Tayvan’a saldırabileceğini söyledi.

ABD’nin başkenti Washington’da ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg, “Rusya’nın barışa hazırlandığına dair bir emare göremiyoruz. Aksine Moskova yeni saldırılar için hazırlık yapıyor. Dolayısıyla bağımsız bir ülke olarak kazanması ve topraklarını geri alması için ihtiyaç duyduğu silahları Ukrayna’ya vermeliyiz. Putin kazanırsa, Ukrayna için zor olacak. Ancak hepimiz için çok tehlikeli olacak” dedi.

RSPP’den tek seferlik gönüllü gelir vergisine destek çıkmadı

Rusya Sanayici ve Girişimciler Birliği (RSPP) Başkanı Aleksandr Shokhin, Başbakan Yardımcısı Andrey Belousov’un yüksek kar oranına sahip büyük Rus şirketlerinden tek seferlik ek gelir vergisi açıklamasını değerlendirdi.

RBK Haber’e demeç veren Shokhin, şirketlerin yaklaşık iki aydır devlet bütçesine gönüllü katkı yapma fikrini hükümet yetkilileri ile görüştüklerini kaydederken, şirketlerden tek seferlik gönüllü tek seferlik ek gelir vergisi alma fikrinin birlik tarafından desteklenmediğini söyledi.

Novosibirsk’te doğalgaz patlaması meydana geldi

Rusya’nın Novosibirsk kentinde sabah saatlerinde bir evde meydana gelen doğalgaz patlaması nedeniyle 12 kişi yaşamını yitirirken 11 kişinin de yaralandığı açıklandı.

Çok girişli toplu konutta iki girişin enkaza döndüğü, 30 dairenin kullanılamaz hale geldiği bildirildi.

Enflasyonda artış kaydedildi

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mevcut fiyat durumu üzerine” raporuna göre, 31 Ocak – 6 Şubat 2023 tarihleri arasında ülkedeki yıllık enflasyon yüzde 11,5’ten yüzde 11,72’ye yükseldi.

Son iki hafta boyunca sabit kalan yıllık enflasyonda 31 Ocak – 6 Şubat 2023 döneminde meydana gelen artışı sezonluk yaş meyve sebze fiyatlarında yaşanan yükselişe bağlayan bakanlık, raporlama döneminde kaydedilen haftalık enflasyonun yüzde 0,26 olduğunu ekledi.

spot_img

Rus kadınlar kocalarının gelirlerini değerlendirdi

SuperJob servisi tarafından gerçekleştirilen ve ülkenin tüm bölgelerinden evli Rusların katıldığı bir dizi anketin sonuçlarına göre, evli Rus kadınların çoğunluğu (%61) eşlerinin gelirinin tek...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort