spot_img
5.1 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 7 Şubat 2023

Rusya’da dün neler oldu? 7 Şubat 2023

Dün, 7 Şubat 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Lavrov: Terörle mücadelede Sahel ve Gine Körfezi ülkelerine destek olacağız

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, hem Sahel hem de Gine Körfezi’nde terörle mücadele eden ülkelere destek olacaklarını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, resmi temaslarda bulunmak üzere geldiği Mali’nin başkenti Bamako’da mevkidaşı Abdoulaye Diop ile görüştü.

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Lavrov, Rusya ve Mali olarak birlikte yeni projeler üzerinde çalıştıklarını ve her 2 ülke liderinin de bu anlamda ortak bir vizyon paylaştığını bildirdi.

Lavrov, “Ekonomik ve ticari alanlardaki işbirliğimizi genişletme konusunda mutabık kaldık. Ticaret hacmimiz artıyor ancak rakamlar istenilen düzeyde değil. Jeolojik araştırma, maden kaynakları, enerji, ulaşım, altyapı, tarım gibi alanlarda işbirliğimizi geliştirmemiz gerektiğine inanıyoruz. Ülkelerimizdeki girişimcilerin bu konularda çalışmalarına öncülük edeceğiz.” dedi.

Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği depremzedeler için yardım topluyor

Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği, Kahramanmaraş merkezli depremlerle ilgili Rusya’da yardım çalışması başlattı.

Büyükelçiliğin sosyal medya hesaplarından yapılan duyuruda, depremzedelere yardım etmek isteyenlerden Büyükelçilik ve Rusya’daki Türk Konsoloslukları ile temasa geçmeleri istendi.

Duyuruda, yardım malzemeleri olarak çadır, ısıtıcı, battaniye, kışlık giysiler, uyku tulumu, termos, taşınabilir şarj aletleri talep edildi ve Rusya’daki Büyükelçilik ile Türk Konsolosluklarının adresleri paylaşıldı.

Türk ürünleri Prodexpo 2023’te vitrine çıktı

Türk şirketlerinin ürünleri Rusya’nın en büyük gıda fuarlarından Prodexpo 2023’te yoğun ilgi görüyor.

Rusya’nın başkenti Moskova’da kapılarını ziyaretçilere açan Prodexpo 2023 “Uluslararası Gıda, İçecek ve Gıda Hammaddeleri” fuarında Türkiye’den de yaklaşık 130 şirket ürünlerini sergiliyor.

İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin (İHBİR) milli katılım organizasyonu ile fuara katılan Türk firmaları, fuar alanında geniş bir alanda ürünlerini Rus ziyaretçilerin beğenisine sunuyor.

Bu yıl 30’uncu kez düzenlenen Prodexpo 2023, Rusya’nın en büyük uluslararası fuarlarından birisi olarak biliniyor.

Fuara Türkiye’nin yanı sıra çok sayıda ülkeden şirket katılıyor.

Akkuyu NGS çalışanlarından Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen vatandaşlara destek

Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) projesi çalışanları, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerdeki vatandaşlara yardım sağlıyor.

Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Akkuyu NGS projesi çalışanlarının depremlerden zarar gören vatandaşlar için yardım topladığı belirtildi.

Şirketlerin giysi ve temel ihtiyaç ürünleri topladığı bilgisine yer verilen açıklamada, bunların bölge yetkilerine teslim edildiği belirtildi.

Santralin inşaatında çalışan şirketlerin de 200 personel ve vinç, kamyon ve traktör gibi 80 parça ekipmanı bölgeye gönderdiğine işaret edilen açıklamada, 60’tan fazla otobüsün de Adana havalimanına doktorların taşınması için temin edildiği kaydedildi.

Rus metalürji şirketi MMK’dan deprem bölgesindeki vatandaşlara destek

Rusya’nın en büyük metalürji şirketlerinden MMK, başta Hatay olmak üzere deprem bölgelerindeki vatandaşlara yardım sağlıyor.

Türkiye’de de faaliyet gösteren MMK’dan yapılan yazılı açıklamada, şirketin depremden etkilenen çalışanlarına ve bölge sakinlerine konaklama, gıda, sıcak su ve tıbbi destek sağladığı belirtildi.

Şirketin başta Hatay olmak üzere deprem bölgelerindeki vatandaşlara yardımcı olmak için yoğun çalışma yürüttüğüne işaret edilen açıklamada, yaklaşık 10 bin kişiye sıcak yemek sağlandığı kaydedildi.

Rusya’ya gelen turist sayısı 2022’de yüzde 30 azaldı

Rusya’ya gelen turist sayısının 2022’de bir önceki yıla kıyasla yüzde 30 azalarak 200 bine gerilediği bildirildi.

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR) tarafından yapılan yazılı açıklamada, ülkeye 2022’de gelen turist sayısında önemli oranda düşüş yaşandığı belirtildi.

Geçen yıl Rusya’ya gelen turist sayısının 2021’e kıyasla yüzde 30 azalarak 200 bine gerilediği bilgisine yer verilen açıklamada, Kovid-19 salgını öncesi dönemde, 2019’a kıyasla ise 25 kattan fazla azaldığı kaydedildi.

Açıklamada, geçen yıl Rusya’ya en fazla Almanya’dan turist geldiğinin belirtildiği açıklamada, Türkiye’nin ise 22 bin 600 kişiyle Rusya’ya en fazla turist gönderen ikinci ülke konumunda olduğu bilgisi paylaşıldı.

Almanya, Ukrayna’ya Leopard 1 tankları teminine nihai onay verdi

Alman hükümeti Ukrayna’ya Leopard 1 A5 tipi tankların teminine nihai onay verdi.

Almanya Savunma Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Alman hükümetinin Rusya’nın uluslararası hukuka aykırı olan saldırı savaşına karşı Avrupa’daki ve uluslararası ortaklar ile koordinasyon içinde Leopard 1 A5 tipi ana muhabere tanklarını sağlayarak Ukrayna’yı desteklediği belirtildi.

Alman hükümetinin bu tankların Ukrayna’ya sağlanacağına ilişkin geçen hafta siyasi olarak onay verdiği anımsatılan açıklamada, ardından bunun için gerekli resmi onay adımlarının atıldığı aktarıldı.

Açıklamada, böylelikle ihracat izinleri için resmi onay makamı olan Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığının Alman silah şirketlerine Ukrayna’ya 178 adede kadar Leopard 1 A5 tipi ana muharebe tankı teminine onay verdiği belirtilerek, “Ukrayna’ya gerçekten ne kadar Leopard 1 A5 tipi ana muharebe tankı teslim edileceği gerekli bakım çalışmalarına bağlıdır.” ifadesi kullanıldı.

Rusya Ulusal Refah Fonu’nda artış

Rusya’nın yıllardır ek petrol ve gaz gelirlerini kara günler için sakladığı Ulusal Refah Fonu, şubat itibariyle 373 milyar ruble artışla 10,8 trilyon ruble olarak gerçekleşti.

Rusya Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Ulusal Refah Fonu’nun (FNB) 1 Şubat 2023 itibariyle 10 trilyon 807 milyar rubleye ulaştığı, 155,299 milyar dolara denk gelen mevcut FNB hacimlerinin öngörülen gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 7,2’sine gerilediği de aktarıldı.

Rusya’nın ocak ayı bütçe açığı açıklandı

Rusya Maliye Bakanlığı, ocak ayı için beklenen bütçe açığının ön tahminlere göre 1,76 trilyon ruble olacağını bildirdi.

Bakanlık tarafından hazırlanan raporda, Ocak 2023 dönemin federal bütçe açığı tahminlerinin ön incelemelere göre 1 trilyon 760 milyar ruble civarında gerçekleşeceği açıklanırken, raporda, “Ön tahminlere göre, Ocak 2023’teki federal bütçe gelirlerinin hacmi, Ocak 2022’deki gelir hacminden yüzde 35 daha düşük olarak 1,356 trilyon ruble seviyesinde gerçekleşmiştir” denildi.

Putin’den Sobyanin’e övgü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin ile yaptığı görüşmede başkentin dünyanın diğer başkentlerine göre çok güçlü gelişime sahip olduğunu söyledi.

Kremlin’de gerçekleştirilen görüşmede Sobyanin’i öven Putin, Moskova’nın ekonomi, sanayi, sağlık ve ulaşım alanlarında çok güçlü gelişime sahip olduğuna dikkat çekti.

Şoygu: Ukrayna, Rusya’yı askeri yollarla yenmenin imkansız olduğunu anlıyor

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, Ukrayna’nın Rusya’yı askeri yollarla yenmenin imkansız olduğunu anladığını ve bu nedenle sivil halka saldırarak sindirme taktiklerini sürdürdüğünü söyledi.

Bakanlıkta düzenlenen tematik konferans görüşmesinde konuşan Şoygu, “Rusya’yı askeri yollarla yenmenin mümkün olmayacağını anlayan Kiev rejimi, Rusya topraklarına katılan bölgelerdeki vatandaşları sindirmek, korkutmak için suç eylemlerine başvurmaya devam ediyor. Ukrayna Silahlı Kuvvetleri yerleşim yerlerine, hastanelere ve kamuya ait sosyal tesislere terör eylemleri gerçekleştiriyor”ifadelerini kullandı.

Ukrayna’nın kayıpları büyük

Rus birliklerinin Batı’dan Kiev’e sağlanan tüm silah ve teçhizatı hem teslimat yollarında hem de muharebe mevzilerinde imha etmeye devam ettiğini söyleyen Şoygu, Batı ülkelerinden gelen benzeri görülmemiş askeri yardıma rağmen düşmanın önemli kayıplar verdiğine dikkat çekerek, “Sadece ocak ayında Ukrayna birlikleri 6 bin 500’den fazla askerini kaybetti. Aynı zamanda Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine bağlı 26 savaş uçağıyla birlikte 7 helikopter, 40 roket sistemli araç, 208 insansız hava aracı, 341 tank ve diğer zırhlı savaş araçları, imha edildi” diye konuştu.

Estonya, istenmeyen kişi ilan edilen Moskova Büyükelçisi’ni geri çekiyor

Estonya, Rusya ile yaşanan Ukrayna gerilimlerinin ardından 23 Ocak’ta istenmeyen kişi ilan edilen Moskova Büyükelçisi’nin geri çekilme kararının imzalandığını duyurdu.

Estonya Cumhurbaşkanlığı, Moskova Büyükelçisi Margus Laidre’nin geri çekilmesine ilişkin kararın Cumhurbaşkanı Alar Karis tarafından imzalandığını açıkladı.

Ekonomik Kalkınma Bakanlığından Rus turistlere Türkiye tavsiyesi

Turizmden sorumlu Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, yazılı açıklamasında, Rus turistlerin Türkiye’nin depremden etkilenen bölgelere seyahat etmekten kaçınmalarını tavsiye etti.

Ekonomik Kalkınma Bakanlığı, organize yolculara acil yardım sağlamak için devlete bağlı Turist Yardım Derneği’nin (Tourpomosh) destek hattı açıldığını vurgularken, +7-499-678-12-03 numaralı telefon numarası yardımıyla Türkiye’de bulunan organize turistlerin yardım ve destek alabileceğini duyurdu.

Borrell: Rusya’nın petrol ambargosu nedeniyle günlük kaybı 300 milyon avro olacak

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya’nın AB’nin petrol ve petrol ürünlerine yönelik yaptırımları nedeniyle günlük kaybının 300 milyon avroya ulaşacağını söyledi.

La Vanguardia gazetesi için kaleme aldığı yazılı demecinde AB’nin şu anda 10’uncu yaptırım paketi üzerinde çalıştığını belirten Borrell, Avrupa ülkelerinin birkaç ay içinde Rusya’dan enerji ithalatına olan bağımlılıklarını azalttıklarını ifade etti.

Bütçenin ocak ayı petrol ve gaz gelirlerinde büyük düşüş yaşandı

Rusya Maliye Bakanlığı, ocak ayında federal bütçenin elde ettiği petrol ve gaz gelirlerinin geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 46 azalarak 426 milyar rubleye gerilediğini bildirdi.

Bakanlığın Ocak 2023 bütçe uygulamasına ilişkin ön değerlendirmesinde, Rusya’nın petrol ve gaz ihracatından elde edilen bütçe gelirlerindeki düşüşün başlıca nedeninin Ural petrolü için fiyat kotasyonlarındaki düşüş ve doğalgaz ihracatındaki gerileme olduğu vurgulandı.

spot_img

Vladimir Putin kimdir ? Vladimir Putin’in hayatı

Dünyada en çok konuşulan liderlerin başında gelen ve Rusya Federasyonu'nun tarihine adını şimdiden yazdırarak ölümsüzleştiren Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kimdir ? Vladimir Putin'in...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort