spot_img
11.5 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 31 Ocak 2023

Rusya’da dün neler oldu? 31 Ocak 2023

Dün, 31 Ocak 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin’den Başsavcı Krasnov’a övgü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Başsavcılığın Rusya’nın savunma kabiliyetini sağlarken, aynı zamanda mali ve disiplin kontrolü konuları da dahil olmak üzere bir dizi alanda özel bir misyona sahip olduğunu söyledi.

Başsavcı Igor Krasnov ile bir araya gelen Putin, kurumun özellikle kısmi askeri seferberlik sürecinde vatandaşların şikayetlerini inceleyerek denetimler gerçekleştirdiğini hatırlatırken, konuşmasında, “Savunma sanayi ve orduda olup bitenler üzerindeki denetimin güçlendirilmesi gerektiğine kendiniz dikkat çektiniz. Mali sorunlarla birlikte disiplin sorunlarını içeren devletin savunma kabiliyetini sağlamaya ilişkin konularda Başsavcılığın devletin çıkarlarına öncelik veren özel bir misyonu bulunuyor” dedi.

Görüşmede söz alan Rus Başsavcı Krasnov, Rusya Silahlı Kuvvetleri tarafından sürdürülen kısmi askeri seferberlik kapsamında harekete geçen savcıların yasadışı yollardan seferber edilen 9 binden fazla vatandaşın evine geri gönderilmesini sağladığını söyledi.

Lavrov, İran’ı Türkiye ve Suriye ile temaslara bağlama kararını açıkladı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İran’ın Rusya, Türkiye ve Suriye arasındaki üçlü temaslara dahil edilmesi konusunda anlaşmaya varıldığını duyurdu.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile başkent Moskova’da bir araya gelen Lavrov, görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında, Rusya’nın Ankara’nın Şam ile ilişkileri normalleştirme konusundaki çıkarlarını desteklediğini ve bu yönde çalışmalar geliştireceğini vurguladı.

Rusya’nın Ankara’nın Şam’la ilişkilerin normalleşmesine olan ilgisini desteklediğini ve bu yönde her türlü yardıma hazır olduğunu kaydeden bakan, “İran’ın da bu görüşmelere dahil edilmesi konusunda prensipte bir anlaşmaya varıldı” dedi.

Rusya, İran ve Türkiye’nin Suriye krizinin çözümüyle uğraşan Astana üçlüsünün parçası olduğunu hatırlatan Lavrov, “Bu nedenle, Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik çalışmalara Rusya ve İran’ın da eşlik etmesini çok mantıklı buluyorum. Katılımın askeri ve diplomatik düzeyi konusunda çalışmalar sürüyor” ifadelerini kullandı.

Rusya ve Belarus askerlerinin ortak eğitim yapacağı merkez kurulacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus ile iki ülkenin askerleri için ortak eğitim merkezi kurulması için çalışma başlatılması talimatı verdi.

Rusya Devlet Yasa Bilgi Sistemi internet portalında, Putin, hükümetin önerisi üzerine Rusya ile Belarus ortak askeri eğitim merkezinin kurulması için karar imzaladı.

Buna göre, Rusya Savunma Bakanlığı, Rusya Dışişleri Bakanlığının katılımıyla Belarus tarafıyla iki ülkenin askerlerinin eğitim alması amacıyla merkez kurulması için müzakereler yapması ve anlaşmaya varması için görevlendirildi.

Kremlin: Baltık ülkeleri çatışmanın büyümesini kışkırtmak için her şeyi yapmaya hazır

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Baltık ülkelerinin agresif tavır sergilediğini belirterek, “Herhalde onlar, sonuçları düşünmeden çatışmanın büyümesini kışkırtmak için her şeyi yapmaya hazırlar.” dedi.

Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda’nın Ukrayna’ya savaş uçakları sevk etme teklifini değerlendiren Peskov, “Baltık ülkeleri ve Polonya temsilcilerinin yeterince agresif tavrını görüyoruz. Herhalde onlar, sonuçları düşünmeden çatışmanın büyümesini kışkırtmak için her şeyi yapmaya hazırlar.” dedi.

Peskov, “Önde gelen Avrupa ülke liderlerinin bu koşullarda dengeleyici rol üstlenmediğini ve bunun üzücü olduğunu” belirtti.

Batı’nın Ukrayna meselesine dahil olma seviyesi artıyor

Batı’nın Ukrayna meselesine dahil olduğunu vurgulayan Peskov, “Bunların bu meseleye dahil olması seviyesi artıyor. Bunu dikkate alıyoruz. Bu, olayların gidişatını değiştirmeye yardımcı olmayacak.” diye konuştu.

Eski Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko, Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’nin Ukrayna meselesine ilişkin Minsk anlaşmaları ile ilgili açıklamalarına da değinen Peskov, şunları kaydetti:

“Poroşenko, Merkel ve Hollande, Minsk anlaşmalarının, Donbas sorununu güçle çözmesi için Ukrayna’yı hazır etme niyetlerini kamufle ettikleri bir perde olduğunu doğruladılar. Bu, Putin’in özel askeri operasyonu başlatma kararını almakla doğru yaptığını ispatlıyor.”

Stoltenberg: Putin Ukrayna’da kazanmamalı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna’da kazanırsa bu, otoriter rejimlerin hedeflerine kaba kuvvetle ulaşabilecekleri mesajını verir ki bu çok tehlikeli. Pekin de bunu yakından izliyor ve gelecekteki kararlarını etkileyebilecek dersler çıkarıyor.” dedi.

Japonya ziyareti sırasında Başbakan Kişida Fumio ile ortak basın toplantısında konuşan Stoltenberg, bu savaşın sadece Avrupa’nın krizi olmadığını, uluslararası sisteme bir meydan okuma olduğunu vurguladı ve “Transatlantik ve Hint Pasifik güvenliğinin birbirine derinden bağlı olduğu konusunda hemfikiriz. Bu bölgede olup bitenler NATO için önemli. Avrupa’da olanlar ayrıca sizin için de önemli. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Ukrayna’da kazanırsa, bu, otoriter rejimlerin hedeflerine kaba kuvvetle ulaşabilecekleri mesajını verir ki bu çok tehlikeli” diye konuştu.

Rusya, Türkiye’nin 2022 yılı ithalatında lider

Türkiye İstatistik Kurumu ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle Genel Ticaret Sistemi (GTS) kapsamında oluşturulan Aralık 2022 ve geçen yılın geneline ilişkin geçici dış ticaret verileri, Rusya’nın ithalatta 2022’yi lider olarak kapattığını ortaya çıkardı.

Aralık ayını da ithalatta lider kapatan Rusya’dan yapılan ithalat 4 milyar 546 milyon dolar olurken, bu ülkeyi, 3 milyar 642 milyon dolar ile Çin, 2 milyar 469 milyon dolar ile Almanya, 2 milyar 462 milyon dolar ile İsviçre, 1 milyar 409 milyon dolar ile İtalya takip etti.

Ocak-Aralık döneminde de ithalatta ilk sırayı yine Rusya alırken, Rusya’dan yapılan ithalat 58 milyar 853 milyon dolara ulaştı.

Lavrov ve Bayramov, Laçın Koridoru’ndaki durumu görüştü

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, telefon görüşmesinde, Azerbaycanlı çevreci sivil toplum kuruluşları (STK) üyeleri ile aktivistlerin Laçın Koridoru’ndaki maden protestolarını ele aldı.

Bayramov görüşmede, geçici olarak Rus güçlerinin konuşlandırıldığı Azerbaycan topraklarındaki madenlerin yasa dışı işletilmesi ve Laçın yolunun kötüye kullanılmasının durdurulması için yapılan protestolarda seslendirilen taleplerin henüz yerine getirilmediğini, abluka ve insani duruma ilişkin iddiaların hiçbir dayanağı olmadığını belirtti.

2022’de Rus vatandaşlığı alan yabancı sayısı açıklandı

Rusya İçişleri Bakanlığı (MVD), 2022 yılının tamamında Rus vatandaşlığı alan yabancı sayısının 691 bin 45 kişi olduğunu bildirirken, ancak bu rakamların 2021’e göre 44 bin kişi daha az olduğu kaydedildi.

2021 yılında Rus pasaportu sahibi olarak Rus vatandaşlığına geçen yabancı sayısı 735 bin seviyesindeydi.

IMF, tavan fiyatın Rus petrol ihracatını etkilemeyeceğini bildirdi

Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nda, Batılı ülkelerin tavan fiyat mekanizmasıyla uyguladığı fiyat kısıtlamalarının Rusya’nın petrol ihracatı üzerinde ciddi bir etkisi olmayacağını açıkladı.

Ocak ayı Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu “Düşük Büyüme Ortamında Enflasyon Zirveye Ulaşıyor” başlığıyla paylaşan IMF, G7 ülkeleriyle Avrupa Birliği’nin (AB) petrol fiyatları üzerindeki mevcut tavan fiyat uygulamasının Rusya’nın petrol ihracatını yaptırımları kabul eden ülkelerden yaptırımları uygulamayan ülkelere yeniden yönlendirmesi sayesinde etkinliğini kaybedeceğini vurgularken, “Bu durumda Rusya’nın petrol ihracatı üzerinde önemli bir etki beklenmemektedir” ifadelerini kullandı.

Rusya’ya narenciye ihracatı son 5 yılda sürekli arttı

Türkiye’nin narenciye ihracatında ülkeler bazında ilk sırada yer alan Rusya’ya 2018-2022 yıllarında 1 milyar 877 milyon dolarlık dış satım yapıldı.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri verilerine göre, Rusya’ya narenciye ihracatı son 5 yılda sürekli artış gösterdi.

Rusya’ya 2018’de 298 milyon 860 bin dolar, 2019’da 313 milyon 560 bin dolar, 2020’de 410 milyon 367 bin dolar, 2021’de 424 milyon 821 bin dolar, 2022’de de 429 milyon 655 bin dolarlık dış satım gerçekleştirildi.

Söz konusu dönemde Rusya’ya 3 milyon 378 bin ton narenciye gönderildi, ülkeye 1 milyar 877 milyon dolarlık döviz girdisi sağlandı.

Rusya’ya son 5 yılda en fazla mandalina ihracatı yapılırken, bu ürünü sırasıyla limon, portakal ve greyfurt takip etti.

Rus şirketi Transneft: Polonya’ya ocakta 500 bin ton Rus petrolü sevk ettik

Rus petrol boru hattı işletmecisi Transneft, Polonya’ya ocak ayı içerisinde 500 bin ton Rus petrolü sevk ettiklerini bildirdi.

Transneft’ten Rus haber ajansı TASS’a yapılan açıklamada, Kazakistan’dan 20 bin ton petrolün şubatta Almanya’ya sevk edilmesi için gerekli çalışmaların tamamlandığı belirtildi.

Sevkiyatın Drujba petrol boru hattı üzerinden gerçekleştirileceği bilgisine yer verilen açıklamada, sürecin artık Kazakistan tarafının inisiyatifinde olduğu kaydedildi.

Açıklamada, Polonya’nın ise Rus petrolü almaya devam ettiğine işaret edilirken, ocak ayında bu ülkeye 500 bin ton Rus petrolünün sevk edildiği belirtildi.

Ruslara yaptırım uygulayan Yunanistan’ın kaybı büyük

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), Batı yaptırımlarına katılan Avrupa’nın Doğu Akdeniz sahil ülkeleri Yunanistan ve Kıbrıs’ın 2022’de Rus turistlerin yüzde 90’ını kaybettiğini bildirdi.

Yunanistan Bankası verilerine atıfta bulunan ATOR, Rusya ile arası açılan Yunanistan’ın 2022’de en fazla 40 bin civarında Rus turiste ev sahipliği yaptığını vurgularken, bu rakamın 2021’ye göre yüzde 83, 2019 öncesine göre ise yüzde 94,8 daha düşük olduğunun altını çizdi.

spot_img

Sankt-Peterburg ( Saint Petersburg, St. Petersburg , Leningrad )

Rusya’nın en büyük ikinci şehri olan Sankt-Peterburg defalarca isim değiştirmiş Saint Petersburg, St. Petersburg , Leningrad ve Petrograd  isimlerini kullanmış Rusça ismi ise Санкт-Петербург.Rusya’nın...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort