spot_img
19 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 30 Ocak 2023

Rusya’da dün neler oldu? 30 Ocak 2023

Dün,  30 Ocak 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Kremlin, Putin ile Erdoğan arasındaki ilişkiyi özel olarak nitelendirdi

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, yakın zamanda “Benim Sayın Putin’le ilişkilerim dürüstlük üzerinedir” diyen Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ilişkisini “özel” olarak nitelendirdi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Peskov, Putin ile Erdoğan arasında karşılıklı güven ve saygıya dayalı özel bir ilişki olduğunu söylerken, Erdoğan’ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile ilgili sözlerini de değerlendirdiği konuşmasında, “Türkiye-Fransa ilişkileri hakkında yorum yapmak bize düşmez. Ancak Putin ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özel bir ilişkisi var. Bu ilişki, gerçekten karşılıklı güvene, karşılıklı saygıya ve üstlendikleri yükümlülüklere olan bağlılığa dayanıyor. Sözlerini yerine getirme yeteneği ve yükümlülüklerine karşılıklı olarak değer vermeleri ilişkileri özel kılıyor” diye konuştu.

Putin ve Muhammed bin Selman petrol piyasalarını görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, petrol piyasalarındaki gelişmeleri ele aldı.

Kremlin’den yapılan açıklamada, Putin ve Selman’ın telefonda görüştüğü ifade edildi.

Açıklamada, Putin ile Bin Selman’ın, petrol piyasalarındaki gelişmeleri ele aldığı belirtildi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı petrol üreticisi ülkelerden oluşan OPEC+ grubu nezdinde yürütülen işbirliğinin istişare edildiği kaydedilen açıklamada, ikilinin görüşmede siyaset, ekonomi ve enerjideki ikili işbirliğinin ilerletilmesine yönelik değerlendirmeler yaptığı aktarıldı.

Lavrov, terörle, çifte standart uygulamadan mücadele edilmesi gerektiğini söyledi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, çifte standart uygulamadan terörle mücadele edilmesi gerektiğini bildirdi.

​​​​​​​Lavrov ile Pakistan Dışişleri Bakanı Bilaval Butto Zerdari’nin başkent Moskova’daki görüşmelerinin ardından düzenlenen basın toplantısında, Pakistan’ın Hayber Pahtunhva eyaletinde öğle namazı sırasında camiye düzenlenen intihar saldırısına değinen Lavrov, saldırıda hayatını kaybedenler için taziye dileğinde bulundu.

Lavrov, tüm dünyada terörle mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Ancak terörle, çifte standart uygulamadan ve siyasi hedeflerin gerçekleştirilmesi amacıyla terör grupları ile flört etmeden mücadele edilmelidir. Bu hatayı, bazı Batılı meslektaşlarımız sıkça yapıyor.” dedi.

Peskov, Boris Johnson’ı yalan söylemekle suçladı

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, eski İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın BBC belgeselinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Rusya-Ukrayna savaşı öncesi kendisini “füze saldırısıyla” tehdit ettiği sözlerini değerlendirdi.

Johnson’ın Putin’in kendisini geçen yıl füze saldırısıyla tehdit ettiğine dair iddialarını “yanlış” olarak niteleyen Peskov, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Johnson’ın söylediği doğru değil. Daha doğrusu bir yalan… Bu ya bilinçli bir yalan, ki o zaman Johnson’a bunu neden yaptığını sormak lazım. Ya da bilinçsizce sarf edilmiş. Öyleyse Putin’in onunla ne hakkında konuştuğunu anlamamış. Bu da Putin’in muhataplarının anlamadığı konularda ne kadar rahatsız edici olabileceğini gösteriyor” diye konuştu.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning

Çin’den ABD’te Ukrayna uyarısı

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning, ABD’nin Ukrayna halkını gerçekten önemsiyorsa silah tedarikini durdurması gerektiğini söyledi.

Basın toplantısında ABD’ye seslenen Ning, “ABD, Ukrayna krizinin ana başlatıcısı ve ana itici gücüdür. Sürekli olarak Ukrayna’ya ağır saldırı silahları sağlayarak çatışmayı uzatmakta ve gelirimi yükseltmektedir” dedi.

Çin Dışişleri Sözcüsü, gerilimden sorumlu olan Washington’u savaştan kâr elde etmeyi bırakmaya ve ilgili taraflar için barış müzakereleri için koşullar yaratmaya çağırdı.

ABD’nin yeni Moskova büyükelçisi protestoyla karşılandı

ABD’nin göreve yeni başlayan Moskova Büyükelçisi Lynne Tracy protesto edildi.

Tracy, 26 Aralık’ta geldiği Moskova’da büyükelçilik görevine başlamak için gerekli belgeleri teslim etmek üzere Dışişleri Bakanlığına geldi.

Binaya girişinde bir grup Rus tarafından protesto edilen Tracy, “ABD terörist ülke” ve “Savaş ABD’nin ticaretidir” pankartları ve sloganları ile karşılandı.

ABD’nin Moskova Büyükelçiliğinden ziyarete ilişkin yapılan yazılı açıklamada, Tracy’nin Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov ile görüştüğü belirtilirken, “Büyükelçi Tracy, eşi benzeri görülmemiş bir gerginlik döneminde başkentlerimiz arasındaki görüşmeleri sürdürmeye odaklanarak Moskova’daki görevine başladı.” ifadesine yer verildi.

Rusya ekonomisi için uygun dolar kuru açıklandı

Ekonomik Kalkınma Birinci Bakan Yardımcısı İlya Torosov 2023 yılında ABD dolarının ortalama 70 ruble olacağını belirtirken, bu kurun Rusya ekonomisi için bir “denge” olduğunu söyledi.

İzvestia gazetesine verdiği röportajda, döviz kurunun şu an olduğu gibi dolar başına ortalama 70 ruble olmasını beklediklerini ifade eden Torosov, daha geniş bir aralık tahminlerinin ise 68-72 ruble olduğunu vurguladı.

Bakan Yardımcısı, 70 ruble seviyesindeki dolar kurunun Rusya ekonomisi ve bütçe için dengeli olduğunu söylerken, “60 ruble prensip olarak hiçbir ihracatçımızı tatmin etmiyor. Bu seviyede işleri kârsız hale geliyor. Ayrıca bütçemiz, daha az gelir getiren güçlü bir rubleden zarar görüyor” ifadelerini kullandı.

Dolar, 70 ruble sınırını geçti

Rusya’da yeni yıla değer kaybıyla başlayan ABD doları, 11 Ocak’tan bu yana ilk kez 70 rublenin üstüne çıktı.

Moskova Borsası (MOEX) döviz ticareti verilerine göre ABD doları, geçtiğimiz haftalardan bu yana ilk kez 70 rubleyi aşarken, dün Moskova saatiyle 15:55 itibariyle dolar kuru yüzde 0,86 artarak 70,12 rubleye ulaştı.

Euro kuru da 9 Ocak’tan beri ilk kez 76 ruble seviyesini geçerken, Moskova saatiyle 15:55’te yüzde 1,23 artarak 76,38 rubleye yükseldi.

Pobeda , Moskova-Bodrum uçuşunu açtı

Düşük maliyetli Rus havayolu şirketi Pobeda, Moskova’dan Bodrum’a direk uçuşlara başlayacak.

Havayolu şirketi, Moskova-Bodrum uçuşu için şimdiden bilet satışlarına da başladı. Açıklamada, “Bu rotadaki uçuşlar 3 Haziran 2023’te başlayacak ve Vnukovo Havalimanı’ndan Salı, Perşembe ve Cumartesi günleri olmak üzere haftada üç kez gerçekleştirilecek. 1 Eylül 2023’ten itibaren uçuşlar her gün yapılacak.” denildi.

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic

Hırvatistan’dan Ukrayna’ya silah göndermeye çalışan AB’ye tepki

Hırvatistan Cumhurbaşkanı Zoran Milanovic, Ukrayna’ya silah göndermeye hazırlanan Avrupa’nın tehlikeye sürüklendiğini söyledi.

Petrinje kentine ziyareti sırasında düzenlediği basın toplantısında, Ukrayna’daki savaşı ve Kırım ile Kosova arasındaki benzerlikleri değerlendiren Milanoviç, Rusya’nın son derece tehlikeli bir ülke olduğunu belirterek, “Rusya gibi bir nükleer süper güce karşı anlaşmaya dayalı savaş kazanılamaz. Avrupa, histeri ve nefret çerçevesinde tehlikeye sürükleniyor.” diye konuştu.

Ukraynalıların Ruslardan nefret ettiğini ifade eden Milanovic, “Hırvatlar, Sırplardan bu kadar nefret etmedi. Alman tanklarının Ukrayna’ya gönderilmesi, Rusları birbirlerine daha da bağlayacak. Çin de aynı şekilde. Benim vazifem, bundan uzak kalmamızı sağlamak ve sirk hayvanına dönüşmemize engel olmak. Savaşa her türlü müdahil olmak, ölümcül tehlike arz ediyor.” şeklinde konuştu.

Slovenya’da 2 kişi Rusya için casusluk yapmaktan gözaltına alındı

Slovenya’da, Rusya adına casusluk yaptıkları gerekçesiyle 2 kişinin gözaltına alındığı bildirildi.

Slovenya İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatının (SOVA) açıklamasında, Rusya için casusluk yaptıkları gerekçesiyle 2 yabancı uyruklu kişinin gözaltına alındığı, şüphelilerin kendilerini Güney Amerikalı iş insanları olarak tanıttıkları belirtildi.

Vnukovo’da İstanbul’dan gelen uyuşturucu kuryesi yakalandı

Rusya Federal Gümrük Servisi (FTS), Vnukovo Havalimanı’nda midesindeki 90 polimer kapta yarım kilo kokaini İstanbul’dan Moskova’ya taşımaya çalışan bir kadının gözaltına alındığını bildirdi.

FTS Basın Servisi tarafından yapılan açıklamada, Vnukovo havaalanında gümrük memurlarının yaklaşık 500 gram ağırlığındaki kokaini İstanbul’dan Moskova’ya teslim etmeye çalışan kuryenin gözaltına alındığını bildirirken, 23 yaşındaki Rus kadının uyuşturucuyu yutarak midesinde taşıdığı anlaşıldı.

Açık kaynaklara göre karaborsada 1 kilogram kokainin tahmini maliyeti 15 milyon ruble olarak bilinirken, kadının midesinde İstanbul’dan Moskova’ya getirmeye çalıştığı kokainin 7,5 milyon ruble değere sahip olduğu aktarıldı.

Rusya’da NATO tanklarını imha edene ödül verilecek

Trans-Baykal Bölge Valisi Aleksandr Osipov, Ukrayna’daki askeri operasyon sırasında Alman Leopard ve ABD yapımı Abrams tanklarının ele geçirilmesi veya imhasına yardımcı olan Trans-Baykallı askerlere 100 bin ila 3 milyon ruble arasında ödeme yapılmasına ilişkin kararname imzaladı.

Kararnamede, “Kısmi seferberlik kapsamında askeri operasyona katılan ve aslen Trans-Baykal Bölgesi topraklarında ikamet edenler, Alman Leopard tankını herhangi bir modifikasyonda çalışır durumda doğrudan ele geçirmesi durumunda 3 milyon ruble ödemeye hak kazanacaktır. Toplamda, bir tank için en fazla 10 kişi ödeme alabilir. Herhangi bir modifikasyona sahip bir Leopard tankının imhası için ise 1 milyon ruble ödenecektir. Tankın imhasına katılanlara da 150 bin ruble ödenecek. Bir tank için en fazla 5 kişiye ödenek yapılacaktır” denildi.

Goldman Sachs, Rus varlıklarını kime satacağını belirledi

ABD’li yatırım bankalarından Goldman Sachs’ın Rus varlıklarını yerel üst yönetime satmaya hazırlandığı bildirildi.

Yatırım piyasasındaki kaynaklara atıfta bulunan RBK Haber, Goldman Sachs Avrupa Özel Durum Grubu Genel Müdürü Maksim Klimov ve Goldman Sachs’ın Rusya’daki Genel Müdürü Anton Schreider’in bankanın varlık portföyünü satın aldığını vurgularken, anlaşmanın 2022 yılının sonunda gerçekleştiğini aktardı.

spot_img

Rusya Premier Ligi

Rusya Premier Ligi konusunda en kapsamlı bilgiyi burada bulabilirsiniz.Rusya Premier Ligi 1992 yılında kuruldu.  Rusya Premier Ligi’nde 16 takım mücadele ediyor.  1992’de kurulmasının...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort