spot_img
8.6 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 25 Ocak 2023

Rusya’da dün neler oldu? 25 Ocak 2023

Dün, 25 Ocak 2023’te Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin, Almanya’daki ABD askeri birliklerini “işgalci” olarak nitelendirdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya’daki ABD birliklerinin “işgalci” sıfatında bu ülkede bulunmaya devam ettiğini söyledi.

Moskova Devlet Üniversitesi’nde öğrenci günü dolayısıyla öğrencilerle bir araya gelen Putin, ABD’nin Almanya’daki askeri varlığını değerlendirdi.

Almanya’nın 2. Dünya Savaşı’nda yenildiğini anımsatan Putin, “2. Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya; Amerikan, İngiliz, Fransız ve Sovyet olmak üzere dört sektöre bölündü. Sovyetler Birliği, Almanya’daki işgal statüsünü sona erdirdi. Ancak ABD bunu yapmadı. Amerikan işgalci güçleri, Almanya topraklarında resmen ve yasal olarak bulunuyor. Bunların sayısı da oldukça yüksektir.” dedi.

Putin, “Alman politikacıların kendileri de 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya’nın hiçbir zaman tam anlamıyla egemen bir devlet olmadığını söylüyor.” ifadesini kullandı.

Kremlin: (Ukrayna’ya Abrams sevkiyatı) Bu tanklar da diğerleri gibi yanacak

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, ABD’nin Ukrayna’ya sevk etmeyi planladığı Abrams tanklarının etkisinin büyütülmemesini gerektiğini belirterek “Bu tanklar da diğerleri gibi yanacak. Ancak çok pahalılar ve bedeli de öncelikle Avrupalı vergi mükelleflerince ödenecek.” dedi.

Çok sayıda uzmanın, söz konusu sevkiyatı teknik açıdan “saçma” bulduğuna işaret eden Peskov, “Bu plan teknolojik nedenlerden dolayı kaybedecek bir plandır ve daha da önemlisi, bunun Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne katacağı potansiyel açık bir şekilde abartılıyor.” diye konuştu.

Peskov, Abrams tanklarının yaratacağı maliyetin, Avrupalılar tarafından karşılanacağını söyleyerek “Bu tanklar da diğerleri gibi yanacak. Ancak çok pahalılar ve bedeli de öncelikle Avrupalı vergi mükelleflerince ödenecek. Amerikalılar da her zaman olduğu gibi iyi karlar elde edecek.” ifadelerini kullandı.

Scholz, Ukrayna’ya Leopard tankları göndereceklerini duyurdu

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ülkesinin, Ukrayna’ya verdiği askeri desteği daha da güçlendireceğini ve Leopard 2 ana muharebe tankları sağlamaya karar verdiklerini açıkladı.

Karardaki amacın, Ukrayna için Leopard 2 tanklarıyla iki tank taburunu hızla bir araya getirmek olduğu ifade edilerek ilk adımda Almanya’nın silahlı kuvvetler envanterinden 14 adet Leopard 2 A6 tankından oluşan bir bölük sağlayacağı belirtildi.

Lavrov, Batı’nın Ukrayna’yı “hibrit savaşı aracı” olarak kullandığını söyledi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batı’nın Ukrayna’yı Rusya’ya karşı “hibrit savaşı aracı” olarak kullandığını belirtti.

Angola Dışişleri Bakanı Tete Antonio ile Luanda’da yaptığı görüşme sonrasında düzenlenen ortak basın toplantısında Lavrov, Batı’nın, Ukrayna’yı bu ülkenin Rusça konuşan nüfusuna karşı açıkça bir sömürge politikası yürütmek için kullandığını söyledi.

Lavrov, “Batı uzun yıllardır, Ukrayna’yı doğrudan ülkemize karşı topyekün hibrit savaşı aracı olarak kullanıyor.” ifadesini kullandı.

Rusya’dan Avrupa’ya çağrı: Uykudan uyanın!

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Avrupa’nın uykusundan acilen uyanması gerektiğini belirtirken, ABD’nin Batılı ülkeler tarafından başlatılan önceki iki dünya savaşından yararlandığını hatırlaması ve aynı tırmığa bir daha basmaması gerektiğini söyledi.

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani’nin yakın zamanda yaptığı Avrupa’nın dış ve savunma politikası olmadığına dair açıklamalarını değerlendiren Zakharova, “ABD’nin Avrupa’yı büyük bir savaşa sürüklediğini anlamıyorlar. Washington, doları uzan vadeli güvence altına alacak ve Amerikan ekonomisi büyümesini sürdürecek. Avrupa’nın tembel uykusundan acilen uyanması ve Batılı ülkeler tarafından başlatılan önceki iki dünya savaşından asıl yararlanan tarafın ABD olduğunu hatırlaması gerekiyor” diye konuştu.

Rusya: BRICS nezdinde ortak para birimi konusu görüşülecek

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS ülkeleri grubunun ağustos ayında düzenlenecek zirvesinde, ortak para birimi konusunun ele alınacağını söyledi.

BRICS nezdinde ortak bir para birimine yönelik çeşitli taleplerin gündemde olduğuna işaret eden Lavrov, “Bu konuda, BRICS içinde, Latin Amerika ve Karayip ülkeleri çerçevesinde kendi para birimlerimizi yaratma ihtiyacıyla ilgili girişimler var. Güney Afrika’da ağustos sonunda düzenlenecek BRICS zirvesinde bu konu mutlaka istişare edilecektir.” dedi.

Rus havayolu şirketlerinin 2022 yılı yolcu trafiği açıklandı

Rusya Ulaştırma Bakanı Vitaly Savelyev, 2022’de Rus havayolu şirketlerinin toplam yolcu trafiğinin 95 milyon kişiye ulaştığını bildirdi.

Bakanlar kurulu toplantısında konuşan Savelyev, bir yıl önceki rakamların 111 milyon yolcu sayısı olduğunu hatırlatırken, Ulaştırma Bakanlığının 2023 tahminlerine göre yolcu trafiğinin bu yıl 101 milyon kişi olmasının beklendiğini aktardı.

Wintershall Dea, Gazprom’u hırsızlıkla suçladı

Alman kimya devi BASF’ın Rusya’daki petrol ve gaz yan kuruluşu Wintershall Dea’nın CEO’su Mario Meren, Rus enerji şirketi Gazprom’un Wintershall Dea ile ortak girişimlerinden yaklaşık 2 milyar Euro nakit çektiğini söyledi.

Alman gazetesi Börsen-Zeitung’a konuşan Meren, Gazprom’un Wintershall Dea ile Rusya’daki ortak hesaplarını tamamen boşalttığını vurgularken, Gazprom’un Alman şirketin Sibirya’daki ortak girişimlerini kontrol altına aldığını ve ortak banka hesaplarından yaklaşık 2 milyar Euro çektiğini söyledi.

Volodin, Rusya’nın Baltık ülkeleriyle işbirliğinin neden imkansız olduğunu açıkladı

Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, yakın zamanda Rusya’yla diplomatik ilişkilerin seviyesini düşürme kararı alan Estonya ve Litvanya gibi Baltık ülkeleri ile işbirliğinin ülkesi için artık imkansız olduğunu söyledi.

Telegram kanalında açıklamalarda bulunan Volodin, Rusya’nın egemenliklerini tamamen kaybeden Baltık ülkeleri ile işbirliğinin mümkün olamayacağını vurgularken, bu ülkelerin tüm kararlarını Washington ve Brüksel’e danışarak aldığının altını çizdi.

Sırp Cumhuriyeti’nin (RS) Başkanı Milorad Dodik

Sırp lider Dodik: Rusya, Avrupa’ya ucuz enerji vererek korkunç bir hata yaptı

Bosna Hersek’teki iki entiteden Sırp Cumhuriyeti’nin (RS) Başkanı Milorad Dodik, “Rusya’nın, Avrupa’ya 40 yılı aşkın süre ucuz enerji vererek korkunç bir hata yaptığını” söyledi.

Avrupa’nın lidersiz kaldığını savunan Dodik, “Avrupa sefil ve gücünü kaybetmiş bir durumda. Avrupa’nın kaynağı, ham maddesi ve enerjisi yok ve enerji alanında bir gelecek istiyorsa başka bir pazara yaslanmak zorunda. Onlara en yakın ve ticari anlamda en iyi pazar, Rus pazarıdır. Rusya, Avrupa’ya 40 yılı aşkın süre ucuz enerji vererek korkunç bir hata yaptı.” ifadelerini kullandı.

Dodik, Avrupa’nın Rusya’dan elde ettiği ucuz enerji sayesinde geliştiğini belirterek “Tabii ki Batı, Avrupa ve ABD somut anlamda yok olmayacak ancak Avrupa, içinde bulunduğumuz durumda yerini ve rolünü iyi ölçemedi ve dünyada olup bitenlerin en büyük mağduru haline geldi.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya, ithalatta kriz öncesi seviyelere yaklaşıyor

ABD’li araştırma şirketi Silverado Policy Accelerator, Rusya’nın Batı yaptırımlarıyla ilişkili ithalat şokuna ve birçok yabancı tedarikçinin iç pazardan çekilmesine büyük ölçüde uyum sağladığını bildirdi.

Gümrük verilerini incelendiği raporda, Çin, Belarus ve Türkiye gibi ülkelerin ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) ilan ettiği yaptırımlardan yararlanarak Rusya’ya ihracatını Ukrayna’daki askeri operasyon öncesi seviyelerin çok üzerine çıkardığına dikkat çekilirken, sonuç olarak Rusya’nın akıllı telefon, beyaz eşya, ev aletleri ve otomobil de dahil olmak üzere birçok ithal tüketim mallarında kriz öncesi ithalat hacimlerini geri kazandığı vurgulandı.

Silverado uzmanları, Rusya’nın ithalat hacimlerindeki toparlanmaya en büyük desteğin Çin, Türkiye, Belarus, Kazakistan, Kırgızistan, Ermenistan ve Özbekistan tarafından verildiğini ekledi.

2022’de Çin’in Rusya’ya mal ihracatını 2021’e kıyasla yüzde 12,8 artırarak 76,1 milyar dolara çıkardığı, Belarus’un Rusya’ya ihracatta 23 milyar dolarlara ulaştığı, Türkiye’nin ise Rusya’ya ihracatını Ocak-Kasım 2022 döneminde yüzde 55 artırarak 8 milyar dolara çıkardığı kaydedildi.

Rusya’dan Atlas Okyanusu’nda hipersonik “Tsirkon” füzesiyle tatbikat

Rus ordusu, Atlas Okyanusu’nda hipersonik “Tsirkon” füzesiyle tatbikat gerçekleştirdi.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, “Atlas Okyanusu’nun batı kısmında faaliyet gösteren Sovyetler Birliği Filosundan Amiral Gorşkov fırkateyni, hipersonik Tsirkon füzesini kullanarak 900 kilometre uzaklıkta bulunan bir deniz hedefine yönelik sahte saldırı organizasyonu düzenledi.” ifadesine yer verildi.

Rusya’da faaliyet gösteren Batılı şirketlerin sadece yüzde 8,5’i yatırımlarından çekildi

Rusya’da faaliyet gösteren, Avrupa Birliği (AB) ve G7 merkezli 1.405 şirketten sadece 120’sinin ülkedeki öz sermaye yatırımlarından çekildiği belirlendi.

Rusya’daki öz sermaye yatırımlarından çekilen 120 şirketin yüzde 25’ini ABD, yüzde 12,5’ini Finlandiya ve yüzde 11,7’sini Almanya merkezli şirketler oluşturuyor

Yaptırımlara rağmen Rusya’da aktif faaliyetlerine devam eden 1.284 şirket arasında en büyük pay, yüzde 19,5 ile Almanya merkezli şirketlerde bulunuyor.

Decathlon, Rusya’daki varlıklarına müşteri arıyor

Birçok farklı markanın spor ekipmanlarının bir arada bulunduğu uluslararası Fransız mağaza zinciri Decathlon’un Rusya’daki varlıklarını satma kararı aldığı bildirildi.

RBK Haber, kaynaklara atıfta bulunduğu haberinde, şirketin Rus varlıklarını satmak için alıcı aramaya başladığını yazarken, perakendecinin ülkedeki tüm işletmeyi satmayı beklediği aktarıldı.

spot_img

Rusya Duması ve Rusya Federasyon Konseyi

Rusya Duması ve Rusya Federasyon Konseyi , Rusya Federasyonu Federal Meclisi’nin görevleri nelerdir? Rusya Federasyonu Federal Meclisi, Rusya'nın çift meclisli ulusal yasama organı. Daha...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort