spot_img
10.9 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 31 Aralık 2022

Rusya’da dün neler oldu? 31 Aralık 2022

Geçtiğimiz yılın son günü olan 31 Aralık 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Rusya 2023’e havai fişek gösterileri ve toplu kutlama yapılmadan girdi

Rusya, Ukrayna’daki savaş nedeniyle şehir yönetimlerinin kararıyla, 2023’e havai fişek gösterileri ve sokaklarda toplu eğlence programları olmadan girdi.

Yüzölçümü ile dünyanın en geniş ülkesi olan Rusya’nın en doğusundaki Kamçatka ve en kuzeydoğu kesimindeki Çukotka bölgeleri başkent Moskova’dan 9 saat önce yeni yıla girdi.

Başkent Moskova’da günler öncesinden süslenen ve ışıklandırılan cadde ve meydanlarda dolaşan halk, restoranları ve eğlence mekanlarını yılbaşı gelmeden doldurdu.

Gün içerisinde vatandaşlar 8 Ocak’a kadar sürecek “Noel’de seyahat” isimli festival nedeniyle şehrin 32 alanında kültürel etkinliklere ilgi gösterdi.

Akşam saatlerinden itibaren tarihi Kızıl Meydan’da kurulan buz pateni pistine sınırlı sayıda insan alındı. Şehrin 19 alanında kurulan buz pistlerinde vatandaşlar paten kayarak vakit geçirdi.

Başta Kızıl Meydan civarı olmak üzere şehrin çam ağacı dikilen ana meydanlarında ve parklarındaki eğlence yerlerinde toplanan insanlar yeni yıla girmek için bekledi.

Saatin gece yarısını geçmesiyle sokaklardaki insanlar kendi yaptıkları eğlencelerle 2023 yılını karşıladı.

Moskova sakinleri kendi havai fişek gösterilerini organize etti

Ukrayna’daki savaş nedeniyle belediyenin aldığı karar gereği Moskova’nın belirli alanlarında her yıl yapılan havai fişek gösterisi ve konser gibi toplu eğlence programları bu yıl yapılmadı.

Moskova sakinleri yaşadığı mahallelerde bulunan alanlarda kendi havai fişek gösterilerini organize etti.

Yeni yıla giren vatandaşlar şehrin sokaklarında gezdi. Parklarda ve meydanlarda aileler çocuklarıyla vakit geçirdi.

Ülkenin diğer pek çok bölgesinde de şehir yönetimleri havai fişek gösterisi ve toplu eğlence programı düzenlemedi.

Rusya genelinde yılbaşı ve Noel kutlamaları nedeniyle 31 Aralık-8 Ocak tarihleri resmi tatil olarak ilan edilmişti.

Putin yeni yıl öncesi halka hitap etti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yeni yıla dakikalar kala tüm televizyon kanallarından kutlama konuşması yaptı.

2022 yılının zor ve gerekli kararların alındığı, Rusya’nın tam egemenliğini kazanmaya ve toplumun güçlü bir şekilde sağlamlaşmasına yönelik en önemli adımların atıldığı bir yıl olduğunu söyleyen Putin, bu yıl meydana gelen olayların ülkede gerçek bağımsızlığın temellerinin sınırı olduğunu ifade etti.

Putin, “Bugün bunun için savaşıyoruz, Rusya Federasyonu’nun yeni bölgelerinde kendi tarihi topraklarımızda halkımızı koruyoruz.” dedi.

Batı’nın Donbas’ta barış hakkında yalan söylediğini ve bugün bunu “utanmadan kabul ettiğini” kaydeden Putin, Batı’nın Ukrayna’yı kullanarak Rusya’yı zayıflatma ve bölmesine izin vermediklerini dile getirdi.

Adil çok kutuplu dünya düzeni için çabalayanlara ilham verdik

2014’ten bu yana Rusya’nın yaptırımlar altında yaşadığını hatırlatan Putin, bu yıl ise kendilerine gerçek bir “yaptırım savaşı” ilan edildiğini ifade etti.

Bunu başlatanların Rus endüstrisi, maliyesi ve ulaşımını tamamen yok olmasını beklediğini bildiren Putin, şunları söyledi:

“Bu olmadı, çünkü birlikte güvenilir stok yarattık. Bu alanda yaptıklarımız ve yapacaklarımızın hepsi en önemli alan olan ekonomide egemenliğimizi güçlendirmeye yöneliktir. Ve kendimiz için, çıkarlarımız için ve geleceğimiz için verdiğimiz mücadele, elbette ki, adil çok kutuplu bir dünya düzeni için çabalayan diğer devletler için ilham verici bir örnek teşkil ediyor.”

Zelenskiy’den yeni yıl mesajı:

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, yeni yıl dolayısıyla mesaj yayımladı.

Zelenskiy, Telegram hesabından paylaştığı görüntülü mesajıyla ulusa seslenerek, ülkesinde Rusya’ya karşı savaşın sürdüğünü hatırlattı.

Rusya’nın, ülkesinde 24 Şubat’ta savaş başlattığını ifade eden Zelenskiy, 311 gündür çatışmaların sürdüğünü kaydetti.

Rus saldırılarına karşılık verdiklerini, toprakları özgürleştirmek için mücadele ettiklerini belirten Zelenskiy, “Biz 24 Şubat’ta zaferimizi yaratmaya başladık.” dedi.

Zelenskiy, 2023’te zafere doğru ilerlemeye devam edeceklerini kaydederek, “Bu (2022), Ukrayna’nın dünyayı değiştirdiği yıl. Ve dünya Ukrayna’yı keşfetti.” şeklinde konuştu.

Zelenskiy konuşmasında, Ukrayna’nın NATO ve Avrupa Birliği (AB) ile entegrasyonu için çalışmaları sürdürdüklerini aktardı.

Kiev’de patlama seslerinin duyulduğunu bildirdi

Ukrayna’nın başkenti Kiev’in belediye başkanı Vitaliy Kliçko, kentte patlama sesleri duyulduğunu bildirdi.

Kliçko, Telegram hesabından yaptığı paylaşımda “Başkentte patlama sesleri duyuluyor. Hava savunması çalışıyor.” ifadelerini kullandı.

Kiev’in Holosiyiv ve Shevchenkiv semtlerinde patlamaların meydana geldiğini kaydeden Kliçko, havada imha edilen bir füzenin parçalarının Shevchenkiv semtinde park halinde duran bir arabaya düştüğünü aktardı.

Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Lavrov ile telefon görüşmesi yaptı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği bildirildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Lavrov’un Türk mevkidaşı Çavuşoğlu ile telefon görüşmesinde  Suriye’de atılacak adımların koordinasyonunu görüştüğü bildirildi.

Açıklamada, “Yeni yıl vesilesiyle birbirini tebrik eden Rus ve Türk dışişleri bakanları, Suriye konusunda atılacak adımlar ve iki ülkenin koordinasyonu da dahil olmak üzere önümüzdeki yıl da sürdürülecek işbirliği planlarını görüştüler” denildi.

Çavuşoğlu, Esed rejimiyle ikinci görüşmenin ocak ortasında olabileceğini belirtti

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye’deki Beşşar Esed rejimiyle ikinci görüşmenin ocak ayı ortasında olabileceğini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, 1 Ocak’ta devlet başkanlığı görevini devralacak Luiz Inacio Lula da Silva’nın yemin törenine katılmak üzere gittiği Brezilya’da, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Çavuşoğlu, mevkidaşı Lavrov’un kendisine “Üçlü bakanlar toplantısını ne zaman yapalım?” diye sorduğunu belirterek, “Ben de ‘Hazırlığını iyi yapalım. Ne zaman hazırsak o zaman gerçekleştirelim.’ dedim. ‘Ocağın ikinci yarısı nasıl?’ dedi. ‘Olur’ dedim. Nerede yapacağımız konusunda henüz karar vermedik. Üçüncü ülke de olabilir. Bazı ülkeleri konuştuk.” ifadelerini kullandı.

Volodin, yeni yılda yürürlüğe girecek bazı yasaları duyurdu

Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması Başkanı Vyaçeslav Volodin, ocak ayında ülkedeki vatandaşlar için bazı alanlarda önemli yeniliklerin yürürlüğe gireceğini duyurdu.

Kişisel sosyal hesabından Ocak 2023 itibariyle yürürlüğe girecek yeni yasalar hakkında bilgi veren Volodin, 1 Ocak’tan itibaren asgari ücret ve asgari geçim seviyelerinin artırılacağını hatırlatırken, bunun da bir dizi sosyal yardımda artışa yol açacağının altını çizdi.

Çocuklu ailelere yapılacak ödemelerin ‘tek ödeme’ formatında yapılacağına dikkat çeken Duma Başkanı, önümüzdeki yıl itibariyle ailedeki çocuk sayısına bakılmaksızın her doğan çocuk için annelik sermayesi almanın mümkün olacağını kaydetti.

Asgari ücretler yüzde 6,3 artışla 16 bin 242 rubleye çıkacak

Rusya’da kısaca MROT (Minimal’niy razmer oplati truda) olarak ifade edilen asgari ücret, hükümet tarafından 1 Ocak 2022’den itibaren enflasyon oranlarına göre yüzde 8,6 zam yapılarak güncellenmiş, aralık ayında ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in talimatıyla artırılmıştı.

Aeroflot, daha önce kiraladığı 10 Boeing yolcu uçağını satın aldı

Rusya’nın ulusal havayolu şirketi Aeroflot, yaptırımları nedeniyle Rusya’da mahsur kalan 10 adet Boeing 777-300ER yolcu uçağını satın aldı.

Şirketin basın servisi tarafından yapılan açıklamada, Aeroflot’un 2013 ve 2014’ten bu yana İrlandalı bir kiralama şirketinden finansal kiralama kapsamında geçici olarak kullandığı 10 Boeing 777-300ER uzun menzilli yolcu uçağını satın aldı ve mülkiyetini devraldığı bildirildi.

Rosstat, 2021 yılı ekonomik büyüme tahminlerini güncelledi

Rusya Federal İstatistik Servisi Rosstat, geleneksel yıl sonu mali analiz çalışmalarının bir parçası olarak sunduğu güncel raporunda ülkenin 2021 yılı Gayrisafi Yurtiçi Hasılası’ndaki (GSYH) büyüme tahminlerini neredeyse yüzde 1 puan artırarak yüzde 5,6’ya yükseltti.

Sert Batı yaptırımları öncesi 2021 yılında Rusya ekonomisinin 2007’den bu yana en hızlı büyümesini gerçekleştirdiğine dikkat çekilen güncellenmiş raporda, daha önce yüzde 4,7 olarak belirlenen 2021 yılı büyüme tahminlerinin yüzde 5,6’ya yükseltildiği, 2020 yılında kaydedilen yüzde 2,7’lik düşüş tahmininin ise korunduğu vurgulandı.

Bu yıl Rusya’nın dış ticaretinde ABD’nin payı belirlendi

Rusya Federal Gümrük Servisi (FTS) Birinci Başkan Yardımcısı Ruslan Davidov, 2022 yılında Rusya’nın dış ticaretinde ABD’nin payının yüzde 2’den az olduğunu söyledi.

RIA Novosti’ye konuşan Davidov, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2022 yılında yarıdan fazla düştüğünü belirtirken, aynı zamanda Avrupa ile ticarette önemli bir düşüş kaydedildiğini kaydetti.

Davidov, “Bazı AB ülkeleriyle ticaretimiz yaklaşık yüzde 50 oranında azaldı. Avrupa’dan bize geçmişte günde yaklaşık üç bin TIR gelirken, şimdi Belarus sınırından geçenler de dahil olmak üzere günde yaklaşık bin 500 TIR geliyor” şeklinde konuştu.

BMW, Rusya’ya yedek parça tedarik etmeye devam ediyor

Dünyaca ünlü Alman otomobil üreticisi BMW, Rusya’ya yeni otomobil tedariklerine son vermesine rağmen yedek parça tedarik etmeye devam ettiğini duyurdu.

BMW Rusya temsilciliği tarafından paylaşılan mesajda, şirketin mart ayında ilan ettiği karar gereği ülkeye yeni otomobil sevkiyatlarının askıya alındığı belirtilirken, “Ancak karar uyarınca yedek parça tedarikleri sürmekte, öte yandan yıl içindeki teslimat hacmi, lojistik zincirlerinin yeniden yapılandırılması nedeniyle değişkenlik göstermektedir” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan Rusya’ya yeni otomobil teslimatlarını tamamen sonlandıran BMW, Kaliningrad’daki fabrikasındaki üretime de son verdi.

Putin, Batılı ülkelerin gaz borçlarını yabancı para birimleriyle ödemelerine izin verdi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan kararnameyle “dost olmayan” Batılı ülkelerin, Rus doğal gazına yönelik borçlarını dolar veya avro gibi yabancı para birimleriyle ödemelerine izin verildi.

Putin’in imzaladığı kararnameyle, Rusya’ya yaptırım uygulayan ve “dost olmayan” şeklinde tanımlanan Batılı ülkelerin, Rus gazı için yalnızca rubleyle ödeme yapabileceklerine yönelik kararda değişikliğe gidildi.

Rus gazı ithal eden “dost olmayan” ülkelerin, borçlarını dolar veya avro gibi yabancı para birimleriyle ödemelerine izin verilen kararnameye göre, söz konusu ülkelerin borcunu ödemesi, Rus gazı sevkiyatının tekrar başlaması anlamına gelmeyecek.

spot_img

Veliky Novgorod | Rusya Şehirleri | Великий Новгород

Veliky Novgorod (Великий Новгород) Rusya ’nın batısında St. Petersburg ve Moskova’yı birbirine bağlayan ana yol üzerinde yer alan bir şehirdir.St. Petersburg’a 108, Moskova’ya ise 530...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort