spot_img
16.3 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 22 Aralık 2022

Rusya’da dün neler oldu? 22 Aralık 2022

Dün, 22 Aralık 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin: ABD’nin Ukrayna’ya Patriot sevkiyatı sadece çatışmanın uzamasına neden olacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD’nin Ukrayna’ya Patriot hava savunma sistemlerini “boşuna” sevk edeceğini belirterek, “Bu, sadece çatışmanın uzamasına neden olacak.” dedi.

Kremlin Sarayı’nda Rus gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Putin, Batılı ülkelerin Rus petrol ve doğal gazına yönelik tavan fiyat uygulamalarına tepki göstererek, “Yapmaya çalıştıkları şey sömürgeciliğe dönüştür. Hırsızlığa ve çalmaya alışmışlar. Avrupa ekonomilerinin çoğu köle ticareti, Afrika, Asya ve Latin Amerika’nın yağmalanmasıyla yükseldi.” diye konuştu.

Tavan fiyat uygulamasının Rus ekonomisini etkilemeyeceğini vurgulayan Putin, “Bu sadece fiyatları idari bir şekilde düzenlemeye yönelik bir girişim. Petrol alanında olduğu gibi gaz alanında da iyi şeylere yol açmayacak.” dedi.

Putin, Rusya’nın Ukrayna üzerinden doğal gaz sevkiyatı için Ukrayna’ya ödeme yapmaya devam ettiğini kaydederek, “Bize saldırgan diyorlar ancak gaz geçişi için bizden para almaya devam ediyorlar. Donbas’la ilgili olarak asıl saldırgan onlar, biz saldırganlığa karşılık veriyoruz. Yine de paramızı alıyorlar ve sorun etmiyorlar.” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Ukrayna’ya Patriot sevkiyatı

ABD’nin Ukrayna’ya sevk edeceği Patriot sistemlerine ilişkin konuşan Putin, “Eski bir sistem ve bizim S-300 gibi çalışmıyorlar. Bunların savunma silahları olduğunu söylüyorlar, peki biz de öyle varsayalım. O halde çaresi de bulunur. Bunu yapanlar (sevkiyat) boşuna yapıyorlar. Bu, sadece çatışmanın uzamasına neden olacak.” diye konuştu.

Putin, Rusya’nın askeri kaynaklarının, Ukrayna’nın askeri kaynaklarından daha fazla olduğuna işaret ederek, “(Ukrayna’da) Gün içinde kullandığımız top mermisinin sayısını vermeyeceğim. Bu rakamlar büyük. Ancak aramızdaki fark şu; Ukrayna’nın askeri kaynakları sıfırlanmaya doğru gidiyor, yakında kapasitesi kalmayacak. Bizim kapasitemiz ise artıyor.” ifadelerini kullandı.

Putin, şöyle devam etti:

“Batılı ülkelerin ve NATO ülkelerinin askeri kaynaklarının tükenme eşiğinde olmadığını düşünüyorum ama buradaki mesele başka. Ukrayna’ya silahlar Varşova Paktı’nın eski ülkelerinden geliyor. Bu silahların birçoğu Sovyet yapımıdır. Bunlar, tükenmek üzeredir.”

Rusya’da güncel yıllık enflasyon oranları açıklandı

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mevcut fiyat durumu üzerine” raporuna göre, 13 Aralık- 19 Aralık 2022 tarihleri arasında ülkedeki yıllık enflasyon yüzde 12,65’ten yüzde 12,35’e geriledi.

13-19 Aralık arasında haftalık enflasyon oranının yüzde 0,02, yılın başından bu yana kaydedilen enflasyonun ise yüzde 11,88 olduğuna vurgu yapılan bakanlık raporunda, geçtiğimiz yılın aynı haftasına kıyasla enflasyondaki artışın yüzde 12,35 olarak belirlendiği açıklandı.

Biden: Ukrayna orada durduğu sürece Ukrayna’nın yanında olacağız

ABD Başkanı Joe Biden, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’ye “Endişelenmenize gerek yok, Ukrayna orada durduğu sürece Ukrayna’nın yanında olacağız.” dedi.

24 Şubat’tan bu yana ilk yurt dışı ziyaretini yapan Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile Beyaz Saray’da görüşen Biden, Amerikan halkının da Ukrayna’nın kararlılığından ilham aldığını ve ABD hükümetinin Ukrayna’ya yardımlarını desteklediğini dile getirdi.

Zelenskiy ABD Kongresinde konuştu

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, “Tüm kasvetli manzaraya rağmen Ukrayna düşmedi. Ukrayna yaşıyor ve (Rusya’yı) geri püskürtüyor.” dedi.

ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin başkanlığındaki oturumda, Kongre üyeleri Zelenskiy’yi uzun süre ayakta alkışlayarak karşıladı.

Ukraynalı askerlerin mücadelesini 1944’te Hitler’e karşı mücadele veren Amerikan askerlerine benzeten Zelenskiy, “Ukrayna asla teslim olmayacak.” dedi.

Zelenskiy, Rusya ve İran’ı “terör devleti” olmakla suçladı

ABD Senatosu Moskova Büyükelçiliğine atanacak ismi belirledi

ABD Senatosu, Başkan Joe Biden’ın diplomat Lynne Tracy’i Moskova Büyükelçisi olarak atamasını onayladı.

John Sullivan’ın emekliye ayrılmasının ardından boş kalan Moskova Büyükelçiliğine, mevcut Erivan Büyükelçisi Diplomat Tracy’nin adaylığı, Senatoda yapılan oylamada 2 aleyhte oya karşı 93 oyla kabul edildi.

Daha önce ABD’nin Moskova Büyükelçiliğinde misyon şefi yardımcılığı yapmış olan Tracy, geçmişte ABD Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve Asya’ya bakan ilgili bürosunda Rusya ile ilgili hususlarda kıdemli danışman olarak da görev yaptı. Tracy ayrıca Türkmenistan, Pakistan, Kazakistan ve Afganistan gibi ülkelerde de diplomat olarak çalıştı.

Kremlin: ABD, son Ukraynalı kalana kadar Rusya ile savaşmaya devam ediyor

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, ABD’nin Ukrayna’ya sevk edeceği Patriot hava savunma sistemlerinin Rus ordusunun meşru hedefi olacağını belirterek, “ABD, fiilen ve dolaylı olarak son Ukraynalı kalana kadar Rusya ile savaşmaya devam ediyor.” dedi.

Basın toplantısında ABD’nin Ukrayna’ya sevk edeceği Patriot sistemlerinin Rus ordusunun “meşru hedefi” olup olmayacağına ilişkin soruyu yanıtlayan Peskov, “Evet elbette, Ukrayna ordusunun kullandığı tüm silahlar gibi çünkü özel askeri operasyonun hedeflerinden birisi de Ukrayna’nın askersizleştirilmesidir.” dedi.

Peskov, Ukrayna’ya yönelik artan silah sevkiyatının mevcut durumun çözümüne katkı sağlamadığını belirtti.

Rusya: Erivan, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları Toplantısı’na katılmayı reddetti

Rusya Dışişleri Bakanlığı, barış anlaşması hazırlığı için yarın Moskova’da yapılması planlanan Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları Toplantısı’na Erivan’ın katılmayı reddettiğini bildirdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, telefon görüşmesi yaptı.

Görüşmede, “Laçın Koridoru’nun bloke edilmesi ve taraflar arasında bölgedeki maden yataklarıyla ilgili çalışmalar konusunda anlaşmazlıklar nedeniyle gerginleşen Rus barış birliğinin sorumluluğundaki bölgedeki durum” ele alındı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, “Dağlık Karabağ ile Ermenistan arasında Laçın Koridoru’nda bağlantının engelsiz sağlanmasına dair üçlü anlaşmalara sıkı sıkıya uyulması gerektiğini” vurguladı.

Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan liderlerinin 2020, 2021 ve 2022’de kabul ettiği bildirilerin uygulanmasının önemine dikkat çekilen görüşmede, “barış anlaşması hazırlığı için yarın Moskova’da yapılması planlanan Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanları Toplantısı’na Erivan’ın katılmayı reddetme kararının üzücü olduğu” kaydedildi.

Putin, Netanyahu ile “Ukrayna ve İran dosyasını” görüştü

İsrail’de hükümeti kurduğunu açıklayan Likud Partisi lideri Binyamin Netanyahu, kendisini tebrik etmek için telefonla arayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna ve İran konularını ele aldı.

Netanyahu’nun Basın Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre Putin, İsrail’de hükümeti kurmakla görevlendirilen Netanyahu’yu arayarak “seçimlerdeki başarısı ve kabinesini tamamladığı” için tebrik etti.

İki lider, başta Ukrayna’daki son durum olmak üzere birçok konuyu ele aldı.

Rusya: Zelenskiy’nin görüşmeleri, Ukrayna ile ABD’nin barış istemediğini gösterdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’nin ABD’deki görüşmelerinin, Ukrayna ile ABD’nin barış istemediğini gösterdiğini söyledi.

Zelenskiy’nin ABD ziyaretini değerlendiren Zakharova, “Bu ziyaretin amacı belliydi. Zelenskiy, yeniden maddi ve askeri yardım talep etmek için gitti. Hatta bu maddi destekten yararlanacak olanlar Zelenskiy’i ABD’ye getirdi.” dedi.

Zakharova, “Washington’daki görüşmeler ne Ukrayna ne de ABD’nin barış istediğini gösterdi. Onlar, çatışmaların sürmesinden yana.” ifadesini kullandı.

Rus hükümeti, Rusya’nın yaptırım uyguladığı kişilerle işlem yapılmasına izin verebilecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin yaptırım uyguladığı kişilerle işlem yapılmasına yönelik Rus hükümetine geçici izin verme yetkisi verdi.

Putin’in imzaladığı kararnameyle, Rus hükümeti Rusya’nın yaptırım listesindeki kişilerle yapılacak işlemlere geçici izinler verebilecek.

Macron’a göre Avrupa’nın güvenlik konusunda ABD’ye bağımlılığını azaltması gerekiyor

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa’nın NATO içinde daha kararlı bir rol üstlenmesi, güvenlik konusunda ABD’ye olan bağımlılığını azaltması ve kendi savunma yeteneklerini geliştirmesi gerektiğini söyledi.

Wall Street Journal gazetesinin haberine göre, Macron, Ürdün’de düzenlenen “Bağdat İşbirliği ve Ortaklık Konferansı” sonrasında ülkesine dönerken başkanlık uçağında gazetecilere değerlendirmede bulundu.

Daha güçlü bir Avrupa’nın NATO içinde ittifaka bağlı olmadan hareket edebileceğini kaydeden Macron, “İttifak bağlı olmam gereken bir şey değil, seçmem gereken ve birlikte çalıştığım bir şey. Stratejik özerkliğimizi yeniden düşünmeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Bu kapsamda Avrupa’nın ABD’den bağımsız savunma kapasitesini geliştirmesi ve NATO içinde daha kararlı bir rol üstlenmesi gerektiğini belirten Macron, “Avrupa, teknoloji ve savunma yetenekleri konusunda daha fazla bağımsızlık kazanmalıdır.” dedi.

Şoygu, Ukrayna’da savaşan askeri birlikleri cephede denetledi

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’nun Ukrayna’da savaşan Rus askerlerini cephede denetlediği bildirildi.

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Şoygu’nun “özel askeri operasyon” bölgesindeki Rus askeri birliklerini denetlediği belirtilerek, “Şoygu, askeri birliklerin geçici olarak konuşlandırıldığı noktalarda personel ve askeri teçhizat yerleştirme koşullarını kontrol etti.” ifadesi kullanıldı.

Abramchenko: Türkiye ile ilk kez ruble cinsinden tahıl ticareti gerçekleştirdik

Rusya Başbakan Yardımcısı Viktoria Abramchenko, Rusya’nın sonbaharda Türkiye ile ilk kez ruble cinsinden ödemeyle tahıl teslim ettiğini, ilk deneyin başarılı olduğunu söyledi.

Rus TV kanalı NTV’ye konuşan Abramchenko, Rusya’nın doğalgazda ruble ile ödeme uygulamalarını diğer ihracat kalemleri için de yaygınlaştırmaya çalıştığına dikkat çekerek, “Bu sonbaharda Türkiye ile tahıl ticaretinde ruble ile ödeme konusunda bir deney yaptık. Bir anlaşma yapıldı ve ruble cinsinden anlaşmalar kapsamında tahıl sevkiyatı gerçekleştirdik. Ancak şu ana kadar bunun tek seferlik bir deneme olduğunu söyleyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Tahıl anlaşması AB’ye çalışıyor

İstanbul’da Rusya, Türkiye, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında 22 Temmuz’da imzalanan, daha sonra uzatılan tahıl anlaşmasına da değinen Abramchenko, bu anlaşmanın şu anda tek taraflı olarak ve Avrupa Birliği’nin (AB) çıkarları doğrultusunda uygulandığını vurgularken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in de zaten bu durumu sürekli olarak dile getirdiğini hatırlattı.

Paşinyan, Karabağ’daki Rus askerinin kontrol ve gözlem görevini yapmadığını savundu

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Laçın Koridoru ile ilgili Karabağ’da bulunan Rus güçlerinin üç taraflı anlaşmalarla üstlendiği gözlem ve kontrol görevini yerine getirmediğinin fiili olarak görüldüğünü iddia etti.

Ermenistan Başbakanı, Laçın Koridoru’nda ortaya çıkan durumla ilgili “Rusya Federasyonu, barış koruma birliğinin bölgede bulunmasının asıl amacı bu tür yasa dışı olayların meydana gelmesini önlemektir.” dedi.

VTB, Otkritie Bank’ı satın alıyor

Rusya’nın en büyük ikinci kamu bankası VTB, daha önce kayyum atanarak satışa çıkarılan dev finans kuruluşu Otkritie Bank’ı Merkez Bankası’ndan satın alma konusunda anlaştı.

Düzenleyicini paylaştığı resmi yazılı açıklamada, Otkritie Bank’ın VTB’ye 340 milyar rubleye satılmasına onay verildiği belirtilirken, mesajda, “Otkritie Bank PJSC’nin hisseleri 233 milyar 126 milyon 864 bin 828 ruble 15 kopeek tutarında nakit olarak alınacak, geri kalan 106 milyar 873 milyon 135 bin 171 ruble 85 kopeek ise federal kredi bonoları olarak ödenecektir” denildi.

Henkel, Rusya’dan ayrılma sürecini başlattı

Schwarzkopf, Syoss, Fa, Persil gibi markaların sahibi olan dünyaca ünlü Alman kozmetik ve kimyasal ev temizlik ürünleri üreticisi Henkel, Rusya’daki işini satma sürecini başlattığını ve kısa sürede tamamlamayı planladığını bildirdi.

Henkel Hissedarlar Komitesi ve Denetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda kurucunun torununun torunu olan Simone Bagel-Trah, İsviçre’nin Almanca yayınlanan Neue Zürcher Zeitung (Yeni Zürih) gazetesine yaptığı açıklamada, şirketin Rusya’daki işletmelerinin satışını kısa sürede tamamlamayı planladığını belirtirken, “Satış sürecini başlattık. Başlangıçta çok sayıda ilgili vardı. Şimdi uygun ve ciddi alıcılardan oluşan, üstelik tüm yaptırımlara uygun bir teklif izlenimi verenlerle listeyi daraltıyoruz” ifadelerini kullandı.

Rusya’nın uluslararası rezervleri yükselişini sürdürüyor

Rusya Merkez Bankası, 16 Aralık 2022 itibariyle ülkenin uluslararası rezervlerinin 5,2 milyar dolar artarak 581,7 milyar dolara ulaştığını bildirdi.

Son bir haftada Merkez Bankasının uluslararası rezervlerinde yüzde 0,9 artış yaşanırken, geçtiğimiz hafta ülkenin uluslararası rezervlerinin hacminin 576,5 milyar dolar olduğunu hatırlatan düzenleyici, son bir haftada rezervlerde 5,2 milyar dolarlık artışın pozitif yeniden değerlemeden kaynaklandığı vurguladı.

Bulgaristan, Rusya dışından nükleer yakıt almaya yönelik anlaşma imzaladı

Bulgaristan’ın nükleer güç santrali, ABD şirketi Westinghouse Electric ile nükleer yakıt alımına ilişkin anlaşmaya vardı.

Enerji arzında çeşitliliğe gitmeyi amaçlayan Bulgaristan’ın tek nükleer güç santrali Kozloduy, ABD şirketi Westinghouse Electric’in İsveç’te faaliyet gösteren kolu ile nükleer yakıt alımına yönelik anlaşma imzaladı.

Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov

Rusya: Ukrayna ordusu, ABD ve müttefiklerinin yardımıyla aktif direniş gösteriyor

Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov, Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin, önemli kayıplara rağmen ABD ve müttefiklerinin artan yardımıyla aktif direniş gösterdiğini belirtti.

Gerasimov, Rusya Savunma Bakanlığında yabancı ülkelerin askeri ataşelerine yönelik düzenlediği brifingde, Ukrayna’daki savaşa ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rus ordusunun belirlenen tüm görevleri yerine getirmek için “özel askeri operasyon”u sürdürdüğünü belirten Gerasimov, çatışmaların geniş bir bölgede gerçekleştiğini ve en başından beri şiddetli geçtiğini kaydetti.

Personel ve askeri teçhizatta önemli kayıplara rağmen Ukrayna ordusunun, ABD ve müttefiklerinden aldığı artan kapsamlı askeri yardımlar ve seferberlik önlemleri nedeniyle aktif direnişini sürdürdüğünü belirten Gerasimov, “Bugün ABD ve müttefikleri, çatışmayı uzatmak için Kiev’e askeri yardım hacmini sürekli artırıyor. Ukrayna’ya yapılan toplam dış mali yardım yaklaşık 100 milyar doları buldu. Silah tedarikinde en önemli katkı ABD, İngiltere, Polonya ve Romanya’dan geliyor.” ifadelerini kullandı.

Rusya, bazı Batılı şirketlerle ortak projelerden alınan gaza tavan fiyat uygulayacak

Rus enerji şirketi Gazprom, Alman Wintershall ve Avusturyalı OMV şirketiyle bulunduğu bazı ortak projelerden aldığı doğal gaza belirlenecek fiyattan fazla ödemeyecek.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı kararnameyle, Batılı ülkelerin Rus enerji sektörüne yönelik bazı yaptırımlarına ilişkin karşı yaptırım kararı alındı.

Gazprom’un OMV ve Wintershall ile Rusya’da ortak faaliyet gösterdiği bazı doğal gaz sahalarını kapsayan kararnameye göre, Rus şirket buradan aldığı doğal gaza Rus hükümetinin belirleyeceği tavan fiyattan fazla ödeme yapmayacak.

spot_img

Kaliningrad | Königsberg | Rusya Şehirleri | Калининград

Kaliningrad, Rusya ana karasına sınırı olmayan bir Rus şehridir. Ünlü filozof Imanuel Kant'ın mezarının bulunduğu kent, eski Prusya Krallığı'nın başkenti olmasından dolayı Köninsberg olarak...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort