Rusya’da Türkiye’ye ait bir liman

0
428

Türkiye ile Rusya arasında her türlü iş birliğinin kapısı açık ama nedense ticarette beklenen patlama bir türlü gerçekleşmiyor. 

Bunun önündeki en büyük engel de Rusya’da sadece bize hizmet veren bir limanımızın olmayışı. Evet, karayolu nakliyesi de hava yolu ve demir yolu nakliyesi de hizmete girdi ama ithalat-ihracat ile uğraşanların neredeyse hepsi deniz yolu ile taşıma yapılması taraftarı. Hem fiyat olarak hem de taşıma biçimi bakımından çok uygun olduğunu belirtiyorlar. Durum böyleyken sizce de sadece Türkiye’den gelen gemilerin yükünü indirdiği bir limanın olmayışı şaşırtıcı değil mi?

İş insanlarımızla konuşuyorum bana, “iki ülke İdaresi onay versin, gerisi bizde… Bize yer göstermeleri yeter. Limanı da biz yaparız” diyorlar.  Hakikaten konjonktür bu kadar uygun iken neden bir Türkiye ait liman Rusya’da yok! 

Rusya Akkuyu için kendi limanını inşa ederken biz neden kendi limanımızı inşa etmeyi düşünmüyoruz?

Bence böyle bir limanın varlığı Hedeflenen 100 milyar dolarlık yıllık ticaret rakamın 150 milyar dolar olarak revize edilmesini bile sağlayacaktır.

Yeni yıldan beklentisi olan var mı?

Bir yılı daha geride bırakıyor, yeni yıla umutla giriyoruz…Son zamanlarda yaşadıklarımıza bakıp “eski yıldan kurtulalım” dedikçe karşımıza yeni ve de eskiyi bile aratan bir tablo çıkarıyor. Artık ben kendi adıma yeni yıl dileklerinde bulunmuyor aklıma geldikçe de dilimi ısırıyorum…