spot_img
14.8 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 19 Aralık 2022

Rusya’da dün neler oldu? 19 Aralık 2022

Dün, 19 Aralık 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin: Belarus bizim için kelimenin tam anlamıyla müttefiktir

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Belarus ile güvenlik konularında sağlanan ilerlemeden memnuniyet duyduklarını belirterek, “Belarus, bizim için sadece on yıllardır karşılıklı çıkarlarımızı göz önünde bulundurduğumuz ve birlikte çalıştığımız iyi bir komşumuz değil, Belarus bizim için kelimenin tam anlamıyla müttefiktir.” dedi.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ile ülkenin başkenti Minsk’te bir araya gelen Rus lider, görüşmenin basına açık kısmında yaptığı konuşmada, Lukaşenko ile başta ekonomi olmak üzere iki ülke arasında yürütülen işbirliğinin genel bir değerlendirmesini yapmak istediklerini söyledi.

Güvenlik konusunun da iki ülke ilişkilerindeki önemli alanlardan biri olduğuna işaret eden Putin, “Son zamanlarda güvenlik konularına, uluslararası alanda işbirliğine çok dikkat ettik ve genel olarak ilişkilerimizin gidişatından memnunuz.” diye konuştu.

Bu yıl 40 milyar dolarla iki ülke arasında yıllık ticaret hacmi rekorunun kırılacağını vurgulayan Putin, Rusya’nın Belarus’ta nükleer enerji santrali inşa ettiğini ve nükleer enerji alanında iş birliğini daha da genişletmeye hazır olduklarını ifade etti.

Putin, Belarus’un Rusya için komşu bir ülkeden “fazlası” olduğunu belirterek, “Belarus bizim için sadece on yıllardır karşılıklı çıkarlarımızı göz önünde bulundurduğumuz ve birlikte çalıştığımız iyi bir komşumuz değil, Belarus bizim için kelimenin tam anlamıyla müttefiktir.” dedi.

Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko, Rusya’nın Belarus’a sevk ettiği S-400 hava savunma sistemleri ile “İskender” yüksek hassasiyetli füze sistemlerini devreye soktuklarını söyledi.

Putin ile görüşmenin “yapıcı” ve “verimli” geçtiğini belirten Lukaşenko, “Ülkelerimizin güvenliğini sağlam şekilde sağlamak için gerekli tüm önlemleri almaya devam etme, askeri birliklerin hazırlığına ve savaş kabiliyetinin arttırılmasına öncelik verme ve tatbikatları sürekli düzenleme konusunda anlaştık.” dedi.

Rusya: Yunanistan’ın Ukrayna’ya Rus S-300 sağlama planları “kışkırtıcı” ve “düşmanca”

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Yunanistan’ın Ukrayna’ya Rus S-300 hava savunma sistemlerini sağlama planlarının “kışkırtıcı” ve “düşmanca” olduğunu belirtti.

Zakharova, Yunan basınında yer alan “Yunanistan’ın Ukrayna’ya Rus S-300 hava savunma sistemlerini devretmeye hazır olduğu” yönündeki iddialara dair yazılı açıklama yaptı.

Yunanistan yönetiminin son zamanlarda sıkça buna benzer açıklamalar yaptığını belirten Zakharova, “(Yunanistan yönetiminin) Kiev rejimine S-300 ve diğer Rus, Sovyet hava savunma sistemlerini sevk etme yönündeki kışkırtıcı planlarının düşmanca olduğunu düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

Yunan yönetimini uyarıyoruz

​​​​​​​Zakharova, “Yunanistan’ın çatışma bölgelerine silah göndermekle Ukrayna’nın suç ortağı olacağı ve Rusya ile askeri teknik alanında 1995’te ve 2013’te yaptığı anlaşmaları ihlal edeceğini” vurgulayarak, şunları kaydetti:

“Bu anlaşmalar, Yunanistan’ın, Rusya’nın izni olmadan tedarik ettiğimiz askeri teçhizatın üçüncü bir ülkeye devredilmesini yasaklıyor. Anlaşmadaki yükümlülüklerin ihlali, kaçınılmaz sonuçlar yaratacak, Yunanistan’ın savunma kapasitesini zayıflatacak. Bu, Yunan tarafının silah ticareti alanındaki uluslararası kısıtlamalara kayıtsız kaldığını gösteriyor. Kiev’e gönderilen tüm askeri teçhizat, Rusya güçlerince zamanında takip edilerek imha edilecek. Geç kalmadan tehlikeli planlardan vazgeçilebilir. Yunan yönetimini, sorumlu olması gerektiği konusunda uyarıyoruz.”

Rusya’da gıda ve gübre ihracatı için Batılı sigorta şirketleriyle anlaşma yasağı kaldırıldı

Rusya’daki sigorta şirketlerinin, gıda ve gübre ihracatında “dost olmayan” Batılı ülkelerdeki sigorta şirketleriyle anlaşma yapmasına yönelik yasak kaldırıldı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı kararnameyle başta Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması olmak üzere Rus gıda ve gübre ihracatçılarının sigorta hizmetlerine daha kolay ulaşması hedefleniyor.

Ocak 2023 itibarıyla yürürlüğe girecek kararnameye göre, Rus sigorta şirketlerinin, gıda ve gübre ihracatında dost olmayan ülkelerdeki sigorta şirketleriyle anlaşma yapmasına yönelik yasak kaldırıldı.

Gazprom, Çin’e günlük gaz tedariklerinde rekor tazeledi

Rusya’nın ulusal enerji şirketi Gazprom, Sibirya’nın Gücü boru hattı üzerinden Çin’e günlük doğal gaz sevkiyatında günlük rekorun tekrarlandığı bildirdi.

Gazprom’dan yapılan açıklamada, 17 Aralık’ta Çin’e sözleşme yükümlülüklerinden yüzde 16,6 daha fazla doğal gaz sevk edildiği kaydedildi.

Gazprom, yılın başından itibaren 15 Aralık 2022 tarihine kadar doğalgaz üretimini geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 19,6 azaltarak 394,1 milyar metreküpe düşürdü.

Karlov Ankara’da anıldı

Başkent Ankara’da 6 yıl önce uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybeden Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov için anma töreni düzenlendi.

Rusya’nın Ankara Büyükelçiliğince, 19 Aralık 2016’da Ankara’da uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitiren Karlov için gerçekleştirilen anma törenine ev sahibi Büyükelçi Aleksey Yerhov ve Türkiye Dışişleri Bakanlığı yetkilileri katıldı.

Yerhov, şunları kaydetti:

“Bugün burada dostumuz, sevgili meslektaşımız Andrey Gennadievich Karlov’un anısını yad etmek için bir araya geldik. Alçak kurşunların harika bir insanın hayatını sona erdirmesinin üzerinden 6 yıl geçti. Her yıl, 19 Aralık’ta burada toplandığımızda hava hiçbir zaman güzel olmuyor. Görünüşe göre doğa da böyle bir insanın aramızdan ayrılmasına üzülüyor.

Onun davası, Akkuyu Nükleer Güç Santrali, TürkAkım doğal gaz boru hattı, ülkelerimizin liderlerinin gündeminde olan enerji ve doğal gaz sektörlerindeki projeler. Onun davası, ülkelerimiz arasındaki rekor ticaret hacmidir. Onun sadece burada Büyükelçilikte değil Türkiye’de, Ankara’da anılıyor olması önemlidir.”

Rusya’dan doğalgazı reddeden Avrupa’nın kayıpları 1 trilyon dolara ulaştı

Uluslararası haber ajansı Bloomberg, Ukrayna’daki askeri operasyon sonrası Rusya’dan doğalgaz alımlarını durduran Avrupa Birliği’nin (AB) şimdiden yaklaşık 1 trilyon dolar kaybettiğini yazdı.

Bu miktarın Avrupalı ​​şirketler ve tüketiciler için artan elektrik fiyatlarından kaynaklandığı vurgulanan haberde, aynı zamanda bu durumun Avrupa’da son yıllardaki en büyük enerji krizinin yalnızca başlangıcı olduğunun da altı çizildi.

Gümrük Servisi, yıl sonunda Rusya ve Çin arasında beklenen ticaret hacmi tahminini açıkladı

Rusya Federal Gümrük Servisi (FTS) Başkanı Vladimir Bulavin, Çin ile ticaret hacminde bu yıl sonunda ulaşılması beklenen rakamların 170 milyar dolar olduğunu söyledi.

Rus devlet kanalı Rossiya 24’e konuşan Bulavin, 2022 yılı sonuçlarına göre Rusya ile Çin arasındaki ticaret hacminin muhtemelen 170 milyar dolara ulaşacağını düşündüklerini belirtirken, bu rakamların bir önceki yıla kıyasla yüzde 26 daha yüksek olduğunun altını çizdi.

Euro, 11 Mayıs’tan bu yana ilk kez 72 rubleyi aştı

Moskova Borsası’nın (MOEX) dünkü döviz ticareti işlemlerine hızlı başlayan Euro, saat 15.34 itibariyle yüzde 4,27 artışla 72,05 rubleye yükseldi.

Aynı zamanda dolar kuru da saat 15.55 itibariyle 3,35 ruble artarak yine 11 Mayıs’tan bu yana ilk kez 68 rublenin üstüne çıktı.

Putin, Rusların yabancılar için “taşıyıcı annelik” yapmasını yasaklayan yasayı imzaladı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusların, yabancılar için “taşıyıcı annelik” yapmasını yasaklayan yasayı imzaladı.

Rusya Devlet Yasa Bilgi Sistemi’nde yayımlanan Putin’in imzaladığı yasaya göre, ülkede yabancı uyruklular ve bekar erkekler için taşıyıcı annelik yapılmasına yasak getirildi.

Söz konusu yasa gereği, taşıyıcı annelik hizmetinden sadece evli Rus vatandaşları veya sağlık sorunları nedeniyle çocuk sahibi olamayan, Rus vatandaşı olması şartıyla bekar kadınlar yararlanabilecek.

Ayrıca yasaya göre, taşıyıcı annenin doğurduğu çocuklar Rusya vatandaşı sayılacak.

İngiltere Başbakanı, Rusya’dan gelen tek taraflı ateşkes çağrılarının anlamsız olduğunu söyledi

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Ukrayna’ya desteğin devam etmesi gerektiğini belirterek, “Rusya’nın herhangi bir tek taraflı ateşkes çağrısının mevcut bağlamda tamamen anlamsız olduğu konusunda net olmalıyız.” dedi.

Ortak Sefer Gücü (JEF) ülke liderlerinin Letonya’nın başkenti Riga’da bir araya geldiği toplantının açılışında konuşan Sunak, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’daki savaşı kazanamayacağını anladığını söyledi.

Sunak, Putin’in savaş alanında galip gelemeyeceğini anladığı için çatışmayı tırmandırdığı söyleyerek, “Bu da Ukrayna halkı için dehşet verici sonuçlara yol açan bir şekilde gerçekleşiyor. Yakın zamanda ziyaret ettiğimde bunu bizzat gördüm ve eminim yakında daha fazlasını duyacağız.” dedi.

Rusya’ya uluslararası desteğin sona ermesi gerektiğine değinen Sunak, “Özellikle İran ve oradan Rusya’ya sağlanan silahları düşünmeliyiz. Rusya için ekonomik sonuçlar ağır olmaya devam etmelidir. Bu bağlamda, G7’nin başlattığı ve diğerlerinin izlediği petrolde tavan fiyat uygulamasının çok yardımcı olabileceğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Hükümet, tur operatörlerinin iptal edilen turlar için para iadesi koşullarını yumuşatacak

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, askeri operasyon öncesi satılan, ancak daha sonra iptal edilen turlarda turistlere para iadesine ilişkin koşulları belirleyen yasayı imzaladı.

24 Şubat 2022’den önce satın alınan turları kapsayan yasaya göre, hükümetin, ülkedeki tur operatörlerinin iptal edilen turlarda para iadesi için daha önce belirlenen son tarihi ileri tarihlere erteleme hakkına sahip olurken, Bakanlar Kurulunun para iadelerinde son tarihi 2023 yılı sonuna kadar erteleyeceği öngörülüyor.

Moskova’da kar yağışları, 1941’in rekorunu tekrarladı

Phobos hava tahmin merkezi uzmanı Mikhail Leus, Rusya’nın başkenti Moskova’da 19 Aralık itibariyle kaydedilen kar yağışının 1941 rekorunu tekrarladığını söyledi.

Kar kalınlığının merkezde 24 santimetreye kadar çıktığı bildirildi.

Avusturya’da Rusya için casusluk yaptığı gerekçesiyle bir kişi gözaltına alındı

Avusturya’nın başkenti Viyana’da, eski bir Rus diplomatın 39 yaşındaki oğlu, Rusya için casusluk yaptığı gerekçesiyle gözaltına alındı.

Devlet Güvenlik ve İstihbarat Biriminden yapılan açıklamada, 39 yaşındaki şüphelinin, Moskova için casusluk yaptığı, bu hususta Rusya’da askeri eğitim aldığı belirtildi.

spot_img

İvanovo | Rusya Şehirleri | Иваново

İvanovo , Rusya'da tekstilin başkenti ve gelinler şehri olarak biliniyor. Çok sayıda Türk tekstil fabrikasının da bulunduğu şehirde yüzlerce tekstil üreticisi bulunmaktadır.İvanovo şehri, Ivanovo...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort