spot_img
13.9 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 7 Aralık 2022

Rusya’da dün neler oldu? 7 Aralık 2022

Dün, 7 Aralık 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin: Nükleer savaş tehdidi büyüyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nükleer savaş tehdidinin büyüdüğünü belirterek, “Rusya (nükleer) ilk kullanmayacak, ilk kullanmayacaksa ikinci de olmayacak. Çünkü nükleer silahın topraklarımıza yönelik kullanılması imkanları çok sınırlıdır.” dedi.

Putin, Sivil Toplum ve İnsan Haklarını Geliştirme Konseyi Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Donbass’ta yaşayanların insan haklarının 8 yıl boyunca ihlal edildiğini, uluslararası kuruluşların bunu görmezden geldiğini ifade etti.

Ukrayna’ya başlattıkları “özel askeri operasyon” sonrasında Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Avrupa Konseyi ve diğer insan hakları organizasyonlarının “uyandığını” belirten Putin, “Bütün bunlar, bu yapıların tüzüklerindeki görevlerini yerine getiremeyeceğini gösterdi. Bariz önyargıları nedeniyle, Rusya bu örgütlerdeki üyeliğine son vermek zorunda kaldı.” dedi.

Batılı insan hakları organizasyonlarının “Rusya’yı hiçbir şekilde var olma hakkı olmayan ikinci sınıf bir ülke olarak gördüklerini” ifade eden Putin, ulusal çıkarları için çeşitli yol ve araçlarla mücadele vereceklerini dile getirdi.

Ayrıca Putin, ek seferberlik önlemleri hakkında konuşmanın anlamsız olduğunu da vurgulayarak, bugün böyle bir şeye devletin ve savunma bakanlığının ihtiyacı olmadığını kaydetti.

Ukrayna’daki operasyon uzun sürecek

Rus ordusunun Ukrayna’daki “özel askeri operasyonu” hakkında bilgi veren Putin, “Özel askeri operasyonun süreci elbette uzun olabilir. Yeni toprakların ortaya çıkması Rusya için önemli bir sonuç ve ciddi bir mesele.” dedi.

Nükleer savaş olasılığı ile ilgili de değerlendirmede bulunan Putin, “Nükleer savaş tehdidi büyüyor. Rusya (nükleer) ilk kullanmayacak, ilk kullanmayacaksa ikinci de olmayacak. Çünkü nükleer silahın topraklarımıza yönelik kullanılması imkanları çok sınırlıdır. Buna rağmen, savunma araçlarının kullanılması ile ilgili stratejimiz, saldırıya karşı yanıt verme etrafında kuruludur.” diye konuştu.

Putin, Rusya’nın çıldırmadığını ve nükleer silahların ne olduğunu bildiklerini vurgulayarak, Rus nükleer silahlarının diğer nükleer güce sahip ülkelerdekilerden daha ileri ve modern olduğunu dile getirdi.

Nükleer silahı jilet gibi sallamayacağız

Nükleer silahları “jilet gibi sallayarak dünyada dolaşmayacaklarını” ifade eden Putin, bu silahların caydırıcı olduğunu ve herkesin bunu anladığını umduğunu belirtti.

Putin, eski İngiltere Başbakanı Liz Truss’ın yaptığı gibi nükleer silah kullanma olasılığından bahsetmediklerini, sadece buna cevap olarak bazı önlemler aldıklarını aktardı.

Lavrov: Rusya, ileri görüşlü liderler geldiğinde Batı ile diyaloğa hazır

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya’nın ileri görüşlü liderlerin başa geçmesi durumunda Batılı ülkelerle ciddi bir diyalog yürütmeye hazır olduğunu söylerken, mevcut durumda bunun mümkün olmadığını aktardı.

Primakov Enstitüsü tarafından bu yıl 9’uncusu düzenlenen Primakov Okumaları kapsamında konuşan Lavrov, Batı’nın Rusya ile işbirliğini durdurduğu ve genel olarak Rusya’ya karşı bir duvar ördüğünü belirtirken, “Biz, birkaç yıllık seçim döngülerinin biraz ötesini görebilen, birilerinin oğlunu hapse attırma arzusundan çok ilişkilerde derinlik arayan, ABD’nin peşine takılarak birinin beceriksizliğini kanıtlama arzusundan daha fazlasını vaat eden aklı başında Batı lideriyle görüşmeye hazırız” diye konuştu.

Ayrıca Rusya’nın mevcut durumdan bir trajedi yaratmadığını da kaydeden Lavrov, asıl trajediyi Batı medeniyetinin yaşadığını vurgulayarak, “Aslında durum Amerikalıların ortaya koyduğu küreselleşme ilkelerine bağlı kalan, herkese kendi ilkelerini empoze etmeye çalışarak saygısızca müzakereleri sürdürmeyi yeğleyen ve bu şekilde kendilerini tamamen itibarsızlaştıran Batı için çok daha trajik” dedi.

Macron’un ABD ziyareti

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ABD ziyaretini değerlendiren Lavrov, ziyaretin sonuçlarının Avrupa’nın henüz çıkarlarını koruyamadığını teyit ettiğinin altını çizerken, “Avrupa’nın ABD’nin çıkarlarıyla örtüşmeyen çıkarlarının olduğu aşikardır. Avrupa’nın bu çıkarları koruyamayacağı da bir gerçek. En azından Macron’un Washington ziyaretinin sonuçları bu düşüncemi güçlendiriyor. Washington eğer yarın yine bir şeyin kendisine uymadığını düşünürse, tereddüt etmeden ve müttefiklerine danışmaya bile gerek duymadan yeni yaklaşımlar ortaya koyacaktır” dedi.

Yükselen dünya düzeninde Rusya ve Türkiye paneli düzenlendi

Primakov Okumaları kapsamında Lavrov’un konuşması öncesi “Yükselen dünya düzeninde Rusya ve Türkiye” başlıklı panel düzenlendi.

Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi Mehmet Samsar ile RF Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Grushko’nun da takip ettiği panelde, CHP İstanbul Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu CHP Grup Sözcüsü Ünal Çeviköz ile Altınbaş Üniversitesi Rektörü ve Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Çağrı Erhan da konuşmacılar arasında yer aldı.

Moskova’daki World Trade Centre merkezinde düzenlenen programda bir gün önce Primakov Okumaları kapsamında düzenlenen” Küreselleşme krizinin zemininde Avrasya’da işbirliği” paneline konuşmacı olarak katılan ATA Platformu Direktörü Volkan Özdemir, Türkiye’nin Rusya’nın enerji ihracatı yapısında Almanya’nın yerini alabileceğini söylemişti.

Küresel ekonomideki bolluk döneminin sona erdiğini vurgulayan Özdemir, “Mali yaptırımlar ve enerji krizi nedeniyle artık Rusya’dan ucuz enerji kaynakları gelmeyecek. Başta Çin olmak üzere ithalatta ucuz mallar olmayacak. Agresif faiz politikası nedeniyle ABD’den hiçbir finansal varlık da güvenli gelir getirmeyecek” dedi.

Türkiye ile Rusya arasındaki siyasi istişareler 8-9 Aralık’ta yapılacak

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin, Türkiye ile Rusya arasında 8-9 Aralık’ta gerçekleştirilecek siyasi istişareler kapsamında İstanbul’a gelecek.

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, iki ülke arasındaki istişareler Vershinin ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal başkanlığındaki heyetler arasında yarın ve 9 Aralık’ta yapılacak.

İstanbul’da yapılacak toplantı kapsamında Birleşmiş Milletler ile ilgili Tahıl Anlaşmasının uygulanması gibi hususların yanı sıra Suriye, Libya, Filistin gibi bölgesel konuların ele alınması öngörülüyor.

Rusya, Türkiye’de biriken petrol tankerlerinden endişeli

AB ülkelerinin Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole yönelik yeni yaptırımlarının hayata geçmesiyle Rus petrolü taşıyan gemilerin Boğazlardan geçerken sorun yaşaması, Rusya’nın endişelerini artırıyor.

İstanbul Boğazı’nın kuzeyinde Rus petrolü taşıyan gemilerin birikmesiyle oluşan yoğunluktan dolayı endişe duyduklarını dile getiren Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr, Grushko, Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’ye verdiği demecinde, “Bu durumun farkındayız ve elbette operatörlerimizin çıkarları açısından bu konu bizi endişelendiriyor. Ancak bu sorun nakliye ve sigorta şirketleri tarafından çözülmeye çalışılmaktadır. Sonuçta sigortayı devlet değil sigorta şirketleri yapıyor” dedi.

Grushko, sorunun halihazırda çözülememesi halinde Rusya’nın siyasi kanalları kullanarak meseleyi üst düzeyde çözmeye çalışacağını vurguladı.

Merkez Bankası: Petrole tavan fiyat ve yaptırımlar yeni ekonomik şoklar arasında

Rusya Merkez Bankası, Avrupa Birliği’nin (AB) Rus petrolüne yönelik yeni yaptırım ve tavan fiyat uygulamasının, ülkedeki ekonomik faaliyetleri önemli oranda azaltabilecek “yeni ekonomik şoklar” olduğunu bildirdi.

Rusya Merkez Bankası tarafından hazırlanan “Eğilimler ne anlatıyor?” başlıklı raporda, kısmi seferberliğin, Rus ekonomisi için ekim ortasında ve kasım başında kısa süreli düşüş yaşattığı belirtildi.

Kasımın ikinci yarısında ekonominin genel olarak tekrar istikrarlı bir sürece girdiği bilgisine yer verilen raporda, bunun ana nedeni olarak devletin verdiği sipariş desteklerine işaret edildi.

Raporda, AB ülkelerinin, Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrolün ithalatını durdurması ve Rus petrolüne varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulamaya başlamasının ise Rus ekonomisini olumsuz yönde etkileyeceği belirtildi.

AB’nin yeni adımlarının ekonomide şok yaratabileceğine işaret edilen raporda, “Rus petrolüne yönelik Avrupa’nın yaptırımları ve tavan fiyat uygulaması, Rusya’daki ekonomik faaliyeti önemli oranda azaltabilecek yeni ekonomik şoklar arasında ön plana çıkıyor.” ifadesine yer verildi.

AB ülkeleri 2 Aralık’ta, Rusya’dan deniz yoluyla taşınan petrole varil başına 60 dolar tavan fiyat uygulanmasında anlaşmaya varmıştı.

BM’den Rusya’ya Ukrayna tepkisi

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Rusya’nın sebep olduğu savaş ve yıkım nedeniyle Ukraynalıların “çok büyük” eziyet çektiğini söyledi.

Rusya’nın son dönemlerdeki saldırıları nedeniyle kış aylarında Ukraynalıların elektriksiz kaldığını ve ülkede su krizi yaşandığını belirten Griffiths, “Ukrayna’da bugün, sivillerin hayatta kalma yetisi saldırı altında.” ifadesini kullandı.

BM İnsan Hakları Ofisi verilerine göre, Ukrayna’da savaş nedeniyle 14 milyondan fazla kişi zorla yerinden edildi. Bu insanların 7,8 milyonu Avrupa ülkelerinde bulunurken, 6,5 milyonu ise ülke içinde yer değiştirmek zorunda kaldı.

Batı silah sağlayarak çatışmayı tırmandırıyor ve Avrupa’yı istikrarsızlaştırıyor

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, Ukrayna’nın yerleşim yerlerine hava savunma sistemleri yerleştirdiği için altyapı sistemlerinin zarar gördüğünü aktardı.

Nebenzia, Ukrayna kuvvetleri tarafından askeri lojistik ve iletişim sağlamada kullanılan altyapılara yönelik hava saldırıları dahil, Kiev yönetimini “zayıflatmak” için çalışacaklarını dile getirdi.

Ukrayna’ya “özel askeri operasyon başlatmalarına yol açan temel sebeplerin ortadan kaldırılmasının” amaçlanması gerektiğini belirten Nebenzia, taraflar arası görüşmeleri sürdürmede “istekli” olduklarını vurguladı.

Nebenzia, Batı’nın Ukrayna’ya silah sağlayarak “çatışmayı tırmandırdığını ve Avrupa’yı istikrarsızlaştırdığını” söyledi.

Putin, BAE Devlet Başkanı Al Nahyan ile görüştü

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile telefonda görüşmesi gerçekleştirdi.

Kremlin’den yapılan açıklamaya göre, görüşmede, gündemdeki bir dizi güncel konular ile petrol piyasalarındaki gelişmeler ele alındı.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı petrol üreticisi ülkelerden oluşan OPEC+ grubu nezdinde yürütülen çalışmaların olumlu yönde değerlendirildiği görüşmede, OPEC+ çalışmalarının küresel petrol piyasasında istikrar sağladığı vurgulandı.

Repik: Rusya’dan ayrılmayan iş dünyası, ülke ekonomisinin yeni temelini oluşturuyor

Rus İş adamları derneği Delovaya Rossiya Başkanı Aleksey Repik, yabancı katılımlı bazı marka ve işletmelerin ülkeden ayrılması ile birlikte ülkede kalan yabancı ve yerli şirketlerin yeni fırsatlar yakaladığını söyledi.

Repik, yaptırımlar sonrası ülke sınırlarında işi geliştirmenin önemine ve etkinliğine vurgu yaparken, yabancı katılımlı bazı marka ve işletmelerin ayrılmasının Rus şirketleri ve girişimcilere büyük bir fırsat kapısı araladığını sözlerine ekledi.

Rusya’da otomobil satışları kasımda yüzde 61’den fazla düştü

Merkezi Rusya’da bulunan Avrupalı İşletmeler Birliği (AEB) tarafından yayımlanan rapora göre Rusya’da yeni otomobil ve LCV (hafif ticari araç) satışlarının Kasım 2022’de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 61’den fazla düşerek yaklaşık 46 bin adede gerilediği belirtildi.

Raporda, “Kasım ayında yeni binek araç satışları Kasım 2021’e kıyasla yüzde 61,6 veya 74 bin 563 adet düşerek 46 bin 403 adet olarak kaydedilmiştir” denildi.

Ocak-Kasım 2022 döneminde Rusya’da toplam 548 bin 900 otomobil satılırken, bu rakam 2021’in aynı dönemine kıyasla yüzde 60,9 daha düşük oldu.

Rusya’nın Çin ile ticaret hacminde yükseliş durdurulamıyor

Ukrayna’daki askeri operasyon sonrası Doğu ülkeleri ile ticari ilişkileri daha da pekişen Rusya’nın Ocak-Kasım 2022 döneminde Çin ile arasındaki ticaret hacmi yıllık yüzde 32 artarak 172 milyar doları geçti.

Otomobil, cep telefonu ve ev eşyası markalarının Rusya’dan çekilmesiyle Çinli şirketlerin ürünlerine yönelik talep hızla artarken, Çin Gümrük İdaresi tarafından yapılan açıklamada, ocak-kasım döneminde Rusya ile Çin arasındaki ticaret hacminin yıllık bazda yüzde 32 artışla 172,4 milyar dolara ulaştığı belirtildi.

Bu yılın ilk 11 ayında Çin’den Rusya’ya yapılan ihracat hacmi yüzde 13,4 artarak 67,3 milyar dolara ulaşırken, Rusya’dan yapılan mal ve hizmet ithalatı ise yüzde 47,5 artarak 105,07 milyar dolara yükseldi.

Kasım ayında Çin, Rusya’dan 10,5 milyar dolarlık mal ithal ederken, Rusya’ya 7,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

ABD, Rusya’dan ithalatını artırdı

ABD Nüfus Sayım Bürosu tarafından paylaşılan istatistiklere göre, ekim ayında Rusya’dan yaptığı ithalatını bir önceki aya kıyasla iki katından fazla artırarak 732 milyon dolara yükselten ABD, Rusya’dan ithalatında son beş ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Rusya’nın ABD’ye ihracatı mayıs ayında 1,126 milyar dolar, haziranda 661,1 milyon dolar, temmuzda 484,4 milyon dolar, ağustos ayında ise 522,1 milyon dolar olarak kaydedilirken, eylülde 332,1 milyon dolara ulaşarak Ocak 2002’den bu yana en düşük seviyelere gerilemişti.

Rusya, petrolde tavan fiyata karşı üç farklı yanıtı değerlendiriyor

Hükümete yakın kaynaklara atıfta bulunan Vedomosti gazetesi, Rusya’nın G7 ülkeleri ve Avrupa Birliği’nin (AB) Rus petrolüne uyguladığı tavan fiyata karşı nasıl bir karar alacağı konusunda üç farklı seçeneği değerlendirdiğini yazdı.

Kremlin yönetimi ile hükümetin üzerinde durduğu ilk seçeneğin petrol sevkiyatlarının doğrudan değil, aracı ülkeler ve hatta zincirleri aracılığıyla gerçekleştirilmesi olduğunu belirten gazete, aynı zamanda Rus petrolü üzerine getirilen kısıtlamaları destekleyen devletlere de petrol satışının tamamen yasaklanmasının düşünüldüğünü aktardı.

Bu seçeneğe göre Türkiye gibi tarafsız bir ülkenin resmi olarak petrol ithal edebileceği, ancak nihai alıcısının G7 üyesi olması durumunda sevkiyatın bloke edilebileceği konuşuluyor.

Vedomosti’ye göre ikinci seçenek, alıcı hangi ülke olursa olsun tavan fiyat koşulu içeren sözleşmeler kapsamında ihracatın yasaklanmasını içerirken, üçüncü seçenek ise Rusya’nın Ural petrolüne minimum fiyat belirlemesi olabilir.

Buna göre Rusya’nın ürettiği Ural petrolü için hükümet tarafından Brent petrol fiyatları dikkate alınarak belirlenecek referans fiyat sonrası bu taban fiyatın altındaki petrol satışları tamamen yasaklanacak.

Peskov, Almanya’daki darbe girişiminde Rusya’nın parmağı olduğu iddialarını yalanladı

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Almanya’da bir darbe hazırlığı ile ilgili çıkan haberlerde “Rusya’nın parmağı olduğu” iddialarını yalanlarken, bu durumun Almanya’nın iç meselesi olduğunu, herhangi bir Rus müdahalesinden söz edilemeyeceğini söyledi.

Gazetecilerle düzenlenen basın toplantısında konuşan Peskov, Rusya’nın Almanya’da düzenlenen operasyonu basın yoluyla öğrendiğini vurgularken, bu konunun ülkenin iç meselesi olduğunu, Rusya’nın müdahalesi ile ilgili iddiaların söz konusu olmadığını ifade etti.

Almanya Başsavcılığına göre, darbe hazırlığında olan örgütün tutukluların çoğunun Alman vatandaşı olduğu, ancak aralarında komplocuların liderleri ile Almanya’daki Rus yetkililer arasında temasların sağlanması görevini yürüten Vitaly B adlı bir Rus vatandaşının da yer aldığı iddia ediliyor.

Olay

Almanya’da bir devlet kurmak amacıyla terör örgütü kurmakla suçlanan gruba bu sabah ülke çapında yapılan operasyonlarda 25 kişi gözaltına alındı.

Almanya’nın 11 eyaletinde düzenlenen baskınlarda 52 kişi hakkında “terör örgütü üyesi veya destekçisi olma” suçlamasıyla gözaltı kararı verildiği belirtildi.

Gözaltına alınanların Alman Federal Meclisine silahlı saldırı yaparak darbe planladıkları iddia edildi.

Alman İmparatorluğu’nu örnek alan ve iç istihbaratın 2021 raporuna göre 21 binden fazla kişiden oluşan grubun, modern Alman devletini tanımadığı belirtiliyor.

ABD: Ukrayna’ya sınırlarının ötesinde saldırılar düzenlesin diye destek vermiyoruz

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Ukrayna’nın Rusya hava üslerini vurmasına ilişkin, “Ukrayna’ya sınırlarının ötesinde saldırılar düzenlesin diye destek vermiyoruz. Ukrayna’nın sınırları dışında saldırılar düzenlemesini de teşvik etmiyoruz.” dedi.

Price, “Ukrayna’ya Rusya topraklarında kullanması için silah vermedik. Bunların savunma amaçlı tedarikler olduğunu açıkça beyan ettik. Başkan da daha önce açık bir şekilde ifade etti. Ukrayna’ya sınırlarının ötesinde saldırılar düzenlesin diye destek vermiyoruz. Ukrayna’nın sınırları dışında saldırılar düzenlemesini de teşvik etmiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Ukrayna’nın son günlerde Rusya’nın batısında üç hava üssünü insansız hava araçları ile hedef aldığı bilgisi medyada yer almıştı.

Otkritie Bank’ın yeni sahibi VTB olabilir

Daha önce kayyum atayarak satışa çıkardığı finans kuruluşu Otkritie Bank’a bir türlü alıcı bulamayan Rusya Merkez Bankası’nın bankanın satışı konusunda VTB ile ön anlaşmaya vardığı iddia edildi.

Müzakerelere yakın kaynakların finans haberleriyle tanınan Frank Media portalına yaptığı açıklamada, VTB yönetiminin Merkez Bankası ile Otkritie Bank’ın satın alımı için şartlar konusunda anlaştığı bildirilirken, yayına göre anlaşma yakın gelecekte açıklanacak.

Duma, yılbaşında emeklilere ikramiye verilmesini görüşüyor

Yakın zamanda Rusya’da yılbaşından itibaren emekli maaşlarına yüzde 4,8’lik zammı onaylayan meclisin alt kanadı Devlet Duması, yılbaşında emekli ikramiyeleri için çalışmalara başladı.

Adil Rusya Partisi lideri Sergey Mironov, yaklaşan yılbaşı için emeklilere ikramiye verilmesiyle ilgili yasa tasarısını meclise sunduklarını bildirdi.

spot_img

SSCB’nin son lideri Gorbaçov kim?

30 Ağustos 2022’de yaşama gözlerini yuman Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin (SSCB) son devlet başkanı Mihail Sergeyeviç Gorbaçov, Rusya tarihinde reform (Perestroyka) ve şeffaflık politikasının...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort