spot_img
4.9 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 29 Kasım 2022

Rusya’da dün neler oldu? 29 Kasım 2022

Dün, 29 Kasım 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin, yargının ülkedeki iş ortamını güçlendirdiğini söyledi

Başkent Moskova’da düzenlenen Rusya Hakimler Kongresi’nde konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yargının ülkedeki iş ortamını güçlendirmede büyük bir role sahip olduğunu söyledi.

Yargı camiasının ülkedeki iş dünyasının gelişerek daha ileriye gitmesi için büyük rol oynadığına dikkat çeken Rus lider, girişimcilerin faaliyetleriyle ilgili genellikle karmaşık ve kapsamlı inceleme gerektiren davalara büyük önem verdiğini vurgularken, “İşletmelerin, şirketlerin ve çalışanların geleceğini etkileyen ve ekonomik alanda alınan kararlarının önemi, yargının iş dünyasında nasıl büyük bir rol oynadığını kanıtlamaktadır” diye konuştu.

Rusya-Kazakistan-Özbekistan “Üçlü Gaz Birliği” kurmayı görüşüyor

Kazakistan Cumhurbaşkanlığı Basın Sözcüsü Ruslan Jeldibay, Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Rusya-Kazakistan-Özbekistan Üçlü Gaz Birliği’ni kurmayı görüştüğünü bildirdi.

Jeldibay, Tokayev’in dünkü Moskova ziyaretinde gündeme gelen Rusya-Kazakistan-Özbekistan Üçlü Gaz Birliği’ne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Konunun, Kazak ve Rus liderlerin Kremlin’deki görüşmelerinde gündeme geldiğini aktaran Jeldibay, birliğin Rus gazının Kazakistan ve Özbekistan üzerinden geçişinde koordinasyonu sağlamayı hedeflediğini vurguladı.

Jeldibay, “Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ilgili tüm tarafların çıkarlarını dikkate alarak bu konuya rasyonel çözüm bulmak için üç ülkeden uzmanların katılımıyla ayrıntılı müzakerelerin yürütülmesi gerektiğine inanıyor.” ifadesini kullandı.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Rusya, Kazakistan ve Özbekistan arasında doğal gaz iş birliğinin üç ülkenin de çıkarına olacağını belirterek, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in aklında, ilk etapta bir koordinasyon mekanizmasının oluşturulması var. Hem bu üç ülke arasındaki iş birliği hem de dış pazarlar için altyapı geliştirmeye yönelik bir tür tüzel kişilik de oluşturulabilir.” dedi.

Seçin: Rusya’nın Çin’e petrol sevkiyatı yüzde 9,5 arttı

Rus petrol şirketi Rosneft’in Başkanı İgor Seçin, Rusya’nın Çin’e yönelik petrol sevkiyatının yılın 10 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 9,5 artarak 72 milyon tona çıktığını bildirdi.

Rosneft’in, Çin’e yönelik ana petrol tedarikçisi olduğunu aktaran Seçin, Çin’in toplam petrol talebinin yüzde 7’sinin Rosneft tarafından tedarik edildiğini belirtti.

Rusya’nın Çin’e boru hatlarıyla doğal gaz sevkiyatının artacağını vurgulayan Seçin, “Rusya’nın Çin’e boru hatlarıyla gaz sevkiyatı yakın gelecekte yılda 100 milyar metreküpe ulaşacak. Çin’e sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedarikimiz görece az hacimlerde kaldı ancak gelecekte LNG tedarikimiz boru hattı tedarikimizle yarışacak düzeye gelebilir.” ifadelerini kullandı.

Novak, Rus petrolüne tavan fiyat getirilmesini kabul edilemez olarak nitelendirdi

Enerjiden sorumlu Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya’nın petrolde tavan fiyat uygulamaları konusunda sert bir tavır sergilediğini, seviyesi ne olursa olsun bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Gazetecilere açıklamalarda bulunan Novak, “Petrolde tavan fiyat çabalarına karşı tutumumuz oldukça sert. Bunu zaten arada oldukça zor bir konumumuz var. Bundan zaten bir kereden fazla bahsettik” ifadelerini kullanırken, belirlenen tavan fiyatın ne olduğunun önemli olmadığını, Rusya’nın hangi fiyat olursa oldun prensipte böyle bir uygulamayı kabul etmeyeceğini vurguladı.

Rusya, Türkiye’nin ithalatında ekimde yine lider

Türkiye İstatistik Kurumu ve Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle Genel Ticaret Sistemi (GTS) kapsamında oluşturulan ekim ayına ilişkin dış ticaret istatistiklerine göre, Rusya’nın ithalatta yine lider olduğu ortaya çıktı.

Ekim ayında Rusya’dan yapılan ithalat 4 milyar 989 milyon dolar olurken, Ocak-Ekim 2022 döneminde de ithalatta ilk sırayı alan Rusya’dan 49 milyar 626 milyon dolarlık ithalat yapıldı.

Eylül ayında Rusya’dan Türkiye’ye yapılan ithalat 6 milyar 226 milyon dolar olmuş, ithalat rakamları ağustosta 6 milyar 297 milyon dolar, temmuzda ise 4 milyar 374 milyon dolar olarak kaydedilmişti.

Haziran ayında Rusya’nın ithalatta 5 milyar 92 milyon dolarla ilk sırada yer aldığı, mayıs ayında ise rakamların 4 milyar 487 milyon dolar olduğu açıklanmıştı.

Federasyon Konseyi, Kudrin’in istifasına hazırlanıyor

Rusya’da parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi Bütçe ve Mali Piyasalar Komitesi Başkanı Anatoly Artamonov, Sayıştay Başkanı Aleksey Kudrin’in istifasını 30 Kasım’da değerlendirebileceğini açıkladı.

Rus basınında ülkenin teknoloji devi Yandex’in başına geçeceği iddia edilen Sayıştay Başkanı Kudrin’in görevinden ayrılmasıyla ilgili Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in onayını aldıklarını söyleyen Senatör, onay sonrası 30 Kasım Çarşamba günü toplanacak konseyin Kudrin’in istifasını değerlendireceklerini iletti.

NATO: Ukrayna’ya destekte geri adım atmayacağız

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO’nun Rusya ile savaşında Ukrayna’ya desteğinin devam edeceğini belirterek “Rusya kazanırsa kalıcı barış olmaz.” dedi.

Jens Stoltenberg, Rusya’nın işgaline karşı NATO’nun doğu kanadında hazırlığını artırdıklarını, muharip grupların sayısını 4’ten 8’e çıkardıklarını söyledi.

NATO ve müttefiklerin Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta çatışmaya taraf olmadığını ama Ukrayna’ya eşi görülmemiş destek verdiğini vurgulayan Stoltenberg, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in savaşı kaybetmekte olduğunu, bu nedenle daha fazla zulümle karşılık verdiğini ve Ukrayna’daki şehirlere, sivil altyapıya saldırdığını ifade etti.

Stoltenberg, dünyadaki “otoriter liderlerin Putin’in kazandığını görmemesi gerektiğini” belirterek uzun vadeli güvenlik çıkarlarının Ukrayna’yı desteklemek olduğunu söyledi.

Rusya kazanırsa kalıcı barış olmaz.” diyen Stoltenberg, gelecekteki olası barış görüşmelerinde masada Ukrayna’nın güçlü olması için bu ülkeyi desteklemeye devam etmeleri gerektiğini, geri adım atmayacaklarını vurguladı.

Rusya, G20’deki tahıl anlaşması görüşmelerinde Türkiye’nin rolüne dikkat çekti

Rusya’nın G20 Elçisi (Sherpa) Svetlana Lukash, Rus gazetesi Vedomosti’ye çıktığı röportajda, Türkiye’nin G20 Zirvesi’nde bilgisayar korsanlığının Rusya’yı depolama alanının dışına çıktığına dikkat çekerken, “G20’de Karadeniz Girişimi’nin Rusya’dan gıda ürünlerinin sevkiyatını da kapsadığını hatırlatan tek ülke Türkiye oldu” diye konuştu.

Bali’de düzenlenen G20 Zirvesi’nde Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in (BM) Rusya’nın gıda gübre ihracatıyla ilgili verimsizliğin ikinci sonundaki zirve bildirgesinde belirtilmesi gerektiğinin en sonunda çizeceğini söyleyen Lukash şu şekilde konuştu:

 “Zirvede çok uzun bir süre birçok ülke, bu anlaşmanın (Karadeniz Girişimi) bir paket anlaşma olduğu ve birbiriyle bağlantılı anlaşmalar olduğu gerçeğini kabul etmeyi reddetti. Tahıl anlaşmalarının bir bölümü Ukrayna’dan gözlemlenmesiyle ilgili olduğu, diğer bölümün ise Rusya’dan gıda ihracatının teşvikiyle ilgili olduğunu kullanmamıza rağmen bazı ülkelerde G20 sonuç bildirgesinde bunun anlaşmanın bir parçası olduğunu belirtmeyi kesinlikle istemedi. Anlaşmanın Rusya’dan bulguları de kapsadığını hatırlatan ve bildirgeye onaylamanı Sağlayanlar ise Türkiye ve BM oldu.”

Çin lideri Şi’den Rusya’ya “temiz ve yeşil enerjide birlikte çalışalım” mesajı

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Rusya ile yeşil ve temiz enerjinin geliştirilmesi konusunda ortak hareket etmek istediklerini belirtti.

Çin Devlet Başkanı Şi, Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen 4.Çin-Rusya Enerji Ticaret Forumu’na gönderdiği kutlama mesajında enerjideki iş birliğini ikili ilişkilerin önemli köşe taşlarından biri olarak niteledi.

Şi, ayrıca mesajında “Çin, enerji konusunda ilişkilerini daha da yakınlaştırmak, temiz ve yenilenebilir enerjinin gelişimini teşvik etmek, uluslararası enerji piyasalarının uzun vadede sürdürülebilir gelişimiyle uluslararası enerji güvenliği ve tedarik zincirinin istikrarının korunmasına katkıda bulunmak için Rusya ile birlikte çalışmayı arzu ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya’nın bütçe gelirlerinde yüzde 10’luk artış meydana geldi

Rusya Başbakanı Mihail Mishustin, yaptırımlara rağmen Rusya’nın bütçe gelirlerinin bu yılın dokuz ayında yüzde 10 artarak 20 trilyon rubleye ulaştığını söyledi.

Bakanlar Kurulu toplantısında konuşan Mishustin, Batı yaptırımlarının Rusya’nın finansal sisteminin istikrarını çökertemediğini vurgularken, aynı zamanda makroekonomik istikrarı da etkilemediğine dikkat çekerek, “Alınan sistemik önlemler, ekonomideki durumu istikrara kavuşturmayı, işletme ve tüm endüstrilerin faaliyetlerini desteklemeyi ve bölgelerdeki istihdamı korumayı mümkün kıldı” ifadelerini kullandı.

Rusya, Karadeniz’den Türk somunu ithalatında başı çekiyor

Karadeniz’den yılın ocak-ekim döneminde yapılan Türk somonu ihracatı yüzde 198 artarak 115 milyon 298 bin 522 dolara ulaşırken, Türk somonu ihracatında ilk sırada Rusya’nın bulunduğu kaydedildi.

Batı yaptırımları nedeniyle Norveç ve Japonya gibi ülkelerden deniz ürünleri ithalatı kısıtlanan Rusya’nın Ocak-Ekim 2022 döneminde Karadeniz’den 77 milyon 960 bin 837 dolarlık Türk somonu satın aldığı bildirildi.

Rusya menşeli renksiz düzcam ithalatına damping soruşturması

Rusya menşeli renksiz düzcam ithalatına yönelik yürürlükte bulunan dampinge karşı kesin önleme ilişkin nihai gözden geçirme soruşturması açıldı.

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan İthalatta Haksız Rekabetin Önlenmesine İlişkin Tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, yerli üretici Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları AŞ. tarafından gerçekleştirilen başvuruya istinaden Rusya menşeli “Diğerleri” eşya tanımlı renksiz düzcam ürünü ithalatına yönelik yürürlükte bulunan dampinge karşı kesin önleme ilişkin nihai gözden geçirme soruşturması yapılacak.

Kremlin, Kiev’in Rusya’nın taleplerini tartışmaya hazır olmasını bekliyor

Kremlin Sözcüsü Peskov, Ukrayna’nın Rusya ile müzakerelerin başlaması için hangi koşulları yerine getirmesi gerektiğini bildiğini, ancak Kiev’in Rusya tarafından dile getirilen talepleri tartışmak için siyasi iradeye ve hazırlığa sahip olması gerektiğini söyledi.

Rusya: ABD, nükleer silahların denetlenmesi konusunda sinyallerimizi dikkate almadı

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD’nin, nükleer silahların denetlenmesi konusunda ülkelerinin sinyallerini dikkate almadığını söyledi.

Rybakov, Rusya ile ABD arasında Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması (New START) çerçevesinde nükleer silahların denetlenmesi ile ilgili ikili istişare komisyonu toplantısının ertelenmesine dair gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Toplantıyı erteleme kararının Rusya tarafından alındığını belirten Ryabkov, “Durum öyle bir şekilde gelişti ki başka seçeneğimiz kalmadı. Karar siyasi düzeyde alındı. ABD ile istişare komisyonunun programı üzerinde anlaşamadık. Amerikalılar, New START kapsamında denetimlerin sürdürülmesi konusuna odaklandı. Bizim için ise başka konuların çözümü önceliklidir.” dedi.

Rusya’da ev sahipleri için emlak vergisi uyarısı

Rusya Federal Vergi Dairesi (FNS), ülkedeki ev sahiplerinin her yıl ödemek zorunda olduğu emlak vergisinde son tarihin 1 Aralık 2022 olduğu konusunda uyardı.

FNS tarafından yapılan açıklamada, gayrimenkul, arazi ve taşıt sahiplerinin 1 Aralık 2022 tarihine kadar vergilerini ödemek zorunda olduğu vurgulanırken, vergilerin zamanında ödenmemesi halinde 2 Aralık’tan itibaren gecikme nedeniyle günlük para cezası uygulanacağı bildirildi.

Açıklamada, “Vergi bildirimleri vatandaşlara iadeli taahhütlü posta ile gönderilmekte, ayrıca vergi mükellefinin FNS internet sitesindeki kişisel hesabında yayınlanmaktadır” ifadelerine yer verildi.

Vergi borçları ile ilgili tüm bilgiler Federal Vergi Dairesinin resmi internet sitesinden öğrenilebilirken, kişisel hesaba sahip olmayanlar ise vergi numarasıyla birlikte FNS bölge müdürlüklerine başvurarak kayıt yaptırabiliyor.

Rusya’daki yabancı öğrenci sayısı artışta

Rusya Eğitim ve Bilim Bakanlığı, bu yıl Rus üniversitelerinde okuyan yabancı öğrenci sayısının 2021’e kıyasla yüzde 8,4 artarak 351 bin kişiyi aştığını bildirdi.

Rusya’daki üniversitelerde okuyan yabancı öğrenci sayısının 351 bin 448 kişi olduğu belirtilen açıklamada ülkede yüksek öğrenim gören toplam yabancı öğrenci sayısının son üç yılda 36 binden fazla arttığına dikkat çekilirken, 2021’de Rusya’da 324 bin yabancı öğrencinin eğitim gördüğü, 2020 yılında ise bu sayının 315 bin yabancı öğrenci olarak kaydedildiği vurgulandı.

Rusya basınından kısa kısa

Polonya, barınma merkezlerinde 4 aydan fazla kalan Ukraynalılardan ücret alacak

Polonya hükümeti, ülkedeki barınma merkezlerinde 4 aydan uzun süre kalan Ukraynalı mültecilerden yiyecek ve barınma için ücret almayı planlıyor.

Devlet tarafından finanse edilen okul yurtları ve otel odaları gibi konaklama alanlarında 120 günden uzun süre kalanlar günlük 40 zlotiden (8,83 dolar) fazla olmamak koşuluyla maliyetin yüzde 50’sini karşılamak zorunda kalacak. 180 günün tamamlanmasının ardından ise 60 zlotiden (13,25 dolar) fazla olmamak kaydıyla maliyetin yüzde 75’i mülteci tarafından karşılanacak.

BM: Tahıl anlaşmasının yenilenmesi sonrası gübre yüklü ilk Rus gemisi Hollanda limanından ayrıldı

Birleşmiş Milletler (BM), Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın yenilenmesinin ardından gübre yüklü ilk Rus gemisinin Hollanda limanından hareket ettiğini bildirdi.

Pentagon: Şu anda Ukrayna’ya Patriot verme planımız yok

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, ABD’nin şu anda Ukrayna’ya Patriot hava savunma sistemi verme gibi bir planı olmadığını söyledi.

spot_img

Sankt-Peterburg ( Saint Petersburg, St. Petersburg , Leningrad )

Rusya’nın en büyük ikinci şehri olan Sankt-Peterburg defalarca isim değiştirmiş Saint Petersburg, St. Petersburg , Leningrad ve Petrograd  isimlerini kullanmış Rusça ismi ise Санкт-Петербург.Rusya’nın...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort