spot_img
13.8 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 22 Kasım 2022

Rusya’da dün neler oldu? 22 Kasım 2022

Dün, 22 Kasım 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Kremlin: Suriye’nin kuzeyine yönelik harekât Türkiye’nin yasal hakkı

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Suriye’nin kuzeyine yönelik harekatın Türkiye’nin yasal hakkı olduğunu belirterek, “Türkiye’nin kendi güvenliği ile ilgili endişelerini anlıyor ve bunlara saygı duyuyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Rusya’nın Suriye ile ilgili yükümlülüklerine karşı sorumsuzca davranış sergilediği” yönündeki açıklamasını değerlendiren Peskov, Rusya ile Türkiye’nin, Suriye’deki durum ve Soçi mutabakatındaki yükümlülükler ile ilgili yaklaşımlarında “nüansların” olduğunu söyledi.

Bunların, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Erdoğan tarafından defalarca ele alındığına dikkati çeken Peskov, “Türkiye ile ilişkilerin dostane ve ortaklık niteliği, bu anlaşmazlıkları açık ve yapıcı şekilde istişare etmeye izin veriyor.” dedi.

Peskov, Türkiye’nin, Suriye’nin kuzeyindeki terör hedeflerine yönelik düzenlediği Pençe-Kılıç Hava Harekatına ilişkin ise şunları kaydetti:

“Türkiye’nin kendi güvenliği ile ilgili endişelerini anlıyor ve bunlara saygı duyuyoruz. Bunun Türkiye’nin yasal hakkı olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte, tüm tarafları durumun ciddi şekilde istikrarsızlaşmasına yol açabilecek adımlardan kaçınmaya çağırıyoruz. Bu, bumerang gibi dönebilir ve güvenlik durumunu daha da zorlaştırabilir.”

AB, “Türkiye üzerinden Rusya’ya ihracat” iddiasını reddetti

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB’nin yaptırım uyguladığı Rusya’ya Türkiye üzerinden ihracat yaptığı iddiasını, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun kendisine verdiği istatistiklerle reddetti.

İspanyol milletvekili Antoni Comin I Oliveres’in Türkiye’nin AB mallarını satarak yaptırımlardan kaçması için Rusya’ya yardım ettiği iddiasını belirtip AB’nin buna karşı ne yapacağı sorusu üzerine, konuyu yaklaşık iki hafta önce Birleşik Arap Emirlikleri’nde Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile konuştuğunu aktardı.

Borrell, “Kendisi Türkiye’nin AB’den ithalatı ve Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı hakkında bana bilgi verdi. Bu bilgi, Türkiye’nin Rusya’ya ciddi miktarda ihracat yaptığını gösteriyor. Ancak Türkiye’nin AB’den ithalatında ciddi bir artış yok. Böylece aldığım istatistiklere göre, AB’nin Türkiye üzerinden Rusya’ya ihracat üçgeni kurduğu gibi bir teori mevcut görünmüyor.” ifadelerini kullandı.

Putin’den Küba’ya tam destek

Küba Devlet Başkanı Miguel Diaz-Canel’i bugün başkent Moskova’da ağırlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Moskova’nın tarihte Havana’yı her zaman desteklediğini söyledi.

Kremlin’de gerçekleşen görüşmenin basına açık kısmında açıklamalarda bulunan Rus lider, “Sovyetler Birliği ve Rusya, Küba halkının bağımsızlık ve egemenlik mücadelesinde her zaman destek olmuştur ve desteğini sürdürmektedir. Aynı zamanda Rusya’ya karşı tüm ambargo ve ablukalara karşı Küba’nın Rusya’ya verdiği desteği hissediyoruz” diye konuştu.

Moskova’da Fidel Castro Anıtı

Miguel Diaz-Canel ile birlikte Kremlin’deki görüşme öncesi başkentte eski Küba lideri Fidel Castro anıtının açılış törenine katılan Rus lider, Kübalı politikacıyla 2014’teki son konuşmasını hatırlatarak Fidel’in görülmede çok kutuplu bir dünya düzeninin oluşumuyla şaşırtıcı derecede uyumlu şeylerden bahsettiğini söylerken, “Onunla saatlerce yaptığımız sohbetleri hatırlıyorum. Özellikle Temmuz 2014’teki son konuşmamız vardı. Zamanla çok kutuplu bir dünya düzeninin oluşacağıyla ilgili şaşırtıcı öngörülerini paylaşmıştı. Bağımsızlık ve haysiyetin değiş tokuş edilemeyeceğini, her ulusun özgürce gelişme, kendi yolunu seçme hakkı olduğunu ve adil bir dünyada diktatörlüğe, soyguna ve yeni sömürgeciliğe yer olamayacağını vurgulamıştı” ifadelerini kullandı.

Görüşmede söz alan Küba lideri, iktidardaki yeni nesil Kübalıların Rusya ile dostluğu sürdürmeye kararlı olduklarını vurgularken, “Bugün, ülkemizde devlet ve hükümette istikrarlı ve örgütlü bir şekilde çalışan yeni nesil Kübalıların Rusya ile dostluk ve dayanışmayı sürdürmeye kararlı olduklarını teyit ediyoruz. Küba halkı ve hükümeti, Raul (Castro) ve Fidel’in SSCB ve ardından Rusya ile uzun yıllar inşa ettikleri dostluk mirasına olan bağlılığımızı bir kez daha dile getirmek istiyorum. Rusya ve Küba’yı birleştiren ortak bağlar kırılmaz” diye konuştu.

Rusya’ya yönelik Batı yaptırımlarını kınayan Miguel Diaz-Canel ve ABD’yi Moskova ve Havana’nın ortak düşmanı olarak nitelendirirken, Avrupa’nın Amerika Birleşik Devletleri’nin çıkarlarına hizmet ettiğini, hem Rusya’ya hem de Küba’ya haksız tek taraflı yaptırım uygulayan ABD’nin de iki ülke için ortak bir düşman olduğunu sözlerine ekledi.

Gazprom: Ukrayna üzerinden doğal gaz sevkiyatını azaltabiliriz

Rus enerji şirketi Gazprom, “Moldova’ya gönderilen doğal gazın bir kısmının Ukrayna’da kaldığını”, durumun devam etmesi halinde 28 Kasım’dan itibaren Ukrayna üzerinden gaz sevkiyatının azaltılacağını bildirdi.

Gazprom’dan yapılan yazılı açıklamada, Moldova’ya gönderilen doğal gazın bir kısmının Ukrayna’da kaldığının tespit edildiği belirtildi.

Moldova için Gazprom’un Suca noktasına sevk ettiği gaz miktarının, Ukrayna’dan Moldova’ya sevk edilen gaz miktarından fazla olduğuna işaret edilen açıklamada, “Ukrayna üzerinden Moldova için tedarik edilen transit gazdaki dengesizliğin devam etmesi halinde Gazprom, 28 Kasım’da Suca noktasından arzı azaltmaya başlayacaktır.” ifadesine yer verildi.

Açıklamada, Gazprom’un Suca noktasından bugün 42,9 milyon metreküp doğal gaz sevk edeceği kaydedildi.,

AP, Polonya’ya düşen füze hakkında hatalı haber yazan çalışanını işten çıkardı

Uluslararası haber ajansı The Associated Press (AP), Polonya’nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne 15 Kasım’da düşen füze hakkında hatalı haber yapan muhabirinin işine son verdi.

The Daily Beast’te yer alan habere göre, AP muhabiri James LaPorta, 2 kişinin hayatını kaybettiği patlamanın, üst düzey bir ABD istihbarat yetkilisine dayanarak “Rus füzesi” kaynaklı olduğunu yazması nedeniyle işinden oldu.

Kosaçev’den “Barış için Ukrayna’ya askeri yardıma devam” diyen Stoltenberg’e yanıt

Rusya’da parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi Başkan Yardımcısı Konstantin Kosaçev, İspanya’nın başkenti Madrid’de yapılan NATO Parlamenter Asamblesi (NATO-PA) 68. Genel Kurulunda konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in ‘Barış için Ukrayna’ya askeri yardımın sürdürülmesi gerektiği’ sözlerini değerlendirdi.

Sürekli olarak Ukrayna’ya askeri yardım çağrısı yapan Stoltenberg’i “saplantılı bir politikacı” olarak niteleyen Kosaçev, Batı’nın NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de dahil olmak üzere Ukrayna’daki barış arzusu ve Kiev’e silah yardımının birbirine tamamen zıt anlamlar ifade ettiğinin altını çizdi.

Moskova’da buzlanma nedeniyle sarı alarm ilan edildi

Rusya Federal Meteoroloji Merkezi (Hidromettsentr), başkent Moskova ve Moskova Bölgesi’nde buzlanma nedeniyle yarın akşama kadar sarı alarm ilan etti.

Hidromettsentr tarafından yapılan açıklamada, başkentte karla karışık yağmur nedeniyle yollarda buzlanma tehlikesi uyarısı yapılırken, sulu kar ve buzlanma riski nedeniyle ilan edilen sarı alarmın 23 Kasım akşamı saat 21.00’e kadar süreceği vurgulandı.

Suudi Arabistan ve BAE, petrol üretiminin artırılacağı yönündeki haberleri yalanladı

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun petrol üretimini artıracağı yönündeki iddiaların doğru olmadığını bildirdi.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA’da yer alan habere göre, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Abdulaziz bin Selman, petrol üretiminin artırılması için OPEC+ üyeleriyle görüşüldüğü yönündeki haberleri yalanladı.

OPEC+ toplantıları öncesinde alınacak kararların tartışılmadığını belirten Enerji Bakanı, 2 milyon varillik günlük kesintinin 2023 sonuna kadar devam edeceğini kaydetti.

Doguzova, Rosturizm başkanlığı görevinden alındı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzasıyla faaliyetleri sona eren Federal Turizm Ajansı’nın (Rosturizm) başkanlığını yapan Zarina Doguzova’nın görevine son verildi.

Hükümetin basın servisi tarafından yapılan açıklamada, Doguzova’nın tasfiye süreci başlatılan Rosturizm’in başkanlık görevinden alındığı ancak hükümete bağlı alt komisyonlarda uzman düzeyinde toplantılara katılımını sürdüreceği bildirildi.

2004 yılında kurulan devlet kurumu Rusya Federal Turizm Ajansı Rosturizm’in başında 2014 yılından bu yana Zarina Doguzova bulunuyordu.

Aeroflot, St. Petersburg’dan Türkiye’ye direkt uçuş kararı aldı

Rusya’nın en büyük havayolu şirketi Aeroflot, aralık ayında St. Petersburg’dan İstanbul ve Antalya’ya direkt uçuşlara başlayacağını duyurdu.

Ulusal havayolu şirketi Aeroflot tarafından yapılan açıklamada, St. Petersburg’dan İstanbul ve Antalya’ya direkt seferlere aralık ayı itibariyle başlanacağı bildirilirken, uçuşların Boeing 737-800 tipi yolcu uçakları ile gerçekleştirileceği ifade edildi.

Aeroflot, 16 Aralık’tan itibaren haftada 4 kez İstanbul’a direkt uçmayı planlarken, 17 Aralık’tan itibaren ise haftada 3 kez Antalya’ya uçmayı planlıyor.

Mali ile Rusya’dan güvenlik ve istihbarat alanında işbirliği

Mali ile Rusya, güvenlik ve istihbarat alanında işbirliği anlaşması imzaladı.

Mali Güvenlik Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Bakan Daoud Aly Mohammedine’nin, Rusya İçişleri Bakanlığının davetiyle Moskova’ya resmi bir ziyarette bulunduğu bildirildi.

Açıklamada, 2 ülkenin de güvenlik alanında işbirliğini arttırma konusunda mutabık kaldığı belirtildi.

Ziyarette 2 bakanın, güvenlik, istihbarat risk ve afet yönetimi, uyuşturucuyla mücadele ve personel eğitimini kapsayan bir işbirliği anlaşması imzaladığı kaydedildi.

spot_img

Rusların 23 Şubat ve 8 Mart tarihlerinde tatil yapacakları en popüler yerler açıklandı

OneTwoTrip seyahat servisinin verilerine göre Rusların 23 Şubat ve 8 Mart tarihlerinde nerelerde tatil yapacakları belli oldu.Buna göre, 23 Şubat'a denk gelen tatilleri için...

SSCB’nin son lideri Gorbaçov kim?

Dmitriy Peskov Kimdir?

Rusya’nın kalbi Kızıl Meydan

spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort