spot_img
10.5 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 15 Kasım 2022

Rusya’da dün neler oldu? 15 Kasım 2022

Dün, 15 Kasım 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Lavrov: Türkiye’deki gaz merkezi, Kuzey Akım’daki kayıpları telafi edecek

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Endonezya’da düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’de kurulması planlanan doğalgaz dağıtım merkezinin Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2’nin devre dışı bırakılmasıyla meydana gelen kayıpları telafi edeceğini söyledi.

“Rusya, aynı zamanda Türkiye’de Kuzey Akım’larda kaybedilen transit gaz hacmini telafi edecek bir gaz merkezinin oluşturulması için çalışıyor” diyen Rusya Dışişleri Bakanı, ülkenin petrol üretim hacminin de geçen yılki rakamları aştığını ve Rusya’nın ihracatı artırmayı ve coğrafyasını genişletmeyi planladığını kaydetti.

ABD ve AB vaatlerini uygularsa Rus gübre ve tahılının sevkiyatı önündeki engeller kalkar

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD ve Avrupa Birliğinin (AB) tahıl anlaşması ile ilgili Birleşmiş Milletler’e (BM) yazılı vaatlerde bulunduğunu belirterek, “Bu vaatler, iyi niyeti içeriyor gibi görünüyor. Bunlar uygulanırsa, Rus gübre ve tahılının sevkiyatı üzerindeki engeller kaldırılacak.” dedi.

“Rusya’nın hangi şartlar doğrultusunda tahıl anlaşmasını uzatacağı” yönündeki soruyu cevaplayan Lavrov, bu şartların “basit” olduğunu ve söz konusu anlaşmada yer aldığını belirtti.

Lavrov, tahıl anlaşmasının, Rus tahılının sevkiyatı üzerindeki engellerin kaldırılmasını da içerdiğine dikkati çekerek, şimdilik bu konuda herhangi bir ilerlemenin olmadığının altını çizdi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ile bugün görüştüğünü aktaran Lavrov, şunları kaydetti:

“Genel Sekreter, ABD ve AB’nin kendisine kağıt üzerinde de vaatler verdiğini aktardı. Bu vaatler, iyi niyeti içeriyor gibi görünüyor. Bunlar uygulanırsa, Rus gübre ve tahılının sevkiyatı üzerindeki engeller kaldırılacak. Ancak, mesele kağıt değil, bunların uygulanmasıdır. Genel Sekreter, bunun kendisi için öncelikli bir konu olduğuna yemin etti. Bunun gerçekleşeceğini umuyorum.”

Ukrayna müzakere sürecini frenliyor

Lavrov, Rusya ve Ukrayna arasındaki barış müzakere sürecine değinerek, “bu süreci Ukrayna yönetiminin frenlediğini” dile getirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy’nin, Rusya ile müzakereleri yasaklayan bir karar imzaladığına dikkati çeken Lavrov, “Müzakerelerden vazgeçmediğimizi defalarca teyit ettik. Ukrayna, müzakerelerden vazgeçti. Ukrayna, müzakere etmekten ne kadar çok kaçınırsa, o kadar zor anlaşma olacak.” diye konuştu.

Polonya’nın Ukrayna sınırındaki köye düşen füze nedeniyle 2 kişi hayatını kaybetti

Polonya’nın Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne kaynağı bilinmeyen bir füzenin düştüğü ve iki kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Polonya medyasında yer alan haberlere göre, bölgede şiddetli bir patlama yaşandı.

Ülkenin Ukrayna sınırında bulunan Przewodow köyüne kaynağı bilinmeyen bir yerden düşen füze nedeniyle iki kişi hayatını kaybetti.

Hükümet sözcüsü Piotr Müller, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Başbakan Morawiecki, Ulusal Güvenlik Komitesi’ni acil olarak toplantıya çağırdı.” ifadesini kullandı.

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, Rus füzelerinin NATO üyesi Polonya’yı vurduğunu belirterek, “Bu, olayları tırmandıran tehlikeli bir adım. Müttefikimiz Polonya ile tam dayanışma içindeyiz.” dedi.

Rinkevics, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Polonya’nın Ukrayna sınırındaki köyü “Rus” füzelerinin vurduğunu öne sürdü.

Zelenskiy: NATO’nun topraklarına füze fırlatılması ortak güvenliğe yönelik bir Rus saldırısıdır

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rus füzelerinin bugün Polonya topraklarına isabet ettiğini iddia ederek, “NATO’nun topraklarına füze fırlatılması ortak güvenliğe yönelik bir Rus saldırısıdır.” dedi.

Kremlin’den BM’de alınan Rusya’nın Ukrayna’ya tazminat ödemesi kararına tepki

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Rusya’nın Ukrayna’ya savaş tazminatı ödemesine yönelik kabul edilen karara tepki göstererek, “Bu sürecin organizatörleri rezervlerimizin soygununu tamamlamaya çalışıyor. Bu, BM platformunun kullanılarak soygunun resmileştirilmesidir.” dedi.

Zelenskiy, Rusya’nın Ukrayna’da 85 füze saldırısı düzenlediğini bildirdi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın ülke çapında çoğunlukla enerji altyapısına yönelik 85 füze saldırısı düzenlediğini açıkladı.

Füze saldırıları neticesinde Ukrayna’nın enerji sisteminin devre dışı kaldığını söyleyen Zelenskiy, “Ukrayna çapında çoğunlukla enerji altyapısına yönelik 85 füze saldırısı yapıldı.” dedi.

Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı yüzde 36 artış gösterdi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Ocak-Ekim 2022 döneminde Türkiye’nin Rusya’ya gerçekleştirdiği ihracat hacminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 36 artış meydana geldi.

Türkiye bu dönemde Rusya’ya ihracatı 1 milyar 518 milyon dolar artışla toplamda 5 milyar 738 milyon dolara yükselirken, geçtiğimiz yılın ocak-ekim döneminde Rusya’ya ihracat 4 milyar 220 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

ABD, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik füze saldırılarını kınadı

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik bugün düzenlediği füze saldırılarını kınadı.

Sullivan, yazılı açıklamasında, “ABD, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik en son düzenlediği füze saldırılarını kınıyor. Bu füzelerin Kiev’de ve ülkenin başka bölgelerinde insanların yaşadığı binalara isabet ettiği görülüyor.” ifadesini kullandı.

Dünya liderlerinin Bali’deki G20 Zirvesinde insan hayatına ilişkin önemli konuları görüşürken, Rusya’nın Ukrayna halkının hayatını tehlikeye attığının ve temel altyapısını vurduğunun unutulmaması gerektiğini vurgulayan Sullivan, “Rusya’nın bu saldırıları ancak Putin’in savaşının istikrarı bozucu etkisi konusunda G20’deki endişeleri derinleştirmeye hizmet edecektir.” görüşünü paylaştı.

Rusların eylülde yabancı banka hesaplarına para transferi rekora ulaştı

Rusya Merkez Bankası verileri dikkate alınarak yapılan araştırmalar, eylül ayında Rusların yabancı bankalardaki mevduatlara 6,7 milyar dolarlık rekor para transferi gerçekleştirdiğini ortaya çıkardı.

Rus resmi haber ajansı RIA Novosti tarafından yapılan araştırmaya göre Rusların ağustos ayına kıyasla eylülde dörtte bir daha fazla yurtdışına para transferi gerçekleştirdiği gözlemlenirken, yılbaşından bu yana yurt dışındaki Rus vatandaşların mevduatı iki katına çıkarak ilk kez 60 milyar dolar sınırını aştı.

Nabiullina: Yaptırımların amacı, finansal sistemimizi çökertmekti

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, yaptırımlar gibi “ekonomi dışı” risklere hazırlanmanın kolay olmadığını belirterek, “Yaptırımların amacı, finansal sistemimizin kontrol edilemez bir şekilde çökmesine neden olmaktı. Ancak sistemimizin şoklara karşı direncini sürekli olarak artırmıştık ve bu yardımcı oldu.” dedi.

Nabiullina, Rus parlamentosunun alt kanadı Duma’da yaptığı konuşmada, Rusya’nın SWIFT’in alternatifi olarak geliştirdiği SPFS’nin (Mali Mesajlaşma Sistemi) kullanımının hızla arttığını söyledi.

SPFS’nin ülke içindeki bankacılık sisteminde sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam ettiğini anlatan Nabiullina, “Sistem yıllardır çalışıyordu ancak bu yıl bazı bankaların SWIFT sisteminden çıkarılmasıyla SPFS kullanımı yaklaşık yüzde 22 arttı.” ifadesini kullandı.

Gazprom’un BDT dışı ülkelere ihracatı yüzde 43,4 düşüşte

Rusya’nın ulusal enerji şirketi Gazprom’un son 10 buçuk ayda Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) dışı ülkelere doğalgaz ihracatı yüzde 43,4 düşerek 93,2 milyar metreküpe geriledi.

Gazprom’dan yapılan açıklamaya göre, şirketin bu yılın başından 15 Ekim’e kadar olan dönemde doğalgaz üretimi geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 19,2 düşüşle 359,7 milyar metreküpe ulaştı.

2023 Dünya Güreş Şampiyonası’nın ev sahipliği Rusya’dan alındı

2023 Dünya Güreş Şampiyonası, Rusya yerine Sırbistan’da düzenlenecek.

Dünya Güreş Birliğinden (UWW) yapılan açıklamaya göre, Ukrayna’ya saldırısı öncesi Rusya’ya verilen ev sahipliğinin değiştirilmesi kararı alan UWW Yönetim Kurulu, organizasyona talip olan Azerbaycan, Sırbistan ve Türkiye arasında seçim gerçekleştirdi.

AB: Ukrayna Rusya’nın 24 Şubat’tan bu yana işgal ettiği topraklarının yarısını geri aldı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna’nın 24 Şubat’tan bu yana Rusya tarafından işgal edilen topraklarının yüzde 50’sini geri aldığını söyledi.

Borrell, sağlanan askeri yardımlarının “işe yaradığını” ifade etti.

AB’nin bugün başlattığı askeri yardım misyonuna değinen Borrell, “Kombine şekilde, Polonya’da operasyonel düzeyde bir silah eğitim komutanlığı olacak. Almanya’da da özel bir eğitim komutanlığı olacak.” diye konuştu.

Rusya basınından kısa kısa

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, G20 Zirvesi’ne ilişkin, “(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin ve temsilcileri, Ukrayna’daki yasa dışı savaşlarını sona erdirene kadar masada asla meşru bir sandalyeye sahip olmayacak.” ifadesini kullandı.

Rusya’nın Belgorod bölgesinde Ukrayna tarafından gerçekleştirilen füze saldırısında 2 kişinin öldüğü, 3 kişinin yaralandığı bildirildi.

Rusya Merkez Bankası tarafından paylaşılan raporda, ekim ayında ülkedeki yıllık enflasyonun gerilemeye devam ederek yüzde 12,63 olarak gerçekleştiği belirtilirken, fiyatlardaki aylık artışın yüzde 0,18 olarak kaydedildiği açıklandı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 2024’teki Başkanlık seçimleri için adaylığını resmen duyurdu.

Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Aleksey Sazanov, hükümetin 2023’ün başından itibaren kömür ihracatına ek vergi uygulamamaya karar verdiğini bildirdi.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre Euro Bölgesi ekonomisi, 3. çeyrekte rekor enflasyon ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle ivme kaybederek, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,2 büyüme kaydetti.

Polonya, Rus enerji şirketi Gazprom’un Yamal-Avrupa doğal gaz boru hattındaki hisselerine geçici olarak el koyma kararı aldı.

spot_img

Murmansk | Rusya Şehirleri | Мурманск

Kuzey Kutup Dairesi üzerindeki Murmansk şehri sadece Rusya değil dünyanın da en büyük kutup dairesindeki şehridir.Murmansk, Kuzey Kutup Dairesi’nin en büyük şehri ve Murmansk...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort