Avrupalı sanayiciler de neden Türkiye’ye taşınmasın

0
315

Rus gazını alamayan Avrupalı sanayiciler, üretimleri durmasın diye fabrikalarını Türkiye’ye taşıma fikrine nasıl bakar acaba!  İşçilik ucuz, enerji sorunu sıfır…

Bu fikri ilk defa duyduğunuz için tuhaf karşılayabilirsiniz; ilk aklıma geldiğinde bende “olabilir mi acaba?” diye duraksamıştım. Ancak etraflıca düşününce “neden olmasın?” dedim.

Rus boru hatlarını ve gazını kullanmayı red eden bir Avrupa siyaseti var şuan. Bu tutumunu sürdürmeyi kışın donma pahasına, “biraz daha fazla kalın giyiniriz” düşüncesi ile çözmeyi düşünüyorlar. Peki ya fabrikalar, sanayi kuruluşları! Onlar üretimi nasıl sürdürecek?

Avrupa’dan kışı hem daha ucuz hem üşümeden geçirmek için Türkiye’ye gelenler var, üretimini durdurmamak için fabrikasını da Türkiye’ye taşıyanlar neden olmasın?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen hafta bir kez daha ezber bozdu ve Türkiye’nin güvenilir bir gaz geçiş noktası olduğunu kanıtladığını söyledi. Avrupalı tüketiciler de ilgi duyarsa Türkiye’yi gaz merkezi yapabileceklerini söyledi. Türkiye dengeli politikasını sürdürüp çözümsel yaklaşsa da olaya, Avrupalı siyasiler  buna da karşı çıktı. Peki bu çıkmazda sanayiciler ne yapacak?

Türkiye’ye üretim bantlarını kaydırma fikri akıllarına geldi mi bilmem ama her anlamda avantajlı imkanlara sahip. Sorunsuz gaz akışını geçtim, ucuz iş gücü ve lojistik konum açısından da çok avantajlı.  

Şunu çok net ifade edebilirm ki; Türkiye içinden geçtiğimiz şu dönemde ne kadar önemli bir konuma sahip olduğunu bir kez daha gözler önüne serdi.