spot_img
5.7 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 22 Eylül 2022

Rusya’da dün neler oldu? 22 Eylül 2022

Dün, 22 Eylül 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Lavrov, Batı’nın Ukrayna’da çatışmalara taraf olduğunu söyledi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı devletlerin Rusya’yı zayıflatmak için Ukrayna’daki çatışmaları mümkün olduğunca uzatma amacı taşıdığını belirterek, “Böyle bir çizgi, Batılı ülkelerin Ukrayna ihtilafına doğrudan müdahil olması anlamına geliyor ve onları da buna taraf yapıyor.” dedi.

Lavrov, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) yaptığı konuşmada, Ukrayna’da 8 yıl boyunca Ukrayna ordusunun ve milliyetçi oluşumların Donbass sakinlerini öldürdüğünü ve öldürmeye devam ettiğini söyledi.

Donbass’ta yaşayanların Ukrayna anayasası tarafından güvence altına alınan, ana dilleri Rus dilini özgürce kullanma hakkı da dahil olmak üzere haklarını savunmaya karar verdiklerini kaydeden Lavrov, uluslararası yapıların Kiev’i insan hakları alanındaki yükümlülüklerini yerine getirmeye ikna edecek cesareti bulamadığına dikkat çekti.

Lavrov, Ukrayna ordusunun en yüksek komuta kadrosu ve subaylarının yanı sıra diğer devletlerin vatandaşları arasından paralı savaşçıların Ukrayna’daki savaş suçlarına karıştıklarının tespit edildiğini belirterek, 220 kişilik bu isimlerden hesap sorulacağını vurguladı.

Rusya, kolektif Batı’nın askeri makinesiyle karşı karşıya

Rus ordusunun sadece Kiev’in silahlı güçleriyle değil aynı zamanda kolektif Batı’nın askeri makinesiyle de karşı karşıya olduğunu söyleyen Lavrov, Batılı devletlerin amacını artık gizlemediğini dile getirdi.

Lavrov, “Amaçları, kayıplara ve yıkıma rağmen Rusya’yı tüketmek ve zayıflatmak için çatışmaları mümkün olduğunca uzatmak. Böyle bir çizgi, Batılı ülkelerin Ukrayna ihtilafına doğrudan müdahil olması anlamına geliyor ve onları da buna taraf yapıyor. Kolektif Batı tarafından bu çatışmanın kasıtlı olarak körüklenmesi de cezasız kalıyor.” diye konuştu.

Buça’da ölenlerin isimlerinin yayımlanması için BM’ye çağrı

Lavrov, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’i Ukrayna makamlarından Buça’da ölenlerin bir listesini yayımlamasını sağlamaya çağırarak, şunları kaydetti:

“Genel Sekreter’in ve saygıdeğer bakanların huzurunda bir kez daha çağrıda bulunuyorum; lütfen Buça şehrinde cesetleri gösterilen kişilerin adlarını yayımlamaları için Ukraynalı yetkililerin basit bir adım atmasını sağlayın. Bir aydan fazla bunu istiyorum ama kimse cevap vermek istemiyor. Sayın Genel Sekreter, en azından yetkinizi kullanın lütfen.”

Mart sonunda İstanbul’daki Rus ve Ukraynalı müzakerecilerin, Kiev’in önerdiği çözüm parametreleri üzerinde pratik olarak anlaşmalarından birkaç gün sonra Buça’da bir trajedi yaşandığını hatırlatan Lavrov, asılsız şekilde Rusya’nın bu olayda suçlandığını ve Batılıların Rusya’ya karşı yeni yaptırım paketi uyguladığını belirtti.

Medvedev, Rusya’nın Ukrayna’daki bölgeleri korumak için nükleer silah kullanabileceğini söyledi

Rusya Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dmitry Medvedev, Ukrayna’da Donbas ve bazı bölgelerin Rusya’ya dahil edileceğini belirterek, “Bu bölgelerin savunması için sadece seferberlik imkanları değil, aynı zamanda stratejik nükleer silahların da dahil olduğu Rus silahları kullanılabilir.” dedi.

Söz konusu konuşmaya ilişkin üç sonucun bulunduğunu ifade eden Medvedev, “Birincisi, referandum olacak, Donbas cumhuriyetleri ve diğer bölgeler Rusya’ya dahil edilecek. İkincisi, dahil edilen tüm bölgelerdeki savunma imkanları Rusya Silahlı Kuvvetleri tarafından güçlendirilecek.” değerlendirmesinde bulundu.

Medvedev, söz konusu bölgelerin savunmasında nükleer silahların da kullanılabileceğini belirterek, “Üçüncüsü, bu bölgelerin savunması için sadece seferberlik imkanları değil, aynı zamanda stratejik nükleer silahların da dahil olduğu Rus silahları kullanılabilir.” dedi.

NATO Ukrayna’da düzenlenecek referandumu kınadı

NATO, Ukrayna’da ayrılıkçıların düzenlemeyi planladığı sözde referandumu en güçlü şekilde kınadığını duyurdu.

NATO’dan yapılan yazılı açıklamada, Ukrayna’da ayrılıkçıların Rusya Federasyonu’na katılmak için yapacaklarını duyurdukları “sözde referandumun” en güçlü şekilde kınandığı belirtilerek, tehdit veya güç kullanımından kaynaklanan hiçbir toprak kazanımının meşru kabul edilmeyeceğinin altı çizildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Müttefikler, Rusya’nın Kırım’ı gayrimeşru ilhakını asla tanımıyor ve tanımayacak. Ukrayna’nın Donetsk, Lugansk, Zaporijya ve Kherson bölgelerindeki sahte referandumların hiçbir meşruiyeti yoktur ve BM Şartı’nın açık bir ihlali olacaktır. NATO müttefikleri, onların yasa dışı ve gayrimeşru ilhaklarını tanımayacaklardır.”

Hollanda Başbakanı Rutte: Ukrayna’daki savaş bizim savaşımız!

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş için “Bu bizim savaşımız. Rusya ile kelimenin tam anlamıyla savaşta olduğumuzu söylemiyorum ancak bu savaşı kazanmak için Ukrayna’ya tüm kaynaklarla yardım etmeliyiz.” dedi.

Rusya’nın savaşı kazanmaması gerektiğini belirten Rutte, “Bu bizim savaşımız. Rusya ile kelimenin tam anlamıyla savaşta olduğumuzu söylemiyorum ancak bu savaşı kazanmak için Ukrayna’ya tüm kaynaklarla yardım etmeliyiz. Bunu Ukrayna için değil, kendimiz için yapıyoruz.” ifadesini kullandı.

Mishustin: Rusya’nın bütçesi 3 yıl boyunca açık verecek

Rusya Başbakanı Mihail Mishustin, ülkesindeki bütçenin gelecek 3 yıl boyunca açık vereceğini söyledi.

Bütçenin, Rus ekonomisinin yeni koşullarla uyum sağlaması için alınacak önlemleri içerdiğini belirten Mishustin, söz konusu önlemler arasında ihracatın yeniden yönlendirilmesi ve teknolojik bağımsızlığın da bulunduğunu söyledi.

İç talebin karşılanması için hükümetin gerekli harcamaları yapacağını aktaran Mishustin, “Ekonomik büyüme 2024 itibarıyla yüzde 2’yi geçmeli.” dedi.

Bütçe gelirlerinin 2023’te 26 trilyon rubleyi (yaklaşık 435 milyar dolar) geçeceğini bildiren Mishustin, “Harcamaların ise ufak bir artışla 29,5 trilyon rubleye çıkmasını bekliyoruz. Bütçe 3 yıllık planlama boyunca açık verecek. Bütçe açığının kapanması için ağırlıklı olarak hükümet borçlanması yapılacak.” diye konuştu.

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reshetnikov da dün yaptığı açıklamada, Rus hükümetinin vergi gelirlerinden daha fazla para harcadığını söylemişti.

Helikopter kazasında ölen 2 kişinin cenazeleri Antalya’dan Rusya’ya gönderilecek

Denizli’nin Çardak ilçesindeki helikopter kazasında hayatını kaybeden Rusya uyruklu 2 mürettebatın cenazeleri Antalya’ya götürüldü.

Yaşamını yitiren uçuş mühendisi Aleksandr Yakovlev ile uçuş teknisyeni Aleksey Volkov’un, Pamukkale Üniversitesi Hastanesi morgundaki işlemleri tamamlandı.

Kimlik tespitinin ardından konsolosluk yetkilisi tarafından teslim alınan cenazeler, özel bir araçla Antalya’ya yola çıkarıldı.

Cenazelerin buradaki işlemlerinin ardından uçakla Rusya’ya gönderileceği öğrenildi.

Çardak ilçesi yakınlarında dün düşen yangın helikopterinde Rusya uyruklu uçuş mühendisi Aleksandr Yakovlev ile uçuş teknisyeni Aleksey Volkov hayatını kaybetmiş, Türk vatandaşı teknik personel Ömer Kaan Çakır ile Kenan Erdem, Rus vatandaşları kaptan pilot İlya İvesenkho, uçuş teknisyeni Georgii Onvnvchın ve yardımcı pilot Egor Turkov yaralanmıştı.

Gazprom bu yıla ilişkin planladığı yatırımları artırdı

Rus enerji şirketi Gazprom, 2022 yılı için planladığı yatırım tutarını 222 milyar ruble artırarak 1,98 trilyon rubleye (yaklaşık 33,5 milyar dolar) çıkardığını açıkladı.

Sermaye harcamalarının 319 milyar ruble artarak 1,7 trilyon rubleye çıkartıldığı bilgisine yer verilen açıklamada, yatırım programındaki tutarın da 222 milyar ruble artarak 1,98 trilyon rubleye yükseldiği kaydedildi.

Maliye Bakanlığı: Rusya, yurtdışında dondurulan varlıklarını takas edebilir

Rusya Maliye Bakan Yardımcısı Aleksey Moiseev, yabancı ülkelerde dondurulan Rus varlıklarının Rusya’daki yabancı yatırımcıların varlıklarıyla takas edilmesi fikrini desteklediklerini bildirdi.

XIX Uluslararası Bankacılık Forumu’nda konuşan Rusya Maliye Bakan Yardımcısı, yaptırımlar sonucu dondurulan varlıkların yabancı yatırımcılarla takas edilmesinin uygun olduğunu söylerken, bu teklifin halihazırda hükümetin alt komitesinde değerlendirildiğini ifade etti.

Daha önce, Rusya’nın en büyük ikinci kamu bankası VTB Bank’ın başkanı Andrey Kostin, Vedomosti gazetesine verdiği röportajda, Batı bankalarının Rusya’daki varlıklarını yurtdışında dondurulan Rus varlıklarıyla değiştirme teklifine olumlu yaklaştıklarını söylemişti.

Çalışma Bakanlığı, asgari ücretlerin artırılmasını önerdi

Rusya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, asgari ücretlerin artırılması için geliştirdiği yeni yasa tasarısını meclisin alt kanadı Devlet Duması’na sunmaya hazırlanıyor.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, asgari ücretlerin 2023 itibariyle 16 bin 242 rubleye çıkartılması ve aynı zamanda asgari geçim düzeyi tutarının da artırılmasını içeren yasa tasarısının hükümet toplantısında desteklendiği belirtildi.

Sobyanin’den seferberliğe katılan Moskovalılara ek para desteği

Moskova Belediye Başkanı Sergey Sobyanin, devlet başkanlığı kararnamesiyle kısmi seferberliğe başkentten katılacak vatandaşlara Silahlı Kuvvetlerin vereceği aylık maaşa ek olarak 50 bin ruble ekstra para yardım yapılacağını duyurdu.

Buna göre seferberliğe katılacaklar için ek aylık maaşın yanı sıra hafif şekilde yaralananlara tek seferliğine ek olarak 500 bin ruble, ciddi şekilde yaralananlara tek seferliğine 1 milyon ruble, görev sırasında yaşamını yitirenlerin ailelerine de Savunma Bakanlığı’nın ödemeleri ile birlikte ek olarak 3 milyon ruble para ödemesi gerçekleştirilecek.

Böylelikle seferberliğe katılan vatandaşlar 250 bin rubleye kadar aylık gelir elde edebilecek.

Seferberliğe katılacak yedek askerler Rus Silahlı Kuvvetlerinden ne kadar maaş alacak?

Yakutistan askeri komiseri Aleksandr Avdonin, kısmi seferberliğin bir parçası olarak Silahlı Kuvvetler saflarına alınan yedek askerlerin aylık en az 205 bin ruble (62 bin 500 Türk lirası) maaş alacağını belirtirken, bu maaşa ek olarak bölge valiliklerinin belirlediği ek ücretlerin de ödeneceğini söyledi.

Rusya basınından kısa kısa

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ile görüşerek Ukrayna’daki savaşın bitmesi için ülkesinin Rusya üzerindeki etkisini kullanması çağrısı yaptı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Rusya ile Ukrayna arasında 200’den fazla savaş esirinin mübadelesindeki rolü dolayısıyla Türkiye’ye teşekkür etti.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov kısmi seferberliğin 1 milyon vatandaşı kapsadığı iddialarını yalanladı. Peskov, karara karşı yapılan protestolarda gözaltına alınanlara tebligat yapılmasında herhangi bir kanun ihlali olmadığını söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus ordusu, Donetsk ve Lugansk Cumhuriyetleri silahlı güçlerine mensup 55 kişinin, esir değişimi sonucunda Rusya’ya teslim edildiğini bildirdi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya uyguladığı yaptırımlardan en geç yıl sonunda vazgeçmesi gerektiğini söyledi.

Baltık ülkeleri, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in açıkladığı kısmi seferberlik kararı nedeniyle ülkeden kaçanlara sığınma hakkı tanınmayacağını açıkladı.

Rus hükümeti üç yıllık bütçe taslağını onayladı. Federal bütçe gelirlerinin 2023 yılında 26,13 trilyon ruble, harcamalarının ise 29,056 trilyon ruble olması beklenirken, bütçe açığının 2,9 trilyon ruble ya da GSYH’nin yüzde 2’si oranında olması ve ağırlıklı olarak iç borçlanma yoluyla finanse edilmesi öngörülüyor.

Norveç, 2007’de Rusya ile imzaladığı vize anlaşmasını, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş gerekçesiyle askıya aldı.

Ünlü tenisçi Roger Federer kariyerinin son çiftler maçını oynayacak. İsviçreli efsane raket İspanyol Rafael Nadal ile partner olacak. Karşılaşma Londra’daki Laver Cup turnuvası kapsamında Cuma günü oynanacak.

spot_img

Samara | Rusya Şehirleri | Самара

Samara , Rusya ’nın hem sanayi gelişmişliği hem de büyüklüğü bakımından en büyük on şehri arasında yer alıyor.Samara, Volga Federal Bölgesi’nde yer alıyor. 2020...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort