spot_img
5.7 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 21 Eylül 2022

Rusya’da dün neler oldu? 21 Eylül 2022

Dün, 21 Eylül 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Rusya’da askeri kısmi seferberlik ilan edildi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Donetsk, Lugansk, Zaporijya ve Kherson bölgelerinin referandum kararlarını desteklediklerini belirterek, askeri kısmi seferberlik ilan etti.

Putin, tüm devlet kanallarından yayınlanan ulusal sesleniş konuşmasında, Ukrayna’daki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.

Rusya’nın toprak bütünlüğünü, güvenliğini ve egemenliğini korumaya yönelik çeşitli adımlar atılmasının gerektiğine işaret eden Putin, “Her ne pahasına olursa olsun tahakkümlerini sürdürmeye çalışan bazı Batılı seçkinler, bunun için diğer ülkelere ve halklara kabaca kendi iradelerini dayatmaya, sahte tasavvurlarını yerleştirmeye devam etmek için her türlü egemen, bağımsız gelişme girişimini engellemeye, bastırmaya çalışıyorlar.” diye konuştu.

Batı’nın nihai amacının Rusya’yı bölmek ve yok etmek olduğunu belirten Putin, “Açık bir şekilde, 1991’de Sovyetler Birliği’ni bölmeyi başardıklarını, şimdi de Rusya’nın da çok sayıda düşman bölgeye bölünmesinin zamanının geldiğini söylüyorlar.” dedi.

Putin, Batılı ülkelerin sivillere karşı saldırılarla Ukrayna savaşını 2014’te başlattıklarını anlatarak, “Bugünkü Kiev rejimi, Donbas sorununa barışçıl bir çözümü açıkça reddettikten ve nükleer silah elde etme arzusunu açıkladıktan sonra Donbass’ta yeni bir geniş çaplı saldırının kaçınılmaz olduğu kesinlikle açık hale geldi. Bu bağlamda, önleyici bir askeri harekat düzenleme kararı gerekliydi ve mümkün olan tek karardı.” ifadelerini kullandı.

Kısmı seferberlik ilanı

Donbass’taki harekatta yalnızca sözleşmeli profesyonel askerlerin hizmet verdiğini kaydeden Putin, “Ülkemizi, toprak bütünlüğünü ve egemenliğini korumak, vatandaşlarımızı ve özgürleştirilmiş bölgelerdeki insanları korumak için Rusya Savunma Bakanlığı ve Rusya Genelkurmay Başkanlığının kısmi seferberlik ilan edilmesine yönelik tekliflerini desteklemek gerektiğini düşünüyorum. İlgili kararnameyi imzaladım.” dedi.

Putin, seferberlik için yalnızca belirli tecrübedeki vatandaşların askeri hizmet için çağrılacağını ifade ederek, “Sadece yedek asker statüsünde ve özellikle orduda hizmet etmiş, belirli bir askeri kaydı ve ilgili tecrübesi olan vatandaşlar askere çağrılacak. Askeri hizmet için çağrılanlar, özel askeri operasyon deneyimi doğrultusunda ilave askeri eğitim alacaklar.” diye konuştu.

Seferberlik ilanı kapsamında Rus savunma sanayisine de çeşitli talimatların verildiğini vurgulayan Putin, “Savunma sanayisi işletmelerinin başkanları, silah ve askeri teçhizat üretimini artırmak, ek üretim kapasitelerini devreye sokmaya yönelik hedefleri yerine getirmekten doğrudan sorumludur.” dedi.

Ukrayna’daki Donbass, Zaporijya ve Kherson bölgelerinin bağımsızlıkla ilgili referandum kararı almalarını da değerlendiren Putin, “Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri’nin, Zaporijya ve Kherson bölgelerindeki insanların çoğunluğunun geleceklerine dair alacakları kararı destekleyeceğiz.” ifadesini kullandı.

Donbass’ta savaşanlara Rus askeri statüsü verilecek

Putin, Donbass’ta savaşanların ve gönüllülerin, Rus askerleriyle eşit statüde olacaklarını belirterek, “Hükümete ve Rusya Savunma Bakanlığına, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri birliklerinin gönüllülerinin ve savaşçılarının yasal statülerini mümkün olan en kısa sürede tam olarak tanımlaması için talimat verdim. Statüleri, Rus ordusundaki düzenli askerlerinin statüsüne eşit olmalıdır.” dedi.

Batılı ülkelerin Ukrayna’daki sürecin barış yoluyla çözülmesini istemediklerini anlatan Putin, şöyle konuştu:

“Batı, bariz bir şekilde barışçıl çözümden memnun olmuyor, bu yüzden İstanbul’da belirli uzlaşmalara vardıktan sonra Kiev’e doğrudan tüm anlaşmaları rayından çıkarma emri verildi. Rusya’ya karşı saldırgan söylemler kullananlara hatırlatmak isterim ki, bu ülkenin çeşitli silahları var, bazıları NATO ülkelerinin sahip olduğundan daha modern. Toprak bütünlüğümüz tehdit edilirse Rusya mevcut tüm yolları kullanacak, bu bir blöf değil.”

Washington, Brüksel ve Londra’nın, Kiev’e çatışmaları Rusya topraklarına taşıması yönünde talimat verdiklerini ifade eden Putin, “Rus vatandaşları emin olabilirler: Ana vatanımızın toprak bütünlüğü, bağımsızlığımız ve özgürlüğü temin edilecektir. Elimizdeki tüm imkanlarla, bunu tekrar vurguluyorum.” dedi.

İngiltere: Hiçbir propaganda, Ukrayna’nın savaşı kazanıyor olduğu gerçeğini gizleyemez

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Rusya’nın, Ukrayna’nın bazı bölgelerini yasa dışı olarak ilhak etmesinin, “Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in planının başarısızlığa uğruyor olduğunun itirafı” anlamına geldiğini bildirdi.

Wallace, Putin’in ulusa sesleniş konuşmasının ardından yaptığı açıklamada, “Putin’in nüfusunun bir kısmını harekete geçirmeme sözünü tutmaması ve Ukrayna’nın bazı bölgelerini yasa dışı ilhak etmesi, planının başarısızlığa uğruyor olduğunun itirafıdır.” ifadesini kullandı.

Rusya, kısmi seferberlik için 300 bin yedek askeri göreve çağıracak

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, kısmi seferberlik kapsamında toplam 300 bin yedek askerin göreve çağrılacağını söyledi.

Şoygu, ülkede ilan edilen kısmi seferberlik ve Ukrayna’daki savaşla ilgili açıklamalarda bulundu.

Rusya’nın Donetsk ve Lugansk halk cumhuriyetleri topraklarının “kurtarılması” için mücadelesini sürdürdüğünü belirten Şoygu, Lugansk’ın tamamen kontrol altına alındığını, Donetsk’te çalışmaların devam ettiğini, Kherson ve Zaporijya’nın bir kısmının Rus güçlerinin kontrolünde olduğunu hatırlattı.

Şoygu, “Belirlenmiş bir ana görev var, bu görev yürütülüyor. Tamamlanması için her şeyi yapıyoruz.” dedi.

Ukrayna’da Donbass, Kherson ve Zaporijya’daki kontrolün tam sağlanması için kısmi seferberlik ilan edildiğine dikkat çeken Şoygu, cephe hattının 1000 kilometreden fazla olduğunu, böylece bu hattın gerisinde ve hat boyunca güvenliğin güçlendirileceğini bildirdi.

Rusya’nın sadece Ukrayna ordusu değil, kolektif Batı ile de savaş içerisinde olduğunu vurgulayan Şoygu, Ukrayna’nın elindeki Sovyet yapımı silahların neredeyse tükendiğini dile getirdi. Bu yüzden Ukrayna’ya büyük miktarlarda silah tedariki sağlandığını belirten Şoygu, Rusya’nın bu silahlarla savaşma yöntemlerini bulduğunu ifade etti.

NATO’nun bütün uydularının Rus askeri birliklerinin yerini tespit etmek için çalıştığını söyleyen Şoygu, 70’ten fazla askeri, 200’den fazla sivil uydunun bu yönde faaliyet gösterdiğini belirtti.

Ukrayna ordusunun ve Kiev’in tamamen Batılı eğitmenlerin ve küratörlerin kontrolü altında olduğunu savunan Şoygu, son olarak Kiev’e hem eski askeri personel hem de aktif askeri personelden oluşan 150 kişilik bir grubun geldiğini ifade etti.

Ukrayna’da savaşta 5 bin 937 Rus askeri öldü

Ukrayna’daki savaşta 5 bin 937 Rus askerinin hayatını kaybettiğini bildiren Şoygu, yaralı Rus askerlerinin yüzde 90’ının görevlerine geri döndüğünü dile getirdi.

Ukrayna ordusunun kayıpları hakkında da açıklamalarda bulunan Şoygu, “İlk aşamada, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’nin yaklaşık 201-202 bin kişiyi temsil ettiğini, bu süre zarfında 100 binden fazla kayıp verdiğini anlıyoruz. Onlardan 61 bin 207 kişi öldü ve 49 bin 368 kişi yaralandı. Bu önemli kayıptır. 200 bin kişiden biraz fazla orduda 100 bin kayıptan bahsedersek, bu kayıplar ordunun yarısıdır.” şeklinde konuştu.

Şoygu, Ukrayna’nın dördüncü seferberlik sürecini devam ettirdiğini ve neredeyse 300 bin kişinin seferber edildiğini dile getirdi.

Ukrayna tarafından çatışmalara halihazırda 1000’den biraz fazla yabancı paralı savaşçının katıldığını bildiren Şoygu, bazı savaşçıların geri gittiğini, 2 binden fazlasının ise öldürüldüğünü bildirdi.

Rusya’da 25 milyon kişilik seferberlik kaynağının yüzde 1,1’i göreve gidecek

Rusya’da kısmi seferberlik kapsamında toplam 300 bin yedek askerin çağrılacağını söyleyen Şoygu, savaş tecrübesi ve askeri uzmanlığı bulunan büyük bir seferberlik kaynağına sahip olduklarına dikkat çekti.

Şoygu, “Yaklaşık 25 milyon seferberlik için çıkarabileceğimiz kişi var. Dolayısıyla seferberliğin, bir kısmi seferberlik olduğunu anlayabilirsiniz. Bu tam seferberlik kaynağının yüzde 1,1’i.” diye konuştu.

Ülkede öğrencilerin askere alınması ve seferberlik görevine gönderilmesinin söz konusu olmadığının altını çizen Şoygu, mevcut askerlik görevini yapanların da seferberliğe dahil edilmediğini ve Ukrayna’ya gönderilmeyeceğini belirtti.

ABD: Putin’in nükleer silah açıklamasını ciddiye almalıyız

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in nükleer silah kullanma konusundaki açıklamasını “çok ciddiye aldıklarını” ve Rus nükleer konuşlanmasını yakından izlediklerini söyledi.

AB dışişleri bakanları Rusya’nın seferberlik kararı sonrası acil toplanıyor

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin dışişleri bakanları, Rusya’nın 300 bin yedeği askere almayı içeren seferberlik kararı ve Ukrayna’daki ayrılıkçıların referandum açıklaması sonrasında New York’ta acil toplantı yapacak.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, BM Genel Kurulu için New York’ta bulunan bakanları olağanüstü ve özel nitelikli toplantıya çağırdı.

Borrell, gazetecilere açıklamasında, toplantıda ortak bir çizgi benimsemeyi amaçladıklarını söyledi.

“Boyun eğmeyeceğiz, Ukrayna’nın egemenliğini ve demokrasiyi savunmaya tam destek vermeyi sürdüreceğiz.” diyen Borrell, daha büyük zorluklar ve tehditler ortaya çıkmadan önce bu savaşın acilen durmasını istediklerini belirtti.

Macron, uluslararası toplumu “Putin’e azami baskı yapmaya” çağırdı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, uluslararası topluma, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e azami baskı yapması çağrısında bulundu.

New York’ta Birleşmiş Milletlerdeki (BM) nükleer güvenliğe ilişkin toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Macron, Putin’in kısmi seferberlik ilanına ilişkin bir gazetecinin sorusuna “Tabii ki Rusya Devlet Başkanı Putin’in son saatlerde kısmi seferberlik çağrısı yapmayı seçmesini ve ülkesini, ülkesinin gençliğini savaşa sürüklemesini esefle karşılıyorum.” yanıtını verdi.

AB, Rus kömürüne uygulanan yaptırımları hafifletti

Avrupa Birliği (AB), uyguladığı yaptırımların Rusya’dan 3’üncü ülkelere kömür sevkiyatına engel olmadığını, Avrupa şirketlerinin Rusya’dan diğer ülkelere kömür taşımacılığı yapabileceğini, buna finansman ve sigorta gibi hizmetler de sunulabileceğini bildirdi.

Yeni yönergede, AB yaptırımlarının diğer ülkelerin gıda ve enerji güvenliğini etkilemesinden kaçınılacağı belirtildi.

Bu nedenle önceki yaptırım listesinde yer alan bazı malların 3’üncü ülkelere transferine izin verilmesi gerektiğine dikkat çekilen yönergede, gübre, hayvan yemi, odun, çimento, kömür ve ilgili ürünlerin AB şirketleri tarafından veya AB toprakları üzerinden transit geçerek üçüncü ülkelere gönderilebileceği kaydedildi.

Yönergede, bu işleme AB şirketlerinin finansman ve sigorta gibi hizmetleri sunulabileceğine işaret edildi.

Rusya’nın bütçe giderleri gelirlerini aştı

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reşetnikov, ülke ekonomisinin bu yıl yüzde 2,9 küçülmesini beklediklerini belirterek, “Bütçe ağustos itibarıyla açık vermeye başladı. Tüm seviyelerdeki bütçeler şu anda vergi gelirlerinden daha fazla para harcıyor.” dedi.

Enflasyonun yavaşlama eğilimine girdiğini belirten Reşetnikov, “Nisanda yüzde 17,8 ile zirveye ulaşan enflasyon oranının yıl sonu itibarıyla yüzde 12,4 seviyesine düşmesini bekliyoruz.” dedi.

Rusya basınından kısa kısa

Rusya Merkez Bankası, banka ve diğer tüm kredi kuruluşlarına, seferberliğe tabi tutulan yedek askerlere ve ailelerine “kredi tatili” sağlamalarını tavsiye etti. Devlet Duması Başkan Yardımcısı Sergey Neverov, Merkez Bankası’nın seferberlik kapsamında askeri operasyonlara katılanların kredi ödemelerinin ertelenmesi tavsiyesine uymayan kuruluşların çıkartılacak yasayla cezalandırılacağını söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, BM Güvenlik Konseyi daimi üye sayısının arttırılması çağrısında bulundu. BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada BM Güvenlik Konseyi’nde özellikle Afrika, Latin Amerika ve Karayip ülkelerine yer ayırılmasını gerekli gördüğünü söylerken, BM üyelerinin nadir ve acil durumlar dışında veto kullanmaktan kaçınması gerektiğini ekledi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Ukrayna’daki çatışmanın bir tarafı haline gelmenin eşiğinde olduğunu söyledi. Newsweek dergisine verdiği röportajda Moskova’nın ABD’li paralı asker ve askeri danışmanların savaş alanındaki varlığını kaydettiğini aktardı.

spot_img

Moskova’da nereye gidilir: Başkentte en çok ziyaret edilen 50 nokta

Moskova'da nereye gidilir, Moskova'da görülmesi gereken en önemli yerler, Moskova'da nereye yapılmalı, Moskova'da yapılacak şeyler...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort