Rusya’da Dün Neler Oldu? 11 Ağustos 2022

0
270

Dün, 11 Ağustos 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

-Rusya Federasyonu’nda yeni bir COVID türü “deltacron” ile altı enfeksiyon vakası tespit edildi. Hastaların hastalığı hafif geçirdikleri belirtildi. Mart ayından bu yana ilk kez 24 saatlik bir süre içinde 25 bin 800’den fazla COVID-19 vakası kaydedildi.

-Rusya’da yıllık enflasyon temmuzda bir önceki aya kıyasla yüzde 15,9’dan yüzde 15,1’e düştü. Rusya Federal İstatistik Kurumunun (Rosstat) açıkladığı verilere göre, ülkede gıda ürünlerinin fiyatı temmuzda yıllık bazda yüzde 16,8 artış gösterdi.

-“Pervıy Kanal” ın eski editörü Marina Ovsyannikova ev hapsine alındı. Ovsyannikova, Rus Silahlı Kuvvetleri hakkında sahte haberler yaymakla suçlanıyor.

-Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Ruslara AB ülkelerine giriş için turistik Schengen vizesi verilmesinin yasaklanmasına karşı çıktı. Alman Şansölyesi bir basın toplantısında “Böyle bir gelişmeyi hayal etmekte çok zorlanıyorum” dedi. Scholz ayrıca Rus petrolüne tavan fiyat getirilmesi konusunda uluslararası toplumun çoğunluğu ile mutabakata varılması gerektiğini söyledi ve Kiev’e önemli miktarda silah yardımına devam etme sözü verdi.

-Raspadskaya şirketinin yönetim kurulu yılın ilk yarısı için bir temettü önermedi. Alternatif bir temettü ödeme aracı düşünülmüyor.

-Letonya Saeima’sı Rusya’yı terörizmi destekleyen bir devlet olarak ilan etti. Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Maria Zakharova kararın gerçeklere dayanmadığını ve yabancı düşmanlığının bir tezahürü olduğunu söyledi.

-Estonya makamları 18 Ağustos’tan itibaren Ruslar için vizeleri ve ülkeye girişleri kısıtlıyor. Giriş kısıtlaması Estonya tarafından verilen Schengen vizesi sahipleri için geçerli olacak. Özellikle uzun süreli ikamet izni sahipleri, yakın akrabalarını ziyaret edenler ve Rus diplomatlar ile aile üyeleri için bu kısıtlama geçerli olmayacak.

-Mahkeme, Serpukhov bölgesinin eski başkanına altı ay hapis cezası verdi. Aleksandr Shestun bir yargıcı öldürmekle tehdit etmek ve yaralamak, mahkemeye saygısızlık ve bir hükümet temsilcisine hakaret etmekle suçlandı.