Rusya’da hızlı ödeme sistemi SBP’de rekor artış

0
245

Rusya’da son günlerde kullanımı artan hızlı ödeme sistemi SBP şimdiden bir önceki yılın tümünde yapılan işlem sayısını aştı.

Hızlı ödeme sistemi SBP, Rusya’da en çok tercih edilen ödeme sistemi olma yolunda ilerliyor. Hızlı Ödeme Sistemi’nde ilk altı ayda 5,4 trilyon ruble değerinde 1 milyardan fazla işlem yapılarak 2021’in tamamında görülen rakamlar aşıldı.

Merkez Bankası’nın verilerine göre 211 Rus bankası halihazırda Hızlı Ödeme Sistemi’ne bağlı durumda. Hızlı Ödeme Sistemi’nin 2019’da faaliyete geçmesinden bu yana işlem hacmi şimdiden 11 trilyon rubleyi aşmış durumda. Sadece bu yılın ikinci çeyreğinde bu rakam bir önceki yıla göre üç kat daha fazla arttı ve 3 trilyon rubleye ulaştı.

Ruslar tarafından SBP ile yapılan işlemlerin sıklığı da artıyor. Bu yılın ikinci çeyreğinde her bir kullanıcı Hızlı Ödeme Sistemi’nde ortalama 13 işlem gerçekleştirdi. Bir çeyrek önce bu gösterge on işlemdi. Sistem hayata geçtiğinden buyana 63 milyon Rus vatandaşı tarafından kullanıldı. 

Sistem başlangıçta transfer yapmak için uygun bir araç olarak ilgi gördü ve hala da o amaçla kullanılıyor. Ancak yaptırımlardan sonra ve kredi kartlarının kullanımında yaşanan bazı sorunlar baş gösterince Rus vatandaşları SBP’ye daha fazla ilgi göstermeye başladı. 2022’nin ikinci çeyreğinde 48 milyondan fazla vatandaş Hızlı Ödeme Sistemi aracılığıyla yaklaşık 3 trilyon ruble değerinde 578 milyon transfer gerçekleştirdi.