spot_img
7.7 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 1 Ağustos 2022

Rusya’da dün neler oldu? 1 Ağustos 2022

Dün, 1 Ağustos 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin, Rusya’nın zararına metal ihracatı yapmayacağını söyledi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı ülkelerinin Rus metalurji işletmelerine uyguladığı yaptırımların dünya ekonomisinin çıkarlarına ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) ilkelerine aykırı olduğunu belirterek, “Rusya, buna rağmen eşit temelde işbirliği yapmaya hazır olan tüm ülkeler için güvenilir bir metal tedarikçisi olmaya devam edecek, ancak zararına ihracat yapmayacaktır” diye konuştu.

Ülkedeki metalurji kompleksinin gelişimi üzerine düzenlenen bakanlar kurulu toplantısında konuşan Rus lider, “Rusya, bugün siyasi görüşü ne olursa olsun yabancı alıcılar ve ortaklar için her zaman güvenilir ve sorumlu bir metalurji ürünleri tedarikçisi olacaktır” ifadelerine yer verirken, öte yandan Rusya’ya karşı açıkça düşmanca davranan ülkelere zararına metal ihracatı yapmayı da düşünmediklerini de vurguladı.

Rusya’da nakit dolar ve Euro çekimine yönelik kısıtlamalar uzatıldı

Rusya Merkez Bankası, ülkede nakit Euro ve dolar çekimine yönelik kısıtlamaların 6 ay daha uzatıldığını bildirdi.

Rusya Merkez Bankasından yapılan yazılı açıklamada, ülkeye yönelik yaptırımlar nedeniyle nakit döviz çekimine yönelik kısıtlamaların devam etmesinin gerektiğine işaret edildi.

Rus mali kurumlarının Batılı ülkelerden nakit döviz alamadığı kaydedilen açıklamada, söz konusu nedenden ötürü döviz çekimine yönelik kısıtlamaların 9 Mart 2023’e kadar uzatıldığı kaydedildi.

Rusya’da yaptırımlar nedeniyle 9 Mart’ta döviz satışlarına bazı yasak ve sınırlamalar getirilmişti.

Dünya, Ukrayna’dan tahıl sevkiyatının başlamasını memnuniyetle karşıladı

Türkiye, Ukrayna, Rusya ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında 22 Temmuz’da yapılan tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamında ilk geminin bugün Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan çıkması birçok ülke ve uluslararası örgüt tarafından memnuniyetle karşılandı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Genel Merkezi’ndeki konuşmasında, “Bu çabaları takdir ediyorum ve Türkiye’ye liderliği için minnettarım.” dedi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ukrayna tahılının ilk sevkiyatını yapılmasını memnuniyetle karşıladığını belirterek, “Müttefikimiz Türkiye’ye oynadığı çok önemli rol için teşekkür ediyorum.” ifadesini kullandı.

BM Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü David Beasley, Razoni isimli geminin limandan ayrıldığı anın görüntülerine de yer verdiği Twitter paylaşımında, “Ukrayna tahılını taşıyan gemi, şubat ayının sonundan bu yana ilk kez Odessa’dan, Karadeniz limanından resmen ayrıldı. Bu ilerlemedir. Bu umuttur. Böyle devam edelim.” ifadelerine yer verdi.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu sözcülerinden Peter Stano, düzenlediği basın toplantısında, “AB, 22 Temmuz’da Karadeniz tahıl girişiminin imzalanmasının ardından ilk ticari geminin Odessa Limanı’ndan ayrılmasını memnuniyetle karşılıyor.” diye konuştu.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Ukrayna’nın Odessa Limanı’ndan tahıl yüklü ilk ticari geminin çıkmasının “olumlu” olduğunu belirterek, “Anlaşmaların, tüm taraflarca uygulanacağını ve etkin şekilde çalışacağını umuyoruz.” dedi.

Ukrayna’nın Odessa Bölgesi Askeri Vali Danışmanı Yuriy Dimçoglo, yaptığı açıklamada, İstanbul’da imzalanan tahıl anlaşmasının, Türkiye’nin bölgede büyük bir güce sahip olduğunu bir kez daha gösterdiğine dikkati çekti.

Polonya Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, telefonda görüştüğü Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayesinde Rusya, Ukrayna ve BM arasında yapılan tahıl koridoru anlaşması için tebriklerini iletti.

Fransa Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada BM himayesinde akdedilen anlaşmanın zaman içinde devam ettirilmesi gerektiği aktarılırken, “Bu bağlamda Fransa, Birleşmiş Milletler ve Türkiye’nin seferberliğini memnuniyetle karşılamakta.” denildi.

İtalya Dışişleri Bakanlığının resmi Twitter hesabından yapılan paylaşımda, “İtalya, ilk tahıl sevkiyatını gerçekleştirecek geminin Odessa Limanı’ndan hareket etmesini memnuniyetle karşılıyor. Küresel gıda krizini hafifletmek için bu ihracatın mevcut taahhütler doğrultusunda devam etmesini sağlamak gerekiyor.” ifadeleri yer aldı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christofer Burger, Berlin’de düzenlediği basın toplantısında, “İlk tahıl gemisinin Odessa Limanı’ndan ayrılmış olmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Bu, artan gıda krizinde bir umut ışığıdır.” dedi.

Norveç Dışişleri Bakanlığının Twitter’dan yayımladığı açıklamada, BM ve Türkiye’ye “ulaşımın kolaylaştırılmasında önemli rol oynadığı için” teşekkür edildi.

İsveç Dışişleri Bakanı Ann Linde de Twitter’dan yaptığı açıklamada, tahıl yüklü geminin küresel gıda güvensizliğini azaltmaya yardımcı olacağını ifade etti.

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), dün sabah Odessa Limanı’ndan tahıl yüklü ilk geminin yola çıktığını açıklamıştı. Tahıl sevkiyatı anlaşması kapsamında Odessa Limanı’ndan hareket eden mısır yüklü ilk geminin yarın İstanbul’da olacağı bildirilen açıklamada, “Razoni” isimli geminin Lübnan’ın Tripoli Limanı’na gideceği kaydedilmişti.

Rusya’da imalat PMI düşüşte

Uluslararası finansal araştırma kuruluşu S&P Global’e bağlı analitik ajans IHS Markit tarafından yayınlanan verilere göre, Rusya’nın imalat sanayi Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) temmuz ayında 50,3 puana geriledi.

Bir önceki ay 50,9 olarak kaydedilen imalat PMI endekslerinde temmuz ayında kaydedilen düşüşle birlikte Rusya’da üretim koşulları ve hacimlerinde daha düşük bir azalma gözlemlendiği vurgulanan IHS Markit raporunda, bununla birlikte diğer aylarda hissedilen sipariş sayısındaki azalmanın yerini iyileşmeye bıraktığı da belirtildi.

Tarım Bakanlığı, ağustos ayı ayçiçek yağı ihracat vergilerini belirledi

Tarım Bakanlığı, ağustos ayında Rusya’dan ayçiçek yağı ihracatı üzerindeki vergiyi ton başına 8 bin 400 rubleden 15 bin 897 rubleye yükseltti.

Hükümet kararı sonrası temmuz ayı için Rusya’dan ayçiçek yağı ihracatı vergisini dolar cinsinden ruble olarak yeniden hesaplayan bakanlık, ayçiçek yağı ihracatında uygulanacak vergiyi ton başına bin 873 dolarlık gösterge fiyat üzerinden hesaplarken, bununla birlikte ton başına 304,3 dolarlık piyasa fiyatı üzerinden hesapladığı ayçiçeği küspesi (tohumu) ihracat vergisinin ton başına 2 bin 265 ruble olacağını açıkladı.

Antalya’ya giden Rus turist sayısı belirlendi

Batı yaptırımları sonrası ulaşımda yaşanan sorunlar nedeniyle Rus turist sayısında düşüş yaşanması beklenen Türkiye’nin tatil cenneti Antalya’yı bu yılın ilk 7 ayında kaç Rus turistin ziyaret ettiği belirlendi.

Antalya Valiliği tarafından yapılan açıklamada, şehre 2022 yılının 7 aylık döneminde hava yoluyla gelen turist sayısının 6 milyon 688 bine ulaştığı bildirilirken, Rusya, bu dönemde, 1 milyon 275 bin 353 misafirle Almanya’nın ardından ikinci sırada yer aldı.

Rusya, eski İngiltere Başbakanı Cameron dahil 39 İngiliz vatandaşına yaptırım kararı aldı

Rusya Dışişleri Bakanlığı, eski İngiltere Başbakanı David Cameron dahil 39 İngiliz vatandaşının ülkeye girişine yasak getirildiğini bildirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, İngiltere’nin, Rusya’nın siyaset, ekonomi ve medya temsilcilerine yönelik yaptırım uyguladığı anımsatıldı.

Bu nedenle İngiltere’nin bazı siyasetçiler, iş insanları ve gazetecilerinden oluşan 39 kişinin yaptırım listesine alındığı belirtilen açıklamada, söz konusu isimlerin Rusya’ya girişine yasak konulduğu kaydedildi.

Açıklamanın devamında, yaptırım listesine alınan 39 kişinin isimleri yayımlanırken, listede, eski İngiltere Başbakanı David Cameron da yer aldı.

FT: Batı, enerji krizinin şiddetlenmesi riski nedeniyle Rus petrolüne yönelik yaptırımları erteledi

Londra merkezli uluslararası iş gazetesi Financial Times (FT), Batı ülkelerinin artan yakıt fiyatları ve küresel enerji arzındaki azalma korkuları nedeniyle Rus petrolünün satışını sınırlandıracak önlemler almaktan kaçınmaya karar verdiğini yazdı.

Lipton, Saito ve Brooke Bond Rusya’dan ayrılacak

Uluslararası çay şirketi Ekaterra’nın basın servisi Rusya Federasyonu’ndaki faaliyetlerine son verme kararı aldığını bildirdi.

Şirket tarafından yapılan açıklamada, Rusya ve Ukrayna arasındanki gerilimle oluşan mevcut durumun Ekaterra’nın Rusya’daki işinin istikrarlı bir şekilde gelişmesine izin vermediği için böyle bir kararın alındığı belirtildi.

Ekaterra’nın pazardan çıkması, Lipton, Saito ve Brooke Bond çay markalarının 2022’nin sonunda artık Rusya’da üretilemeyeceği anlamına gelirken, şirket, yıl sonunda Rusya pazarında satışlarını ve dağıtımını tamamen durduracak.

Rus basınından kısa kısa

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Kharkov’da ABD yapımı 2 HIMARS çok namlulu roketatar ile Odessa bölgesinde Harpoon gemisavar füze sistemini vurduklarını bildirdi.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve Rusya gibi OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubu, 1 Ağustos 2022 itibariyle günlük petrol üretim hacmini 648 bin varil artırdı.

Formula Kino ve Cinema Park sinema salonlarını çatısı altında toplayan United Cinemas, farklı yasal yollarla sinema salonlarında Hollywood filmleri göstermeye başlayacağını duyururken, daha sonra bu uygulamanın cezaya tabi olması üzerine etkinliklerini iptal etti.

Ukrayna’daki askeri operasyonun başlamasıyla Rusya’ya karşı birçok yaptırım paketi açıklayan Avrupa Birliği (AB) beşinci yaptırım paketine dahil edilen kömür ithalatı yasağı, 1 Ağustos 2022 itibariyle yürürlüğe girdi.

Rusya Maliye Bakanlığı, 1 Ağustos itibariyle ham petrol üzerindeki ihracat vergisini 2,2 dolar düşürerek ton başına 53 dolara çekti.

Nisan ayında Rusya’dan ayrılacağını duyuran Zewa, Libresse ve Libero marka ürünleri çatısı altında bulunduran İsveçli kişisel bakım ürünleri üreticisi Essity, yerel üreticilerden hammadde edebildiğini bildirerek ülkedeki fabrikalarında temel kağıt ürünleri üretimine devam etmeye karar verdi.

Rusya’da 24 saat içinde 10 bin 824 kişiye COVID-19 enfeksiyonu teşhisi konuldu. Geçtiğimiz hafta 100 bin kişiye düşen coronavirüs hızı yüzde 50,2 olarak gerçekleşmiş, daha sonra ise yüzde 67,6 oranında artmıştı.

Sovyetler Birliği’nin istihbarat servisi KGB’nin son başkanı Vadim Bakatin 84 yaşında hayatını kaybetti. 

spot_img

Tataristan

Tataristan,  Rusya Federasyonu’na bağlı, özerk bir cumhuriyettir. Volga Federal Bölgesi'ne bağlı Tataristan, Volga Ekonomik Bölgesi'nin bir parçasıdır.Rusya'nın, Avrupa kısmının merkezinde, Doğu Avrupa Ovası'nda,...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort