Türkiye’de hiç bu kadar çok Rus plakalı araç görmemiştik!

0
1458

Türkiye’nin hemen hemen her şehrinde daha önce hiç olmadığı kadar çok Rus plakalı özel araç görmeye başladık. 

Tarihte bir ilk yaşanıyor. Avrupa’dan özellikle de Almanya, Fransa ve Hollanda’daki gurbetçiler genellikle araçları ile yurda dönerlerken otoyollarımızda sıkça karşılaşırdık. Bu yolculuğun “Sıla Yolu” gibi bir de adı var. Hatta yaşanan yol çilelileri birçok filme konu olmuştu. En akılda kalan ve Türk sinemasının kült filmlerinden sayılan Sarı Mercedes gibi çok film var bu konuda.

Rusya’dan ise bu yıla kadar çok az sayıda araç giderdi. Rusya’daki vatandaşlarımızın pek de tercihi değildi… Ne zaman ki uçak bileti fiyatları iki bin dolarlara geldi, hem Rusya’da yaşayan vatandaşlarımız hem de Türkiye’ye tatile giden Ruslar, araçları ile gidip gelmeye başladı. Hatta Rusya’nın güneyindeki şehirlerde yaşayan Ruslar, tatillerine düşünmeden araçla gidiyor.

Düşünün dört kişilik bir aile uçak ile seyahat ettiğinde yaklaşık 8 bin dolara denk geliyor. Başka bir deyiş ile 480 bin ruble, 140 bin TL civarında bir rakam tutuyor. Bu rakam küçük bir servet gibi ve sadece yol parasına verilmesi insanların zoruna gidiyor.  

Ayrıca uzayan yol süresi ve havaalanında da bekleme süreleri eklenince; insanlarda “geze geze giderim” fikri ortaya çıktı. Ve hiç olmadığı kadar Rusya-Türkiye yollarında Rus plakalı özel araç görülmeye başlandı.

Türk basını henüz fark etmedi yoksa Kapıkule sınır kapısındaki gurbetçi çilesi benzeri bir de Rusya – Türkiye gidişinden haber çekerlerdi. Hem de daha beter bir çile ile. Çünkü Avrupa yolları ile buradaki yollar kıyas bile kabul etmez.

Ancak Rus gümrüğü çok hızlı organize olarak özel araç giriş-çıkış işlemleri için personel sayısı ve kontrol noktasını arttırarak fiziki iyileştirme ile bu yoğunluğa hızlı bir tepki vermiş gözüküyor. Bu yaz aracı ile Türkiye’ye gitme fikri arttı ve bunun her yıl giderek katlanacağını düşünüyorum.