spot_img
3.4 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 29 Haziran 2022

Rusya’da dün neler oldu? 29 Haziran 2022

Dün, 29 Haziran 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Zakharova, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya kararını değerlendirdi

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, bir gün önceki Madrid Zirvesi’nde Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğine vetosunu kaldırma kararını değerlendirdi.

Zakharova, Türkiye’nin Finlandiya ve İsveç’in Kuzey Atlantik İttifakı’na girmesine rıza gösterdiğine ilişkin Sputnik radyosuna verdiği demecinde, NATO’nun ‘Değnek Terbiyesi’ olan bir yapı olduğunu kaydederek, “NATO’da zaten ittifak üyelerinin bazı aktörlerle aynı fikirde olup olmadığına bakılmaksızın karar veriliyor. Değnek ile terbiyeyi meşrulaştıran NATO yapısı, birçok mutlak ilke ve gücün bulunduğuna inanan ve çoğulculuk ilkesini benimseyen ülkelerin anca kendisine ayrılan çerçevede eşit ve özgür olabileceğine inanıyor” diye konuştu.

NATO üyesi ülkelerin değnek ile terbiye edilen bir yapının üyesi olduğundan şüphe duymadıklarını aktaran Zakharova, bu durumun Madrid Zirvesi’nde bazı NATO üyelerinin yaklaşımlarındaki mutlak tutarsızlığı ile bir kez daha kanıtlandığının altını çizdi.

Putin: Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusunda bizi endişelendirebilecek bir şey yok

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Finlandiya ve İsveç’in ileride NATO üyesi olmasının kendilerini endişelendirmediğini söyledi.

Türkmenistan’ın ev sahipliğinde başkent Aşkabat’ta düzenlenen 6. Hazar Denizi Ülkeleri Liderler Zirvesi’nin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Putin, Türkiye-İsveç-Finlandiya arasındaki üçlü muhtırayı değerlendirdiği konuşmasında, Rusya’nın İsveç ve Finlandiya ile sorun yaşamadığını belirterek, “Ne toprak sorunumuz ne de anlaşmazlıklarımız var. Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği konusunda bizi endişelendirebilecek bir şey yok.” dedi.

“NATO’nun Soğuk Savaş’ın kalıntısı olduğunu” belirten Putin, “NATO, ABD’ye dış siyasetinin bir enstrümanı olarak uydularını kendisinin buyruğu altında tutmak için lazımdır.” dedi.

NATO’nun Stratejik Konsept belgesinde Çin ilk kez, Rusya ise doğrudan tehdit olarak yer aldı

NATO liderlerinin Madrid Zirvesi’nde kabul ettiği yeni Stratejik Konsept belgesinde Çin ilk defa tehdit unsuru olarak zikredilirken, stratejik ortak sayılan Rusya ise bu kez “en önemli ve doğrudan tehdit” olarak sınıflandırıldı.

“Rusya, müttefiklerin güvenliğine yönelik en önemli ve doğrudan tehdittir. Zorlama, yıkma, saldırganlık ve ilhak yoluyla etki ve doğrudan kontrol alanları oluşturmaya çalışıyor.” değerlendirmesine yer verilen belgede Rusya’nın bu amaçlarına ulaşmak için NATO müttefiklerine ve ortaklarına karşı geleneksel yöntemlerin yanı sıra siber ve hibrit araçlar kullandığı kaydedildi.

Belgede “NATO çatışma istemiyor ve Rusya için hiçbir tehdit oluşturmuyor. Rusya’nın tehditlerine ve düşmanca eylemlerine birleşik ve sorumlu bir şekilde yanıt vermeye devam edeceğiz. Ancak, riskleri yönetmek ve azaltmak için Moskova ile iletişim kanallarını açık tutmaya istekliyiz.” ifadelerine yer verildi.

Rusya’dan Türkiye’ye kömür ithalatı yarı yarıya azaldı

Rusya’nın Türkiye’ye Ocak-Nisan 2022 döneminde gerçekleştirdiği kömür ihracatının 2,5 milyon tona gerilediği kaydedilirken, geçen yılın aynı döneminde Rusya’nın kömür ihracatının 5,2 milyon ton olduğu ifade edildi.

Kommersant gazetesi tarafından Türkiye İstatistik Kurumu verilerine dayanılarak paylaşılan haberde, Türkiye’nin Rus kömürü için şimdiye kadarki en büyük açık pazarlardan biri olduğu vurgulanırken, uzmanlar, ihracat hacimlerindeki düşüşün Rusya’nın Avrupa Birliği’nin (AB) kömür ithalatına getirdiği yaptırımlar öncesi Rus kömür üreticilerinin Karadeniz limanlarından Avrupa’ya kömür sevkiyatını en üst düzeye çıkarmaya çalışmasından kaynaklandığını söyledi.

Merkez Bankası, yurtdışına para transferi limitlerini artırmaya hazır

Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, ülkedeki işletmelerin tedarik zincirlerini yeniden inşa etmesi ve mevcut ekonomik koşullara uyum sağlamasını kolaylaştırmak için yurtdışına para transferi limitlerinin kısa zamanda kaldırılması gerektiğini bildirdi.

Rusya Sanayici ve Girişimciler Birliği (RSPP) Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Nabiullina, Merkez Bankası’nın mevcut kurallar gereği yurtdışına aylık 150 bin dolarlık para transferi limitlerini önemli ölçüde artırmaya hazır olduğunu vurgularken, “Hem bireyler için hem de tüzel kişiler için bu miktarı önemli ölçüde artırmaya hazırız. Bu limiti iptal etmeyi bile düşündük ama bunun için mevzuatın değiştirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

ABD Hazine Bakanlığı Rus oligarkların 30 milyar dolarlık varlığının dondurulduğunu açıkladı

ABD Hazine Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasının ardından yaptırım uygulanan Rus oligarklara ait 30 milyar dolar değerindeki varlığın dondurulduğunu bildirdi.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rus Elitleri, Vekilleri ve Oligarkları (REPO) Görev Gücü’nün yaptırım uygulanan Rusların varlıklarını bloke etmek veya dondurmak, finansal sisteme erişimlerini büyük ölçüde kısıtlamak için çok taraflı koordinasyondan yararlandığı aktarıldı.

Açıklamada, REPO Görev Gücü’nün faaliyete girdiği ilk 100 günde yaptırım uygulanan Rus oligarklara ait 30 milyar dolarlık varlığın bloke edildiği veya dondurulduğu kaydedildi.

Rusya Merkez Bankası’nın yaklaşık 300 milyar dolarlık varlığının dondurulduğu belirtilen açıklamada, yaptırım uygulanan Rusların sahip olduğu yatlar ve lüks gayrimenkule de el konulduğu bildirildi.

Polyanskiy: BM, Zelenskiy’den bıkmaya başladı

Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimî Temsilci Yardımcısı Dmitry Polyanskiy, BM Güvenlik Konseyi üyelerinin Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’den bıkmaya başladığını belirterek, “BM’de Ukrayna teması artık herkesi yordu” diye konuştu.

Zelenskiy’nin kendi isteğiyle salı günü düzenlenen BM Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) video konferans formatında katılarak yaptığı açıklamaları değerlendiren Polyanskiy, tiyatro oyunlarının artık BM üyelerini yormaya başladığını hissettiklerini vurgularken, “Provoke edici konuşmaları, Güvenlik Konseyi’nin salı günkü toplantısında tartışma derecesini yükseltmeye yardımcı olmadı. Zelenskiy’nin Rusya karşıtı sözleri içeren ve nisanda yaptığı ilk konuşmayı herkes ayakta alkışlamıştı. Ancak bu seferki konuşmasında Rus karşıtı söylemleri ve tiyatro oyunlarının hiçbiri BM’deki tartışma derecesini yükseltmeye yardımcı olmadı” ifadelerini kullandı.

Pakistan, yaptırımlar uygulanmazsa Rusya’dan petrol ithal etmeye istekli

Pakistan Enerji Bakanı Yardımcısı Musadık Mesud Malik, uluslararası yaptırımların uygulanmaması halinde İslamabad’ın Rusya’dan petrol ithal etmeye istekli olduğunu bildirdi.

Geo News televizyonuna konuşan Malik, Pakistan’ın Rusya’dan ucuz petrol ithal etme fikrine açık olduğunu söyledi.

Malik, İmran Han liderliğindeki eski hükümet döneminde İslamabad ile Moskova arasında ucuz petrol ithalatı konusunda resmi bir anlaşma yapılmadığını ancak Pakistan’dan Rusya’ya konuyla ilgili bir mektup gönderildiğini ifade etti.

İktidara gelmelerinin ardından koalisyon hükümetinin konuyu takip etmeye çalıştığını vurgulayan Malik, ancak Rusya’dan bir cevap almadıklarını dile getirdi.

Rusya’dan Türkiye’ye Suriye uyarısı

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Rusya’nın Türkiye’yi Suriye’nin kuzeyinde gerilimi tırmandıracak adımlardan kaçınma çağrısı yaptığını söyledi.

Dışişlerinde düzenlenen basın toplantısında bir soru üzerine Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki Kürt oluşumlara karşı hazırlandığı askeri harekâtı değerlendiren Zakharova, “Türk ortaklarımızı oradaki gerilimi tehlikeli şekilde tırmandırabilecek adımların kaçınmaya çağırıyoruz. Suriye’nin meşru hükümetinin mutabakatı olmadan yürütülecek herhangi askeri harekatın ülkenin egemenlik ve toprak bütünlüğünü ihlal ettiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Siluanov: Dolardaki düşüşe müdahale edebiliriz

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Maliye Bakanlığı ve Ekonomik Kalkınma Bakanlığı’nın 2022’de döviz müdahaleleri için bütçe fonlarının bir kısmını feda etmeye hazır olduğunu açıkladı.

Rusya Sanayici ve Girişimciler Birliği (RSPP) Genel Kurul Toplantısı’nda konuşan Siluanov, dövize müdahale konusunda herhangi bir karar alınmadığını hatırlatırken, “Ancak Maksim Gennadyevich (Ekonomik Kalkınma Bakanı Maksim Reshetnikov) ve ben, rubledeki istikrarın sağlanması için bütçenin bir kısmını feda etmeye hazırız. Bu yıl için ilkemiz tüm gelirlerin giderlere yönlendirilmesi. Buna rağmen halihazırda elde edeceğimiz yüksek petrol ve gaz gelirlerinden daha fazla bütçe harcaması kararı almış durumdayız. Ama planlanan giderlerin bir kısmı atlanabilir ve yüksek petrol ve gaz gelirleri döviz piyasasına müdahalelerde kullanılabilir” ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanı Johnson: Putin kadın olsaydı Ukrayna’yı işgal etmezdi

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kadın olsaydı Ukrayna’yı işgal etmeyeceğini iddia etti ve savaşın “toksik maskülinitenin mükemmel bir örneği” olduğunu savundu.

Johnson, Alman ZDF televizyon kanalına verdiği röportajda, Putin’in Ukrayna’yı işgalini “delice ve maço” olarak niteledi.

Putin’den Johnson’a İngiltere tarihi dersi

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’un “Rusya Devlet Başkanı kadın olsaydı, savaş olmazdı” yönündeki açıklamasını değerlendiren Putin, “eski İngiltere Başbakanı Margaret Thatcher’in Falkland Adaları için Arjantin’e karşı savaş başlattığını” anımsattı.

Putin, “Bir kadın savaşı başlatma kararı aldı. Falkland Adaları nerede ve İngiltere nerede? Bunun sebebi, emperyalist hırslar ve emperyalist statünün onaylattırılmasıdır. Bu nedenle mevcut İngiltere Başbakanı’nın bugün olanlarla ilgili atıfları yanlıştır.” dedi.

Bulgaristan’da Moskova yanlıları, Rus diplomatların sınır dışı edilmesine tepki gösterdi

Federasyonu’nun Sofya Büyükelçiliğinde görev yapan 70 personelin “istenmeyen kişi” ilanı, ülkedeki Moskova yanlısı sol siyasi çevrelerinin sert tepkisine neden oldu.

En sert tepki, Parlamentoda Petkov’un eş başkanlığını yaptığı Değişime Devam (PP) partisinin liderliğindeki hükümet koalisyonu üyelerinden Bulgaristan Sosyalist Partisinden (BSP) geldi.

Ülkeyi 1989’a dek yöneten eski Komünist partinin mirasçısı, Rusya yanlısı BSP’nin lideri Korneliya Ninova, Petkov’un yeniden başbakan adayı olması durumunda PP ile görüşmeyeceklerini bildirdi. Ninova, basına yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“70 Rus diplomatın kovulması Bulgar diplomasi tarihinde asla görülmemiş bir eylemdir. Bu eylemin neticeleri uzun vadeli olacak. Hükümette asla böyle bir karar görüşülmemiştir. Kimin aldığını bilmediğimiz bu karara kesinlikle karşıyız.”

Rusya basınından kısa kısa

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Ukrayna’nın doğusunda bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıdığı bildirildi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’da 24 Şubat’tan bu yana 221 uçak ve 134 helikopterin imha edildiğini söyledi.

Konaşenkov, “Ukrayna’da bugüne kadar 221 uçak, 134 helikopter, 1391 insansız hava aracı, 351 hava savunma füze sistemi, 3 bin 853 tank ve zırhlı araç, 692 çok namlulu roketatar, 3 bin 52 obüs ve havan topu, 3 bin 907 özel askeri araç imha edildi.” ifadelerini kullandı.

Donetsk Halk Cumhuriyeti, Ukrayna ile 144’e 144 formülüyle esir asker takası yapıldığını bildirdi. Rus basını, iade edilen 144 esir arasında Azov taburuna bağlı milliyetçi Ukrayna askerlerinin de olduğunu yazdı.

spot_img

Voronej | Voronezh | Rusya Şehirleri | Воронеж

Voronej ( Voronezh ) büyük bir sanayi ve kültür merkezi olmasının yanı sıra Rusya Federasyonu'nun Voronej bölgesinin de idari merkezidir.Rusya’nın en büyük şehirlerinden olan...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort