spot_img
6 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 23 Haziran 2022

Rusya’da dün neler oldu? 23 Haziran 2022

Dün, 23 Haziran 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin, BRICS Liderler Zirvesi’ne katıldı

Rusya Devlet Başkanı Putin, Çin’in ev sahipliğinde çevrim içi düzenlenen BRICS Liderler Zirvesi’ne katılarak bir konuşma yaptı.

Terör, yeni teknolojilerin suça yönelik kullanımı, organize suç, iklim değişikliği, tehlikeli enfeksiyonların yayılması gibi sorunların birlikte çözülebileceğine dikkati çeken Putin, “Elbette, yalnızca dürüst ve karşılıklı yarar sağlayan iş birliği temelinde, finansal mekanizmalar kullanarak, hatta makroekonomik politikada kendi hatalarını tüm dünyaya yayan devletlerin kötü tasarlanmış, bencil eylemleri nedeniyle dünya ekonomisinde gelişen kriz durumundan çıkış yolları aranabilir.” dedi.

Çok kutuplu devletler arası ilişkiler sisteminin oluşturulmasının önemini vurgulayan Putin, şunları kaydetti:

“BRICS ülkelerinin, kabul görmüş uluslararası hukuk normlarına ve Birleşmiş Milletler Şartı’nın temel ilkelerine dayanan çok kutuplu devletler arası ilişkiler sisteminin oluşturulmasına yönelik birleştirici, olumlu bir yolun geliştirilmesi konusunda öncülüğünün her zamankinden daha fazla talep edildiğine inanıyoruz.”

Putin, Asya, Afrika ve Latin Amerika’da birçok ülkenin bağımsız siyaset izlemeye çalıştığını ve bu devletlerin desteğine güvenebildiklerini dile getirerek, Rusya’nın ileride de BRICS ülkeleri ile yoğun iş birliğini geliştirmeye hazır oluğunu vurguladı.

Lavrov, BM’nin Ukrayna’dan tahıl ihracatı koalisyonu oluşturma hedefini değerlendirdi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Birleşmiş Milletler’in (BM) girişimiyle Ukrayna’daki tahıl ihracatı meselesinin çözülmesi için planlanan uluslararası koalisyon kurma girişimlerinin gerçekte Karadeniz bölgesindeki duruma müdahale etmeyi amaçladığını söyledi.

Kiev rejimi tarafından mayınlanan Karadeniz limanlarında mahsur kalan yük gemilerinin kurtarılmasının sağlanmasında herhangi bir sorun görmediklerini tekrarlayan Rusya Dışişleri Bakanı, “Biz, hiçbir şekilde sorun yaratmayacağımızı, aynı zamanda uluslararası sularda bu gemilerin güvenliğini Boğazlara kadar garanti ettiğimizi de dile getirdik. Zaten Türkiye ile bu konuda bir ortak anlayışımız var” ifadelerini kullandı.

Kremlin, Rusya’nın Ukrayna tahılını çaldığı iddialarını yalanladı

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, gün içerisinde Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da dile getirdiği “Rusya’nın Ukrayna tahılını çaldığı” iddialarını değerlendirdi.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Peskov, bu iddiaların Kiev tarafından atıldığını vurgulayarak, “Rusya, hiçbir zaman tahıl çalmamıştır” ifadelerini kullandı.

Bir gün önce İngiltere Dışişleri Bakanı Elizabeth Truss ile Dışişleri Bakanlığında gerçekleştirdiği görüşmelerinin ardından basın açıklaması yapan Çavuşoğlu, Ukrayna’nın Ankara’nın Rusya’dan çalıntı tahıl satın aldığı yönündeki iddialarını yalanlamıştı.

Çavuşoğlu, “Biz, Ukrayna’nın tahılının ya da herhangi bir ürününün, Rusya veya başka bir ülke tarafından alınıp gayrimeşru şekilde, illegal bir şekilde uluslararası piyasalara satılmasına da karşıyız. Türkiye olarak bu ürünlerin bize gelmesine de kesinlikle müsaade etmeyiz, bu konuda devletimizin ve yetkili kurumlarımızın kararlılığı tamdır.” dedi.

Rusya ve İran Dışişleri Bakanları uzun vadeli “iş birliğini” görüştü

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Tahran’da ağırlayan İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Rus mevkidaşı ile iki ülke arasındaki iş birliğinin yanı sıra ve bölgesel ve uluslararası konuları ele aldı.

Dışişleri Bakanı Abdullahiyan, resmi daveti üzerine Tahran’a gelen Lavrov ile görüşmeleri sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında, Rus mevkidaşı ile ikili ilişkilerin en önemli konularını, bölgesel ve uluslararası konuların yanı sıra iki ülke arasındaki Kapsamlı Uzun Vadeli ve Stratejik İşbirliği Anlaşması’nı görüştüklerini kaydetti.

Şoygu koşulların Rusya ve Belarus’u savaşa hazırlık tedbirlerine zorladığını söyledi

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, koşulların Rusya-Belarus Birlik Devleti’nin savunma kabiliyetini güçlendirme ve birliklerin savaşa hazırlık tedbirlerini artırmayı zorunlu kıldığını söyledi.

Belarus Savunma Bakanı Viktor Hrenin ile Moskova’da bir araya gelen Şoygu, Belarus’un Rusya için en önemli stratejik ortak, çok yakın dost ve müttefik olduğunu vurguladı.

Batı’nın eşi görülmemiş baskı ve kendilerine karşı ilan edilmemiş savaş koşulları altında Rusya ve Belarus’un ikili askeri iş birliğinin geliştiğine dikkati çeken Şoygu, Belarus’un ABD ve müttefiklerine karşı kararlılığı ile birleşik savunma alanı oluşumuna hazır olmasına önem verdiklerini ifade etti.

Ukrayna’daki durumu ve NATO ülkelerinin Batı sınırlarındaki eylemlerini hatırlatan Şoygu, “Koşullar, (Rusya-Belarus) Birlik Devleti’nin savunma kabiliyetini güçlendirmek, bölgesel birlik kuvvetlerinin ve birleşik bölgesel hava savunma sisteminin savaşa hazırlığını artırmak için acil ortak tedbirler alma ihtiyacını zorunlu kılıyor. Bugün bu giderek daha güncel hale geliyor. Rus tarafı bu konuda Belaruslu dostlarına her türlü desteği sağlamaya hazır.” ifadelerini kullandı.

Rusya: Batı, Türkiye ile aramızdaki hava trafiğini engellemek istiyor

Türkiye ile ilişkilerden sorumlu Rusya Dışişleri Bakanlığı 4. Avrupa Departmanı (4ED) Başkanı Yuri Pilipson, Batılı ülkelerin yaptırımlar yoluyla Rusya-Türkiye hava trafiğini bozmaya çalıştığını söyledi.

Zorlu dış baskıya rağmen, Türkiye’nin başta turizm alanında olmak üzere ikili ilişkilerde Rusya ile pozitif işbirliğini sürdürdüğünü kaydeden diplomat, genel olarak Ankara’nın Türkiye’deki Ruslara tam güvenli bir tatil için tüm koşulları yaratmayı vaat ettiğini, iki ülkenin bakanlıklarının bu konuyu öncelikli kontrol altında tuttuğunu ifade etti.

Rusya’da yıllık enflasyon oranları açıklandı

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mevcut fiyat durumu üzerine” raporuna göre, 11 Haziran- 17 Haziran 2022 tarihleri ​​arasında ülkedeki yıllık enflasyon yüzde 16,69’dan yüzde 16,42’ye geriledi.

Ekonomik Kalkınma Bakanlığına göre, meyve ve sebzelerde devam eden deflasyon nedeniyle fiyatlardaki düşüşe en büyük katkı daha ucuz gıda ürünleri olmaya devam ediyor.

Nike, Rusya’dan ayrılma kararı aldı

Dünyaca ünlü ABD’li spor giyim markası Nike, Rusya’dan tamamen ayrılmaya karar verdiğini bildirdi.

Şirketin internet sitesinde yer alan açıklamada, Rusya pazarından tamamen çekilme kararı alındığı vurgulanırken, mesajda, “Nike, Rusya pazarından çekilme kararı almıştır. Sonuç olarak, Nike.com ve Nike mobil uygulaması artık bu bölgede kullanılamayacaktır. Bununla birlikte kısa süre önce geçici olarak kapanan perakende satış mağazalarımız yeniden açılmayacaktır” ifadelerine yer verildi.

CSKA Moskova’dan Yusuf Yazıcı’ya veda

Rusya Premier Lig ekiplerinden CSKA Moskova, milli futbolcu Yusuf Yazıcı ile yollarının ayrıldığını duyurdu.

Kulüpten yapılan açıklamada, geçen sezon kiralık olarak forma giyen Yusuf Yazıcı’nın bonservisini alma konusunda Lille ile yapılan görüşmelerin olumsuz sonuçlandığı ve milli oyuncunun takımdan ayrıldığı belirtildi.

Rus ekibi, Yusuf Yazıcı’ya veda ederek, “CSKA Moskova formasıyla çıktığı 12 maçta 8 gol atarak lig tarihine geçen Yusuf Yazıcı’ya, takımımıza yaptığı tüm katkılar için minnettarız. Bundan sonraki kariyerinde başarılar. Her şey gönlünce olsun!” değerlendirmesinde bulundu.

Bonservisi 2024 yılına kadar Fransa temsilcisinde bulunan 25 yaşındaki orta saha oyuncusu, geçen sezon devre arasında kiralandığı CSKA Moskova’da ilk 6 maçın tamamında ağları sarsmış ve bunu başaran ilk oyuncu olmuştu.

IEA Başkanı Birol: Rusya Avrupa’ya doğal gaz ihracatını tamamen kesebilir

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, Avrupa ülkelerinin acil durumda hayata geçirilecek doğal gaz dağıtım kısıtlama planlarını hazırlaması gerektiğini belirterek, “Bir yandan Avrupa Rusya’dan doğalgazı azaltmak için adımlar atarken, Rusya da Avrupa’ya doğalgaz ihracatını tamamen kesebilir. Böyle bir olasılık bence masada duruyor.” dedi.

FAS’tan Tele2’ya zam engeli

Devlete bağlı rekabet kurumu olan Rusya Federal Anti-Tekel Servisi (FAS), tarifelerinde yüzde 70’e varan zamma hazırlanan ülkenin en büyük cep telefonu operatörlerinden Tele2’nin planlarını altüst etti.

Şirket, tarifelerine zam yapacağına dair yayınladığı duyurusu üzerine harekete geçen FAS’ın Rusya Dijital Kalkınma Bakanlığı ile birlikte Tele2’da denetime başlayacağı açıklamasından sonra, 5 Temmuz’dan itibaren sınırsız tarifelerde planladığı yüzde 70’lik zammı iptal ettiğini bildirdi.

Çalışma Bakanlığı, 2023 resmî tatil günlerini onayladı

Rusya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, 2023 takvim yılında ülkedeki çalışanların ne zaman tatil yapacağını belirledi.

2023 resmi tatil günleri

Bakanlığın resmi Telegram hesabından yayınladığı takvime göre, Rusya’da 2023’teki yeni yıl tatilleri dokuz gün sürerken, 31 Aralık 2022’den 8 Ocak 2023’e kadar resmî tatil ilan edildi.

ABD’nin gönderdiği HIMARS füze sistemi Ukrayna’ya ulaştı

Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov, ABD’nin gönderdiği Yüksek Performanslı Topçu Roket Sistemlerinin (HIMARS) Ukrayna’ya ulaştığını duyurdu.

Reznikov, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “HIMARS sistemleri, Ukrayna’ya ulaştı. Bunun için meslektaş ve dostum olan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’e teşekkür ederim. Bu yaz Rus askerleri için sıcak olacak, bazıları için ise son olacak.” ifadelerini kullandı.

Rusya basınından kısa kısa

Çekya, Mart 2023’ün sonuna kadar Rus ve Belarus vatandaşlarına vize vermeme kararı aldı. Bu kararın dış politika çıkarlarının korunması ve Çekya’nın güvenliğinin sağlanması için gerekli olduğu aktarıldı.

Rusya Maliye Bakanlığı, Anton Siluanov, “Rusya-2027” ve “Rusya-2047” vadeli Eurobond ödemelerinin ruble cinsinden yapıldığını bildirdi. Siluanov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in imzaladığı karara atıfta bulunarak ödemelerin rubleyle yapıldığını, Avrupa Birliği tarafından dondurulan Merkez Bankası rezervlerinin Eurobond ödemeleri için kullanılamadığını hatırlattı.

Rusya’da 90’lı yılların popüler şarkıcısı Yuri Shatunov, kalp krizi geçirerek48 yaşında hayatını kaybetti

spot_img

Rusya’nın kalbi Kızıl Meydan

Rusya‘nın başkenti Moskova ’nın dünyaca ünlü tarihi Kızıl Meydan adını, Kızıl kelimesinin Rusça’da karşılığı krasnaya sözcüğünden aldığı belirtiliyor. Her nekadar “Krasnaya” kelimesi  sözlük anlamı ile...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort