spot_img
8.8 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 21 Haziran 2022

Rusya’da dün neler oldu? 21 Haziran 2022

Dün, 21 Haziran 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

Putin: Sarmat füzeleri, bu yılın sonunda görevine başlayacak

Kremlin’de düzenlenen ve Rusya Savunma Bakanlığına bağlı yüksek askeri eğitim kurumlarının mezunlarını bir araya getiren törende konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yıl sonuna kadar ilk Sarmat füze sisteminin Rus Silahlı Kuvvetlerine sahil edilerek savaş görevine başlayacağını söyledi.

Kıtalararası balistik füze olarak nitelendirilen Sarmat füzeleri testlerinin başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini kaydeden Putin, yıl sonuna kadar ülkenin savunması amacıyla ilk kompleksin savaş görevinde olmasının planlandığını belirtti.

Putin, Rus ordusunu yeni silahlarla donatılmasının askeri alandaki öncelikli görevlerden biri olduğunu vurgularken, ordunun dünyada eşi benzeri olmayan S-500 hava ve füze savunma sistemlerini almaya başladığına dikkat çekti.

Rusya kontrolündeki Mariupol’den çıkan ilk yabancı gemi Türk gemisi oldu

Rus ordusu ve Donetsk Halk Cumhuriyeti kontrolündeki Ukrayna’nın Mariupol limanından ayrılan ilk yabancı geminin, Türk kuru yük gemisi olduğu bildirildi.

​​​​​​​Rus TASS haber ajansına göre, “Azov Concord” isimli Türk gemisinin kaptanı İvan Babenkov, geminin Mariupol limanından boş çıktığını belirterek, hasar alan geminin tamir edildiğini ve yeni bir ekibin işe alındığını ifade etti.

Rusya’nın Novorossiysk Askeri Deniz Üssü Komutanı Tuğamiral Viktor Koçemazov, geminin Novorossiysk limanına 18 Haziran’da gelmesinin planlandığını hatırlatarak, mürettebatın gemideyken gümrük ve sınır görevlilerinden izin alması sürecinin gerçekleştiğini belirtti.

TASS’ın yetkililerden aldığı bilgiye göre, geminin ‘bağlama limanına’ 20 Haziran’da ulaşması gerektiği, ancak sözde Donetsk Halk Cumhuriyeti’ne liman hizmetleri ödemesi ulaşmadığı için gecikme yaşandığı ifade edildi.

26 Mayıs’ta Rusya Savunma Bakanlığı, Bulgaristan’dan Tsarevna, Dominik Cumhuriyeti’nden Azburg, Liberya’dan Smarta, Panama’dan Blue Star, Türkiye’den Azov Concord, Jamaika’dan Lady Augusta ismindeki 6 yabancı kuru yük gemisinin Mariupol limanında beklediğini duyurmuştu.

Rusya, Kaliningrad’a mal geçişinin kısıtlanmasıyla ilgili AB’yi protesto etti

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Litvanya topraklarından Rusya’nın Kaliningrad bölgesine çeşitli malların transit geçişinin engellenmesi ile ilgili olarak Avrupa Birliği’ni (AB) protesto etti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, AB’nin Rusya Temsilcisi Büyükelçi Markus Ederer’in Bakanlığa çağrıldığı bildirildi.

Kaliningrad ve Rusya’nın geri kalan toprakları arasında yük geçişinin tek taraflı Rusya karşıtı kısıtlamaların yayılmasıyla bağlantılı olduğu ve şiddetle protesto edildiği kaydedilen açıklamada, AB’nin ilgili yasal ve siyasi yükümlülüklerini ihlal eden ve gerilimi tırmandıran bu tür eylemlerin kabul edilemez olduğu vurgulandı.

Ederer’e, Kaliningrad’a geçişlerin tekrar sağlanması talebinin iletildiği belirtilen açıklamada, “Aksi halde misillemeler yapılacaktır.” ifadesi kullanıldı.

Litvanya’ya yanıt ciddi olacak

Rusya Güvenlik Konseyi Genel Sekreteri Nikolay Patruşev, Litvanya’nın Kaliningrad ile ilgili kararının “düşmanca” olduğunu belirterek “Litvanya’nın kararına yakında yanıt verilecek. Yanıtımız, Litvanya halkı için ciddi ve hissedilir olacaktır.” dedi.

Türk firması Martur, AvtoVAZ koltuklarının üretimini durduruyor

Ulyanovsk Bölgesi Valisi Aleksey Russkih, otomotiv sektörü için koltuk üretiminde dünya çapında lider tedarikçilerden biri olan Türk fabrikası Martur’un Ulyanovsk’ta bulunan AvtoVAZ fabrikasında üretilen Renault otomobilleri için oto koltuklarının üretimini durdurduğunu söyledi.

“Dün, AvtoVAZ tarafından üretilen Renault otomobilleri için koltuk üreten Türk firması Martur’un Rusya pazarından ayrıldığına dair endişe verici bir mesaj aldık” diyen Russkih, Türk firmasının AvtoVAZ’ın bundan böyle Renault otomobilleri üretmeyecek olması nedeniyle bu kararı aldığının altını çizdi.

Rusya: Ukrayna ordusunun Yılan Adası’na operasyonu püskürtüldü

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna ordusunun Karadeniz’deki Yılan Adası’nı almak için operasyon düzenlediğini ancak Rus ordusunun saldırıyı püskürttüğünü bildirdi.

Dün saat 05.00 sularında Kiev yönetiminin, Yılan Adası’nı Rus askerlerinden almak için girişimde bulunduğunu belirten Konaşenkov, Ukrayna ordusunun havadan ve topçu saldırıları yapmayı ardından da çıkarma yaparak Ada’yı alacak şekilde operasyon planladığını ifade etti.

Rusya’da işsizlik oranlarında artış gözlemleniyor

Rusya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Anton Kotyakov, haziran ayında ülkedeki işsiz sayısında artış gözlendiğini vurgularken, işgücü piyasasındaki gerilimin giderek artmaya başladığı konusunda uyardı.

Rusya’da parlamentonun üst kanadı Federasyon Konseyi Sosyal Politika Komitesi toplantısında konuşan Kotyakov, “İşgücü piyasasındaki gerilimin giderek artmaya başladığını görüyoruz. 1 Mart-1 Haziran 2022 döneminde kayıtlı işsiz sayısı 660-680 bin bandındaydı. Bunlar prensipte Rusya ekonomisi için çok düşük rakamlar. Ancak haziran ayında istihdam merkezlerine kayıtlı işsiz sayısında belirli bir artış gözlemlemeye başladık. Yaz mevsimiyle birlikte işgücü piyasalarında gerilimin arttığını gözlemliyoruz” ifadelerini kullandı.

Kremlin, işgücü piyasasındaki durumu öncelikli mesele olarak nitelendirdi

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, gazetecilerle düzenlediği günlük basın toplantısında, Rus makamlarının ülkedeki işsizliğin büyümesini engellemek için önlemler aldığına dair güvence verirken, istihdam alanında sorunların varlığına da dikkat çektiği açıklamasında, “İşgücü piyasalarındaki durum, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in öncelikle üzerinde durduğu konular arasında yer alıyor” diye konuştu.

Rusya’daki Decathlon mağazaları kapatılıyor

Birçok farklı markanın spor ekipmanlarının bir arada bulunduğu uluslararası Fransız mağaza zinciri Decathlon, 27 Haziran itibariyle mağazalarını geçici olarak kapatacağını duyurdu.

Şirket, bu kararın jeopolitik durum yüzünden Rusya’ya mal tedarikinin sağlanamaması nedeniyle alındığını söylediği açıklamasında, Rusya’daki Decathlon mağazalarının 26 Haziran’a kadar açık kalacağını, sonrasında ürün arzının olmaması nedeniyle geçici olarak kapatılacağını bildirdi.

Rusya’dan Türkiye’ye turist akışında büyük düşüş

Rusya Tur Operatörleri Birliği (ATOR), mayıs ayında Türkiye’ye toplam yabancı turist akışının pandemi öncesi 2019 yılı seviyesine yaklaşmasına rağmen Rus turist akışında 2019’a kıyasla 2,5 kat düşüş olduğunu bildirdi.

Birliğin paylaştığı haberde, bu yılın mayıs ayında Türkiye’ye yalnızca 362 bin 676 Rus turistin geldiği vurgulanırken, ancak Mayıs 2019’da sayılarının 963 bin 359 kişi olarak kaydedildiği hatırlatılırken, “Türkiye’deki tatil beldelerinde Rusların payının pandemi öncesi döneme göre 2,5 kat azaldığı görülmektedir. Zira Mayıs 2019’da Rus tatilcilerinin payı yüzde 23,95 seviyesindeydi O dönemde her dört turistten birinin Rus turist olduğu kaydedilirken, şimdi ise her 10 turistten birinin Rus tatilci olduğu gözlemleniyor.

Sberbank ve VTB’den döviz havalelerine kısıtlama geldi

Rusya’nın en büyük iki kamu bankası olan Sberbank ve VTB’nin basın servisleri tarafından resmi haber ajansı RIA Novosti’ye yapılan açıklamada, bankalar arasında yapılan döviz cinsi havalelerin geçici olarak durdurulduğu bildirildi.

Sberbank, diğer Rus bankalarına para transferi seçeneğini mobil uygulamadan kaldırırken, mevcut durumda mobil uygulamadan sadece ruble cinsinden para transferi gerçekleştirilebiliyor.

Rusya’nın ikinci büyük kamu bankası VTB’nin basın servisi, bankalar arası döviz cinsi havalelerin geçici olarak durdurulduğunu doğrularken, şu an için diğer bankalara döviz cinsinden transferlerin yapılamadığını, bu tür transferleri yapmak için alternatif kanalların geliştirilmesinin beklendiğini aktardı.

Duma, yabancı şirketlerin yeraltı kaynak kullanım ruhsatlarını değiştiriyor

Rusya’da parlamentonun alt kanadı Devlet Duması, ülkedeki yeraltı kaynaklarının kullanımı için ruhsata sahip yabancı şirketlerin, lisanslarını Rus tüzel kişilik olarak yeniden kaydetmelerini zorunlu kılan yasa tasarısını kabul etti.

Duma’nın resmi internet sayfasından paylaşılan belgede, federal yasalar tarafından aksi belirtilmedikçe, yalnızca Rusya Federasyonu mevzuatına uygun olarak kurulan tüzel kişilerin ve Rusya vatandaşı olan bireysel girişimcilerin ülkedeki petrol,maden ve benzeri tüm yeraltı kaynaklarını kullanabilme hakkına sahip olduğu belirtilirken, devlete bağlı kurumlar tarafından ruhsatın erken feshi gerekçeleri arasında yer altı kullanım hakkının zorunlu devri ve ruhsatın yeniden verilmesi şartlarına uyulmamasının da yer almakta olduğu vurgulandı.

Rus kulübüyle anlaşan futbolcu Milli Takım kadrosundan çıkarıldı

Rusya Premier Lig ekibi Spartak Moskova ile sözleşme imzalayan Polonyalı futbolcu Maciej Rybus, milli takım kadrosundan çıkarıldı.

Polonya Futbol Federasyonundan yapılan açıklamaya göre, A milli takım teknik direktörü Czeslaw Michniewicz, Polonya formasını 66 kez giyen Rybus’la konuşarak, mevcut kulübünden dolayı kendisini eylül ayındaki kampa çağırmayacağı ve 2022 FIFA Dünya Kupası kadrosuna almayacağı bilgisini verdi.

Rusya basınından kısa kısa

Megafon, MTS ve Beeeline gibi Rusya’nın en büyük mobil operatörlerinin SIM kartları ücretli hale getirdiği bildirildi. Kommersant, Megafon’un SIM kart için 50 ruble almaya başladığı, MTS’in ise 24 Haziran itibariyke ücret alacağını söyledi.

Rusya İçişleri Bakanlığı’na bağlı Moskova Trafik Denetleme Bölge Müdürlüğü (GIBDD) başkentte tescil edilen yeni otomobiller için 977 numaralı yeni plaka vermeye başladı. 799 numara plakaların tükendiği bildirildi. Daha önce Moskova’da 777 kod numaralı plakaların da tükendiği belirtilmişti.

Ruble, dolar ve Euro karşısında son yedi yılın zirvesinde işlem gördü. ABD doları gün sonunda 53,78 ruble olurken, Euro ise 57 rublenin altına düşerek 28 Mayıs 2015’ten beri en düşük seviyeye geriledi.

Merkez Bankası, hükümetin inşaat şirketlerinin konut alımı için yatırılan parayı anlaşmalı bankaların Escrow (emanet hesap) hesaplarından konut bitmeden çekme imkânı teklifini reddetti.

Escrow sistemine göre Rusya’daki inşaat firması, daire için ödeme yapan müşteri ve banka arasında düzenlenen üçlü anlaşmaya göre banka, inşaat tamamlanıncaya kadar ev sahibinin inşaat firmasına ödediği parayı Escrow hesabında tutarken, daire sahibine tapu verildiğinde ödenen meblağı inşaat firmasına aktarıyor.

spot_img

Duma | Rusya Meclisi alt kanadı

Rusya Meclisi Duma, Duma seçimleri, Duma başkanı, Duma'daki partiler ve komisyonları...Rusya Federasyonu Devlet Duması, Rus parlamentosu Federal Meclisi’nin alt kanadıdır. Duma, Rusça 'düşünmek' anlamındadır....
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort