Moskova’dan Türkiye’ye yarım saatte bir uçuş var ama bilet yok

0
516

Moskova’dan Türkiye’ye dünyanın hiçbir yerinden olmadığı kadar çok uçuş var; İstanbul’dan Ankara’ya bile bu kadar çok günlük uçuş yok. Her gün yaklaşık 50 uçak Türkiye’ye gitmek üzere Moskova’dan havalanıyor. 

Üşenmedim saydım, tam 30 tane sadece THY uçağı havalanıyor. Rusya’nın bayrak taşıyıcısı Aeroflot ve diğer özel hava yollarını söylemiyorum bile. Toplayınca günde Moskova’dan Türkiye’ye 50-60 arası uçuş gerçekleşiyor. Yani neredeyse yarım saatte bir uçak kalkıyor. Yirmi yıldır Moskova’da yaşıyorum Türkiye için bir günde bu kadar uçağın kalktığına hiç şahit olmadım. 

Bu kadar yoğun uçuş olduğunu düşünüp “günün istediğim saatinde uçarım…” düşüncesine kapılmayın sakın! Bilet bulmak, hele uygun fiyata bilet bulmak mümkün değil. Bilet bulsanız bile eskisinin 5 katı ödemek zorundasınız. 

Evet, yaşanan olaylardan dolayı güzergâh uzadı ve ortalama bir buçuk saat uçuş süresine eklendi. “Yol uzadı, gider arttı. Fiyatların da artması normal…” diyebilirsiniz. Ama eskiden sezonda bile 30 bin ruble olan gidiş-gelişler şu an 120-150 bin ruble. Uçuş süresi 3 saat hesaplanıyordu, şu an 4,5 saat. “Yol iki kat uzamadı ama olsun, fiyat iki katına çıksın…” deseniz, 60 bin ruble eder ve iç çekerek “Neyse…” dersiniz ama 120 bin kabul edilebilir bir rakam değil. Düşünün 2 bin dolar ediyor.  Bu rakama 8-9 saat uçuşlu başka bir güzergahta business sınıf uçabiliyorsunuz.

Üstelik o kadar çok uçuş sayısı olmasına rağmen, “haftaya uçayım” dediğinizde yer bulmanız mümkün olamayabilir. Eskiden aynı gün uçuşa bile yer buluyorduk. 

Ufak bir araştırma yaptım; yol uzadı, gider arttı, Rusya’ya yapılan yaptırımlar falan… Alakası yok. Ana sebep charter uçuş yapamayan turizm şirketlerine blok koltuk satılması neticesi bu durumu yaratmış. Ayrıca Rusya’nın çok az şehrinden Türkiye’ye uçuş var ve çoğu turist Moskova üzerinden gidiyor. Yine üçüncü ülkelere giden Ruslar da Türkiye üzerinden aktarma yapıyor. Dolayısı ile turizm firmalarının zamanında blok olarak koltukları o dönemin fiyatı ile kapatması ve geriye kalan az sayıdaki koltuğun bilgisayar sistemlerinin talebe göre fiyatlandırması ile bu duruma gelinmiş… 

Havayolu şirketleri pandemi nedeni ile yaşadıkları büyük kayıpları çıkarmaya çalışıyor haklı olarak. Vatandaşlarımız da haklı olarak ülkesine gidip gelmek istiyor, “ülkemin bayrak taşıyıcısının beni bu duruma düşürme hakkı yok” diye düşünüyor kendince… 

İnsanlar onca yolu göze alıp, “geze geze giderim daha ucuz” diyerek arabaları ile gitmeye başladı. 4 kişilik bir aileyi düşününce haksız da sayılmazlar…