spot_img
6.2 C
Moskova
spot_img
Ana SayfaRusya'da Dün Neler OlduRusya’da dün neler oldu? 2 Haziran 2022

Rusya’da dün neler oldu? 2 Haziran 2022

Dün, 2 Haziran 2022’de Rusya basını ve haber kanallarında gündemi oluşturan ve en çok işlenen haber başlıkları şu şekilde oldu;

AB, 6’ıncı yaptırım paketini onayladı

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Rusya’dan petrol ithalatına yasak getirecek resmi kararı içeren yeni yaptırım paketini onayladı.

AB Dönem Başkanı Fransa’nın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, üye ülke temsilcilerinin Lüksemburg’da gerçekleştirdiği toplantıda, Rusya’ya yönelik 6’ncı yaptırım paketinin onaylandığı, bu tedbirlerin 3 Haziran itibariyle AB Resmi Gazetesi’nde yayımlanarak yürürlüğe gireceği bildirildi.

Rusya’ya yönelik yeni yaptırımlar içeren pakete göre, Ukrayna’ya saldırılarda rol oynayan bazı Rus yetkililer, oligarklar ve aile üyelerinin mal varlıkları dondurulacak. Bu kişilere seyahat yasağı getirilecek.

  • Rusya’dan deniz yoluyla petrol ithalatı yasaklanacak.
  • Bu yılın sonuna kadar Rusya’nın petrol ithalatı yüzde 92 oranında azaltılacak.
  • Rus petrol sektörüne hizmet sağlanması da yasak olacak.
  • Aralarında Sberbank’ın da yer aldığı 3 Rus bankası ve 1 Belarus bankası uluslararası ödeme sistemi SWIFT’ten çıkarılacak.
  • Rusya’ya ihracat yasağının kapsamı genişletilecek.
  • Propaganda faaliyetinde bulunan 3 Rus medya kuruluşuna yayın yasağı getirilecek.
  • Rusya’nın danışmanlık hizmetlerine erişimi kesilecek.

Kremlin: Ukrayna’ya yapılan silah sevkiyatları, askeri operasyonu etkilemiyor

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Batı ülkeleri tarafından Kiev’e yapılan silah sevkiyatlarının Ukrayna’daki askeri operasyonun gidişatını değiştirmediğini belirterek, “Operasyon, silah yardımlarına rağmen mutlaka hedeflerine ulaşacak” diye konuştu.

“Kiev rejimi, bu silahları varsayımsal olarak bizim topraklarımızdaki hedeflere karşı kullanmaya çalıştığında kesinlikle istenmeyen ve çok tatsız durumlar yaşanacak” diye uyaran Kremlin Sözcüsü, bu durumun askeri operasyonun hedeflerini önemli ölçüde değiştirebileceğini ifade etti.

Bununla birlikte Kiev’e birçok Batı ülkesi tarafından silah yardımının sürdürüldüğünü hatırlatan Peskov, sonu gelmeyen silah sevkiyatlarının Rusya’nın askeri operasyondaki hedefleri ve parametrelerini değiştiremeyeceğini, operasyonun “mutlaka” hedefine ulaşacağını sözlerine ekledi.

Rusya, Türk ihracatçılara yardım etmeye hazırlanıyor

Rusya’da ekonomik kalkınma projelerinin finanse edilmesi için kurulan devlet yatırım bankası VEB.RF’e bağlı kamu kuruluşu Rusya İhracat Merkezi (REC), ithalatla uğraşan Rus girişimcilerin Türk ihracatçılarla işbirliği yapmasına yardımcı olacağını duyurdu.

Batı yaptırımları nedeniyle yeni tedarik kanalları arayan birçok Rus ithalatçının Türkiye’deki ithalatçılarla müzakerelerinde köprü görevini üsteleneceğini vurgulayan REC Başkanı Veronika Nikishina, mesajında, “Türkiye bizim önemli ve güvenilir ortağımızdır. Rusya İhracat Merkezi olarak yerli şirketlerimizin diğer dost ülkelerle birlikte özellikle Türkiye’de potansiyel ithalatçı ortakları aramasına yardımcı olmakta, İki ülkenin karşılıklı ihtiyaçlarını birleştirmeye ve belirli ihracat ürünlerindeki işbirliğini sonuçlandırmak için her iki tarafa da daha fazla destek sağlamaya hazırız” ifadelerini kullandı.

Rusya: Ukrayna’daki yabancı paralı savaşçılar yarı yarıya azaldı

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus askerleri ile savaşmak üzere Ukrayna’ya gelen yabancı paralı savaşçıların sayısının yarı yarıya azaldığını söyledi.

Rus ordusunun Ukrayna’daki askeri operasyonu hakkında bilgi veren Tümgeneral Konaşenkov, mayıs ayının başından bu yana yabancı paralı savaşçıların Rus askerleri ile savaşmak üzere Ukrayna’ya akışının neredeyse durduğunu belirterek, “Elimizdeki verilere göre, bugün Ukrayna’daki toplam yabancı paralı savaşçı sayısı 6 bin 600’den 3 bin 500’e düşerek neredeyse yarı yarıya azaldı” ifadelerini kullandı.

Lavrov: Batı’nın yürüttüğü hibrit savaş, Çin’le iş birliği için fırsat yarattı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batılı ülkelerin Ukrayna Savaşı nedeniyle Rusya’ya uyguladığı yaptırımların, Pekin ile yatırım ve finans alanlarında pragmatik iş birliğini geliştirmek için yeni fırsatlar sunduğunu söyledi.

Lavrov, Rusya-Çin sınırındaki Çinlilerin “Heylonciang”, Rusların “Amur” olarak adlandırıldığı nehir üzerine inşa edilen, Çin’in Heyhı ve Rusya’nın Blagoveşçensk şehirlerini birbirine bağlayan köprünün açılışı vesilesiyle düzenlenen çevrim içi forumda konuştu.

Ukrayna krizinin, Moskova ile Pekin’in yakınlaşmasına vesile olduğuna işaret eden Lavrov, “Batı’nın Rusya’ya karşı yürüttüğü hibrit savaş, Rusya ile Çin arasında yatırım ve finans alanları da dahil pragmatik iş birliğinin genişletilmesi için yeni fırsatlar yarattı.”

Rusya’nın uluslararası rezervlerinde artış kaydedildi

Rusya Merkez Bankası, ülkenin uluslararası rezervlerinin 27 Mayıs 2022 itibariyle yüzde 1,1 artarak 589,6 milyar dolara yükseldiğini bildirdi.

20 Mayıs’tan 27 Mayıs’a kadarki dönemde uluslararası rezervlerin 6,2 milyar dolar artış gösterdiği ifade edilen açıklamada, son bir haftada rezervlerdeki yükselişin pozitif değerleme sonucu meydana geldiği bildirildi.

Merkez Bankası’nın uluslararası rezervleri, geçen hafta 2,3 milyar dolar düşerek 583,4 milyar dolara gerilemişti.

Rusya, çip üretiminde kullanılan soy gazı ihracatını kısıtladı

Rusya, pandemi ile birlikte küresel olarak sıkıntı yaşanan çip üretiminde kullanılan soy gazların ihracatına kısıtlama getirdi.

Rus hükümeti tarafından yayımlanan karara göre, neon dahil soy gazların ihracatı 31 Aralık’a kadar kısıtlanacak.

Hükümetin kararını değerlendiren uzmanlar, 8 Nisan’da Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya karşı ilan ettiği beşinci yaptırım paketinde gelişmiş yarı iletkenlerle birlikte hassas ekipman, ve kimyasalların ihracatını yasakladığını hatırlatırken, şimdi Rusya’nın dost olmayan ülkelere ithalat bağımlılığını hatırlatmaya karar verdiğini, dünya pazarında yüzde 30’dan fazlası Rusya’da bulunan ve yarı iletkenlerin üretimi için kullanılan neon, kripton, ksenon gibi kritik gazlara kimlerin erişebileceğini bundan sonra hükümetin belirleyeceğini aktardı.

Sberbank, nakit döviz satmaya başladı

Rusya’nın en büyük kamu bankası Sberbank, haziran ayından itibaren şubelerinde ABD doları ve Euro dışında nakit döviz satışına başladığını duyurdu.

Sberbank’ın Kredi ve Mevduat Ürünleri Departmanı Müdürü Sergey Shirokov, banka şubelerinin döviz satma olasılığının kasadaki fiziksel nakit varlığı tarafından belirlendiğini söylerken, “1 Haziran itibariyle Sberbank’ın banka şubelerinde ABD doları ve Euro dışında nakit döviz satışına başladık. Banka müşterilerimiz farklı ülkelerin 15 para birimine erişime sahip. Döviz satışlarımız, şubedeki nakit dövizin fiziksel olarak bulunmasıyla bağlantılı olacak” diye konuştu.

Rusya’da yıllık enflasyon oranları açıklandı

Rusya Ekonomik Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan “Mevcut fiyat durumu üzerine” raporuna göre, 21 Mayıs- 27 Mayıs 2022 tarihleri ​​arasında ülkedeki yıllık enflasyon yüzde 17,51’den yüzde 17,35’e geriledi.

Bakanlık tarafından paylaşılan raporda, 21 Mayıs- 27 Mayıs 2022 döneminde haftalık enflasyonda yüzde sıfır artış yaşanırken, bir hafta önce yüzde 0,02’lik düşüş gerçekleştiği hatırlatılarak bu durumun 16 Ağustos 2021’den bu yana ilk kez gerçekleştiği vurgulandı.

Ukrayna’dan Rusya’ya gelen mülteci sayısı 1,6 milyonu aştı

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı (MCHS), askeri operasyonun başladığı 24 Şubat 2022 tarihinden itibaren Donbass ve Ukrayna’dan Rusya’ya 1,6 milyondan fazla mülteci kabul edildiğini bildirdi.

Bakanlık, 1 Haziran itibariyle Donetsk ve Lugansk Halk cumhuriyetleri dahil olmak üzere Ukrayna’dan 263 bini çocuk olmak üzere 1 milyon 615 bin 6 milyondan fazla insanın Rusya sınırını geçtiği belirtilirken, mülteci statüsünde sınırı geçenlerin çoğunun Donetsk ve Lugansk vatandaşı olduğu ifade edildi.

ABD yönetiminden Putin’e yakın Rus elit ve yetkililere yönelik yeni yaptırımlar

ABD yönetimi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakın Rus elitleri ve bunlara ait yatlar ile jetleri hedef alan yeni yaptırımlarını duyurdu.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, ABD Hazine Bakanlığının önde gelen Rus hükümet yetkilileri ve iş adamları ile Rus elitlere ait yat, jet gibi lüks varlıklarını hedef alan yaptırımlar getirdiği belirtildi.

Hazine Bakanlığının yaptırım listesine aldığı kişiler arasında Putin’in denizaşırı mal varlıklarını yönettiği iddia edilen Sergey Roldugin ve aile üyelerinin de yer aldığı belirtildi.

Rus basınından kısa kısa

Türk havayolu şirketi Pegasus Airlines, bugün (2 Haziran 2022) itibariyle başkent Moskova’da bulunan Domodedovo Havalimanı’ndan İzmir’e direkt uçuşlarına başladı.

Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Aleksandr Fomin ile Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths, Ukrayna limanlarından tahıl sevkiyatını görüştü.

Maliye Bakanlığı, yatırımcıların Rusya-2022 Eurobond’larına yönelik ek faiz taleplerini karşılamaya hazır olduğunu söyledi. Bu Eurobond’ların şartlarına göre, borcun anapara tutarı geri ödenene kadar faiz işlemeye devam edecek. Maliye Bakanlığının yatırımcılara 1,9 milyon dolar daha ödemesi gerektiği belirtildi.

Rusya Federal Bilgi Teknolojileri ve Kitle İletişim Denetleme Kurumu (Roskomnadzor), Proton VPN ve diğer hizmetlerin çalışmalarının kısıtlandığını duyurdu. Daha önce Proton VPN internet sitesinde Rusya’daki bağlantı sorunları hakkında soruşturma açılmıştı.

Rusya Federal Anti-tekel Servisi (FAS), McDonald’s’ın tüm restoranlarının yerli yatırımcıya devredilmesi işlemini onayladı. McDonald’s işletmeyi 15 yıl içinde piyasa koşullarına göre geri alma hakkına sahip olacak.

İngiltere’de, II. Elizabeth’in tahta çıkışının 70. yıldönümü kutlamaları başladı.

spot_img

Çelyabinsk | Chelyabinsk | Rusya Şehirleri | Челябинск

Çelyabinsk | Chelyabinsk ,  Rusya Federasyonu'nun en büyük sanayi, ekonomi, kültür ve iş merkezlerinden birisi ve Rusya’nın nüfus bakımından en büyük yedinci şehridir.Chelyabinsk, Rusya’nın...
spot_img
spot_img

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

www.antyapi.com.trspot_img

Gözden Kaçmasın

spot_img
spot_img
faizsiz kredi
gaziantep escort ataşehir escort bayan malatya bayan escort