TL, Ruble ile eşitlenmek üzere

0
711

Son günlerde rublenin başta ABD doları ve Euro karşısında elde ettiği tarihi zirvelere tanıklık ediyoruz.  Dikkatler dolar ve Euro’nun ruble karşısındaki durumuna odaklanmışken fark edilmiyor belki ama Türk lirası ile ruble arasındaki fark neredeyse kapandı kapanacak. Hem de aradaki makas öyle hızlı daraldı ki bu süratle yakında bire bir seviyesine gelirse şaşırmam. 

TL’de yaşanan son yıllardaki değer kaybının hızı ve rublenin son günlerde elde ettiği hızlı çıkış bu farkın kapanmasında roket görevi gördü. 

Bu yazıyı kaleme aldığımda Rusya Merkez Bankası’nın verilerine göre 1 lira 3,69 rubleden işlem görüyordu. Merak edip kısa bir araştırma yaptım; Aradaki farkın kaç yılda bu seviyeye geldiğini gördüğümde ise daha çok şaşırdım. 

Örneğin geçen yıl yani 2021 Mayıs’ta 8,78 ruble seviyesinde işlem görürken, üç yıl önce 10,50 ruble ve beş yıl önce 15, 82 rubleymiş. Basit anlatımla beş yılda TL, ruble karşısında yaklaşık dört kat erimiş.

Sıkı durun Ocak 2015’te ise yani yaklaşık yedi yıl önce 1 TL, tamı tamına 27,80 rubleden işlem görüyormuş.

Rusya ile ticaret yapmak isteyen ne çok kişi varmış

Rusya ile ticaret konusunda bir fırsat daha sanki ellerimizden kayıp gidiyor gibi… Buradan defalarca yazdım, “Çok dikkatli olunması gereken bir konu ve bu süreç dikkatlice yürütülmesi gerekir” dedim. Gel görki yapılanlar söylediklerimin tam tersi ve tam da korktuğum şekilde gelişti…

Düşünün Türkiye’de kiminle konuşsan, “Batı Rusya’ya yaptırımlara başladı, Rusya her şeyi Türkiye’den almak zorunda. Çok büyük bir fırsat var. Biz de Ruslara bir şeyler satalım” diyor. Olay o kadar ayaklara düşürülmüş durumda ki anlatamam. Kahve muhabbetine dönmüş durumda. 

Nasıl bu noktaya geldi, kim ne anlattı bilmiyorum ama Rusya’dan “Hadi Türkiye’ye gidip bir şeyler alalım” diyen bir kesimi ben ilk günden bu yana hiç görmedim. 

Düşünün 17 yıldır Rusya’da Türkçe çıkan bir gazetenin genel yayın yönetmeni ve Türkiye’nin ana akım medyasında önemli bir haber kanalının Rusya temsilciliği yapıyorum; Ruslardan bizimkilerin “Hadi Ruslara  bir şeyler satalım” dediğinin yüzde biri kadar “Gidip Türkiye’den bir şeyler alalım” diyenleri ile karşılaşmadım.